Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A diabetes diétás kezelése Székely Katalin

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A diabetes diétás kezelése Székely Katalin"— Előadás másolata:

1 A diabetes diétás kezelése Székely Katalin

2 A diétás kezelés szükségessége diabetesben
1-es típusú diabetesben (<20 év tartamnál): a./ A tranzitidő lerövidülése (az amylin kiesése következtében): folyadékok esetében 50%-kal: 5-10 perc, szilárd táplálékoknál 30%-kal: perc. b./ A máj elégtelen inzulinizációja miatt a hepatikus glukózleadás növekedése étkezések kapcsán. Következmény: hiperglikémia. A gyorshatású inzulin hatásgörbéjének és a szénhidrátok felszívódásának diszkrepanciája. Következmény: órával postprandiálisan hipoglikémia veszélye.

3 A diétás kezelés szükségessége diabetesben
2-es típusú diabetesben: Inzulin nélkül kezelt 2-es típusú diabetesben: az étkezési inzulin első fázisának kiesése. a hepatikus glukózleadás növekedése étkezések kapcsán Inzulin kezelés melletti 2-es típusú diabetesben az inzulin hatáskezdetének gyengülése, főként reggeli előtt. Következmény: hiperglikémia A gyorshatású inzulin hatásgörbéjének és a szénhidrátok felszívódásának diszkrepanciája. Következmény: órával postprandiálisan hipoglikémia veszélye.

4 A diétás kezelés céljai diabetesben
1-es típusú diabetesben: A szervezet mindenkori táplálékigényének rugalmas kielégítése. A diabeteses számára optimális életminőséghez való jelentős mérvű hozzájárulás („szűk ösvény” helyett „tágas sétány”). Az afiziológiás inzulinkezelés mellett elkerülhetetlen vércukor ingadozások minimalizálása.

5 A diétás kezelés céljai diabetesben
2-es típusú diabetesben: A testtömeg lehetőség szerinti normalizálása (súlycsökkentés) A szervezet optimális tápanyagellátása Inzulinkezelés nélkül a vércukor szintingadozások minimalizálása Inzulin kezelés mellett az afiziológiás inzulinrezsimek által létrehozott vércukor ingadozások mérséklése

6 A diétás kezelés szempontjai diabetesben
I. Az étrend energiatartalma Normális testtömegű 1-es és 2-es típusú diabeteseseknél az energia bevitel: biztosítsa a testtömeg állandóságot, (gyermekeknél az optimális fejlődést), fedezze fokozott fizikai aktivitás esetén a többletigényt, a testsúlykg-ra eső szükséges energiamennyiség egyezzen meg a nem diabeteses populáció esetében érvényes normákkal, feltéve, hogy az anyagcsere vezetés optimális és a glukozuria általi energiaveszteség minimális, fentieknek megfelelően széles határok ( kcal) között mozoghat.

7 A diétás kezelés szempontjai diabetesben
I. Az étrend energiatartalma Testtömeg felesleggel rendelkező 1-es és 2-es típusú diabeteseseknél: javasolt havi 1-2 kg-os testtömeg csökkenést eredményező csökkentett energia felvétel, a nem diabeteses kövérek számára ajánlottól érdemileg nem különböző étrend kívánatos, az energia felvétel mértéke a testsúly egyéni alakulásától függjön, kiegészítendő testre szabott fizikai aktivitással, nőknél , férfiaknál kcal ajánlott, a fogyókúra befejeztével csupán 20-30%-kal növelhető az energiafelvétel a visszahízás elkerülése céljából.

8 A diétás kezelés szempontjai diabetesben II. Az étrend összetétele

9 A diétás kezelés szempontjai diabetesben
III. Az étkezések gyakorisága Gyakori (4-6) étkezés a postprandiális hiperglikémia mérséklése céljából. Gyakori kisebb étkezések a testsúlygyarapodás megelőzése céljából. Gyakori - mindig szénhidrátot is tartalmazó - étkezések a hagyományos inzulinterápia mellett a hipoglikémia megelőzése céljából. Az intenzív inzulinterápia korszerű formáinál napi 3-4 (esetenként 2-3) étkezés is elegendő lehet. ( Ugyanez: Novonorm-nál, Starlix-nál)

10 A diétás kezelés szempontjai diabetesben IV
A diétás kezelés szempontjai diabetesben IV. Az egyes étkezések szénhidrát tartalma Lehetőleg minden étkezésnek szénhidrátot (is) kell tartalmaznia. Orális antidiabetikumok szedésénél - főként szulfanilureák mellett - a hipoglikémia veszély csökkentésére. Inzulinkezelésnél a hipoglikémia megelőzésére. A napi szénhidrátbevitelnél figyelemmel kell lenni a szervezet inzulin érzékenységének napszakos ingadozásaira (legnagyobb délben és éjjel, legkisebb reggel és este).

11 A diétás kezelés szempontjai diabetesben IV
A diétás kezelés szempontjai diabetesben IV. Az egyes étkezések szénhidrát tartalma

12 A diétás kezelés szempontjai diabetesben
V. A vércukrot gyorsan emelő élelmiszer, étel, ital fogyasztásának kerülése Nem feltétlenül egyenlő a „cukorral készült étel-ital” kerülésével. Nem jelenti a „krisztalloid” szénhidrátok feltétlen kerülését. Nem jelenti a keményítő jellegű szénhidrátok kritikátlan fogyasztását. Jelenti viszont a „glikémiás index” - egyénenként változó mértékben történő - szem előtt tartását.

13 A szénhidrátok helye és szerepe a diabeteses étrendben
Cukrok: természetes formában fogyaszthatók, de feltétlenül beszámítandók: Laktóz: tej, aludttej, kefir, joghurt. Fruktóz, ill. fruktóz-glukóz-szaharóz: gyümölcsök („light” gyümölcslevek, „diabetikus” befőttek, dzsemek). Napi g gyümölcs fogyasztható a szénhidrát-tartalom függvényében, több részre osztva. Fogyókúrában „gyümölcsnapok”. Szaharóz fogyasztása ételben (fagylalt, vajkrémes sütemény, stb.) kizárólag normális testtömegű - főként 1. típusú - diabetesesek esetében napi 25 g alatt. Méz: napi 5-10 g, más élelmiszerekkel együtt.

14 A szénhidrátok fajtái Egyszerű cukrok:
monoszacharidák: glukóz, galaktóz, fruktóz diszacharidák: szaharóz, laktóz, maltóz cukoralkoholok: szorbit, xilit, mannit, maltit Oligoszacharidok (3-9 molekula): a keményítő emésztésének közti termékei: pl. maltodextrin Poliszacharidok: keményítő: amilóz, amilopektin nem keményítő jellegű: diétás rostok

15 Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek:
A glikémiás index Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek: csökkentik a postprandialis vércukor emelkedést, mérséklik a postprandialis inzulin választ, csökkentik a C-peptid elválasztását, nem rontják a lipid képet vagy, csökkentik a trigliceridet és az LDL-koleszterint, segítik megelőzni a koszorúér betegséget, segítik megelőzni az elhízást, segítik megelőzni a 2-es típusú diabetest.

16 Szénhidrátok a diabeteses diétában: a glikémiás index
Az Amerikai Diabetes Társaság ajánlása: Inkább a mennyiségnek, mint a minőségnek kell elsőbbséget élvezni. Minden szénhidrát közel azonos hatást gyakorol a vércukorszintre. A cukorbetegek életét megnehezíti, ha diétájukat azáltal is korlátozzuk, hogy kerülniük kell a magas glikémiás indexű élelmiszereket. American Diabetes Association: Diabetes Care 1997, 20 (suppl. l):S14-S17

17 A glikémiás index kérdései
Általános vélemények világszerte: A glikémiás indexet szem előtt kell tartani a diabeteseseknek tartandó diétás tanácsadáskor. A glikémiás index lista segítheti a beteget a diétáját javítani mind mennyiségi, mind minőségi szempontból. Megoldandó gyakorlati problémák a glikémiés index-szel kapcsolatban: Nehezen becsülhető meg a többkomponensű ételek glikémiás indexe. Kísérleteznek a kérdés számítógépes programokkal történő megoldásával (Ausztráliában). Monro JA, Williams M: Asia Pacific J Clin Nutr 2000, 9:67-73

18 Szaharóz és fruktóz fogyasztás
Tények: A szaharóz és fruktóz fogyasztás túl magas a “westernizált” relatíve alacsony szénhidrát tartalmú étrenden belül. Mind a szaharóz, mind a fruktóz emelheti a triglicerid szintet. Főként a fruktóz a felelős a szaharóz anyagcserehatásaiért. A fruktóz gyorsabban oxidálódik. Bantle JP, Raatz SK, Thomas W et al: Am J Clin Nutr 2000, 72:

19 A szénhidrátok a diabeteses étrendben: összegzés
A magas-szénhidrát tartalmú diéta (50-55 %) javasolható. Ezen szénhidrátok összetétele nem kell, hogy lényegesen különbözzék a nem cukorbeteg lakosság részére javasolttól. A szaharóz és a fruktóz kismértékű fogyasztása megengedhető. Előnyben részesítendők az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok.

20 Néhány magyaros ételnek a fehérkenyérhez viszonyított glikémiés és insulinogén indexe
Marhahús vörösboros mártásban Bécsiszelet sültburgo- nyával Resztelt máj főttburgo- nyával Szilvás- gombóc Töltött csirke Székely K, Lehotkai L, Fövényi J: Diabetol Hung 1994, 2(suppl.1):47S

21 A szénhidrátok helye és szerepe a diabeteses étrendben
Keményítő: Beszámítandó szénhidrátok: Amilóz tartalmú lisztesárúk (spagetti, makaróni) alacsony glikémiás indexűek. Amilopektin tartalmú lisztesárúk (kenyér, zsemle, magyar tészták) magasabb glikémiás indexűek. Magas rost (korpa) tartalmú kenyerek/péksütemények előnyben részesítendők. Burgonya magas glikémiás indexű (de: szalmaburgonya). Rizs alacsonyabb glikémiás indexű. Száraz főzelékek alacsony glikémiás indexűek. Zöldségek, saláták, színes főzelékek - energiaszegények, közülük beszámítandó a sárgarépa, zöldborsó, kukorica, a többi szabadon fogyasztható.

22 A fehérjék helye a diabeteses étrendben
Túlnyomórészt állati eredetűek és nem elhanyagolható mennyiségű „rejtett” zsiradékot tartalmaznak. Legfontosabb növényi eredetű fehérjehordozók: kenyér- és tésztafélék, hüvelyesek, szója. Ajánlatos az 50-50%-os állati/növényi arány. Az állati eredetű fehérjék jobban terhelik a vesét (növelik az intraglomeruláris nyomást). A növényi eredetű fehérjék vesekímélők, de aminósav összetételük hiányos. Komlettálhatók: pl. túrós tészta, rakott burgonya.

23 Zsiradékok helye és szerepe a diabeteses étrendben
A zsírok 95%-ban, a szénhidrátok és fehérjék 75%-ban képesek biológiailag hasznosulni (zsírrá alakulni). A növényi eredetű zsírok előnyben részesítendők: koleszterinmentesek, zsírsavösszetételük kedvezőbb: MUFA, PUFA tartalom: étolajok (oliva, napraforgó, kukorica), margarinok (Flóra, Rama, Delma, Delma light), főző margarinok (Héra). Az állati eredetű zsírok a „rejtett” zsiradékokra korlátozandók. „Zsírkímélő” konyhatechnikák alkalmazása (főként energiaszegény étrendnél): párolás, grillezés, roston sütés, mikrohullám, stb.

24 Növényi rostok szerepe a diabeteses étrendben
A táplálkozás rostszegénysége szerepet játszik a diabetes kórfejlődésében. A korpás pékárúk, búzakorpa, zabkorpa előnyösen alkalmazhatók az energiaszegény étrendben. A vízoldékony rostok (pektin) szerepet játszhatnak a koleszterin csökkentésében.

25 Diétás tanácsadáskor elegendő megadni az étrend energia- és szénhidrát-tartalmát és felhívni a figyelmet az egyénenként szükséges zsírszegény és mértéktartó fehérje-tartalmú táplálkozásra: Az energia dús étrend törvényszerűen magas (>30%) zsírtartalmú és viszonylag szénhidrátszegény (<50% szénhidrát hányad).

26 A „diétás” élelmiszerek helye és szerepe a diabeteses étrendben
Mesterséges édesítőszerek, valamint a velük készített folyadékok, italok: Szaharin: hőlabil, fémes ízű, olcsó, K- és Na-ciklamát: hőstabil, kiváló ízű, olcsó, Aceszulfám-K: hőstabil, kiváló ízű, drága, Aszpartam: hőlabil, kiváló ízű, nagyon drága. A mesterséges édesítőszerek fogyasztása mindenki számára ajánlható elsősorban folyadékok édesítésére.

27 A „diétás” élelmiszerek helye és szerepe a diabeteses étrendben
Csökkentett szénhidrát-tartalmú gyümölcsipari termékek: light gyümölcslevek, dzsemek, befőttek: fakultatív fogyasztásra javasolhatók. Cukorhelyettesítő anyagok és felhasználásukkal készült édesipari termékek: Mellőzhetők és mellőzendők. A cukorhelyettesítők és a velük készült termékek fogyasztása kövér cukorbetegeknek nem ajánlott, normális testsúlyú diabeteseseknél alkalmazásuk felesleges!

28 Élvezeti cikkek helye és szerepe a diabeteses étrendben
Kávé, tea: szokásos mennyiségben (napi 2-4 adag) szabadon fogyaszthatók. Alkoholos italok: Magas cukortartalmú likőrök, édes pezsgők, desszertborok: a vércukrot emelik, ezért kerülendők. Sör: mérsékelt vércukor emelkedést okoz (1/2 l sör kb. 1 zsemléhez hasonló emelkedést), napi 1 pohár. Energiatartalom! Száraz borok, pezsgők és égetett szeszes italok: gátolják a máj glükóz leadását, ezért szulfanilurea készítményekkel és inzulinnal történő kezelésnél súlyos hipoglikémiát okozhatnak: egyidejű szénhidrát fogyasztás kívánatos! Az alkohol energiaértéke magas : 7,2 kcal/g.

29 Dietoterápia gyakorlata
Táplálkozási anamnézis Diétás napló vezetése Napi étrend tervezése (számítógépes programok: pl. kórházi étlapok) Mérési gyakorlatok (körülményektől függően, klubfoglalkozásokon, táborokban)

30 Dietoterápia gyakorlata 2
Szemmérték gyakoroltatása: Élelmiszerfotók közül megadott szempontok szerinti válogatás 1. Fehérje tartalmú kártyák 2. Zsírtartalmú kártyák 3. Különböző szénhidráttartalmú kártyák válogatása: - szabadon fogyasztható, - mérve fogyasztandó,

31 Dietoterápia gyakorlata 3
- nem javasolt rendszeres fogyasztásra - 10 gr szénhidrát tartalmú kártyák válogatása gr szénhidrát tartalmú kártyák válogatása


Letölteni ppt "A diabetes diétás kezelése Székely Katalin"

Hasonló előadás


Google Hirdetések