Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A folyadékok A folyadékok önálló térfogattal rendelkeznek, azaz gyakorlatilag összenyomhatatlanok, viszont mindig alkalmazkodnak a tároló edény alakjához.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A folyadékok A folyadékok önálló térfogattal rendelkeznek, azaz gyakorlatilag összenyomhatatlanok, viszont mindig alkalmazkodnak a tároló edény alakjához."— Előadás másolata:

1

2 A folyadékok A folyadékok önálló térfogattal rendelkeznek, azaz gyakorlatilag összenyomhatatlanok, viszont mindig alkalmazkodnak a tároló edény alakjához. A folyadékok tehát minden olyan deformációval szemben nagy mértékben ellenállóak, melyek a térfogatukat próbálják megváltoztatni. A legtöbb folyadék azonban valamekkora ellenállást tanúsít a belső mozgásokkal szemben. Ez az ellenállás nagyon hasonlít a súrlódáshoz. Ha két, egymáshoz képest mozgó folyadékréteg érintkezik, akkor köztük erő lép fel, ez a súrlódási erő.

3 A Newtoni folyadékok esetében (pl.: víz) ez az erő egyenesen arányos a két folyadékréteg felületével. Az erő tehát annál nagyobb, minél nagyobb a két érintkező felület. Minél nagyobb a sebességkülönbség, annál nagyobb az erő, erősebb deformációval szemben nagyobb ellenállást tanúsít a folyadék. Az arányossági tényező a viszkozitás. Az egyes folyadékokat a viszkozitás különbözteti meg: ugyanakkor deformáció ugyanakkora folyadékrétegeken víz esetében sokkal kisebb ellenállást vált ki, mint pl. méz esetében. A nem newtoni folyadékoknál azonban ez nincs így. Vannak olyan folyadékok, melyek kis deformációk esetén nagyon könnyen folynak, ha azonban nagyobb deformációnak vetjük alá őket, szinte szilárd anyagként viselkednek.

4 Ez a különleges folyadék otthon is könnyen elkészíthető!

5 Hozzávalók:

6 És máris kész a saját Nem Newtoni folyadékunk:

7 Ha akarjuk életre is kelthetjük!

8

9

10 Készítette: Köszönjük a figyelmet! Horváth Dávid és Neumann Péter Felkészítő tanár: Komáromi Annamária


Letölteni ppt "A folyadékok A folyadékok önálló térfogattal rendelkeznek, azaz gyakorlatilag összenyomhatatlanok, viszont mindig alkalmazkodnak a tároló edény alakjához."

Hasonló előadás


Google Hirdetések