Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy gazdasági informatika feladat születése és felnőtté válása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy gazdasági informatika feladat születése és felnőtté válása"— Előadás másolata:

1 Egy gazdasági informatika feladat születése és felnőtté válása

2 Animációk neve:Kúszás és Kereszt.
Az első dián a szöveg kattintásra bekúszik és kattintásra kereszt alakban el is tűnik. Animációk neve:Kúszás és Kereszt.

3 Az első félév többé-kevésbé sikeres lezárása után,a jól megérdemelt pihenés helyett újabb kedves feladattal kedveztek nekünk szeretett oktatóink.

4 Kattintásra bumeráng animációként érkezik a szöveg,a következő kattintásra pedig rombusz alakban távozik.

5 Újabb szakértői rendszert kellett alkotnunk,ismeretlen Excel alkalmazások segítségével. Olyan csúnya szavakkal kezdtek el felénk dobálózni,mint solver,coco,pivot, (akinek valahogy kimaradt az első félév azoknak a meta-adatbázis és a wikipédia is új szavak voltak).A kezdeti megrökönyödések után és ahogy közeledett a feladat beadásának ideje,naná,hogy elkezdett formálódni a feladat csontváza. Olyan csúnya szavakkal kezdtek el felénk dobálózni,mint solver,coco,pivot, (akinek valahogy kimaradt az első félév azoknak a meta-adatbázis és a wikipédia is új szavak voltak).A kezdeti megrökönyödések után és ahogy közeledett a feladat beadásának ideje,naná,hogy elkezdett formálódni a feladat csontváza.

6 Az első dián ezt a Bill Gates-es hátteret azért alkalmaztam mert szimbolizája az informatikát,a szöveg eloszlás megjelenése pedig a félév teendőinek rejtélyét hívatott eloszlatni,

7 A feladatokat a miau wikibe kell megcsinálni, úgy, hogy létre kell hozni egy feladattervet a saját nevünkön. A miau wiki kezdőoldala.

8 Íme a miau wiki a Magyar Internetes Agrárinformatikai Újság Feladatervének részlege.

9 A feladat terv után be kell írni azt a nevet amin létreszeretnénk hozni a munkatervünket.
Ide kell beírni azokat a szempontokat amik alapján csoportosítjuk a munkatervünket.

10 Megtalálhatóak benne a félév követelményei…
És példák az eredményes munkavégzéshez…

11 Hasznosak továbbá az online segédletek is

12 Legelőször is témát kerestem,amiből majd leendő beadandó feladatom alapjait képezi.
Csak ki kellet sétálnom az utcára és máris megszállott az ihlet. Megpillantottam egy óriásplakátot és tudtam,hogy nekem ezen a vonalon kell elindulnom…megkeresni a legideálisabb reklámozó céget. Legelőször is témát kerestem,amiből majd leendő beadandó feladatom alapjait képezi. Csak ki kellet sétálnom az utcára és máris megszállott az ihlet. Megpillantottam egy óriásplakátot és tudtam,hogy nekem ezen a vonalon kell elindulnom…megkeresni a legideálisabb reklámozó céget.

13 A háttér a választott témát érzékelteti.

14 Szerintem ez egy kézzelfogható és ötletes téma volt,hiszen az életünk meghatározó része a reklámok és a megrendelőknek nem mindegy,hogy milyen példányszámban és minőségben látják viszont a hírdetéseiket.

15 A miau wiki-ben meglévő segédletek és más feltöltött feladatok áttanulmányozása során összeállt a fejemben,hogy hogy is kéne kinéznie a választott témámnak. Tekintsük át részletesen,hogy mi az önálló feladat célja és a formája.

16 Az önálló feladat céljai:
képessé válni több-szereplős (külső szakértő, belső megrendelő, IT-tanácsadó, hallgatótársak által befolyásolt) folyamatokban dolgozni, valós, gazdasági szempontból releváns feladatot adatvédelmi és szakmai szempontból korrekt módon kezelni, szűk határidők és konzultációs erőforrások mellett sikeresen működni, TDK-, ill. szakdolgozatok tartalmi elvárásait minimális szinten kielégíteni (a jeles értékű feladatok esetén JAVASOLT a TDK-n való indulás), a GINF1 és a GINF2 (ill. egyéb tantárgyak) ismereteit szintetizálni, az eddigi legjobb hallgatói feladatok tartalmi és technikai színvonalát meghaladni.

17 Az önálló feladat formája: 1 feladatterv (miau_wiki)
tervezési szakasz naptári hét (munkatervek lezárása: , vasárnap 24.00), véglegesítési szakasz ( hét). 1 XLS-állomány (minden cellánál, ahol logikus, hivatkozást és megjegyzést kialakítani), adatok munkalapja (metaadatbázis GINF1 alapján), objektum-attribútum mátrix munkalapja (pivot: mértékegység, Y az utolsó oszlopban), adatok helyességét ellenőrző nézetek munkalapjai (pivot: legalább az egyes mutatószámok max-min, azaz értelmezési intervallumai), hasonlóságelemzés munkalapjai (solver - pl. csökkentett lépcsőszám, ill. eleve többféle kérdésfelvetés), online hasonlóságelemzés reprodukált állapotai (fkeres - pl. csökkentett lépcsőszám, ill. eleve többféle kérdésfelvetés), a hivatkozásokban kijelölt cellák, cellatartományokhoz tartozó értelmező magyarázatok katalógusa (sorszám, munkalap, cella, magyarázat) szakértői rendszer munkalapja (autoszűrő).

18 Mindezek előtt egy nyilatkozatot kell tennem arról,hogy azokkal az adatokkal amikkel dolgozni fogok,nem fogom más személyek,szervezetek,cégek jogait sérteni

19 Íme a nyilatkozot: Alulírott <név, indexkód vagy neptunkód> ezennel kijelentem, hogy az általam készített, a <feladatterv URL-je> internetes címen elérhető önálló feladat és mellékletei kapcsán feldolgozott minden egyes adat esetén helyesen adtam meg ezek forrását és státuszát (közhasznú, ill. valós, de anonimizált), illetőleg messzemenőkig gondoskodtam arról, hogy az anonimizálás érdekében tett lépések eredményeként a védett adatok valós forrása ne legyen feltárható. Egyben kijelentem, hogy az érintett szervezeteket és személyeket a feladatról és az adatok felhasználásának fentebb megadott módjáról tájékoztattam, s az érintettek hozzájárulásukat adták adataik anonim közzétételéhez. Az adatok hiányos védelméből fakadó mindennemű kárigényért teljes mértékben felelősséget vállalok.

20 Elkezdődhet a feladatomhoz az adatok gyüjtése
Elkezdődhet a feladatomhoz az adatok gyüjtése. Mivel a témám az óriásplakátot reklámozó cégek kiértékelése lesz,ezért ezeknek a cégnek az internetes oldalán keresem a lehetséges szempontokat,továbbá személyes utánjárás során a témában járatos külső szakértő segítségét vettem igénybe.

21 Első pont: Végy egy metadatbázis amiben ami a reklámozó cégek nevei és
Ő az!! Itt különböző attribútumok szerint hasonlítottam össze a kiválasztott hírdető cégeket. Első pont: Végy egy metadatbázis amiben ami a reklámozó cégek nevei és adatai szerepelnek.

22 Az előbbi dián az automatikus továbbítás helyett a kattintásra való átváltást használtam. A második szöveg kúszás használatával tűnik fel míg az első redőny alkalmazásával tűnik el.

23 Eddig ez rendben ment,hiszen adatokat begépelni majd kiszínezni mindenki tud!
Ezután következett a feketeleves hiszen olyan exceles képleteket kell alkalmaznunk a feladatunk véghezviteléhez amik eddig számunkra ismeretlenek voltak.

24 Gazdasági informatika előadás órán bemutatásra került egy „ásványvíz” fedőnév alatt készült munka ami nagy segítséget adott a saját feladatom véghezviteléhez.

25 Be lettek mutatva a munkaterv részei.
Az excel feladat első lépése a már nekem meglévő meta-adatbázis.

26 Második pont: Végy egy pivot táblát,amit kimutatás varázslóval ajánlatos megcsinálni.
Adatok- kimutatásra kattintva kiválasztom a számomra megfelelő típust, vagyis az alapbeállítást. Majd a data munkalapon kijelöltem a kimutatáshoz szükséges adatokat majd megadom azt a munkalapot amelyre a kimutatást elkívánom helyezni, ezt követően az oldal területre elhelyezem a szükséges információkat. a sorok területére ugyanezt megteszem az oda illő szükséges adatokkal. végül elhelyezem az oszlopok területét és az adatterületet is kitöltöm az információkkal

27 Kimutatásvarázsló segítségével kijelöltem a meta-adatbázisomat ami a pivot táblának az alapja.

28 Harmadik lépésként a tábla objektumait,attribútumait rendeztem.
Vigyázni kell,hogy az adatnál mindig az érték szerepeljen.

29 Az kész pivot táblázat valamely cellájában állva jobb kattintás után, a „Táblajellemzők”-nél beállítható, a sorok és az oszlopok összegzése, illetve egyebek mellett a kimutatás el is nevezhetjük.

30 Jöhet a feketeleves a COCO…
Gyakorlati órán leadták nekünk: az önálló feladat végrehajtásához szükséges IT-alapismeretek ismertetése: - a Wiki GYIK alá fellinkelt COCO_Hogyan.ppt áttekintése - adatbáziselmélet (1 táblás adattárolás módjai, saját és összetett kulcsos egyedazonosítás) - kimutatáskészítés (órarend) - SZR problémafelvetés és levezetés gyakoriság alapján - minta COCO bemutatása (digitális kamerák) .

31 Háttér fekete színe a nehézséget hivatott érzékeltetni.

32 Gyakorlati órák folytatásaként…
Excel alapok Matematikai problémák megoldása táblázatkezelő felület alatt: - Excel célértékkeresés - Excel solver Objektumösszehasonlítások lehetőségeinek áttekintése: közbeszerzési eljárás döntési kritériumai súlyozásos összehasonlítás COCO alapú összehasonlítás szorzatösszeg és szum függvény használatával

33 A világosabb háttérszín a probléma megoldásának az előrejutását szimbolizálja.
A szöveg kattintásra elhalványodva jön elő.

34 Információs rendszerek I
Információs rendszerek I. órán lehetőségünk volt az Excel alapjainak elsajátítására, célértékkeresés fortélyainak megismerésére továbbá azoknak az ismereteknek a megtanulására amit eredményes használhatunk majd a COCO táblánk elkészítéséhez.

35 A szöveg kattintásra nagyon lassan pepita kockákban elhalványodik.

36 Az Excel alapjait egyszerűbb feladatokkal ismertük meg,elevenítettük fel,mint Autoszűrő, feltételes formázás, HA és RÉSZÖSSZEG függvények, irányított szűrő, SZUMHA fügvény…..

37 Majd következtek a komplikáltabb dolgok:Részösszegek elhelyezése a táblázatban, kimutatás és kimutatás-diagram készítése, függőleges és vízszintes keresés, adatbázisfüggvények,VKERES,FKERES….

38

39

40 Majd ezeket a gyakorlatban is kipróbáltuk….
Szakértői rendszer készítése gyakorisági alapon (vizsgapélda) kijelölt attribútumuk alapján kimutatás készítése Adott opció-kombinációk esetén a helyes válasz visszakeresése (max + vkeres) "Ha" függvények beszúrása az adott attribútum opcióinak megfelelő digitális jellé alakítása miatt + összefűzésük EXS lapon kombi panelek létrehozása, Ha függvények beszúrása, digitális számsor előaállítása Fkeres fv.beszúrása az EXS-lapon, főkérdésre adott válasz visszakeresése a pivot tábla melletti rész hivatkozásán keresztül

41 Ezek után betekintést kaptunk az online és offline COCO világába…
Kameraösszehasonlító COCO feladat Online COCO felület bemutatása OLAP használat bemutatása (OSIRIS, FAOSTAT) Excel függvények használata (sin(), cos(),vél(), kerekítés(),ha()) Másodfokú egyenlet megolásának leveztése Excel felület alatt egy cellába beírt összetett függvénnyel + adott fv.ábrázolása

42 Elénktárult a rettegett offline COCO táblázat…

43 Majd a testvére az online COCO táblázat is…

44 Online COCO elkészítéséhez meg kell látogatnunk az alábbi weboldalt..

45 A munkatervem szempontjai…
1 A tervezett alkalmazás/megoldás címe 2 A feladat előtörténete 3 A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése 4 A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG) 5 A feladat által érintett célcsoport 6 A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság 7 A válaszokat befolyásoló tényezők 8 Saját megoldás bemutatása (MÓDSZER) 9 Eredmények értelmezésse (EREDMÉNY) 10 Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS) 11 Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA) 12 Lépcsős függvény átforgatása szakértői rendszerként értelmezhető táblázatba 13 Kapcsolódó, ill. konkurens megoldások, dokumentumok 14 Kommentárok

46 …és,hogy mégjobban ráállítsák az agyunkat a COCO-ra megismerkedtünk az alábbi feladatokkal:
Fűtéstechnikai berendezések összehasonlítása (eredeti) Fűtéstechnikai berendezések összehasonlítása (módosított) Kukorica terméshozam COCO - EXS transzformáció, online/offline módon.

47 Csak-csak kezd összeállni a kép a COCO-ról de…
lassan következett a 13.hét mikorra a miau wiki-ben a feladattervemet kéne részletesen jellemezni és még sehogy sem áltam a kitöltésével,így hát a COCO-zást félretéve elkezdtem az adatok feltöltését…

48 Szerintem az alábbi szövegnek a színe és a háttér alapszíne nagyon jól olvasható szövegkörnyezetet eredményez.

49 Feladatterv kitöltése során a hitelesebb munkavégzés érdekében a beírt adatokhoz,tényekhez célszerű hivatkozásokat alkalmazni,amin keresztül a munkatervet felhasználók meggyőződhetnek a feladatterv hitelességéről.

50 Az hivatkozások gyűjtésére szolgál a Szakirodalmi katalógus,amiben a offline és online szakirodalmak adatait is megmutathatjuk.

51 A Szakirodalmi táblázat

52 Ha elektronikus dokumentumra hivatkozunk akkor az alábbi mezőket is ki kell tölteni…

53 A 13.Hét után kijavították eddigi tevékenységeinket,valakinek új feladat után kelett néznie az eddigi kijavítása melett…

54 És valaki folytathatta tovább a megkezdett munkáját…

55 Nekem új téma után kellett néznem…
Amit egy váratlanul a kezem ügyébe került Házimozi újság elolvasása után hamar megszületett….

56 A manapság oly divatos 5.1-es házimozirendszerek alapját képező rádióerősítők következő generációja a 7.1 csatornás rádióerősítők lesznek. Gondoltam ilyen témát senki sem fog választani magának,nem várható témaütközés….

57 A háttérkép a választott témát szimbolizálja

58 Kezdhettem előről az egészet...
MIAU WIKI-s feladatterv megalkotása…

59 Új meta adatbázis születése…

60 Új Pivot adattábla…

61 Na de mostmár belefogok a COCO-ba is…
[ MR. PRESIDENT Lyrics ] "Coco jambo"(center text) Put me up, put me down Put my feedback on the ground Put me up, take my heart And make me happy Put me up, put me down Put my feedback on the ground Put me up, feel my heart And make me happy Ayyayaya Coco Jambo ayyayai When I hold my baby tighter She says I do it nicer I like my chicken With rice and lemonada And that's what you get When she shout out Jamboo Now I gotta go so coco…. Ami nem azonos a Coco Jambo című népszerű régi Mr.President slágerral…

62 Még egyszer megtekintettem sok különböző COCO feladatot…

63 Végre-valahára neki láttam a COCO tábláim elkészítéséhez…

64 Első lépésként az alapadatokból készítünk egy táblázatot.
Az attribútumok neveit az alapadatok munkalapról hivatkozzuk be

65 Az 56. diánál a beillesztett táblázat,kattintás nélkül az előző dia után automatikusan az óra irányában megegyezően forogva jelenik meg.

66 Készítsünk egy rangsorszámot. az egyforma értékeket
ugyanazokkal a számokkal jelöljük. Rangsorszám meghatározásához használjunk sorszámfüggvényt. Pl.: =sorszám(b15;b$15:b$20;0)

67 Következő lépésként elkészítjük a lépcső és a COCO táblát, majd a belső mezőket feltöltjük 0-val.

68 A képkeret az előző dián kattintásra hasadó animációval van megjelenítve.

69 A coco tábla celláiba (amelyek nullát tartalmaznak) Fkeres függvényt írunk.
Pl.:FKERES(H19;$B$25:$M$30;2)=0

70 A négyzetösszeg, a különbségek négyzeteinek összegét fogja megadni, ami megegyezik a célcellában található mezőhivatkozással.

71 A célcella lesz az összes eltérés cellája, a minimumot jelöljük be, hogy a legkisebb eltérést kapjuk. A módosuló cella a lépcsők táblázat cellái.

72 A korlátozó feltételeknél azt a követelményt kell megadnunk, hogy az adott cella az előzőnél nem lehet nagyobb.

73 A hibaösszeg melletti cellában használjunk szorzatösszeg függvényt.
Pl.: J41-be: =Szorzatösszeg(I35:I40;I35:I40)

74 Az alábbi diáknál a minél jobb olvashatóság érdekében a szövegbuborék és a szöveg színe jelentősen különbözik egymástól. Az utolsó dián a szövegbuborék mozgását kézzel rajzoltam meg(egyéni mozgásvonal).

75 A solver lefuttatása után a lépcsők táblázat oszlopaiban látható, hogy mely attribútumok számítanak zajnak. (minden termék esetén értéke azonos)

76 Végül az értékelés oszlopba megtudhatjuk, hogy mely termék számít olcsónak, kiegyenlítettnek, vagy éppen drágának. Pl.:=HA(ABS(p38)<=0.001;"Kiegyenlített";HA(p38>0.001;"Drága";"Olcsó"))

77 A Solver-t annyiszor kell lefuttatni, amíg az eltérések különbségei csökkennek egymáshoz képest( tehát az eltérések kijöhetnek nullára is!)

78 Ezen a dián a szövegbuborék kattintásra közepes sebességgel vízszintesen megnövekedett. Ez a kiemelés,megnövekedés hatás volt.

79 Itt a 6 objektumból 4-et választottam ki .
A lépcsők számának csökkentésével a solver-ben levő korlátozó feltételek száma is csökken. Itt a 6 objektumból 4-et választottam ki . Az eredmény megegyezik az előző munkalapon látottakkal, tehát a piacon a termékek árai és összetételei egyensúlyban vannak.

80 Készen is lennénk az Exceles résszel…
Márcsak a miau wikit kell helyesen kitölteni és várni az Ítélet Napját… JÓ MUNKÁT!!!

81 Végezetül az alábbi kép a jól végzett,sikeres munka utáni önfeledt örömöt hivatott megjeleníteni,egy átdolgozott félév után!


Letölteni ppt "Egy gazdasági informatika feladat születése és felnőtté válása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések