Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

XVII. Vezérigazgatói Találkozó 2009. Április 1-3. Röjtökmuzsaj Megbízói elvárások 2009- ben - egy hazai logisztikai szolgáltató szemével Cartwright Éva.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "XVII. Vezérigazgatói Találkozó 2009. Április 1-3. Röjtökmuzsaj Megbízói elvárások 2009- ben - egy hazai logisztikai szolgáltató szemével Cartwright Éva."— Előadás másolata:

1 XVII. Vezérigazgatói Találkozó 2009. Április 1-3. Röjtökmuzsaj Megbízói elvárások 2009- ben - egy hazai logisztikai szolgáltató szemével Cartwright Éva vezérigazgatói tanácsadó Bertrans Zrt. elvárások

2 Bemutatkozás Cartwright Éva - 11 éve a szakmában, vám ill. közúti szállítási– és raktárlogisztika csaknem minden területén vezérigazgatói tanácsadó = Jolly Joker Bertrans Zrt – www.bertrans.hu – 100%-ban magyar tulajdonú, vezető regionális komplex logisztikai szolgáltatówww.bertrans.hu XVII. Vezérigazgatói Találkozó 2009. Április 1-3., Röjtökmuzsaj Cartwright Éva BERTRANS ZRt.

3 Miről fogok beszélni? Gyors összefoglaló a logisztikai iparágról, és annak hazai helyzetéről A válság hatása az ágazatra –Mit érzünk mi ? –Mit szeretnének a megbízóink, hogy érezzünk ? –Mi lenne a legjobb érzés mindkettőnknek ? Megbízói elvárások – békeidőben és most –Elrettentő és kevésbé elrettentő példákkal Mit tehetünk? –Válságkezelési javaslatok a logisztika területén XVII. Vezérigazgatói Találkozó 2009. Április 1-3., Röjtökmuzsaj Cartwright Éva BERTRANS ZRt.

4 A második legősibb szakma.. A kereskedelem / termelés mögötti „áramoltató” ágazat vagyunk Abból élünk hogy minden mozog és változik Kb. 8-10 éve logisztikusoknak hívnak minket Vannak alfajaink, akiket a kihalás veszélyeztet Magyarország pedig Európa logisztikai központja – csak mi még nem látjuk XVII. Vezérigazgatói Találkozó 2009. Április 1-3., Röjtökmuzsaj Cartwright Éva BERTRANS ZRt.

5 Logisztikai ágazatok Fő ágazatok: Nemzetközi szállítmányozás / fuvarozás Raktárlogisztika – tárolás, csomagolás, címkézés Belföldi szállítmányozás / fuvarozás Vám – és jövedéki szolgáltatás Szállítási módok szerint: Légi ; Vízi – belvízi/tengeri ; Közúti ; Vasúti Árufajtánként: Ömlesztett - Tartályos, Konténeres… Palettás / száraz Hűtött – fagyasztott, temperált………. Stb.stb.stb…. ---- ettől komplex. XVII. Vezérigazgatói Találkozó 2009. Április 1-3., Röjtökmuzsaj Cartwright Éva BERTRANS ZRt.

6 Hazai logisztikai szereplők Multinacionális cégek – DHL, Kühne&Nagel, GEFCO Hagyományos, nagy magyar speditőrcégek és utódaik – Waberer’s (Volán Tefu + Hungarocamion ), MASPED, MAHART, GYSEV, MÁV leányok Regionális, magyar tulajdonú szolgáltatók ( Transped Debrecen, Bertrans Kecskemét, Révész Nyíregyháza, Szemerey Miskolc) Speciális cégek ( HOPI, Eurogate, Toyota TSUSHO ) XVII. Vezérigazgatói Találkozó 2009. Április 1-3., Röjtökmuzsaj Cartwright Éva BERTRANS ZRt.

7 A hazai helyzet.. Logisztikai zászlóshajó - nem talált, süllyed. –versenyhátrány a finanszírozásban - a támogatási struktúra nem harmonizál a valós piaci igényekkel, belterjes, gyakorlatiatlan, tanulmány – és stratégia HEGYEK –Az állam egyik kezében a „zászló”, a másikkal végrehajthatatlan,és az ágazatot megbénító jogszabályokat ír alá ( vám, közúti korlátozások, félévente változó ÁFA szabályozás..) –Zéró harmonizáció a tárcák között, „közlekedés” ide-oda helyezgetése – PM/GM/KM ( utóbbi nevét biztonsági okokból nem írom be – két hét van még a prezentációig.. ) A szakma megosztott ( cca. 4 logisztikai, 2 szállítmányozói, 3 fuvarozói, 2 vám szakmai érdekképviselet) Állandó, mindig csak erősödő versenyhelyzet - bővülő EU, liberalizált szolgáltatói piac Rendkívül gyors fejlődés – raktárak, raktártechnika, IT Szakemberhiány, „age-gap” – nyelvtudás, gyakorlati tapasztalat, IT ismeret – elméleti képzés vs. szakmai igények ---és mi még mégis élünk. Mi lenne, ha még segítenének is minket?? XVII. Vezérigazgatói Találkozó 2009. Április 1-3., Röjtökmuzsaj Cartwright Éva BERTRANS ZRt.

8 A válság hatása az ágazatra Mit érzünk mi? –Egyre kevesebb a szolgáltatási díj az áru a parkoló ( a visszaadott lízingelt kamionoknak ) –Egyre több végső kétségbeesésében az árakat önköltség alá vivő, majd felszámolás alá kerülő kis- és középvállalkozás SCI-FI igény a megbízói oldalról A fizetési határidő Az üres raktár – az első raktárbérleti – díj dominóra viszont még várunk.. Mit szeretnének a megbízóink, hogy érezzünk? - Együtt. Mi lenne a legjobb érzés mindkettőnknek? –Partneri viszony csendőrpertu helyett XVII. 2009. Április 1-3. Röjtökmuzsaj Cartwright Éva BERTRANS ZRt.

9 Megbízói elvárások Békeidőben: –Holnapra kérünk 10 kamiont, esetleg vagont. De lehet, hogy 50-et, majd reggel megmondjuk. Nem tudjuk mi megy rá, de majd reggel azt is megmondjuk. Egyik ide megy, másik oda, a lényeg, hogy holnaputánra mind ott legyen. Most: –Ugyanezt, fele annyiért. Ha nem vállalják, átmegyünk Kiss Jevgenyij fuvaroshoz, itt írja, hogy harmadáért megoldja. XVII. Vezérigazgatói Találkozó 2009. Április 1-3., Röjtökmuzsaj Cartwright Éva BERTRANS ZRt.

10 ..na de tényleg… -Mit tud az átlagos felsővezető a logisztikáról? Rossz esetben: -Amit a logisztikai igazgatója mond neki -A marketing után az jön a sorban, ahol a költséget csökkenteni kell. „ A marketing költségek 50%-a felesleges, csak nem tudjuk, melyik 50%-a”. De a logisztikában is így van-e?? (NAGY Ryktáras cég/ NAGY LKW-s cég példája ) Jó esetben: -Amit a logisztikai igazgatója mond neki -ha jól csináljuk, a marketing,a management és a beszerzés költségcsökkentését is megoldjuk a logisztikával XVII. Vezérigazgatói Találkozó 2009. Április 1-3. Röjtökmuzsaj Cartwright Éva BERTRANS ZRt.

11 Mit tehetünk? Válságkezelési javaslatok a logisztika területén Versenyeztessünk – de mit és kivel? –Mitől stabil egy szolgáltató? árualap, pénzügyi háttér, komplexitás, HR, vállalatirányítás, IT - és ŐSZINTESÉG. Outsourcing vs. saját raktár/eszköz –OUT-SOUR-CING!!! - és nem csak mert szolgáltató vagyok… Kérjünk tanácsot – de kitől? –Mitől hiteles egy szakmai tanácsadó személy v. cég ? Fejből tudja az EUR raklap méretét ÉS látott is már ilyet CSINÁLT(J)A már, amiről kérdezik tudja, érti, és el tudja magyarázni hogy működik a saját IT-ja a fentiekből profitot termel(t) XVII. Vezérigazgatói Találkozó 2009. Április 1-3. Röjtökmuzsaj Cartwright Éva BERTRANS ZRt.

12 Teljesen biztos, hogy lejárt az időm. Köszönöm a figyelmet. XVII. Vezérigazgatói Találkozó 2009. Április 1-3. Röjtökmuzsaj Cartwright Éva BERTRANS ZRt.


Letölteni ppt "XVII. Vezérigazgatói Találkozó 2009. Április 1-3. Röjtökmuzsaj Megbízói elvárások 2009- ben - egy hazai logisztikai szolgáltató szemével Cartwright Éva."

Hasonló előadás


Google Hirdetések