Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Áramlástan Ormos László

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Áramlástan Ormos László"— Előadás másolata:

1 Áramlástan Ormos László
HIDRAULIKA_1 Áramlástan Ormos László

2 Hidraulika A folytonossági tétel Mivel a víz összenyomhatatlan: ahol

3 Hidraulika A térfogatáramlás vmax D r _ v v(r) dr R

4 Bernoulli tétele ahol a relatív emelési magasság;
a víz nyomásmagassága; a víz áramlási sebességéből adódó nyomás

5 Folyadékáramlás csőben
Mekkora a víz áramlási sebessége, ha a térfogatáramlás 100 m3/óra egy 200mm átmérőjű csőben? A térfogatáramlás mértékegységének átszámítása: A cső keresztmetszete: A víz áramlási sebessége:

6 Folyadékáramlás csőben
Mekkora a cső átmérője, ha a térfogatáramlás 360m3/óra és a víz sebessége 1 m/sec? A térfogatáramlás mértékegységének átváltása: A folyadék áramlási sebessége mértékegységének átváltása:

7 Folyadékáramlás csőben
A cső keresztmetszete: A cső belső átmérője:

8 Folyadékáramlás csőben
Ha az áramlási sebesség egy 200 mm átmérőjű csőben 88.5 cm/sec, akkor Mekkora a térfogatáramlás? Mekkora lesz az áramlási sebesség, ha a cső átmérőjét felére csökkentjük? Számítsuk ki a csőkeresztmetszeteket mindkét esetre:

9 Folyadékáramlás csőben
A térfogatáramlás 200mm átmérőjű csőben: Átszámítva m3/óra mértékegységre:

10 Folyadékáramlás csőben
4. Az áramlási sebesség a 100mm átmérőjű csőben: vagy

11 Folyadékáramlás csőben
Az A és C pont között 200mm átmérőjű cső van, a B leága- zás átmérője pedig 50mm. Mekkora a térfogatáramlás és az áramlási sebesség a B ponton, ha az áramlási sebesség az A és B pont között 1.5 m/sec, míg a B és C között 0.9 m/sec? v D=200mm D=50mm A C B

12 Folyadékáramlás csőben
A 200mm átmérőjű cső keresztmetszete: Az 50mm átmérőjű cső keresztmetszete: A térfogatáramlás A és B, valamint B és C pont ok között: A - B: B - C:

13 Folyadékáramlás csőben
Térfogatáramlás a B ponton: 5. Áramlási sebesség a B ponton:

14 Szakirodalom Kenyon, S. (1979): „Hydroponics for the Home Gardener”. Van Norstrand Reinhold Ltd., Toronto, ISBN Dr. Avidan, A.(1995):”Soil-Water-Plant Relationship”. Ministry of Agriculture Extension Service (Irrigation Field service), CINADCO, Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Sapir, E.-Dr. E. Yagev (1995):”Drip Irrigation”. Ministry of Agricul- ture and Rural Development, CINADCO, Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Tóth Árpád (1996):”A XXI.század öntözőrendszerei”. Visionmaster kiadó, ISBN Azenkot, A.(1998):”Design Irrigation System”. Ministry of Agricul- ture Extension Service (Irrigation Field service), MASHAV Israel Sapir, E.-Dr. E. Yagev (2001):”Sprinkler Irrigation”. Ministry of - culture and Rural Development, CINADCO,Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Eng. Nathan, R. (2002):”Fertilization Combined with Irrigation (Fertigation)”. Ministry of Agriculture and Rural Development, CINADCO,Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel


Letölteni ppt "Áramlástan Ormos László"

Hasonló előadás


Google Hirdetések