Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A diabétesz dietoterápiája Janovits Gabriella Diabétesz Gondozási Nemzeti Központ, Szent Imre Kórház IV. Belgyógyászat Budapest, 2005. október 04.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A diabétesz dietoterápiája Janovits Gabriella Diabétesz Gondozási Nemzeti Központ, Szent Imre Kórház IV. Belgyógyászat Budapest, 2005. október 04."— Előadás másolata:

1 A diabétesz dietoterápiája Janovits Gabriella Diabétesz Gondozási Nemzeti Központ, Szent Imre Kórház IV. Belgyógyászat Budapest, október 04.

2 A jól összeállított étrend nélkülözhetetlen eleme a diabétesz terápiájának. Megfelelő diéta nélkül egyetlen kezelési módszer sem lehet elég hatékony.

3 A diéta célja: normoglikémia elérése ingadozó vércukorszintek kiküszöbölése szövődmények elkerülése vagy kialakulásuk késleltetése ideális testtömeg elérése és megtartása

4 Vércukorszintet befolyásoló tényezők: étkezések szénhidráttartalma az elfogyasztott szénhidrátok minőségi összetétele mozgás napszak lelki állapot, stressz frontok

5 Energia 1 g fehérje5,4 kcal (ebből csak 4,1 kcal hasznosul) 1 g zsír9,3 kcal 1 g szénhidrát4,1 kcal 1 g alkohol7,1 kcal

6 Az étrend energiatartalma Elhízás esetén: kcal fizikai munkát végzők esetében kcal-val megemelhető Normál testtömegűeknél: kcal

7 Az étrend Összetétele: szénhidrát: 55 % (döntően összetett szénhidrátok, sok diétás rost) fehérje: 15 % zsír: 30 %

8 Szénhidrátok egyszerű szénhidrátok – gyorsan felszívódók: –nem fogyaszthatók: cukor, méz és ezekkel készült termékek –korlátozott mennyiségben fogyaszthatók: tej, kefir, joghurt, gyümölcsök, gyümölcslevek összetett szénhidrátok – lassan felszívódók: –pékáruk, különösen a teljes kiőrlésű lisztből készültek –egyes zöldségfélék, hüvelyesek rostok: –vízoldékonyak: segítik megelőzni a nagyfokú vércukor ingadozást, mert késleltetik a tápanyagok felszívódását (pl. zab, hüvelyesek) –vízben nem oldódók: gyorsítják a táplálék áthaladását a béltraktuson (pl. búza, kukorica)

9 Szénhidrátok felszívódását befolyásoló tényezők: feldolgozottság elkészítés érettség rostok más táplálék egyidejű fogyasztása

10 A diéta irányvonalai

11 Az étkezéseknél nem a naponta bevitt szénhidrátmennyiség nap végére kiszámolt összege a legfontosabb, hanem az, hogy a megadott időpontokban a megadott szénhidrátmennyiséget fogyassza el a cukorbeteg!

12 Napi 5-6 étkezés A 3 főétkezés mellé 2-3 kisétkezés beiktatása szükséges kisebb posztprandiális vércukoremelkedés testtömeg-gyarapodás veszélyének csökkentése éhség mérséklése céljából Az étkezések között 2,5 - 3 óra mindenképpen teljen el!

13 Tilos a cukros ételek fogyasztása gyors vércukoremelő hatás magas energiatartalom, alacsony tápérték Mesterséges édesítők: Hőre bomlik: aszpartam szacharin Hőre nem bomlik:ciklamat aceszulfam-K Cukorpótlók: fruktóz szorbit maltodextrin

14 Szabadon fogyasztható élelmiszerek paradicsom, zöldpaprika, gomba, cukkíni, paraj, saláta, uborka, retek, káposzta nyersen, salátának vagy levesnek elkészítve

15 Alacsony zsírtartalom túlzott testtömeg gyarapodás megelőzése hiperlipidémia csökkentése, ill. megelőzése céljából sütés, főzés, párolás minimális olajjal - teflon, alufólia stb. olajspray használata alacsony zsírtartalmú tejek, tejtermékek, húsok választása Magas rosttartalmú ételek

16 Relatív fehérjeszegénység a veseszövődmények kivédése a magas fehérjetartalmú ételekhez társuló többnyire magas energiatartalom miatt

17 Kerülni kell a félkész és késztermékeket többnyire magas zsírtartalom – nem kívánt súlygyarapodás feldolgozottságuk miatt nagy vércukoremelő hatás szénhidráttartalmuk többnyire bizonytalan Folyadékok elsősorban víz, szénsavmentes ásványvíz, tea cukros üdítők, cukor hozzáadásával készült gyümölcslevek nem férnek bele a diétába light üdítők és gyümölcslevek csak alkalomszerű fogyasztásra ajánlottak

18 Az étkezések szénhidrát tartalma - tablettával kezelt diabéteszesek esetén – normál testtömeg →160 g CH 07.00reggeli30 g (legalább 20 g lassú) 10.00tízórai20 g ( 10 g L, 10 g GY) 13.00ebéd 50 g 16.00uzsonna20 g (gyors) 19.00vacsora g (ebből max. 10 g GY) (22.00utóvacsora10 g) túlsúly → 120 g CH 07.00reggeli25 g (legalább 20 g lassú) 10.00tízórai10 g ( gyors) 13.00ebéd 45 g 16.00uzsonna10 g (gyors) 19.00vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) (22.00utóvacsora10 g)

19 Az étkezések szénhidrát tartalma - ICT esetén – normál testtömeg →160 g CH 07.00reggeli30 g (legalább 20 g lassú) 09.30tízórai20 g ( 10 g L, 10 g GY) 12.15ebéd 50 g 14.45uzsonna20 g (gyors) 17.15vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) 19.45utóvacsora10 g (főleg lassú) túlsúly → 120 g CH 07.00reggeli25 g (legalább 20 g lassú) 09.30tízórai10 g ( gyors) 12.15ebéd 45 g 14.45uzsonna10 g (gyors) 17.15vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) 19.45utóvacsora10 g

20 Az étkezések szénhidrát tartalma gyors hatású analóg inzulin + bázisinzulin kombinációja mellett reggeli40-60 g (tízórai5-10 g) ? ebéd50-80 g vacsora40-60 g Az étkezések szénhidrát tartalma analóg premix alkalmazása mellett 07.00reggeli30-40 g (~11.00 szükség esetén - kezelőorvos ajánlása alapján tízóraira is sor kerülhet – g) 13.00ebéd50 g 19.00vacsora40-50 g

21 Az étkezések szénhidrát tartalma - gesztációs diabéteszben reggeli20-25 g(csak lassú!) 10.00tízórai20 g 13.00ebéd45-50 g 16.00uzsonna15-20 g(gyors) 19.00vacsora30-40 g (22.00utóvacsora15 g)

22 Étkezési napló Elengedhetetlen, mert: pontos képet kap a dietetikus a beteg táplálkozásáról a hibák korrigálásával a beteg diétája javítható a füzetvezetéssel rögzülnek az élelmiszerek tápanyagtartalmai a beteg ellenőrizni tudja magát

23 Motiváció Nehéz, mert: a betegek többnyire panaszmentesek nem tekintik magukat betegnek a dolgozó diabéteszesek a munkájukat gyakran a diéta rovására végzik

24 Edukáció a gondozás elengedhetetlen részét képezi team-feladat –diabetológus orvos –edukátor –asszisztens –dietetikus –családorvos együtt-mérés, együtt-számolás!

25 Tapasztalatok a kezelés hatékonysága érdekében gyakran kell találkozni a cukorbeteggel (a kontrollok sűrűsége egyéntől függ) az első találkozás alkalmával a megbeszélés ne tartson fél- egy óránál tovább gyakori igény a beteg részéről a diabétesz alaposabb ismerete, a részletes tájékoztatás a kiscsoportos oktatás jó edukációs forma, de az egyéni oktatást nem helyettesíti

26 Összefoglalás A megfelelő diéta (mennyiség, minőség) az egyik legfontosabb részét képezi a terápiának, hiszen segítségével a kooperáló betegek nagyobbik hányadánál a szövődmények kialakulása megakadályozható, de legalábbis késleltethető, a 2- es típusú diabéteszeseknél az inzulin bevezetése elkerülhető.


Letölteni ppt "A diabétesz dietoterápiája Janovits Gabriella Diabétesz Gondozási Nemzeti Központ, Szent Imre Kórház IV. Belgyógyászat Budapest, 2005. október 04."

Hasonló előadás


Google Hirdetések