Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A takarmányok zsírtartalma Nyerszsír. ZSÍROK és ZSÍRSZERŰ ANYAGOK ZSÍROK és ZSÍRSZERŰ ANYAGOK NYERSZSÍR: az az anyag, amely Soxlet eljárással történő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A takarmányok zsírtartalma Nyerszsír. ZSÍROK és ZSÍRSZERŰ ANYAGOK ZSÍROK és ZSÍRSZERŰ ANYAGOK NYERSZSÍR: az az anyag, amely Soxlet eljárással történő."— Előadás másolata:

1 A takarmányok zsírtartalma Nyerszsír

2 ZSÍROK és ZSÍRSZERŰ ANYAGOK ZSÍROK és ZSÍRSZERŰ ANYAGOK NYERSZSÍR: az az anyag, amely Soxlet eljárással történő extrakció után kb. 5 óra alatt a takarmány őrleményből kioldódik (éter-petroléter-hexán oldószer) NYERSZSÍR: az az anyag, amely Soxlet eljárással történő extrakció után kb. 5 óra alatt a takarmány őrleményből kioldódik (éter-petroléter-hexán oldószer) ZSÍR: kémiailag – glicerinnek zsírsavakkal alkotott észterei ZSÍR: kémiailag – glicerinnek zsírsavakkal alkotott észterei CH2-OHCH3-COOH ecetsav CH2-OHCH3-COOH ecetsav CH – OH + CH3-CH2-COOH propionsav CH – OH + CH3-CH2-COOH propionsav CH2-OH CH3-2(CH2)-COOH vajsav, stb….. CH2-OH CH3-2(CH2)-COOH vajsav, stb….. biológiailag: tartalék tápanyag a növényi- és állati szervezetben biológiailag: tartalék tápanyag a növényi- és állati szervezetben ÁLLATI ZSÍROK: Depózsír: tartalék tápanyag, hőszigetelés, mechanikai védelem Elnevezések: Kérődzők- faggyú Sertés: szalonna (subcutis) háj (vese körül) bélzsír (em. traktus) szervzsír (sejtekben) anyagcserezsír (bélsárban) depó (bő takarmányozás hatására)

3 NYERSZSÍR 1. VALÓDI ZSÍRNEM VALÓDI ZSÍR 1. VALÓDI ZSÍRNEM VALÓDI ZSÍR (neutrális zsír, v. 2. lipoidok: 3. éterkivonat (neutrális zsír, v. 2. lipoidok: 3. éterkivonat lipid) egyéb anyagai: lipid) egyéb anyagai: glicerin+zsírsav - foszfatidok - növényi glicerin+zsírsav - foszfatidok - növényi észterek - szterinek színanyagok észterek - szterinek színanyagok - szteroidok - szerves savak - szteroidok - szerves savak - viaszok - gyanták - viaszok - gyanták - illóolajok - illóolajok (telített, (telített, telítetlen) telítetlen)

4 Takarmányok csoportosítása zsírtartalmuk alapján Nagy zsírtartalmú takarmányok: Nagy zsírtartalmú takarmányok: olajos magvak olajos magvak olajpogácsák olajpogácsák Közepes zsírtartalmú takarmányok: Közepes zsírtartalmú takarmányok: gabonamagvak gabonamagvak hüvelyesek hüvelyesek Kis zsírtartalmú takarmányok: Kis zsírtartalmú takarmányok: extrahált darák extrahált darák szalmák szalmák pelyvák pelyvák gyökgumós takarmányok, stb….. gyökgumós takarmányok, stb…..

5 Zsírsavak Telített: Telített: C4 vajsav, C6 kapronsav, C8 kaprinsav, C12 laurinsac, C4 vajsav, C6 kapronsav, C8 kaprinsav, C12 laurinsac, C16 palmitinsav, C18 sztearinsav C16 palmitinsav, C18 sztearinsav Telítetlen: Telítetlen: Palmetoleinsav(9)C16 : 1 Palmetoleinsav(9)C16 : 1 Oleinsav(9)C18 : 1 Oleinsav(9)C18 : 1 Linolsav(9, 12) C18 : 2 Linolsav(9, 12) C18 : 2 Linolénsav(9,12,15)C18 : 3 Linolénsav(9,12,15)C18 : 3 Arachidonsav (6,8,11,14)C20 : 4 Arachidonsav (6,8,11,14)C20 : 4 CH3-CH2-CH=CH……….CH2-COOH CH3-CH2-CH=CH……….CH2-COOH Kettőskötések száma és helye változhat Kettőskötések száma és helye változhat fizikokémiai biológiai tul. fizikokémiai biológiai tul.

6 Esszenciális zsírsavak A szervezet normális működéséhez feltétlenül szükséges hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak Takarmányban: linolsav C18:2 linolénsav C18:3 Állatban: arachidonsav C20:4 Az állati szervezet állítja elő linolsavból és linolénsavból

7 Zsírok szerepe a takarmányozásban Zsírok szerepe a takarmányozásban Energiaforrás 1 g zsír 9500 cal Energiaforrás 1 g zsír 9500 cal 1 g fehérje 5600 cal 1 g fehérje 5600 cal 1 g szénhidrát 4600 cal 1 g szénhidrát 4600 cal Ízesítő hatás Ízesítő hatás Laxáns hatás: adagtól függően Laxáns hatás: adagtól függően Javítja a fehérje értékesülését Javítja a fehérje értékesülését Javítja a Ca-P retenciót (A, D vitamin oldószere) Javítja a Ca-P retenciót (A, D vitamin oldószere) Lubrikáns hatás: porképződés gátlás Lubrikáns hatás: porképződés gátlás Granulálást elősegíti Granulálást elősegíti

8 Zsírok kihasználását befolyásoló tényezők állat faja, fajtája állat faja, fajtája állat kora állat kora emulgeáltsági fok emulgeáltsági fok felvett mennyiség (laxáns hatás ront) felvett mennyiség (laxáns hatás ront) fehérje jelenléte (javítja) fehérje jelenléte (javítja) zsírok minősége (telítettségi fok) zsírok minősége (telítettségi fok) Ca ionok jelenléte Ca ionok jelenléte

9 Zsírok minősége Függ: zsírsavak hosszától, telítettségétől Függ: zsírsavak hosszától, telítettségétől MÉRŐSZÁMAI: MÉRŐSZÁMAI: JÓDSZÁM: kettőskötések számának függvénye JÓDSZÁM: kettőskötések számának függvénye (100 g zsír hány atom J-t köt meg) (100 g zsír hány atom J-t köt meg) J J J J CH2-CH-CH-…..CH2-COOH CH2-CH-CH-…..CH2-COOH tehéntej marhafaggyú szójaolaj kukorica olaj ELSZAPPANOSÍTÁSI SZÁM: zsírsavlánc hosszának függvénye ( 1 g zsírhoz fogyott KOH) tejzsír 230 kukorica olaj 90 OLVADÁSPONT: rövid zsírsavlánc  csökkenti kettős kötések száma

10 Takarmánytárolás nem kívánatos folyamatai Avasodás: - hidrolizises - - oxidációs 1./ HIDROLIZISES avasodás: víz, fém ionok jelenlétében, valamint bakt. gombák termelte lipáz hatására s szabad zsírsavak z zsír g glicerin  FFA hatására kellemetlen szag, íz = KIS adagokban etethető (az állat nem szívesen fogyasztja)

11 Takarmánytárolás nem kívánatos folyamatai (2.) Takarmánytárolás nem kívánatos folyamatai (2.) 2. OXIDÁCIÓS avasodás: 2. OXIDÁCIÓS avasodás: telítetlen zsírsavak oxidálódnak peroxidok, ill hiperoxidok keletkeznek: telítetlen zsírsavak oxidálódnak peroxidok, ill hiperoxidok keletkeznek: O O CH3-CH2-CH-CH-……CH2-COOH CH3-CH2-CH-CH-……CH2-COOH O – O O – O / \ / \ CH3-CH2-CH-CH-……CH2-COOH CH3-CH2-CH-CH-……CH2-COOH Feltételei: - telítetlen zsírsav, levegő, hő Feltételei: - telítetlen zsírsav, levegő, hő Katalizálja: - fény, nehéz fémsók, mikroorg. Enzimjei Katalizálja: - fény, nehéz fémsók, mikroorg. Enzimjei Veszélye: peroxidált lipidekből kilépő oxigén oxidálja: Veszélye: peroxidált lipidekből kilépő oxigén oxidálja: - karotinoidok, A-, B6-, C-, D-vitamin - karotinoidok, A-, B6-, C-, D-vitamin - E-vitamin ANTIOXIDÁNS hatású, de közben inaktiválódik - E-vitamin ANTIOXIDÁNS hatású, de közben inaktiválódik = HIPEROXIDOK nagyon VESZÉLYES vegyületek, mert a biológiailag aktív anyagok érzékenyek rájuk biológiailag aktív anyagok érzékenyek rájuk

12 Az avasodás mérőszámai SAVSZÁM: - hidrolizises avasodás 1 g zsírban lévő szabad zsírsavak közömbösítésére fogyott KOH mg-ban PEROXIDSZÁM: - oxidációs avasodás 1000 g zsírra fogyott Na tioszulfát ml száma Peroxidszám: Savszám: Friss, jó takarmány: Avasodásnak indult :

13 AVAS TAKARMÁNYOK OKOZTA BETEGSÉGEK 1./ CSIRKÉK AGYLÁGYULÁSA 1./ CSIRKÉK AGYLÁGYULÁSA 2./ SZEDERSZÍV BETEGSÉG (sertés) 2./ SZEDERSZÍV BETEGSÉG (sertés) (heveny szívhalál) (heveny szívhalál) 3./ VÁZIZOM ELFAJULÁS: kérődzők, 3./ VÁZIZOM ELFAJULÁS: kérődzők, szinte főtt hús színű az izom szinte főtt hús színű az izom Védekezés: - friss takarmány etetése - antioxidáns vegyületek bekeverése az abrakkeverékbe: BHT (butil – hidroxid – toluol), EMQ (etoxi – metil – quinolin), stb., (Magyar Takarmánykódex) - E vitamint és Se-t bevinni


Letölteni ppt "A takarmányok zsírtartalma Nyerszsír. ZSÍROK és ZSÍRSZERŰ ANYAGOK ZSÍROK és ZSÍRSZERŰ ANYAGOK NYERSZSÍR: az az anyag, amely Soxlet eljárással történő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések