Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szénerőművünk. A szén elégetésekor felszabaduló hővel vizet melegítünk, hatására gőz képződik, ami nyomást gyakorol a turbinák lapátjaira, ezáltal forgásba.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szénerőművünk. A szén elégetésekor felszabaduló hővel vizet melegítünk, hatására gőz képződik, ami nyomást gyakorol a turbinák lapátjaira, ezáltal forgásba."— Előadás másolata:

1 A szénerőművünk

2 A szén elégetésekor felszabaduló hővel vizet melegítünk, hatására gőz képződik, ami nyomást gyakorol a turbinák lapátjaira, ezáltal forgásba hozva őket. A turbinákat generátorokkal kapcsoljuk össze, amelyek áramot termelnek.

3 A széntüzelés jelenleg az áramtermelés egyik legolcsóbb módja. Széntüzelésű erőmű építésére minden olyan helyszín alkalmas, amely jó közlekedési hálózattal és elegendő mennyiségű hűtésre szolgáló vízzel rendelkezik. A Föld jelentős szénkészletekkel rendelkezik.

4 a grafitot agyagásványokkal vegyítve a ceruzabél anyagát kapjuk az ipari gyémánt keménysége miatt fúró, vágó ill. csiszoló anyag szenet adnak a nyersvashoz az acél előállítása során az orvosok széntablettát adnak mérgezések esetén, mert jól megköti a mérgeket

5 …Szerintünk… Európában a következő években sokkal több pénzt kell fordítani még több modern szénerőmű építésére és fejlesztésére. mert több országban környezetvédelmi okokból leállítják az atomerőműveket, a kőolaj és földgáz ellátás pedig drága és bizonytalan lesz.

6 …Továbbá… Hercules falvának szüksége van az erőműre, hiszen a faluba így is nagy a munkanélküliség.

7 A MEGOLDÁS Németországban kifejlesztettek a széndioxid megkötésére és tárolására egy olyan technológiát, - úgynevezett a CCS(carbon capture and storage) – miszerint, az erőműben tiszta oxigént fújnak be egy kazánba, meggyújtják a lángot, majd lignitport fecskendeznek be. A végeredmény hő, vízgőz, melléktermékek és óránként kilenc tonna szén-dioxid. A német újítás szerint a szén-dioxidot leválasztják, majd eredeti térfogatának ötszázad részére sűrítik, belepréselik egy hengerbe, amelyből a szén-dioxid ezer méterrel a földfelszín alá kerül, és eloszlik egy porózus kőzetben.

8 Ez a fejlesztés, talán kis idő múlva egész Magyarországra kiterjedhet, s ez megoldaná mindannyiunk problémáját, a környezetszennyezést is.


Letölteni ppt "A szénerőművünk. A szén elégetésekor felszabaduló hővel vizet melegítünk, hatására gőz képződik, ami nyomást gyakorol a turbinák lapátjaira, ezáltal forgásba."

Hasonló előadás


Google Hirdetések