Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szatmárnémeti magyar nyelvű felsőoktatásának kialakulása és perspektívái Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program keretében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szatmárnémeti magyar nyelvű felsőoktatásának kialakulása és perspektívái Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program keretében."— Előadás másolata:

1 Szatmárnémeti magyar nyelvű felsőoktatásának kialakulása és perspektívái Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program keretében Készítette: Hollósi Hajnalka PhD hallgató

2 Szatmárnémeti térsége Szatmárnémeti lakossága  Összlakosság 131.987  Magyarok  Magyarok száma 54.013 aránya 40,92%

3 A „láncos” templom

4 A város főtere

5 A főiskola alapítása  A „forradalmat” (1989) követő években merült fel a gondolata.  A helyi magyar értelmiség a „változások hordozói” kezdeményezték.  Ún. „felzárkózási stratégiákat” alkalmaztak.  Egy volt kaszárnya épületében kezdte meg működését 1998-ban.

6

7 Babeş- Bolyai Tudományegyetem (Kolozsvár) Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozat Babeş- Bolyai Tudományegyetem (Kolozsvár) Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozat

8 (Csak) román nyelvű tábla hirdeti a „magyar főiskolát”

9 „Termek, irodák”

10 A háromnyelvű képzés „demonstrálása”

11 Az intézmény felépítése  A Babeş –Bolyai Tudományegyetem Politológia Kara kihelyezett tagozata a Helyi Közigazgatási Főiskola.  A Babeş - Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kara kihelyezett tagozata a Tanítóképző Kar.

12 Az intézmény jelentősége  Nemzeti identitás megőrzése.  Szimbolikus jelentés.  A magyarság érdekérvényesítési terepe.

13 A 2005-ös „Bologna Folyamat” eredményei  2005/06-os tanévtől bevezetik a háromlépcsős modellt (BA, MA, PhD)  Főiskola Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozat (3 éves bachelor képzés)  Főiskolai diploma Egyetemi diploma

14 Változások a „Bologna Rendszer” bevezetése után  Stabilizálódik az intézmény helyzete.  Az intézmény kikerül a helyi értelmiség és a városi vezetés kezéből.  Megfosztja az intézményt a legfőbb hajtóerejétől: a helyi önkormányzat kezdeményezéseitől és támogatásától.

15 Köszönöm a figyelmüket! Budapest, 2008. november 13.


Letölteni ppt "Szatmárnémeti magyar nyelvű felsőoktatásának kialakulása és perspektívái Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program keretében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések