Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK. A személyiségfejlesztés főbb területei Az önismeret fejlesztéseAz önismeret fejlesztése Az identitás kialakulásának segítéseAz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK. A személyiségfejlesztés főbb területei Az önismeret fejlesztéseAz önismeret fejlesztése Az identitás kialakulásának segítéseAz."— Előadás másolata:

1 SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK

2 A személyiségfejlesztés főbb területei Az önismeret fejlesztéseAz önismeret fejlesztése Az identitás kialakulásának segítéseAz identitás kialakulásának segítése Az empátiás képesség fejlesztéseAz empátiás képesség fejlesztése

3 Az önismeret: a Johary ablak Magam által Mások által ISMERTISMERETLEN ISMERTNYÍLTVAK ISMERETLENREJTETTTUDATTALAN

4 Az identitás Az identitás a szocializáció során kialakuló én-azonosság tudata: ki vagyok?Az identitás a szocializáció során kialakuló én-azonosság tudata: ki vagyok? Az én és a nem-én közötti dialektikus kapcsolaton alapul.Az én és a nem-én közötti dialektikus kapcsolaton alapul. Erikson: az identitás-érzés egész életen át való fenntartására irányuló törekvés a személyiségfejlődés fontos motívuma.Erikson: az identitás-érzés egész életen át való fenntartására irányuló törekvés a személyiségfejlődés fontos motívuma. Az identitás-hipotézis nagy valószínűséggel beteljesíti önmagát.Az identitás-hipotézis nagy valószínűséggel beteljesíti önmagát.

5 Az identitás összetevői Társadalmi identitás: a nagycsoportok között önmagunkat az ismerősség-idegenség dimenziójában határozzuk meg.Társadalmi identitás: a nagycsoportok között önmagunkat az ismerősség-idegenség dimenziójában határozzuk meg. Személyes identitás: azonosságtudat révén a személy megteremti a maga változatlanságának fikcióját.Személyes identitás: azonosságtudat révén a személy megteremti a maga változatlanságának fikcióját. Kulturális identitás: a kultúra és az önazonosság kollektív elképzelése.Kulturális identitás: a kultúra és az önazonosság kollektív elképzelése.

6 Speciális identitások Paradox identitás: ellentmondásokon alapul.Paradox identitás: ellentmondásokon alapul. Meghasadt identitás: skizofrénia.Meghasadt identitás: skizofrénia. Negatív identitás: a „ki nem vagyok,” a hangsúlyozott.Negatív identitás: a „ki nem vagyok,” a hangsúlyozott. Virtuális identitás: a személyközi és a társadalmi azonosságtudat elmosódhat – szabadságérzés.Virtuális identitás: a személyközi és a társadalmi azonosságtudat elmosódhat – szabadságérzés.

7 Empátiás képesség Beleélőképesség a másik ember érzelmi állapotába.Beleélőképesség a másik ember érzelmi állapotába. Affektív folyamat: nonverbális jelzések felfogása.Affektív folyamat: nonverbális jelzések felfogása. Az érzelmi intelligencia része.Az érzelmi intelligencia része. Kognitív folyamat: az észlelés értelmezése.Kognitív folyamat: az észlelés értelmezése. Attitűd (Rogers): a másik személyiségének feltétel nélküli elfogadása és annak kinyilvánítása.Attitűd (Rogers): a másik személyiségének feltétel nélküli elfogadása és annak kinyilvánítása.

8 Az empátia fejlesztése Lebegő figyelem.Lebegő figyelem. Az érzelmi ráhangolódás nyomán a saját érzelmeink által felszínre hozott ismerettartalmak önreflexiója.Az érzelmi ráhangolódás nyomán a saját érzelmeink által felszínre hozott ismerettartalmak önreflexiója. Nonverbális jelzések felfogásának és megértésének fejlesztése.Nonverbális jelzések felfogásának és megértésének fejlesztése. Szerepcsere (pszichodráma, Jene Elliot kísérlete)Szerepcsere (pszichodráma, Jene Elliot kísérlete)


Letölteni ppt "SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK. A személyiségfejlesztés főbb területei Az önismeret fejlesztéseAz önismeret fejlesztése Az identitás kialakulásának segítéseAz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések