Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

génszabályozás eukariótákban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "génszabályozás eukariótákban"— Előadás másolata:

1 génszabályozás eukariótákban
Transzkripció: génszabályozás eukariótákban

2

3

4 A kétéltűek interfázisos u. n
A kétéltűek interfázisos u.n. lámpakefe kromoszómái, amelyek hurkaiban intenzív a transzkripció. Légyfélék bizonyos szöveteiben a kromoszómák eukromatinja amplifikálódik. Ilyen a muslica nyálmirigy kromoszómája, amiben az amplifikáció 1024 kromatídát eredményezett.

5 A transzkripció cisz szabályzása
Az RNS polimeráz II a maximális transzkripció sebesség eléréséhez három cisz elemet, promotert, promoter-közeli és enhanszer - silencer elemeket igényli. RNS polimeráz II kezdő-komplex GC-box CCAAT-box Promoter-közeli elemek Promoter

6 Pontmutációk következményei a b-globin gén promoterében.
GC CAAT TATA promoter-közeli elemek

7 Az enhanszerek szerkezetükben hasonlíthatnak a promoterekre.
Abban nagyon különböznek a promoterektől, hogy távol lehetnek a transzkripció kezdőpontjától, és hatékonyságuk akkor sem szűnik meg, ha megfordítjuk őket. Az SV40 transzkripciójának szabályzó elemei. A TATA box, a promoter-közeli elemek (GC-box), és két enhanszer elem a korai RNS-ek transzkripciójának maximális sebességéhez szükségesek.

8 A transzkripció szabályzó apparátusa.

9 A transzkripció transz szabályozása
Transz-ható transzkripciós faktorok (TAF-ok). Sok ismert. Enhanszerekhez vagy a promoterhez kötődnek, segítik az RNS polimeráz II kezdő-komplex kialakulását. Az élesztő TAF-ok két tagja, a GCN4 és a GAL4 nevezetes. A GCN4 aminosav bioszintetikus utak génjeit aktiválja. Aminosav éhezéskor a GCN4 mennyisége megnő, ami fokozza a szabályzott gének transzkripcióját. GAL4 a galaktóz metabolizmus TAF-ja. Két doménből, DNS kötő és aktiváló doménből áll. Jól ismert, 17 nukleotid hosszú UAS-hez kötődik.

10 RNS polimeráz II kezdő-komplex összeszerelődése.
A TATA box kötő fehérje TAF komplex DNS-hez kapcsolódása után kötődnek be a további, a PolII kötődéséhez, és a hatékony iniciációhoz szükséges faktorok.

11 A transzkripcós apparátuson kívül néhány tényező jelentős hatással lehet a transzkripció eredményességére. 1. A kódoló DNS szakasz metilálása (5-metilcitozin) megakadályozza a transzkripciót. 2. Az mRNS stabilitása befolyásolja a géntermék mennyiségét. Például a poliA farok stabilizálja a mRNS-t. Rövid féléletidejű mRNS-ek 3’ végén jellegzetes sorrendek ismerhetők fel, pl. A(U)nA ismétlődések jelentősen csökkentik a fél-élettartamot.

12

13 génszabályozás eukariótákban
Transzkripció: génszabályozás eukariótákban


Letölteni ppt "génszabályozás eukariótákban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések