Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A diabetes diétás kezelése Székely Katalin A diétás kezelés szükségessége diabetesben 1-es típusú diabetesben (<20 év tartamnál): a./ A tranzitidő lerövidülése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A diabetes diétás kezelése Székely Katalin A diétás kezelés szükségessége diabetesben 1-es típusú diabetesben (<20 év tartamnál): a./ A tranzitidő lerövidülése."— Előadás másolata:

1

2 A diabetes diétás kezelése Székely Katalin

3 A diétás kezelés szükségessége diabetesben 1-es típusú diabetesben (<20 év tartamnál): a./ A tranzitidő lerövidülése (az amylin kiesése következtében):  folyadékok esetében 50%-kal: 5-10 perc,  szilárd táplálékoknál 30%-kal: 30-120 perc. b./ A máj elégtelen inzulinizációja miatt a hepatikus glukózleadás növekedése étkezések kapcsán. Következmény: hiperglikémia.  A gyorshatású inzulin hatásgörbéjének és a szénhidrátok felszívódásának diszkrepanciája. Következmény: 3-4 órával postprandiálisan hipoglikémia veszélye.

4 A diétás kezelés szükségessége diabetesben 2-es típusú diabetesben:  Inzulin nélkül kezelt 2-es típusú diabetesben:  az étkezési inzulin első fázisának kiesése.  a hepatikus glukózleadás növekedése étkezések kapcsán  Inzulin kezelés melletti 2-es típusú diabetesben  az inzulin hatáskezdetének gyengülése, főként reggeli előtt. Következmény: hiperglikémia  A gyorshatású inzulin hatásgörbéjének és a szénhidrátok felszívódásának diszkrepanciája. Következmény: 3 -4 órával postprandiálisan hipoglikémia veszélye.

5 A diétás kezelés céljai diabetesben 1-es típusú diabetesben:  A szervezet mindenkori táplálékigényének rugalmas kielégítése.  A diabeteses számára optimális életminőséghez való jelentős mérvű hozzájárulás („szűk ösvény” helyett „tágas sétány”).  Az afiziológiás inzulinkezelés mellett elkerülhetetlen vércukor ingadozások minimalizálása.

6 A diétás kezelés céljai diabetesben 2-es típusú diabetesben:  A testtömeg lehetőség szerinti normalizálása (súlycsökkentés)  A szervezet optimális tápanyagellátása  Inzulinkezelés nélkül a vércukor szintingadozások minimalizálása  Inzulin kezelés mellett az afiziológiás inzulinrezsimek által létrehozott vércukor ingadozások mérséklése

7 A diétás kezelés szempontjai diabetesben I. Az étrend energiatartalma Normális testtömegű 1-es és 2-es típusú diabeteseseknél az energia bevitel:  biztosítsa a testtömeg állandóságot, (gyermekeknél az optimális fejlődést),  fedezze fokozott fizikai aktivitás esetén a többletigényt,  a testsúlykg-ra eső szükséges energiamennyiség egyezzen meg a nem diabeteses populáció esetében érvényes normákkal, feltéve, hogy az anyagcsere vezetés optimális és a glukozuria általi energiaveszteség minimális,  fentieknek megfelelően széles határok (1500-4000 kcal) között mozoghat.

8 A diétás kezelés szempontjai diabetesben I. Az étrend energiatartalma Testtömeg felesleggel rendelkező 1-es és 2-es típusú diabeteseseknél:  javasolt havi 1-2 kg-os testtömeg csökkenést eredményező csökkentett energia felvétel,  a nem diabeteses kövérek számára ajánlottól érdemileg nem különböző étrend kívánatos,  az energia felvétel mértéke a testsúly egyéni alakulásától függjön,  kiegészítendő testre szabott fizikai aktivitással,  nőknél 1200-1500, férfiaknál 1500-2000 kcal ajánlott,  a fogyókúra befejeztével csupán 20-30%-kal növelhető az energiafelvétel a visszahízás elkerülése céljából.

9 A diétás kezelés szempontjai diabetesben II. Az étrend összetétele A diétás kezelés szempontjai diabetesben II. Az étrend összetétele

10 A diétás kezelés szempontjai diabetesben III. Az étkezések gyakorisága  Gyakori (4-6) étkezés a postprandiális hiperglikémia mérséklése céljából.  Gyakori kisebb étkezések a testsúlygyarapodás megelőzése céljából.  Gyakori - mindig szénhidrátot is tartalmazó - étkezések a hagyományos inzulinterápia mellett a hipoglikémia megelőzése céljából.  Az intenzív inzulinterápia korszerű formáinál napi 3-4 (esetenként 2-3) étkezés is elegendő lehet. ( Ugyanez: Novonorm-nál, Starlix-nál)

11 A diétás kezelés szempontjai diabetesben IV. Az egyes étkezések szénhidrát tartalma Lehetőleg minden étkezésnek szénhidrátot (is) kell tartalmaznia.  Orális antidiabetikumok szedésénél - főként szulfanilureák mellett - a hipoglikémia veszély csökkentésére.  Inzulinkezelésnél a hipoglikémia megelőzésére.  A napi szénhidrátbevitelnél figyelemmel kell lenni a szervezet inzulin érzékenységének napszakos ingadozásaira (legnagyobb délben és éjjel, legkisebb reggel és este).

12 A diétás kezelés szempontjai diabetesben IV. Az egyes étkezések szénhidrát tartalma

13 A diétás kezelés szempontjai diabetesben V. A vércukrot gyorsan emelő élelmiszer, étel, ital fogyasztásának kerülése  Nem feltétlenül egyenlő a „cukorral készült étel-ital” kerülésével.  Nem jelenti a „krisztalloid” szénhidrátok feltétlen kerülését.  Nem jelenti a keményítő jellegű szénhidrátok kritikátlan fogyasztását.  Jelenti viszont a „glikémiás index” - egyénenként változó mértékben történő - szem előtt tartását.

14 A szénhidrátok helye és szerepe a diabeteses étrendben Cukrok: természetes formában fogyaszthatók, de feltétlenül beszámítandók:  Laktóz: tej, aludttej, kefir, joghurt.  Fruktóz, ill. fruktóz-glukóz-szaharóz: gyümölcsök („light” gyümölcslevek, „diabetikus” befőttek, dzsemek). Napi 100-1000 g gyümölcs fogyasztható a szénhidrát-tartalom függvényében, több részre osztva. Fogyókúrában „gyümölcsnapok”.  Szaharóz fogyasztása ételben (fagylalt, vajkrémes sütemény, stb.) kizárólag normális testtömegű - főként 1. típusú - diabetesesek esetében napi 25 g alatt. Méz: napi 5-10 g, más élelmiszerekkel együtt.

15 A szénhidrátok fajtái Egyszerű cukrok: –monoszacharidák: glukóz, galaktóz, fruktóz –diszacharidák: szaharóz, laktóz, maltóz –cukoralkoholok: szorbit, xilit, mannit, maltit Oligoszacharidok (3-9 molekula): –a keményítő emésztésének közti termékei: pl. maltodextrin Poliszacharidok: –keményítő: amilóz, amilopektin –nem keményítő jellegű: diétás rostok

16 A glikémiás index Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek: –csökkentik a postprandialis vércukor emelkedést, –mérséklik a postprandialis inzulin választ, –csökkentik a C-peptid elválasztását, –nem rontják a lipid képet vagy, –csökkentik a trigliceridet és az LDL-koleszterint, –segítik megelőzni a koszorúér betegséget, –segítik megelőzni az elhízást, –segítik megelőzni a 2-es típusú diabetest.

17 Szénhidrátok a diabeteses diétában: a glikémiás index Az Amerikai Diabetes Társaság ajánlása: –Inkább a mennyiségnek, mint a minőségnek kell elsőbbséget élvezni. –Minden szénhidrát közel azonos hatást gyakorol a vércukorszintre. –A cukorbetegek életét megnehezíti, ha diétájukat azáltal is korlátozzuk, hogy kerülniük kell a magas glikémiás indexű élelmiszereket. American Diabetes Association: Diabetes Care 1997, 20 (suppl. l):S14-S17

18 A glikémiás index kérdései Általános vélemények világszerte: –A glikémiás indexet szem előtt kell tartani a diabeteseseknek tartandó diétás tanácsadáskor. –A glikémiás index lista segítheti a beteget a diétáját javítani mind mennyiségi, mind minőségi szempontból. Megoldandó gyakorlati problémák a glikémiés index- szel kapcsolatban: –Nehezen becsülhető meg a többkomponensű ételek glikémiás indexe. –Kísérleteznek a kérdés számítógépes programokkal történő megoldásával (Ausztráliában). Monro JA, Williams M: Asia Pacific J Clin Nutr 2000, 9:67-73

19 Szaharóz és fruktóz fogyasztás Tények: –A szaharóz és fruktóz fogyasztás túl magas a “westernizált” relatíve alacsony szénhidrát tartalmú étrenden belül. –Mind a szaharóz, mind a fruktóz emelheti a triglicerid szintet. –Főként a fruktóz a felelős a szaharóz anyagcserehatásaiért. –A fruktóz gyorsabban oxidálódik. Bantle JP, Raatz SK, Thomas W et al: Am J Clin Nutr 2000, 72:1128-1524

20 A szénhidrátok a diabeteses étrendben: összegzés –A magas-szénhidrát tartalmú diéta (50-55 %) javasolható. –Ezen szénhidrátok összetétele nem kell, hogy lényegesen különbözzék a nem cukorbeteg lakosság részére javasolttól. –A szaharóz és a fruktóz kismértékű fogyasztása megengedhető. –Előnyben részesítendők az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok.

21 Néhány magyaros ételnek a fehérkenyérhez viszonyított glikémiés és insulinogén indexe Székely K, Lehotkai L, Fövényi J: Diabetol Hung 1994, 2(suppl.1):47S Töltött csirke Marhahús vörösboros mártásban Bécsiszelet sültburgo- nyával Resztelt máj főttburgo- nyával Szilvás- gombóc

22 A szénhidrátok helye és szerepe a diabeteses étrendben Keményítő: Beszámítandó szénhidrátok:  Amilóz tartalmú lisztesárúk (spagetti, makaróni) alacsony glikémiás indexűek.  Amilopektin tartalmú lisztesárúk (kenyér, zsemle, magyar tészták) magasabb glikémiás indexűek.  Magas rost (korpa) tartalmú kenyerek/péksütemények előnyben részesítendők.  Burgonya magas glikémiás indexű (de: szalmaburgonya).  Rizs alacsonyabb glikémiás indexű.  Száraz főzelékek alacsony glikémiás indexűek.  Zöldségek, saláták, színes főzelékek - energiaszegények, közülük beszámítandó a sárgarépa, zöldborsó, kukorica, a többi szabadon fogyasztható.

23 A fehérjék helye a diabeteses étrendben Túlnyomórészt állati eredetűek és nem elhanyagolható mennyiségű „rejtett” zsiradékot tartalmaznak. Legfontosabb növényi eredetű fehérjehordozók: kenyér- és tésztafélék, hüvelyesek, szója. Ajánlatos az 50-50%-os állati/növényi arány. Az állati eredetű fehérjék jobban terhelik a vesét (növelik az intraglomeruláris nyomást). A növényi eredetű fehérjék vesekímélők, de aminósav összetételük hiányos. Komlettálhatók: pl. túrós tészta, rakott burgonya.

24 Zsiradékok helye és szerepe a diabeteses étrendben A zsírok 95%-ban, a szénhidrátok és fehérjék 75%-ban képesek biológiailag hasznosulni (zsírrá alakulni). A növényi eredetű zsírok előnyben részesítendők: koleszterinmentesek, zsírsavösszetételük kedvezőbb: MUFA, PUFA tartalom: étolajok (oliva, napraforgó, kukorica), margarinok (Flóra, Rama, Delma, Delma light), főző margarinok (Héra). Az állati eredetű zsírok a „rejtett” zsiradékokra korlátozandók. „Zsírkímélő” konyhatechnikák alkalmazása (főként energiaszegény étrendnél): párolás, grillezés, roston sütés, mikrohullám, stb.

25 Növényi rostok szerepe a diabeteses étrendben  A táplálkozás rostszegénysége szerepet játszik a diabetes kórfejlődésében.  A korpás pékárúk, búzakorpa, zabkorpa előnyösen alkalmazhatók az energiaszegény étrendben.  A vízoldékony rostok (pektin) szerepet játszhatnak a koleszterin csökkentésében.

26 Diétás tanácsadáskor elegendő megadni az étrend energia- és szénhidrát-tartalmát és felhívni a figyelmet az egyénenként szükséges zsírszegény és mértéktartó fehérje-tartalmú táplálkozásra: Az energia dús étrend törvényszerűen magas (>30%) zsírtartalmú és viszonylag szénhidrátszegény (<50% szénhidrát hányad).

27 A „diétás” élelmiszerek helye és szerepe a diabeteses étrendben Mesterséges édesítőszerek, valamint a velük készített folyadékok, italok:  Szaharin: hőlabil, fémes ízű, olcsó,  K- és Na-ciklamát: hőstabil, kiváló ízű, olcsó,  Aceszulfám-K: hőstabil, kiváló ízű, drága,  Aszpartam: hőlabil, kiváló ízű, nagyon drága. A mesterséges édesítőszerek fogyasztása mindenki számára ajánlható elsősorban folyadékok édesítésére.

28 A „diétás” élelmiszerek helye és szerepe a diabeteses étrendben Csökkentett szénhidrát-tartalmú gyümölcsipari termékek: light gyümölcslevek, dzsemek, befőttek: fakultatív fogyasztásra javasolhatók. Cukorhelyettesítő anyagok és felhasználásukkal készült édesipari termékek: Mellőzhetők és mellőzendők. A cukorhelyettesítők és a velük készült termékek fogyasztása kövér cukorbetegeknek nem ajánlott, normális testsúlyú diabeteseseknél alkalmazásuk felesleges!

29 Élvezeti cikkek helye és szerepe a diabeteses étrendben Kávé, tea: szokásos mennyiségben (napi 2-4 adag) szabadon fogyaszthatók. Alkoholos italok:  Magas cukortartalmú likőrök, édes pezsgők, desszertborok: a vércukrot emelik, ezért kerülendők.  Sör: mérsékelt vércukor emelkedést okoz (1/2 l sör kb. 1 zsemléhez hasonló emelkedést), napi 1 pohár. Energiatartalom!  Száraz borok, pezsgők és égetett szeszes italok: gátolják a máj glükóz leadását, ezért szulfanilurea készítményekkel és inzulinnal történő kezelésnél súlyos hipoglikémiát okozhatnak: egyidejű szénhidrát fogyasztás kívánatos! Az alkohol energiaértéke magas : 7,2 kcal/g.

30 Dietoterápia gyakorlata Táplálkozási anamnézis Diétás napló vezetése Napi étrend tervezése (számítógépes programok: pl. kórházi étlapok) Mérési gyakorlatok (körülményektől függően, klubfoglalkozásokon, táborokban)

31 Dietoterápia gyakorlata 2 Szemmérték gyakoroltatása: Élelmiszerfotók közül megadott szempontok szerinti válogatás –1. Fehérje tartalmú kártyák –2. Zsírtartalmú kártyák –3. Különböző szénhidráttartalmú kártyák válogatása: - szabadon fogyasztható, - mérve fogyasztandó,

32 Dietoterápia gyakorlata 3 - nem javasolt rendszeres fogyasztásra - 10 gr szénhidrát tartalmú kártyák válogatása - 20-30-40 gr szénhidrát tartalmú kártyák válogatása


Letölteni ppt "A diabetes diétás kezelése Székely Katalin A diétás kezelés szükségessége diabetesben 1-es típusú diabetesben (<20 év tartamnál): a./ A tranzitidő lerövidülése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések