Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Trianon dilemmái Határfolyók határvizek geopolitikája

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Trianon dilemmái Határfolyók határvizek geopolitikája"— Előadás másolata:

1 Trianon dilemmái Határfolyók határvizek geopolitikája
Dr. habil Sallai János ny. határőr ezredes KJF főiskolai tanár

2 Állam terület, államhatár
Az államterület az a térség, amelyben az állam minden más állam kizárásával főhatalmat (impérium) gyakorol. Az államnak szárazföldi, vízi és légi területe van. Az államterületnek háromdimenziós kiterjedése van: az államhoz tartozik a területe feletti légi tér bizonyos magasságig (83 km), ezen kívül a föld mélye is. Az államhatár ezt a szabálytalan gömbcikk-szerű teret fogja körül.

3 Államhatár jelenleg schengeni külső-belső határ
Az államhatár nemzetközi szerződésekben meghatározott azon képzeletbeli, függőleges síkok összefüggő sorozata, amelyek Magyarország területét a légtérben, a föld (víz) felszínén, valamint a föld (víz) mélyében a szomszédos államok területétől elválasztják.

4 Államhatár kijelölés elvei
Természetes határok elve. Történelmi határok elve. Nemzetiségi határok elve. Nemzetközi és nemzeti érdekek érvényesítésének elve Hatalmi egyensúly elve

5 A természetes határok elve
ott kell meghúzni a határt, ahol jól látható természeti képződmények, folyók vagy hegyek vannak. A szembenálló felek között azonban lényeges eltérés lehet annak tekintetében, hogy mi a legalkalmasabb természeti határ. Gerinc, folyó, tenger, tó, sivatag

6 Mi a jó határ? Természetes határ: pl. folyó, tó….
Természetes, történelmi és néprajzi határ elveinek egyszerre megfelel??????? Friedrich Ratzel: tengeri határ

7 Trianoni határ Trianonhoz vezető út Döntés
Ki írja alá a békeszerződés???? És miért???? Határmegállapító Iroda Határkitűzés, jegyzőkönyv, térképek……

8 Trianon aláírásának oka: ????
Az aláírás visszautasításának beláthatatlan következményei lennének: „a körülöttünk lévő összes most alakult államok koncentrikusan támadást intéznének ellenünk. Ilyen támadások kivédésére pedig a honvédelmi miniszter úr véleménye szerint abszolúte nem vagyunk képesek”

9 Osztrák-magyar határ A Magyar és Osztrák Kormányok kötelezik magukat arra, hogy egyoldalúan semmi olyan intézkedést nem tesznek, amely a magyar- osztrák határvidék vízügyi viszonyait érintené. Sopron város vízellátására szolgáló művek védőterületének nagyobb része osztrák területen fekszik. Az Osztrák Kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy Rechnitz község területéről a forrásvíz zárt csöveken Szombathelyre legyen vezethető.

10 Jogi jegyzőkönyvek…. Az osztrák kormány megengedi a Hétforrás vizének osztrák területen – Rattersdorf községen – keresztül Kőszeg város területére való vezetését. Az Osztrák Kormány kötelezettséget vállal arra nézve, hogy a Kislajta vizét a Mária – liget melletti magyar területek öntözése céljából a Rétárokba (Wiesgraben) vezetik. Kezeskedik Ausztria, hogy a Rétárkot nem fogják a Kislajta árvizeinek levezetésére felhasználni

11 B 0-as határkő Fertő tavon

12 Határfolyók a Csehszlovák-magyar határon
A hajózható Duna „sodor vonal” Ipoly???? hajózható, Ronyva patak ??????????????

13 A „másik hajózható folyó” az Ipoly
Az Ipoly szakaszon, ahol a békeszerződés szerint az Ipoly folyó alkotja a határt a határmegállapító bizottság ezt, mint mozgó határt szavazta meg úgy, hogy a határ a folyó esetleges helyzetváltozásaiban is a vízfolyás főágának az alacsony vízállás mellett való középvonalát követi.

14 Ronyva patak régen és ma

15 Egyoldalú határkövek „Túr”

16 Ecsedi lápon A mocsaras határrészeken határkövek helyett táblával ellátott fapilótákat helyeztek le. A magyar és a román határbizottság együttesen, Romániában vásárolta meg a pilóták lehelyezéséhez szükséges faanyagot: 200 nagy és 20 kis tölgyfaoszlopot, tekintettel arra, hogy ott a faanyag majdnem 50%-kal olcsóbb volt. A mezőtelegdi impregnáló telepen kreozottal telítették az oszlopokat, hogy tartósabbak legyenek. A pilóták beverését egy román utászkülönítmény végezte el.

17 Határfolyóink Duna, Tisza, Ipoly, Pinka, Rába, Mura, Dráva, Maros…..
VÍZ gyűjtő terület Folyás irány Árvízvédelem Folyóvíz szennyezés (Cián???) Bős-Nagymaros problémája Közös hasznosítás: halászat…..

18 Határfolyó határvíz védelmi szerepe
A hatékony tüzérség megjelenésig volt csak mérhető Lásd Pozsonyi hídfő 1947 Nagy hatótávolságú tüzérség, légierő, rakéták megjelenésével nem akadály a folyó Határsértők számára akadály de tájékozódási lehetőség is.

19 Magyar Köztársaság határai ma

20 Határpatak Sopronnál

21 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Trianon dilemmái Határfolyók határvizek geopolitikája"

Hasonló előadás


Google Hirdetések