Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Trianon dilemmái Határfolyók határvizek geopolitikája Dr. habil Sallai János ny. határőr ezredes KJF főiskolai tanár.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Trianon dilemmái Határfolyók határvizek geopolitikája Dr. habil Sallai János ny. határőr ezredes KJF főiskolai tanár."— Előadás másolata:

1 Trianon dilemmái Határfolyók határvizek geopolitikája Dr. habil Sallai János ny. határőr ezredes KJF főiskolai tanár

2 Állam terület, államhatár Az államterület az a térség, amelyben az állam minden más állam kizárásával főhatalmat (impérium) gyakorol. Az államnak szárazföldi, vízi és légi területe van. Az államterületnek háromdimenziós kiterjedése van: az államhoz tartozik a területe feletti légi tér bizonyos magasságig (83 km), ezen kívül a föld mélye is. Az államhatár ezt a szabálytalan gömbcikk-szerű teret fogja körül.

3 Államhatár jelenleg schengeni külső-belső határ Az államhatár nemzetközi szerződésekben meghatározott azon képzeletbeli, függőleges síkok összefüggő sorozata, amelyek Magyarország területét a légtérben, a föld (víz) felszínén, valamint a föld (víz) mélyében a szomszédos államok területétől elválasztják.

4 Államhatár kijelölés elvei Természetes határok elve. Történelmi határok elve. Nemzetiségi határok elve. Nemzetközi és nemzeti érdekek érvényesítésének elve Hatalmi egyensúly elve

5 A természetes határok elve ott kell meghúzni a határt, ahol jól látható természeti képződmények, folyók vagy hegyek vannak. A szembenálló felek között azonban lényeges eltérés lehet annak tekintetében, hogy mi a legalkalmasabb természeti határ. Gerinc, folyó, tenger, tó, sivatag

6 Mi a jó határ? Természetes határ: pl. folyó, tó…. Természetes, történelmi és néprajzi határ elveinek egyszerre megfelel??????? Friedrich Ratzel: tengeri határ

7 Trianoni határ Trianonhoz vezető út Döntés Ki írja alá a békeszerződés???? És miért???? Határmegállapító Iroda Határkitűzés, jegyzőkönyv, térképek……

8 Trianon aláírásának oka: ???? Az aláírás visszautasításának beláthatatlan következményei lennének: „a körülöttünk lévő összes most alakult államok koncentrikusan támadást intéznének ellenünk. Ilyen támadások kivédésére pedig a honvédelmi miniszter úr véleménye szerint abszolúte nem vagyunk képesek”

9 Osztrák-magyar határ A Magyar és Osztrák Kormányok kötelezik magukat arra, hogy egyoldalúan semmi olyan intézkedést nem tesznek, amely a magyar- osztrák határvidék vízügyi viszonyait érintené. Sopron város vízellátására szolgáló művek védőterületének nagyobb része osztrák területen fekszik. Az Osztrák Kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy Rechnitz község területéről a forrásvíz zárt csöveken Szombathelyre legyen vezethető.

10 Jogi jegyzőkönyvek…. Az osztrák kormány megengedi a Hétforrás vizének osztrák területen – Rattersdorf községen – keresztül Kőszeg város területére való vezetését. Az Osztrák Kormány kötelezettséget vállal arra nézve, hogy a Kislajta vizét a Mária – liget melletti magyar területek öntözése céljából a Rétárokba (Wiesgraben) vezetik. Kezeskedik Ausztria, hogy a Rétárkot nem fogják a Kislajta árvizeinek levezetésére felhasználni

11 B 0-as határkő Fertő tavon

12 Határfolyók a Csehszlovák-magyar határon A hajózható Duna „sodor vonal” Ipoly???? hajózható, Ronyva patak ??????????????

13 A „másik hajózható folyó” az Ipoly Az Ipoly szakaszon, ahol a békeszerződés szerint az Ipoly folyó alkotja a határt a határmegállapító bizottság ezt, mint mozgó határt szavazta meg úgy, hogy a határ a folyó esetleges helyzetváltozásaiban is a vízfolyás főágának az alacsony vízállás mellett való középvonalát követi.

14 Ronyva patak régen és ma

15 Egyoldalú határkövek „Túr”

16 Ecsedi lápon A mocsaras határrészeken határkövek helyett táblával ellátott fapilótákat helyeztek le. A magyar és a román határbizottság együttesen, Romániában vásárolta meg a pilóták lehelyezéséhez szükséges faanyagot: 200 nagy és 20 kis tölgyfaoszlopot, tekintettel arra, hogy ott a faanyag majdnem 50%-kal olcsóbb volt. A mezőtelegdi impregnáló telepen kreozottal telítették az oszlopokat, hogy tartósabbak legyenek. A pilóták beverését egy román utászkülönítmény végezte el.

17 Határfolyóink Duna, Tisza, Ipoly, Pinka, Rába, Mura, Dráva, Maros….. VÍZ gyűjtő terület Folyás irány Árvízvédelem Folyóvíz szennyezés (Cián???) Bős-Nagymaros problémája Közös hasznosítás: halászat…..

18 Határfolyó határvíz védelmi szerepe A hatékony tüzérség megjelenésig volt csak mérhető Lásd Pozsonyi hídfő 1947 Nagy hatótávolságú tüzérség, légierő, rakéták megjelenésével nem akadály a folyó Határsértők számára akadály de tájékozódási lehetőség is.

19 Magyar Köztársaság határai ma

20 Határpatak Sopronnál

21 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Trianon dilemmái Határfolyók határvizek geopolitikája Dr. habil Sallai János ny. határőr ezredes KJF főiskolai tanár."

Hasonló előadás


Google Hirdetések