Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Informatika Számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Informatika Számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ)"— Előadás másolata:

1 Informatika Számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ)

2 A vállalati információs rendszer A számítógép helye a vállalati információs rendszerben A vállalati adatbank Döntéselőkészítés A vállalatirányítás szabályozási folyamata

3 A számítógép helye a vállalati információs rendszerben Feldolgozó rendszerek integrációja, minél többféle információ kidolgozása az összegyűjtött adatokból, vezetési információs rendszer: a vállalat valamennyi tevékenységi körét ellátó egyetlen, egységesen kezelt adattömeget feldolgozó rendszer.

4 A számítógép helye a vállalati információs rendszerben A vezetési információs rendszer egymással kommunikáló rendszerekből és egy közpon- tilag tárolt adattömegből áll. Adatszolgáltatás a hálózaton keresztül. Hierarchikus felépítésű, elosztott rendszer.

5 A vállalati adatbank Adattárolás az integrált információs rendszerben: file-hierarchiákat kell létrehozni, adatbankokat kell szervezni a file- hierarchiákból, adatbankrendszer szervezése adatbankokból. Az adatbank széleskörű, szervezett, dinamikusan változó adatállomány.

6 A vállalati adatbank Minden adat lehetőleg csak egyszer forduljon elő, sokféle funkcionális terület igényeit elégítse ki, legyen független a speciális szakterületek sajátos igényeitől, legyen az információs rendszer önálló eleme,

7 A vállalati adatbank funkcionálisan integrálva kell kialakítani, a felhasználó közvetlen hozzáféréssel tudja lehívni a számára fontos adatokat, az adatstruktúra szegmentálása rugalmasan változtatható legyen.

8 Döntéselőkészítés A belső folyamatok átalakítását a környezeti (piaci) változások és a tartalékok feltárásának szükségessége kényszerítik ki: –piaci igények változása, –veszteségek, –minőségingadozások, stb.

9 Döntéselőkészítés –külső és belső tényezők észlelése, –a probléma meghatározása és a feladatok megfogalmazása, –a pillanatnyi helyzet elemzése, –a célállapot megtervezése és összehasonlítása a kiindulási állapottal, –megoldási lehetőségek kidolgozása, –kísérletek, próbák elvégzése, –az optimális megoldás kiválasztása, –bevezetés, –a változás hatásainak elemzése, finomítások.

10 A vállalatirányítás szabályozási folyamata funkciók tevékenységek Operatív vezetés Taktikai vezetés Stratégiai vezetés piac A vállalatirányítás hierarchikus rendszere Alsó szintű operatív vezetés hogyan lehet a leggyorsabban elérni a kitűzött célt a legkisebb veszteséggel? Középszintű taktikai vezetés hogyan optimalizálható a befektetés és az eredmény aránya? Legfelsőbb szintű vezetés mibe kerül a minőségbiztosítás? melyik többletbevételt célozzák meg? milyen mértékű legyen a befektetés megtérülése?

11 A vállalatirányítás szabályozási folyamata Felső szintű vezetés Középszintű vezetés Operatív irányítás FunkciókTevékenységekVégrehajtás vállalati politika stratégia taktika stratégia ellenőrzése Végrehajtásellenőrzés vállalati politika ellenőrzése

12 A számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ) A CAQ rendszer funkciói: –biztonságos adatgyűjtés, tárolás, –az adatok célszerű csoportosítása és rendezése, –meghatározott szempontok szerinti feldolgozás és értékelés, –megfelelően rendszerezve juttassa a felhasználóhoz. A CAQ rendszer jellemzői: –a vállalati információs rendszer szerves részeként működik, –a vállalat egészét átfogó adminisztrációs rendszerrel összehangoltan működik.

13 A számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ) Elvárások a számítógépes rendszerrel szemben: –egyszerűsítse az ellenőrzési és vizsgálati munkát, –könnyítse a minőségirányítással kapcsolatos tevékenységet, –támogassa az ellenőrzési terv kidolgozását, –biztosítsa a részletes és aktuális tudnivalókat, –készítse el a vizsgálati okmányokat, –könnyítse a dokumentálást, –javítsa a műszerek és vizsgálóeszközök kihasználtságát, –biztosítsa a rendszeres és szisztematikus adatgyűjtést, –gyorsabban dolgozza ki a minőséginformációt, –juttassa el a minőséginformációkat minden felhasználóhoz, –gyorsan reagáljon minden minőséggel kapcsolatos problémára.

14 A számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ) A CAQ rendszer helye a vállalati számítógépes rendszerben CAD Műszaki fejlesztés CAP Munkaterv készítés CAM Gyártás és szerelés CAQ MINŐSÉG- BIZTOSÍTÁS CAD/CAM TERMELÉS TERVEZÉS ÉS IRÁNYÍTÁS Gyártás és programtervezés Mennyiségi tervezés Ütemezés és kapacitás tervezés Feladatok intézése Feladatok ellenőrzése CIM

15 A számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ) Minőségbiztosítási elemek ETVEMJMB Gyártmánytervezés és fejlesztés ETVEVVMJ Gyártáselőkészítés (beszerzés, átvétel) MJ ETVEVDVM Gyártás (minőségellenőr- zéssel együtt) VVMJ Tárolás, szállítás VVMJ Szerelés, beüzeme- lés Termékosztályozó és azonosító adatok Munkatervek, ellenőrzési tervek CAD-adatok (rajzok, darabjegyzékek, méretek és tűrések, stb.) Művelettervek, ellenőrzési műveletek Beszerzési adatok Szúrópróba-tervek Minőségi jellemzők (pl. vizsgálati eredmények) Adatállományok ET – ellenőrzési terv VE – vizsgáló eszközök dokumentálása MJ – minőségjellemzők kiértékelése MB – megbízhatósági számítások VV – vizsgálat végrehajtás, minőségjellemző gyűjtés VD - vizsgálat végrehajtás dokumentálása CAQ-elemek

16 A számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ) A CAQ rendszer alapfunkciói Ellenőrzés tervezés Összeállítás, Intézkedési terv, végrehajtási terv. Ellenőrzés végrehajtás Vizsgálati adatok, dinamikus szúró- próbák, eloszlás, Aktuális feladattól függő ellenőrzési terv. Eredmények összegyűjtése Változó és jellemző ellenőrzési jegyek kézi és automatikus gyűjtése. Adatok kiértékelése Eredmények meg- jelenítése, elemzés, értékelés, mérőeszközök do- kumentálása, archiválás. státusz régi adatok Gyártástervező rendszer Vizsgálati adatokGyártási jelentések Ellenőrző rendszerek Mérő berendezések Mérési adatok Vizsgálati adatok CAQ

17 A számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ) Az SPC rendszer és a CAQ rendszer összehasonlítása JELLEMZŐK ADATFELDOLGOZÓ ELJÁRÁSOK SPC-bázisú rendszerekCAQ-rendszerek Célok -folyamatok felügyelete SPC- kártyákkal. -gyors átvételi ellenőrzés, -dinamikus szúrópróba vizsgálat, -sokoldalú kiértékelés, elemzés. Alkalmazási terület -alkatrészgyártás, -mérhető jellemzők gyűjtése. -idegen áru átvételi ellenőrzése, -végellenőrzés, -mérhető és tulajdonság jegyek. Hardver -PC mérési adatgyűjtő kártyával, -célberendezés. -személyi számítógép, -mini számítógép, -központi számítógép. Kommunikáció, integráció Lokális megoldások integráció nélkül -PC felhasználás, gyakran önálló, -mini és központi gépnél integrált minőségbiztosító rendszer, esetenként az ellenőrzéstervezés- sel közösítve.


Letölteni ppt "Informatika Számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések