Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fejés története. A fejés kezdete  Több ezer éves írásos bizonyítékok vannak a fejés menetéről (Mezopotámia, Egyiptom).

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fejés története. A fejés kezdete  Több ezer éves írásos bizonyítékok vannak a fejés menetéről (Mezopotámia, Egyiptom)."— Előadás másolata:

1 A fejés története

2 A fejés kezdete  Több ezer éves írásos bizonyítékok vannak a fejés menetéről (Mezopotámia, Egyiptom).

3 - Már az időszámítás előtti ötödik évezredből maradt fenn a fejésről, a tej vajjá való feldolgozásáról ábrázolás. –Időszámítás előtti III. századból származó görög vázakép szerint a rénszarvasok eurázsiai pásztora a teheneket guggolva, kényszer alkalmazása nélkül, hátulról feji. –Egy 1600-ból származó leírás a tehenek megtévesztéses fejési módjáról ír (élő borjú, szalmával kitömött borjú). –A tejleadási reflex kiváltásának egy másik ősi módszere a külső nemi szervek ingerlése. (Herodotosz ír a levegő-befúvás alkalmazásáról, Tibet és Kína határán élő pásztornépek nemi szervek simogatást végzik, Hortobágy).

4  Az Alpok marhatenyésztői tájak szerint különböző fejést segítő eljárásokat alkalmaztak: - a masszírozásos fejési módszert, - a melegvizes ruhával beborítás módszerét a fejés előtt. - a melegvizes ruhával beborítás módszerét a fejés előtt. o Problémát jelentett a kis tejtermelés, és a tejvisszatartás.

5 A kis tejtermelés okai: –A tenyésztői munka alacsony hatékonysága. –A higiénia, tartás (technológiai elemek, pihenés, itatás, etetés) és takarmányozás (nem megfelelő minőségű és mennyiségű) alacsony színvonala. –A fejés végrehajtása.

6 A tejvisszatartás okai: – A tejleadásra irányuló tudatos szelekció hiánya. – A tejtermelés és tejleadás biológiai hátterének nem kellő ismerete. – Fejés alkalmával a különböző ingerek hiánya. – A napi két-háromszori fejés. – A fejés nem megfelelő módja.

7 A gépi fejés története  Időszámításunk előtt az egyiptomiak bimbócsatorna katéterezést alkalmaztak.  Angliában 1936- ban szabadalmaztatták.

8 „Bütykös-tárcsás" fejőgép. A gépnek kicsi volt a hatékonysága, sok tej maradt vissza a tőgyben, nem felelt meg minden tőgybimbóhoz, és sok sérülést is okozott.

9  Az első légritkításos fejőkészülékek (1900- as évek eleje),kalaphoz" hasonlítottak, amelyeket az egész tőgyre helyeztek fel. A tőgyek eltérő mérete és az alacsony hatásfok miatt ez a géptípus sem tudott elterjedni.

10  Hulbert és Marc (1902, Anglia): az első maihoz hasonló fejőgép szerkesztése.  USA: a kalapszerű fejőkészüléket négy részre osztották, ezzel létrejöttek a fejőkelyhek. Fejőkelyhek csőszerű szerkezetek voltak.  1920: a mai fejőgépekkel megegyező géptípusok megjelenése.

11 –A fejőgép kialakításánál a kézi fejést, vagy a borjú szopását utánzó eszközök létrehozására törekedtek. –A hatékony gépi fejés fontos tényezője a tőgy jó előkészítése. –A gépi fejés leglényegesebb eleme a vákuum.  A fejőberendezés olyan gépcsoport, amely önmagában vagy külső áramforrásra kapcsolva a tehenek fejésére alkalmas.  Alapvető szerkezeti egységük: - Fejőkészülék(ek), - Fejőkészülék(ek), -Vákuumszolgáltató gépi csoport, annak vezetékei és szerelvényei. -Vákuumszolgáltató gépi csoport, annak vezetékei és szerelvényei.

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A fejés története. A fejés kezdete  Több ezer éves írásos bizonyítékok vannak a fejés menetéről (Mezopotámia, Egyiptom)."

Hasonló előadás


Google Hirdetések