Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vágóbárányok minősítése S/EUROP rendszer. Minősítési rendszerek Egységes: azonos osztályba tartozó áru mindenütt egyforma értékű legyen. Egységes: azonos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vágóbárányok minősítése S/EUROP rendszer. Minősítési rendszerek Egységes: azonos osztályba tartozó áru mindenütt egyforma értékű legyen. Egységes: azonos."— Előadás másolata:

1 Vágóbárányok minősítése S/EUROP rendszer

2 Minősítési rendszerek Egységes: azonos osztályba tartozó áru mindenütt egyforma értékű legyen. Egységes: azonos osztályba tartozó áru mindenütt egyforma értékű legyen. Leírja a termék tulajdonságait. Leírja a termék tulajdonságait. Ár: a piac határozza (minőség). Ár: a piac határozza (minőség). A termelőnek információ, melyek a tenyésztői munkát segítik (új fajta, vagy fajtakombináció kiválasztás, új takarmányozási és tartási mód kialakítás). A termelőnek információ, melyek a tenyésztői munkát segítik (új fajta, vagy fajtakombináció kiválasztás, új takarmányozási és tartási mód kialakítás). Sajnos (egyenlőre) a felvásárlási ár egyáltalán nem tükrözi a minőséget. Sajnos (egyenlőre) a felvásárlási ár egyáltalán nem tükrözi a minőséget. A minőség szerinti átvétel ösztönző lenne a tenyésztői munka színvonalának javítására és ezen keresztül az ágazat gazdaságosságára. A minőség szerinti átvétel ösztönző lenne a tenyésztői munka színvonalának javítására és ezen keresztül az ágazat gazdaságosságára.

3 Élő állapotban történő minősítés: - az élő állatok meghatározott testtájainak fogással, tapintással történő elbírálása (gerinc ágyéki részének kereszt irányú átfogása alapján ítélik meg az állat izmoltságát, hízottságát).

4 A vágott testeket (carcass) szemmel történő bírálata (szubjektív értékbecslés). A vágott testeket (carcass) szemmel történő bírálata (szubjektív értékbecslés). A vágottáru-kereskedelemben több rendszert dolgoztak ki a minősítés objektívabbá tételére. A vágottáru-kereskedelemben több rendszert dolgoztak ki a minősítés objektívabbá tételére. Ausztrália és Új-Zéland, míg Európában Franciaország a vezető. (szubjektív tényezők minimálisra csökkentése- mérési eredmények alapján). Ausztrália és Új-Zéland, míg Európában Franciaország a vezető. (szubjektív tényezők minimálisra csökkentése- mérési eredmények alapján). A nyakalt törzseken felvett méretek (objektív, sok időt vesz igénybe) : A nyakalt törzseken felvett méretek (objektív, sok időt vesz igénybe) :-gerinchosszúság, -combméretek - hossz, szélesség, -ágyékszélesség,-mellkasmélység, -gerincmélység, stb. A faggyússág mérése szubjektív maradt. A faggyússág mérése szubjektív maradt. A felvett adatokból összefüggésvizsgálatokkal egyszerűsítették a módszert - nehéz volt a gyakorlati alkalmazás. A felvett adatokból összefüggésvizsgálatokkal egyszerűsítették a módszert - nehéz volt a gyakorlati alkalmazás.

5 Európai Unióban (EU): EUROP minõsítési rendszer. Európai Unióban (EU): EUROP minõsítési rendszer. A szuperizmolt fajták megjelenésével bevezettek egy új osztályt - a Super minõséget, rendszer elnevezése S/EUROP- ra módosult. A szuperizmolt fajták megjelenésével bevezettek egy új osztályt - a Super minõséget, rendszer elnevezése S/EUROP- ra módosult. Két változat: Két változat: -észak - európai rendszer: a 13 kg feletti carcass-ok osztályozhatók. -dél - európai minősítés: a 13 kg alatti vágott testek kategorizálhatók.

6 A mintavétel módja -A hízékonyságvizsgálatra beállított csoportokból 5-5 egyedet 32 +/- 2 kg testsúly elérése után vágási teljesítményvizsgálatnak kell alávetni. -A vágás 24 órás éheztetés után történik. -A koplaltatás alatt a bárányokat a csoportból kiemelve erre a célra elkülönített helyen, keménypadozaton kell tartani, ivóvizet szabadon fogyaszthatnak. Vágási teljesítmény -A próbavágást reggel kell végezni. -A vágott testek azonosítására mindkét combon az achilles ínba fűzött jelzést kell tenni. Vágás során felvett adatok: - testsúly vágás előtt (a vágás reggelén mérve 0,1 kg pontossággal), - bőr súlya (0,1 kg pontossággal), - fej súlya (0,1 kg pontossággal), - hasűri faggyú súlya (0,01 kg pontossággal), -vesefaggyú súlya (0,01 kg pontossággal), -nyakalt törzs súlya melegen (0,1 kg pontossággal Hízékonyságvizsgálat utáni vágási teljesítmény vizsgálat

7 S/EUROP minősítés A meleg nyakalt törzseket S/EUROP minősítési rendszerben kell minősíteni vágás után max. egy órán belül, a hűtés megkezdése előtt. A meleg nyakalt törzseket S/EUROP minősítési rendszerben kell minősíteni vágás után max. egy órán belül, a hűtés megkezdése előtt. A bírálat során standard fényképsorokhoz hasonlítják a keresztezett hátsó lábaknál fogva felakasztott carcass-ok dorzális (hátoldali) nézetét. A bírálat során standard fényképsorokhoz hasonlítják a keresztezett hátsó lábaknál fogva felakasztott carcass-ok dorzális (hátoldali) nézetét. A minősítést vizsgázott szakember végzi (16/1998. (IV.3.) FM rendelet szerint). A minősítést vizsgázott szakember végzi (16/1998. (IV.3.) FM rendelet szerint). Az osztályba sorolást egy - a rendszer alapját képezõ - fényképsorozat segítségével végzik, a vágás végén a még meleg hústesteken. Az osztályba sorolást egy - a rendszer alapját képezõ - fényképsorozat segítségével végzik, a vágás végén a még meleg hústesteken. A minősítő rendszer tartalmazza a testalakulásra és a faggyúzottságra vonatkozó részletes leírásokat. A minősítő rendszer tartalmazza a testalakulásra és a faggyúzottságra vonatkozó részletes leírásokat.

8 S/EUROP A hat testalakulást értékelő osztály ( S-E-U-R-O-P-) mellett a faggyússágot 5 kategóriába sorolja. Valamennyi osztályon belül három-három alosztályt képez (- ;0;+). A hat testalakulást értékelő osztály ( S-E-U-R-O-P-) mellett a faggyússágot 5 kategóriába sorolja. Valamennyi osztályon belül három-három alosztályt képez (- ;0;+). Minősíteni kell: - a vágott testformát: S fő illetve E, U, R, O, P fő- és plusz (+), nulla (0),mínusz (-) alosztályi jelzésekkel, - a faggyúval való fedettséget 1-5 fő- és plusz (+), nulla (0),mínusz (-) alosztályi jelzésekkel. Minősíteni kell: - a vágott testformát: S fő illetve E, U, R, O, P fő- és plusz (+), nulla (0),mínusz (-) alosztályi jelzésekkel, - a faggyúval való fedettséget 1-5 fő- és plusz (+), nulla (0),mínusz (-) alosztályi jelzésekkel.

9 A vágott test minősítése izmoltság, faggyúzottság alapján I. Testalakulás: Testalakulás: –carcass formája, –izomtömegeinek a csontos vázhoz viszonyított teltsége/duzzadtsága, hosszúsági és szélességi méretei közötti arányaitól függ. Jobb a testalakulás, ha rövidebbnek tűnnek a combok és a far, széles a hát és telt a lapocka. Jobb a testalakulás, ha rövidebbnek tűnnek a combok és a far, széles a hát és telt a lapocka. A leírására használt szakkifejezések nem tekinthetők abszolútnak, nem nyújtanak módot semmilyen objektív mérésre. A standard típusokhoz való hasonlításra irányulnak. A leírására használt szakkifejezések nem tekinthetők abszolútnak, nem nyújtanak módot semmilyen objektív mérésre. A standard típusokhoz való hasonlításra irányulnak.

10 A vágott test minősítése izmoltság, faggyúzottság alapján II. Faggyúzottság: vágott test külsõ és belsõ felületén vizsgálják: Faggyúzottság megítélése: Faggyúzottság megítélése: –a combok és a far, vállak izomzatának a láthatósága, –farok eredési pontja körül felrakódott, vagy éppen hiányzó faggyú mennyisége. Figyelembe kell venni: Figyelembe kell venni: –a faggyú színét, állagát (korra,a takarmányozási körülményekre utal - jelenlegi rendszer nem veszi figyelembe).

11 Az S/EUROP osztályok képi bemutatása Az S osztály kivételével az osztályokon belül három alosztály alakítható ki amelyek jelölése: +; O; -.

12 S/EUROP minősítési rendszer Izmoltsági osztály Kiegészítő előírások S = Szuper Comb és far: dupla faralakulás, a profil rendkívül domború Hát és ágyék: rendkívül domború, széles és vastag. Lapocka: rendkívül domború és vastag. E = Kiváló Comb és far: nagyon vastag, a profilok nagyon domborúak. Hát és ágyék: a váll magasságig nagyon domború, széles és vastag. Lapocka: nagyon domború és vastag. U = Nagyon jó Comb és far: vastag, a profilok domborúak Hát és ágyék: a váll magasságig széles és vastag. Lapocka: vastag és domború. R = Jó Comb és far: a profilok nagyobbrészt egyenesek. Hát és ágyék: vastag, de a váll magasságában kevésbé széles Lapocka: jól fejlett, de kevésbé vastag. O = Megfelelő Comb és far: a profilok enyhén homorúak. Hát és ágyék: keskeny és izomszegény. Lapocka: keskenyedő, izomszegény. P = Gyenge Comb és far: a profilok homorúak, és izomszegények. Hát és ágyék: keskeny és homorú látható csontokkal. Lapocka: keskeny, lapos és a csontok láthatóak.

13 Magyar merinó carcass

14 Faggyúborítottsági fokozatok 1. Igen csekély2. Csekély3. Közepes4. Erős 5. Igen erős A faggyúborítottsági osztályokon belül három alosztály alakítható ki amelyek jelölése: +; O; -.

15 Faggyú- borítottság i osztály Kiegészítő előírások 1. Igen csekély külső Faggyú nem vagy csak nyomokban látható belsőhasüregmellkas A vesén faggyú nem vagy csak nyomokban látható. A bordákon a faggyú nem vagy csak nyomokban látható. 2.Csekélykülső Hártyaszerű faggyúréteg borítja be a vágott testet, de ez a végtagokon kevésbé szembetűnő lehet. belsőhasüregmellkas A vesét a faggyú nyomokban vagy vékony rétegben fedi. A bordák között az izom tisztán látható. 3.Közepeskülső Közepes faggyúréteg borítja teljesen vagy majdnem teljesen a vágott testet, a faroktő körül kissé vastagabb faggyúréteg látható. belsőhasüregmellkas A vesét részben vagy teljesen közepes faggyúréteg borítja. A bordák között még látható az izom. 4.Erőskülső A vágott testet teljesen vastag faggyúréteg borítja, amely a végtagokon vékonyabb, a lapockán vastagabb lehet. belsőhasüregmellkas A vese faggyúba ágyazódott. A borda közötti izmok faggyúval átszőttek, esetenként a bordákon faggyúdepók léthatók. 5. Igen erős külső Nagyon vastag faggyúréteg, a faggyúlerakódás esetenként foltokban látható. belsőhasüregmellkas A vesét vastag faggyúréteg borítja. A borda közötti izmok faggyúval átszőttek, a bordákon gyapjúdepók láthatók.

16 Darabolás-csontozás Darabolás-csontozás A nyakalt törzseket legalább 24, legfeljebb 48 órás hűtés után a gerincvonalban kettévágjuk. A nyakalt törzseket legalább 24, legfeljebb 48 órás hűtés után a gerincvonalban kettévágjuk. A pH értéket a 7. ágyékcsigolya tájékán mérjük. A pH értéket a 7. ágyékcsigolya tájékán mérjük. A 3 mm-nél vastagabb felületi faggyút a jobb A 3 mm-nél vastagabb felületi faggyút a jobb félről eltávolítjuk és egyben lemérjük. Darabolás Minden vágott egyed jobb fele kerül darabolásra. Minden vágott egyed jobb fele kerül darabolásra. A darabolás módszere a következő (ábra) A darabolás módszere a következő (ábra)

17 A vágott test darabolásakor kapott pecsenyerészek (Ausztrál módszer) Comb A szimfizisnél átvágva, a farok mellett lefelé vágva a medencecsont és a keresztcsont között tovább vágva a combizom kifelé történő vágásával a gerinctől eltávolítva. Comb A szimfizisnél átvágva, a farok mellett lefelé vágva a medencecsont és a keresztcsont között tovább vágva a combizom kifelé történő vágásával a gerinctől eltávolítva. Oldalas a dagadóval A lapocka eltávolítása után a karaj mentén végigvágva a nyakig. Oldalas a dagadóval A lapocka eltávolítása után a karaj mentén végigvágva a nyakig. Rövid karaj A dagadó és az oldalas eltávolítása után a keresztcsonttól a lengőbordáig terjedő rész. Rövid karaj A dagadó és az oldalas eltávolítása után a keresztcsonttól a lengőbordáig terjedő rész. Hosszú karaj Az oldalas nélküli a lengőbordától az 5. nyakcsigolyáig terjedő rész. Hosszú karaj Az oldalas nélküli a lengőbordától az 5. nyakcsigolyáig terjedő rész. Lapocka Az oldalasról a felkarral együtt leválasztott rész. Lapocka Az oldalasról a felkarral együtt leválasztott rész. Lábszár A könyök ízülettől a lábtőig terjedő rész. Lábszár A könyök ízülettől a lábtőig terjedő rész. Nyak Az első 5 nyakcsigolyát tartalmazó rész. A rövid karaj feji részén daraboláskor fotométerrel mérjük a hús színárnyalatát. Nyak Az első 5 nyakcsigolyát tartalmazó rész. A rövid karaj feji részén daraboláskor fotométerrel mérjük a hús színárnyalatát.

18 Csontozás A darabolt részeket kicsontozzuk. A csontozásnál a darabokat hús és csont részekre bontjuk - nyakalt törzs hidegen kg (0,1 kg pontossággal), - jobb fél súlya (0,1 kg pontossággal), - bal fél súlya (0,1 kg pontossággal), - összes felületi faggyú súlya (0,01 kg pontossággal), - comb összes súlya (0,01 kg pontossággal), hús súlya (0,01 kg pontossággal), csont súlya (0,01 kg pontossággal), - rövid karaj összes súlya (0,01 kg pontossággal), hús súlya (0,01 kg pontossággal), csont súlya (0,01 kg pontossággal), - hosszú karaj összes súlya (0,01 kg pontossággal), hús súlya (0,01 kg pontossággal), csont súlya (0,01 kg pontossággal), - oldalas összes súlya (0,01 kg pontossággal), hús súlya (0,01 kg pontossággal), csont súlya (0,01 kg pontossággal), - lapocka összes súlya (0,01 kg pontossággal), hús súlya (0,01 kg pontossággal), csont súlya (0,01 kg pontossággal), - lábszár összes súlya (0,01 kg pontossággal), hús súlya (0,01 kg pontossággal), csont súlya (0,01 kg pontossággal), - nyak összes súlya (0,01 kg pontossággal), hús súlya (0,01 kg pontossággal), csont súlya (0,01 kg pontossággal), - hússzín árnyalata (%), A darabolás és csontozás során felvett adatok:

19 Értékelés Egyedi: - hűlési veszteség a melegen mért nyakalt törzs %-ában, - a hidegen mért nyakalt törzs a vágás előtti testsúly %- ában (kitermelés), - színhús a hidegen mért nyakalt törzs %-ában, - faggyú a hidegen mért nyakalt törzs %-ában.. csoportos: - az egyedi tulajdonságok átlaga, - az egyedi tulajdonságok szórása, - kétmintás t-próba a vizsgálatban szereplő csoportok átlaga között. Egyedi: - hűlési veszteség a melegen mért nyakalt törzs %-ában, - a hidegen mért nyakalt törzs a vágás előtti testsúly %- ában (kitermelés), - színhús a hidegen mért nyakalt törzs %-ában, - faggyú a hidegen mért nyakalt törzs %-ában.. csoportos: - az egyedi tulajdonságok átlaga, - az egyedi tulajdonságok szórása, - kétmintás t-próba a vizsgálatban szereplő csoportok átlaga között.

20 A kis súlyú vágott testek EUROP minősítése A meleg nyakalt törzseket a 13 kg alatti vágott testekre vonatkozó (dél-európai rendszer szerinti) minősítési rendszerben kell minősíteni. A minősítést vizsgázott szakember végezi. (16/1998. (IV.3.) FM rendelet 3.sz. melléklet szerint). A meleg nyakalt törzseket a 13 kg alatti vágott testekre vonatkozó (dél-európai rendszer szerinti) minősítési rendszerben kell minősíteni. A minősítést vizsgázott szakember végezi. (16/1998. (IV.3.) FM rendelet 3.sz. melléklet szerint). Minősítés alapja: hús színe és a faggyúfedettség (szabvány fényképsor alapján). Három súlykategória és két minőségi osztály van. Minősítés alapja: hús színe és a faggyúfedettség (szabvány fényképsor alapján). Három súlykategória és két minőségi osztály van. Magyarországon a dél-európai minősítés alkalmazása indokolt (vágott juhok többsége az alacsony súly-kategóriában kerül értékesítésre), amelyet a következő szempontok alapján végeznek: Magyarországon a dél-európai minősítés alkalmazása indokolt (vágott juhok többsége az alacsony súly-kategóriában kerül értékesítésre), amelyet a következő szempontok alapján végeznek: - a carcass súlya : A= <7 kg; B= 7,1 - 10 kg; C= 10,1 - 13 kg. - a hús színe világos rózsaszín, rózsaszín és úgynevezett más szín lehet, - a faggyúzottságnak csak négy fokozatát lehet alkalmazni.

21 A vágott testeket minősíteni kell: - A, B, C súlykategóriában, és ezeken belül 1., 2. - szín szerinti - minőségi osztályban, - a faggyúzottság figyelembevételével 1-4. főosztályban plusz (+), nulla (0), mínusz (-) alosztályi jelzésekkel. A vágott testeket minősíteni kell: - A, B, C súlykategóriában, és ezeken belül 1., 2. - szín szerinti - minőségi osztályban, - a faggyúzottság figyelembevételével 1-4. főosztályban plusz (+), nulla (0), mínusz (-) alosztályi jelzésekkel. Mindkét módszerhez gyakran alkalmazzák az állatok élő állapotban történő bírálatát (tapintással határozzák meg a minőséget). Mindkét módszerhez gyakran alkalmazzák az állatok élő állapotban történő bírálatát (tapintással határozzák meg a minőséget). A húsformát a mar, hát, ágyék és comb; a faggyússágot az oldal, hát és faroktő megtapintásával, fogásával bírálják el. A húsformát a mar, hát, ágyék és comb; a faggyússágot az oldal, hát és faroktő megtapintásával, fogásával bírálják el.

22 A 13 kg alatti vágott test minősítés KategóriaABC Súly 7 kg 7,1-10 kg 10,1-13 kg Minőségi osztály 1.2.1.2.1.2. Hússzín világos rózsaszín más szín vagy más faggyú- borítottság világos rózsaszín vagy rózsaszín más szín vagy más faggyú- borítottság világos rózsaszín vagy rózsaszín más szín vagy más faggyú- borítottság Faggyú- borítottság (2), (3) osztály

23 A 13 kg alatti vágott test minősítés faggyúborítottságának jellemzői Faggyúzottsági osztály Leírás 1: nagyon csekély Hiányzó vagy nagyon csekély faggyúborítottság. 2: csekély Csekély faggyúborítottság mellett az izomzat majdnem mindenhol látható. 3: közepes Az izomzat a comb és a far, valamint a lapocka kivételével majdnem mindenütt faggyúval fedett. 4: erős Az izomzat faggyúval borított, de a comb és far, valamint a lapocka még helyenként látható, a mellkasban csekély faggyúdepó alakulhat ki.

24 A minősítés során a következő adatokat kötelező felvenni: - a vágás helye, a minősítő hely azonosítója és a vágás időpontja; - a vágóállatok darabszáma és azonosító jele; - a súlymérési adatok: a vágott test egyedenkénti meleg súlya; - az egyedenkénti minősítési adatok az azonosító jel feltüntetésével: a) 13 kg-ot meghaladó tömegű vágott test: = az izmoltsági osztály betűjele (S/EUROP szerint), = a faggyúborítottsági osztály számjele (1-5), = az L vagy S kategória megjelölése, b) 13 kg-nál kisebb tömegű vágott test: = minőségi kategóriák (A, B, C súlykategóriák szerint), = 1 és 2 minőségi osztály hússzín szerint, = faggyúborítottsági osztály számjele (2), (3); - a termelő vagy a kereskedő azonosító adatai (név, lakcím, adóazonosító jel, illetve cég neve, székhelye, telephelye, adószáma, valamint egyéb más rendeletben előírt azonosító); - a minősítő szervezet neve, székhelye, működési engedélyének száma; - a minősítő neve, címe, működési engedélyének száma.

25 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Vágóbárányok minősítése S/EUROP rendszer. Minősítési rendszerek Egységes: azonos osztályba tartozó áru mindenütt egyforma értékű legyen. Egységes: azonos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések