Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK"— Előadás másolata:

1 SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK

2 A személyiségfejlesztés főbb területei
Az önismeret fejlesztése Az identitás kialakulásának segítése Az empátiás képesség fejlesztése

3 Az önismeret: a Johary ablak
Magam által Mások által ISMERT ISMERETLEN NYÍLT VAK REJTETT TUDATTALAN

4 Az identitás Az identitás a szocializáció során kialakuló én-azonosság tudata: ki vagyok? Az én és a nem-én közötti dialektikus kapcsolaton alapul. Erikson: az identitás-érzés egész életen át való fenntartására irányuló törekvés a személyiségfejlődés fontos motívuma. Az identitás-hipotézis nagy valószínűséggel beteljesíti önmagát.

5 Az identitás összetevői
Társadalmi identitás: a nagycsoportok között önmagunkat az ismerősség-idegenség dimenziójában határozzuk meg. Személyes identitás: azonosságtudat révén a személy megteremti a maga változatlanságának fikcióját. Kulturális identitás: a kultúra és az önazonosság kollektív elképzelése.

6 Speciális identitások
Paradox identitás: ellentmondásokon alapul. Meghasadt identitás: skizofrénia. Negatív identitás: a „ki nem vagyok,” a hangsúlyozott. Virtuális identitás: a személyközi és a társadalmi azonosságtudat elmosódhat – szabadságérzés.

7 Empátiás képesség Beleélőképesség a másik ember érzelmi állapotába.
Affektív folyamat: nonverbális jelzések felfogása. Az érzelmi intelligencia része. Kognitív folyamat: az észlelés értelmezése. Attitűd (Rogers): a másik személyiségének feltétel nélküli elfogadása és annak kinyilvánítása.

8 Az empátia fejlesztése
Lebegő figyelem. Az érzelmi ráhangolódás nyomán a saját érzelmeink által felszínre hozott ismerettartalmak önreflexiója. Nonverbális jelzések felfogásának és megértésének fejlesztése. Szerepcsere (pszichodráma, Jene Elliot kísérlete)


Letölteni ppt "SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések