Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

IIER, a kihívás Az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer illeszkedése a magyarországi mezőgazdasági és vidékfejlesztési információs rendszer fejlesztéséhez.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "IIER, a kihívás Az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer illeszkedése a magyarországi mezőgazdasági és vidékfejlesztési információs rendszer fejlesztéséhez."— Előadás másolata:

1 IIER, a kihívás Az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer illeszkedése a magyarországi mezőgazdasági és vidékfejlesztési információs rendszer fejlesztéséhez Pitlik László, SZIE - előadásvázlat – Szeged, (www)

2 Kiindulási hipotézisek
Az IIER-t nem célszerű a teljes mezőgazdasági és vidékfejlesztési információs rendszer nélkül vizsgálni, mert így a jelenleg is kézzel fogható problémák (inkonzisztencia, jogbizonytalanság, szolgáltatások színvonaltalansága, hiánya, …) csak tovább erősödne. A komplex szemléletmód nem jelenti azt, hogy minden feladat azonnal és egyszerre kellene, hogy megoldásra kerüljön. Jelen előadás nem érinti a szervezeti és intézményrendszer fejlesztésének kérdéseit, hiszen ezek állása és kimenetele számos, nem publikus információt vetne fel… Jelen előadás nem érintheti az IT-megoldások részleteit, hiszen ezek csak a célok világos meghatározása után kerülnek kidolgozásra. Az IIER kapcsán elmondottak az előadó saját, szakmai véleményét tükrözik.

3 Az IIER felépítése I. Főfeladatok (12)
Nyilvántartások, adatbázisok fejlesztése (5) Állatnyilvántartások Regisztráció Kérelmek Parcellák Távérzékelés Keretfeltételek (3) Keretjogszabályok Intézményrendszer IT-keretrendszer Alapfeladatok (2) Ellenőrzési rendszer Stratégiai tervező rendszer Katalizáló feladatok (2) Oktatás PR Feladatok (5): minden főfeladat esetén áttekintendő Alfeladatok (4): minden főfeladat és feladat esetén áttekintendő

4 Az IIER felépítése II. Feladatok Alfeladatok
Jogszabályi alapok, javaslatok Intézményrendszer helyzete és fejlesztése Tartalmi kérdések (adatok, módszerek, gazdák támogatása, politika-csinálás, kritikus pontok, kockázatok, hiányzó döntések, pilot) IT helyzet és javaslatok Tesztelés (támogatások szimulálása, akkreditáció, IT-teszt) Alfeladatok Kormányzati feladatok Minisztériumi feladatok Főosztályi feladatok Egyéb szervezetek szerepe és feladatai

5 Javaslatok és tézisek Általános elvek
Illetékes Hatóság – avagy akarja egyáltalán valaki vezetni az agrárinformatikát? Nyilvántartások Kérelemkezelés, ellenőrzés Jogi keretrendszer (Intézményi keretrendszer) (IT-keretrendszer) Oktatás PR Speciális kérdések

6 Aktuális helyzet Sertés ENAR informatikai rendszer fejlesztése folyamatban, de működtetés keretében a tenyészetek regisztrációja áttolódik 2003-ra. Szarvasmarha útlevél és az ENAR fejlesztése folyamatban, közbeszerzés lezárult, szerződéskötés megtörtént (zárás 2003.VII.). Vágóállatok vágás utáni minősítése: megvalósítás 2003-ra tolódik át (zárás 2003.XI.). Referencia tejzsír mennyiség megállapítása: megvalósítás 2003-ra tolódik át. ProMePAR (3%) területalapú támogatások modellezését célzó projekt lezárva. MePAR projektterv kész. Ütemterv szerint október 15-re 19 megye kész. Az ortofotók elkészítése Júliusára várhatók. Területi IIER Irodák (FM Hivatalok, Agrárkamara) felkészítése folyamatban. Infrastruktúra-fejlesztés, munkaerő-felvétel, képzés időarányosan kész. KÜ felállítása folyamatban.

7 További feladatok Állatnyilvántartások fejlesztésének lezárása
juh-kecske ENAR zárás 2003.XI. MePAR lezárása Gazdanyilvántartás KIALAKÍTÁSA Létező adatok migrációja május… Projektzárás december… KÜ szervezeti felépítésének lezárása IT-keretrendszer KIALAKÍTÁSA (PHARE) Szoftver-specifikáció elvileg már kész… Tenderzárás: május… Kivitelezés kezdete: június… Projekt zárása: december…

8 IT-projekt moduljai Adatbázisok tervezése Kérelemkezelés
Ügymenet, dokumentum-kezelés Archiválás Kifizetések kalkulációja Adatbázisok közötti átjárhatóság Helyszíni ellenőrzések rendszere Folyószámlák kezelése Statisztikai jelentések (!? KSH, AKII) Dokumentációk készítése Tesztelés

9 Kérdések Milyen szerepe lehet az Agrárkamarának a kérelmezők támogatásában (űrlap, ill. tervezés)? Hogyan támogatja az IIER projekt a gazdálkodók dokumentációs kötelezettségeit? Milyen státusza lesz a tovább-feldolgozhatóság és az agrárpolitikai tervezés szempontjából az IIER-ben keletkezett adatoknak (vetésszerkezet, állatnyilvántartás, esetleges technológiai adatok) a KSH és az AKII adataihoz képest? Hogyan kell kezelni a tudatos és a véletlenszerű túligénylések kérdését? Hogyan biztosítható a maximális támogatás realizálása országos szinten?

10 pitlik@miau.gau.hu http://miau.gau.hu
Köszönöm a figyelmet!

11 Ajánlott irodalom Ónodi Bertalan: PhD-tézisek (2002, HU)
GIL: Gazdatámogató Program (2002, DE) Kapronczai István: Az agrárinformációs rendszer fejlesztése az EU csatlakozás tükrében (1999, HU) Tanfolyam: EU agrárinformatikája (1998, HU) MIMIR-MIVIR-IIER ( , HU, DE)


Letölteni ppt "IIER, a kihívás Az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer illeszkedése a magyarországi mezőgazdasági és vidékfejlesztési információs rendszer fejlesztéséhez."

Hasonló előadás


Google Hirdetések