Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Putarich Dr. Ivánszky Veronika ny. egyetemi tanár, Újvidéki Egyetem,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Putarich Dr. Ivánszky Veronika ny. egyetemi tanár, Újvidéki Egyetem,"— Előadás másolata:

1 Putarich Dr. Ivánszky Veronika ny. egyetemi tanár, Újvidéki Egyetem,
Vízrendezési Tanszék

2 A megújuló energiák azok az energiák, amit felhasz-nálunk olyan sebességgel, amilyen sebességgel meg-újhodnak, azaz újratermelődnek. A megújhodó energiák: a napenergia, a szélenergia, a vízenergia, geotermál energia, hővizek és az ásványvizek, és a szerves tömeg (biomassza) energia. A biomassza energia lehet: szilárd energia, és lehet - folyékony energia, mint a bioetenol és a biodízel, - vagy lehet gáz energia is.

3 A Világ becsült energia szükséglete, 2100-ig

4 A Nap energia a Föld lakosságának a teljes ener-gia igényét kielégíthetné a XXI. században, de jelenleg a Nap energiának, csak mintegy 1%-a hasznosítható.

5 Az amerikai típustervekben a szél-generátorok száma 200 körül van, egy telep összes energia termelése mintegy 310 MW

6 A Dániában, az EU célkitűzései szerint a vizsgálatok kiterjedtek: a környezet védelemre, és a hanghatásra.

7 A Delibláti-homokpuszta területén, figyelembe véve a holland és dán eredményeket, a részletes felmérő vizsgálatok eredménye után, a szélerőművek (szélfarm) telepítését gazdaságosnak találtuk.

8 A mezőgazdaságban fennmaradó szilárd biomasszát, mint egy tJ/évre becsülik. A képen fából préselt briket látható.

9 Biomasszából nyert folyékony energia termelés 000 tonnában

10 A biodízel termeléshez felhasználható nyersanyagok

11 Az első biodizel gyár Olaszországban, a Síd-i gyár ezzel teljesen megegyező

12 Biodizelgyár Lengyelországban 100000t/év energi termelésre tervezve
Biodizelgyár Németémetországban 50000 t/év energi termelésre tervezve Biodizelgyár Ausztráliában 50000 t/év energi termelésre tervezve

13 Biogáz erőmű: - ahol nincs káros égéstermék, - ahol nagy az energia érték, - egyszerű a termelési folyamat, és a - technológia környezetvédő.

14 Nagyobb ütemű fejlesztéssel a 2015-ös évre, geotermál forrásokból pótolhatunk évente t folyékony égőanyagot. Ma csak mint gyógyvizeket hasznosítjuk a hévizeket.

15 A Vajdaság lehetőségeit 1500GWh évenkénti energia termelésre becsülik.
Hegyi és dombvidéki vízerőművek

16 A vízlépcsők kijelölése a Dunán I. vízlépcső Futok, II
A vízlépcsők kijelölése a Dunán I. vízlépcső Futok, II. vízlépcső Bezdán

17 A vízerőmű elhelyezésekor, döntően a Duna-Tisza csa-torna revitalizációs kérdéseinek megoldása került elõtér-be. A csatorna vízellátását nem csak a hasznosítás (öntözés, hajózás) érdekében kell biztosítani, hanem környezet védelmi szempontból szükséges.

18 Összefoglaló Az Unióhoz való csatlakozás egyik feltétele az, hogy az energia felhasználás legalább 12%-a megújuló energiákból származzon (jelenleg a Vajdaságban 3-4%). A tudomány és a korszerű technológia segítségével, a megújuló energiák hasznosításának fokozását kell előirányozni. Célunk növelni a mezőgazdasági termelést , a termelés fokozá-sához viszont öntözésre van szükség. Az öntözővíz ellátást gazdaságosan (gravitációsan), csak a DTD csatorna rendszer tudja biztosítani. Az előadásban két vízlép-cső megépítésére tettünk javaslatot. A Bezdán-i vízlépcső megépítésével nem csak energia kérdést oldanánk meg, hanem a DTD csatorna vízkivételét is, és ezzel lehetővé tennénk a DTD rekonstrukcióját, mely környezet védelemi szempontból elengedhetetlen. Az energia kérdés az egész régiót (Dél-Dunántúli Euró-régiót) érinti, csak a nagyberuházásokra fordítandó regionális fejlesztési alapból, a közös érdekek egyeztetésével oldható meg.


Letölteni ppt "Putarich Dr. Ivánszky Veronika ny. egyetemi tanár, Újvidéki Egyetem,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések