Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szociálpszichológia módszerei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szociálpszichológia módszerei"— Előadás másolata:

1 A szociálpszichológia módszerei
Gyakran olyan hallgatóságnak kell szakmai előadást tartani, amely nem ismeri a témát vagy a szakszavakat. Az anyag esetleg összetett és rengeteg adatot tartalmaz. A hatékony előadáshoz alkalmazzuk a Dale Carnegie Training® által kialakított irányelveket. Vegyük figyelembe a rendelkezésre álló időt és rendszerezzük megfelelően a tananyagot. Szűkítsük le a témakört. Osszuk fel a bemutatót világosan elkülönített részekre. Állítsunk fel logikus sorrendet. Végig egy témára összpontosítsunk. A bemutatót összefoglalással zárjuk, ismételjük meg a fontos lépéseket vagy vonjunk le következtetést. Ne feledkezzünk el a hallgatóságról. Fontos például, hogy az adatok érthetőek és lényegesek legyenek a téma szempontjából. Az adatok és a szakszavak mennyiségét igazítsuk a hallgatósághoz. A fontosabb pontok és lépések magyarázatához használjunk szemléltetőeszközöket. Mindig tartsuk szem előtt a hallgatóság igényeit, és akkor képesebbek lesznek az elhangzottak befogadására. Copyright © Dale Carnegie & Associates, Inc.

2 A kutatás logikája

3 A megbízhatóság és az érvényesség
következetesség és megismételhetőség. Belső konzisztencia. Értékelő megbízhatósága. Időbeli megbízhatóság. ÉRVÉNYESSÉG: a fogalom valódi jelentése. Fogalmi. Előre jelző. Terjedelmi.

4 A mintavétel A minta reprezentálja a teljes sokaságot.
Egyszerű véletlen mintavétel. Többlépcsős rétegzett mintavétel. Kvóta szerinti mintavétel.

5 Megfigyelés módszerei
Introspekció – mások megfigyelése. Közvetett és közvetlen megfigyelés. Beavatkozó és nem beavatkozó módszer. Álcázott megfigyelés. Terepkutatás. Esettanulmány. A bevezető mondatokban ismertessük a téma fontosságát a hallgatóság számára. Nyújtsunk rövid betekintést a bemutatóba és érzékeltessük a hallgatósággal az értékét. Vegyük figyelembe a hallgatóság érdeklődését és a témával kapcsolatos szaktudását a nyelvezet, a példák és a szemléltetés megválasztásában. Összpontosítsunk arra, hogy mennyire fontos a téma a hallgatóság számára, és akkor jobban oda fognak figyelni.

6 Explorációs módszerek
BESZÉLGETÉS Spontán. Célzott. Interjú. Klinikai beszélgetés – szabad asszociáció. KÉRDŐÍV Direkt – indirekt. Nyílt – zárt.

7 Kísérletek Laboratóriumi és terepkísérlet.
FÜGGŐ Laboratóriumi és terepkísérlet. Függő és független változók. Történelmi kísérlet. Határozzuk meg a legjobb lezárási módot mind a hallgatóság, mind a bemutató szempontjából. Fejezzük be összefoglalással; ajánlunk fel egyéb lehetőségeket; javasoljunk egy stratégiát; javasoljunk egy tervet; tűzzünk ki egy célt. Tartsuk magunkat végig a bemutatóban kitűzött célunkhoz, és akkor valószínűleg elérjük azt. FÜGGETLEN

8 Szociometria Csoportok rejtett hálózatának feltárása 1933 New York.
A háló, mint információs csatorna: a hírközlés a bizalom egyik kifejezője. Jacob Lévi Moreno 1889/

9 Szociometria Többszempontú. Többválasztásos. Indokoltatott.

10 Mátrix - szociogram

11 Szociogram

12 Tipikus jellemzők ALAKZATOK Sztár. Peremfigura. Kapcsolatokra nyitott.
SZERKEZETI ALAKZATOK Mikrocsoport. Klikk. Pár.

13 Szociometriai mutatók
Kohéziós index. Sűrűségi mutató. Kölcsönösségi index. Viszonzott választások mutatója. Eloszlási mutatók (csoportlégkör).

14 Bales IRÁNYÍTÁS: domináns – függő ÉRZELEM: pozitív – negatív FELADAT:
előrevivő - hátráltató

15 Egy futballcsapat Bales-diagramja


Letölteni ppt "A szociálpszichológia módszerei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések