Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Húshasznosítású tehenek küllemi bírálata (francia rendszer)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Húshasznosítású tehenek küllemi bírálata (francia rendszer)"— Előadás másolata:

1

2

3 Húshasznosítású tehenek küllemi bírálata (francia rendszer)

4 Motiváció Több küllemi tulajdonság összefüggésben áll a reprodukciót meghatározó tulajdonságokkal így pl. segítség nélküli elléssel, a borjú szoptatásával stb. Az ún. anyai tulajdonságokat több testtáj közvetlenül befolyásolja, ezért ezek értékelését fajtától függetlenül indokolt értékelni.

5 A testtájak leírása lineárisan történik: 1-10 pont (erős csontvázfejlettség: magas pontszám, kifejezett izmoltság: magas pontszám) Az ún. funkcionális tulajdonságok esetében a pontozás nem esik egybe a lineáris pontozás elvével: karó, vagy szék állás 2 vagy 10 pont. Egyik eset sem ideális!! A kiegészítő tulajdonságoknál: a fajta célját és jellemzőit veszik figyelembe.

6 Az értékelt testtájak Tőgyegyensúly Tőgybimbó mérete Medence lejtése
Medence alakja Elülső láb Sarokvánkos az elülső lábon Hátulsó láb

7 Sarokvánkos a hátulsó lábon
Standard izmoltsági érték Standard csontvázfejlettség értéke Fajta standard Értékelés: = átlagos, - átlagnál rosszabb, --, ---, + átlagnál jobb, ++, +++

8 Tőgy: a tőgy mélysége a csánkhoz viszonyítva
Mit nézünk: A tőgy legmélyebb pontja csánkhoz képest. Hogyan: oldalról, vagy hátulról. Hibalehetőség: a sípcsont különlegesen rövid, vagy hosszú, ellések száma, ellés időpontja.

9 Tőgy: tőgynegyedek egyensúlya
Mit nézünk: Az elülső és hátulsó tőgynegyedek egymáshoz viszonyított elhelyezkedése. Hogyan: 3/4 elölről és hátulról. Hibalehetőség: morfológiai hiba.

10 Tőgy: A tőgybimbó nagysága
Mit nézünk: Tőgybimbó nagysága és vastagsága együtt. Hogyan: oldalról és hátulról. Hibalehetőség: állat kora, ellések száma, bírálat időpontja.

11 Far: Farlejtés Mit nézünk: A far lejtése a far I-től a far III-ig.
Hogyan: oldalról, mozgás közben Hibalehetőség: a tehén rossz állása, egyenetlen talaj.

12 Far: Far hátulnézetben
Mit nézünk: A far alakja. Hogyan: hátulról (a keresztcsont helyzete a medencéhez viszonyítva) Hibalehetőség: aktuális kondíció, a far nyitottsága far I, és a far II aránya.

13 A medence zártsága Mit nézünk: A far I szélessége a far II-höz képest.
Hogyan: hátulról Hibalehetőség: aktuális kondíció, állat életkora.

14 A has mélysége Mit nézünk: A has kapacitása (altesti).
Hogyan: oldalról, a has aljának mélysége. Hibalehetőség: szélsősége kondíció, tőgy magassága, mellkasmélység.

15 Elülső végtag szemből Mit nézünk: A végtag helyzete a lapockától a körömig. Hogyan: szemből, mozgás közben. Hibalehetőség: állat pozíciója a talajon, talajszerkezet, kötött állat.

16 Elülső végtag oldalról
Mit nézünk: A végtag helyzete. Hogyan: oldalról, mozgás közben. Hibalehetőség: állat pozíciója a talajon, talajszerkezet.

17 Hátulsó végtag hátulról
Mit nézünk: A végtag helyzete a medencétől a körömig. Hogyan: hátulról, mozgás közben. Hibalehetőség: állat pozíciója a talajon, talajszerkezet.

18 Hátulsó végtag oldalról
Mit nézünk: A végtag helyzetét és a körmöket. Hogyan: oldalról, mozgás közben. Hibalehetőség: állat pozíciója a talajon, talajszerkezet.


Letölteni ppt "Húshasznosítású tehenek küllemi bírálata (francia rendszer)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések