Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vágóbárányok minősítése S/EUROP rendszer

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vágóbárányok minősítése S/EUROP rendszer"— Előadás másolata:

1 Vágóbárányok minősítése S/EUROP rendszer

2 Minősítési rendszerek
Egységes: azonos osztályba tartozó áru mindenütt egyforma értékű legyen. Leírja a termék tulajdonságait. Ár: a piac határozza (minőség). A termelőnek információ, melyek a tenyésztői munkát segítik (új fajta, vagy fajtakombináció kiválasztás, új takarmányozási és tartási mód kialakítás). Sajnos (egyenlőre) a felvásárlási ár egyáltalán nem tükrözi a minőséget. A minőség szerinti átvétel ösztönző lenne a tenyésztői munka színvonalának javítására és ezen keresztül az ágazat gazdaságosságára.

3 Élő állapotban történő minősítés:
- az élő állatok meghatározott testtájainak fogással, tapintással történő elbírálása (gerinc ágyéki részének kereszt irányú átfogása alapján ítélik meg az állat izmoltságát, hízottságát).

4 A vágott testeket (carcass) szemmel történő bírálata (szubjektív értékbecslés).
A vágottáru-kereskedelemben több rendszert dolgoztak ki a minősítés objektívabbá tételére. Ausztrália és Új-Zéland, míg Európában Franciaország a vezető. (szubjektív tényezők minimálisra csökkentése- mérési eredmények alapján). A nyakalt törzseken felvett méretek (objektív, sok időt vesz igénybe) : -gerinchosszúság, -combméretek - hossz, szélesség, -ágyékszélesség, -mellkasmélység, -gerincmélység, stb. A faggyússág mérése szubjektív maradt. A felvett adatokból összefüggésvizsgálatokkal egyszerűsítették a módszert - nehéz volt a gyakorlati alkalmazás.

5 Európai Unióban (EU): EUROP minõsítési rendszer.
A szuperizmolt fajták megjelenésével bevezettek egy új osztályt - a Super minõséget, rendszer elnevezése S/EUROP-ra módosult. Két változat: -észak - európai rendszer: a 13 kg feletti carcass-ok osztályozhatók. -dél - európai minősítés: a 13 kg alatti vágott testek kategorizálhatók.

6 Hízékonyságvizsgálat utáni vágási teljesítmény vizsgálat
A mintavétel módja -A hízékonyságvizsgálatra beállított csoportokból 5-5 egyedet 32 +/- 2 kg testsúly elérése után vágási teljesítményvizsgálatnak kell alávetni. -A vágás 24 órás éheztetés után történik. -A koplaltatás alatt a bárányokat a csoportból kiemelve erre a célra elkülönített helyen, keménypadozaton kell tartani, ivóvizet szabadon fogyaszthatnak. Vágási teljesítmény -A próbavágást reggel kell végezni. -A vágott testek azonosítására mindkét combon az achilles ínba fűzött jelzést kell tenni. Vágás során felvett adatok: - testsúly vágás előtt (a vágás reggelén mérve 0,1 kg pontossággal), - bőr súlya (0,1 kg pontossággal), - fej súlya (0,1 kg pontossággal), - hasűri faggyú súlya (0,01 kg pontossággal), -vesefaggyú súlya (0,01 kg pontossággal), -nyakalt törzs súlya melegen (0,1 kg pontossággal

7 S/EUROP minősítés A meleg nyakalt törzseket S/EUROP minősítési rendszerben kell minősíteni vágás után max. egy órán belül, a hűtés megkezdése előtt. A bírálat során standard fényképsorokhoz hasonlítják a keresztezett hátsó lábaknál fogva felakasztott carcass-ok dorzális (hátoldali) nézetét. A minősítést vizsgázott szakember végzi (16/1998. (IV.3.) FM rendelet szerint). Az osztályba sorolást egy - a rendszer alapját képezõ - fényképsorozat segítségével végzik, a vágás végén a még meleg hústesteken. A minősítő rendszer tartalmazza a testalakulásra és a faggyúzottságra vonatkozó részletes leírásokat.

8 S/EUROP A hat testalakulást értékelő osztály ( S-E-U-R-O-P-) mellett a faggyússágot 5 kategóriába sorolja. Valamennyi osztályon belül három-három alosztályt képez (-;0;+). Minősíteni kell: - a vágott testformát: S fő illetve E, U, R, O, P fő- és plusz (+), nulla (0),mínusz (-) alosztályi jelzésekkel, - a faggyúval való fedettséget 1-5 fő- és plusz (+), nulla (0),mínusz (-) alosztályi jelzésekkel.

9 A vágott test minősítése izmoltság, faggyúzottság alapján I.
Testalakulás: carcass formája, izomtömegeinek a csontos vázhoz viszonyított teltsége/duzzadtsága, hosszúsági és szélességi méretei közötti arányaitól függ. Jobb a testalakulás, ha rövidebbnek tűnnek a combok és a far, széles a hát és telt a lapocka. A leírására használt szakkifejezések nem tekinthetők abszolútnak, nem nyújtanak módot semmilyen objektív mérésre. A standard típusokhoz való hasonlításra irányulnak.

10 A vágott test minősítése izmoltság, faggyúzottság alapján II.
Faggyúzottság: vágott test külsõ és belsõ felületén vizsgálják: Faggyúzottság megítélése: a combok és a far, vállak izomzatának a láthatósága, farok eredési pontja körül felrakódott, vagy éppen hiányzó faggyú mennyisége. Figyelembe kell venni: a faggyú színét, állagát (korra,a takarmányozási körülményekre utal - jelenlegi rendszer nem veszi figyelembe).

11 Az S/EUROP osztályok képi bemutatása
Az S osztály kivételével az osztályokon belül három alosztály alakítható ki amelyek jelölése: +; O; -.

12 S/EUROP minősítési rendszer
Izmoltsági osztály Kiegészítő előírások S = Szuper Comb és far: dupla faralakulás, a profil rendkívül domború Hát és ágyék: rendkívül domború, széles és vastag. Lapocka: rendkívül domború és vastag. E = Kiváló Comb és far: nagyon vastag, a profilok nagyon domborúak. Hát és ágyék: a váll magasságig nagyon domború, széles és vastag. Lapocka: nagyon domború és vastag. U = Nagyon jó Comb és far: vastag, a profilok domborúak Hát és ágyék: a váll magasságig széles és vastag. Lapocka: vastag és domború. R = Jó Comb és far: a profilok nagyobbrészt egyenesek. Hát és ágyék: vastag, de a váll magasságában kevésbé széles Lapocka: jól fejlett, de kevésbé vastag. O = Megfelelő Comb és far: a profilok enyhén homorúak. Hát és ágyék: keskeny és izomszegény. Lapocka: keskenyedő, izomszegény. P = Gyenge Comb és far: a profilok homorúak, és izomszegények. Hát és ágyék: keskeny és homorú látható csontokkal. Lapocka: keskeny, lapos és a csontok láthatóak.

13 Magyar merinó carcass

14 Faggyúborítottsági fokozatok
1. Igen csekély 2. Csekély 3. Közepes 4. Erős 5. Igen erős A faggyúborítottsági osztályokon belül három alosztály alakítható ki amelyek jelölése: +; O; -.

15 Faggyú-borítottsági osztály
Kiegészítő előírások 1. Igen csekély külső Faggyú nem vagy csak nyomokban látható belső hasüreg mellkas A vesén faggyú nem vagy csak nyomokban látható. A bordákon a faggyú nem vagy csak nyomokban látható. 2. Csekély Hártyaszerű faggyúréteg borítja be a vágott testet, de ez a végtagokon kevésbé szembetűnő lehet. A vesét a faggyú nyomokban vagy vékony rétegben fedi. A bordák között az izom tisztán látható. 3. Közepes Közepes faggyúréteg borítja teljesen vagy majdnem teljesen a vágott testet, a faroktő körül kissé vastagabb faggyúréteg látható. A vesét részben vagy teljesen közepes faggyúréteg borítja. A bordák között még látható az izom. 4. Erős A vágott testet teljesen vastag faggyúréteg borítja, amely a végtagokon vékonyabb, a lapockán vastagabb lehet. A vese faggyúba ágyazódott. A borda közötti izmok faggyúval átszőttek, esetenként a bordákon faggyúdepók léthatók. 5. Igen erős Nagyon vastag faggyúréteg, a faggyúlerakódás esetenként foltokban látható. A vesét vastag faggyúréteg borítja. A borda közötti izmok faggyúval átszőttek, a bordákon gyapjúdepók láthatók.

16 Darabolás-csontozás A nyakalt törzseket legalább 24, legfeljebb 48 órás hűtés után a gerincvonalban kettévágjuk. A pH értéket a 7. ágyékcsigolya tájékán mérjük. A 3 mm-nél vastagabb felületi faggyút a jobb félről eltávolítjuk és egyben lemérjük. Darabolás Minden vágott egyed jobb fele kerül darabolásra. A darabolás módszere a következő (ábra)

17 A vágott test darabolásakor kapott pecsenyerészek
(Ausztrál módszer) Comb A szimfizisnél átvágva, a farok mellett lefelé vágva a medencecsont és a keresztcsont között tovább vágva a combizom kifelé történő vágásával a gerinctől eltávolítva. Oldalas a dagadóval A lapocka eltávolítása után a karaj mentén végigvágva a nyakig. Rövid karaj A dagadó és az oldalas eltávolítása után a keresztcsonttól a lengőbordáig terjedő rész. Hosszú karaj Az oldalas nélküli a lengőbordától az 5. nyakcsigolyáig terjedő rész. Lapocka Az oldalasról a felkarral együtt leválasztott rész. Lábszár A könyök ízülettől a lábtőig terjedő rész. Nyak Az első 5 nyakcsigolyát tartalmazó rész. A rövid karaj feji részén daraboláskor fotométerrel mérjük a hús színárnyalatát.

18 Csontozás A darabolt részeket kicsontozzuk
Csontozás A darabolt részeket kicsontozzuk. A csontozásnál a darabokat hús és csont részekre bontjuk A darabolás és csontozás során felvett adatok: - nyakalt törzs hidegen kg (0,1 kg pontossággal), jobb fél súlya (0,1 kg pontossággal), bal fél súlya (0,1 kg pontossággal), összes felületi faggyú súlya (0,01 kg pontossággal), comb összes súlya (0,01 kg pontossággal),       hús súlya (0,01 kg pontossággal),       csont súlya (0,01 kg pontossággal), rövid karaj összes súlya (0,01 kg pontossággal),       hús súlya (0,01 kg pontossággal),       csont súlya (0,01 kg pontossággal), hosszú karaj     összes súlya (0,01 kg pontossággal), hús súlya (0,01 kg pontossággal),      csont súlya (0,01 kg pontossággal), oldalas összes súlya (0,01 kg pontossággal),       hús súlya (0,01 kg pontossággal),       csont súlya (0,01 kg pontossággal), lapocka összes súlya (0,01 kg pontossággal),       hús súlya (0,01 kg pontossággal),       csont súlya (0,01 kg pontossággal), lábszár összes súlya (0,01 kg pontossággal),       hús súlya (0,01 kg pontossággal),       csont súlya (0,01 kg pontossággal), nyak összes súlya (0,01 kg pontossággal),       hús súlya (0,01 kg pontossággal),       csont súlya (0,01 kg pontossággal), hússzín árnyalata (%),

19 Értékelés Egyedi: - hűlési veszteség a melegen mért nyakalt törzs %-ában, - a hidegen mért nyakalt törzs a vágás előtti testsúly %-ában (kitermelés), - színhús a hidegen mért nyakalt törzs %-ában, - faggyú a hidegen mért nyakalt törzs %-ában. . csoportos: - az egyedi tulajdonságok átlaga, - az egyedi tulajdonságok szórása, - kétmintás t-próba a vizsgálatban szereplő csoportok átlaga között.

20 A kis súlyú vágott testek EUROP minősítése
A meleg nyakalt törzseket a 13 kg alatti vágott testekre vonatkozó (dél-európai rendszer szerinti) minősítési rendszerben kell minősíteni. A minősítést vizsgázott szakember végezi. (16/1998. (IV.3.) FM rendelet 3.sz. melléklet szerint). Minősítés alapja: hús színe és a faggyúfedettség (szabvány fényképsor alapján). Három súlykategória és két minőségi osztály van. Magyarországon a dél-európai minősítés alkalmazása indokolt (vágott juhok többsége az alacsony súly-kategóriában kerül értékesítésre), amelyet a következő szempontok alapján végeznek: - a carcass súlya : A= <7 kg; B= 7, kg; C= 10, kg . - a hús színe világos rózsaszín, rózsaszín és úgynevezett más szín lehet, - a faggyúzottságnak csak négy fokozatát lehet alkalmazni.

21 A vágott testeket minősíteni kell: - A, B, C súlykategóriában, és ezeken belül 1., 2. - szín szerinti - minőségi osztályban, - a faggyúzottság figyelembevételével 1-4. főosztályban plusz (+), nulla (0), mínusz (-) alosztályi jelzésekkel. Mindkét módszerhez gyakran alkalmazzák az állatok élő állapotban történő bírálatát (tapintással határozzák meg a minőséget). A húsformát a mar, hát, ágyék és comb; a faggyússágot az oldal, hát és faroktő megtapintásával, fogásával bírálják el.

22 A 13 kg alatti vágott test minősítés
Kategória A B C Súly 7 kg 7,1-10 kg 10,1-13 kg Minőségi osztály 1. 2. Hússzín világos rózsaszín más szín vagy más faggyú- borítottság világos rózsaszín vagy rózsaszín Faggyú- borítottság (2), (3) osztály

23 A 13 kg alatti vágott test minősítés faggyúborítottságának jellemzői
Faggyúzottsági osztály Leírás 1: nagyon csekély Hiányzó vagy nagyon csekély faggyúborítottság. 2: csekély Csekély faggyúborítottság mellett az izomzat majdnem mindenhol látható. 3: közepes Az izomzat a comb és a far, valamint a lapocka kivételével majdnem mindenütt faggyúval fedett. 4: erős Az izomzat faggyúval borított, de a comb és far, valamint a lapocka még helyenként látható, a mellkasban csekély faggyúdepó alakulhat ki.

24 A minősítés során a következő adatokat kötelező felvenni:
- a vágás helye, a minősítő hely azonosítója és a vágás időpontja; - a vágóállatok darabszáma és azonosító jele; - a súlymérési adatok: a vágott test egyedenkénti meleg súlya; - az egyedenkénti minősítési adatok az azonosító jel feltüntetésével: a) 13 kg-ot meghaladó tömegű vágott test: = az izmoltsági osztály betűjele (S/EUROP szerint), = a faggyúborítottsági osztály számjele (1-5), = az L vagy S kategória megjelölése, b) 13 kg-nál kisebb tömegű vágott test: = minőségi kategóriák (A, B, C súlykategóriák szerint), = 1 és 2 minőségi osztály hússzín szerint, = faggyúborítottsági osztály számjele (2), (3); - a termelő vagy a kereskedő azonosító adatai (név, lakcím, adóazonosító jel, illetve cég neve, székhelye, telephelye, adószáma, valamint egyéb más rendeletben előírt azonosító); - a minősítő szervezet neve, székhelye, működési engedélyének száma; - a minősítő neve, címe, működési engedélyének száma.

25 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Vágóbárányok minősítése S/EUROP rendszer"

Hasonló előadás


Google Hirdetések