Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sándor Kincső 10.a Holdraszállás. Sándor Kincső 10.a Neil Armstrong és Edwin B. Aldrin holdraszállása Neil Armstrong Edwin B. Aldrin.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sándor Kincső 10.a Holdraszállás. Sándor Kincső 10.a Neil Armstrong és Edwin B. Aldrin holdraszállása Neil Armstrong Edwin B. Aldrin."— Előadás másolata:

1 Sándor Kincső 10.a Holdraszállás

2 Sándor Kincső 10.a Neil Armstrong és Edwin B. Aldrin holdraszállása Neil Armstrong Edwin B. Aldrin

3 Sándor Kincső 10.a A holdprogram hivatalos bejelentése 1961. május 25-én John F. Kennedy elnök kongresszusi beszédében történt, ezt tekintjük az Apollo- program hivatalos kezdetének. A beszédben Kennedy 9 éves határidőt tűzött ki a program megvalósításra. A célt 1969. július 21-én, az Apollo–11 űrhajósainak, Neil Armstrongnak és Buzz Aldrinnak a holdra lépésével sikerült teljesíteni. A holdprogram bejelentése Apollo-11

4 Sándor Kincső 10.a Apollo 11 a Küldetés jelvénye

5 Sándor Kincső 10.a 1969. Július 16 Armstrong, Collins és Aldrin 1969. július 16-án 13:32-kor (UTC) (helyi idő szerint 9:32-kor) emelkedett a magasba a Cape Kennedy (Canaveral) űrközpontból. Szabad visszatérési pályán haladva kivételesen pontos manőverezéssel 3 nap alatt érték el a Holdat.

6 Sándor Kincső 10.a A leszállást végig nehézségek kísérték, ismeretlen komputerhiba támadt kétszer is, majd a felszín fölött igen alacsonyan kiderült, hogy a simának hitt térség hatalmas sziklákkal és egy nagy kráterrel tarkított. Armstrong végül a kézi vezérléssel bravúrosan egy biztonságos helyre navigálta a holdkompot és Aldrinnal szerencsésen leszálltak a Nyugalom Tengerén.

7 Sándor Kincső 10.a 1969. július 20-án 20:17-kor (UTC) Armstrong jelentette: „Houston, itt a Nyugalom Bázis. A Sas leszállt” A felszín rövid tanulmányozása után lelépett a Hold porába és egy legendás mondattal ő lett az első ember, aki a Holdra lépett: „Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” Kis idő múlva Aldrin is követte a felszínre. Armstrong mintákat vett és fényképezett, Aldrin pedig a mozgást tanulmányozta. Ezután kitűzték az amerikai lobogót, egy csomagban apró emléktárgyakat hagytak a felszínen és leleplezték a holdkomp lábán levő plakettet, amelyen békeüzenetet vittek: „Itt vetette meg az ember a Föld bolygóról először a lábát a Holdon. Békével érkeztünk az egész emberiség nevében.” A felszínre lépés

8 Sándor Kincső 10.a Neil Armstrong

9 Sándor Kincső 10.a Edwin B. Aldrin az amerikai zászló előtt tiszteleg! Aldrin lábnyoma a Holdon

10 Sándor Kincső 10.a Vissza a Földre A holdraszállás végül sikeres volt. Az űrhajósok 3 nap múltán 1969. július 24-én leszálltak a Csendes-óceánon. A program 1972-ben fejeződött be. Az űrhajósok által visszahozott kőzetminták és a kihelyezett műszerek mérései forradalmi változásokat hoztak a Naprendszer történetének, kialakulásának megismerésében, a Föld-Hold rendszer fejlődéstörténetének ismereteiben.

11 Sándor Kincső 10.a Magyarok a Holdon Charles Simonyi (született Simonyi Károly; Budapest, 1948. szeptember 10.) szoftverfejlesztő, a szándékorientált programozás kutatója. Második magyarként kétszer is járt a világűrben. Ő volt az ISS eddigi ötödik és hetedik űrturista-látogatója. Apja Simonyi Károly fizikus.

12 Sándor Kincső 10.a Először 2007. április 7-étől 21-éig, másodszor 2009. március 26-ától április 8- áig járt a Nemzetközi Űrállomáson. Első útjára 2007. április 7-én közép- európai idő szerint 19 óra 31 perckor indult a Szojuz TMA–10 űrhajóval és 21-én a Szojuz TMA–9- cel tért vissza. Az első repülésre való felkészülést 2006. szeptemberben kezdte el Csillagvárosban.

13 Sándor Kincső 10.a Űrrepülése közben amatőrrádiós kapcsolatot létesítettek vele a Puskás Tivadar Távközlési Technikumból és hat kiválasztott diák tehetett fel neki kérdéseket április 13-án hajnalban. 2007. április 21-én tért vissza a Szojuz TMA–9 űrhajóval, a tervekhez képest egy nappal később.

14 Sándor Kincső 10.a A második útjára 2009. március 26-án 12 óra 49 perckor a Szojuz TMA–14-gyel indult és április 8- án a Szojuz TMA–13-mal tért vissza. Március 29-én, az ISS fedélzetéről, kapcsolatba lépett a Műegyetemi Rádióklubbal és az első magyar műholdat építő diákokkal. Az ember tragédiája egyik idézetével üzent minden magyarul beszélő embernek.

15 Sándor Kincső 10.a Simonyi Károly idézete "Sok kérés volt, hogy magyar szó is hangozzon a Nemzetközi Űrállomásról és ezért szeretnék egy néhány szót mondani Az ember tragédiájából, a 13. jelenet, az űrből hangzik. Ádám mondja a következőt: A cél voltaképp mi is? A cél, megszűnte a dicső csatának, A cél halál, az élet küzdelem, S az ember célja e küzdés maga. Azt hiszem, hogy ezek a szavak Madáchtól nagyon fontosak voltak mindig és nagyon fontosak lesznek a jövőben is. Mindenkit aki magyarul beszél, tiszta szívemből üdvözlök a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről."

16 Sándor Kincső 10.a Szojuz TMA-13

17 Sándor Kincső 10.a A Szojusz TMA-14 legénysége Charles Simonyi Michael Baratt Gennagyij Padalka


Letölteni ppt "Sándor Kincső 10.a Holdraszállás. Sándor Kincső 10.a Neil Armstrong és Edwin B. Aldrin holdraszállása Neil Armstrong Edwin B. Aldrin."

Hasonló előadás


Google Hirdetések