Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TT Kovács Sándorné. Felhő ? 1. Adathordozás-adattárolás - magánszemélyek? 2. Miért éri meg a felhő alapú szolgáltatás-cégeknek 3. Diákok felhőbe „kényszerítése”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TT Kovács Sándorné. Felhő ? 1. Adathordozás-adattárolás - magánszemélyek? 2. Miért éri meg a felhő alapú szolgáltatás-cégeknek 3. Diákok felhőbe „kényszerítése”"— Előadás másolata:

1 TT Kovács Sándorné

2 Felhő ? 1. Adathordozás-adattárolás - magánszemélyek? 2. Miért éri meg a felhő alapú szolgáltatás-cégeknek 3. Diákok felhőbe „kényszerítése” ??

3 1.Adattárolás-adathordozás Floppy Floppy CD/DVD CD/DVD Pendrive Pendrive Mobil Winchester Mobil Winchester Felhő ? Felhő ? Probléma: hova-mikor-mit másoltam Karcos, elromlott Elhagytam vírus Szinkronizálás Megosztás Biztonság?

4 Felhő-lehetőségek SkyDrive Google Drive Amazon Cloud Drive Dropbox 7 GB- 5 GB 5 GB 5 GB 2 GB évi 10 dollárért 20 GB 25 dollárért újabb 50, 50-ért 100 GB kapacitást havi 2,49 dollárért 25-re, 4,99-ért 100-ra növekszik. Nincs fájlonkénti mérethatár. évi 10 dollárért még 20 GB, 500-ért pedig 1000 GB jár havi 10 dollárért 100 GB Maga a felhő tárhelyek (pláne az ingyenesek) nem tekinthetők biztonságosnak. Alapvetően nem használnak semmilyen biztonsági kódolást, titkosítást. Bizalmas és kritikus adatokat ezért nem ajánlott csak úgy rájuk bízni

5 2. Felhő cégeknek A felhőalapú számítástechnika előnyei Méretezhetőség A cloud computing világában, az igénybe vett szolgáltatások rugalmasan méretezhetők. Méretezhetőség A cloud computing világában, az igénybe vett szolgáltatások rugalmasan méretezhetők. Költségkímélő és könnyű bevezethetőség A cloud computing szolgáltatások anélkül vezethetők be, hogy hardverekre kellene költeni. A legtöbb esetben a felhőalapú megoldások egyszerű, többnyire webes felületet biztosítanak az egyes feladatok elvégzéséhez. Költségkímélő és könnyű bevezethetőség A cloud computing szolgáltatások anélkül vezethetők be, hogy hardverekre kellene költeni. A legtöbb esetben a felhőalapú megoldások egyszerű, többnyire webes felületet biztosítanak az egyes feladatok elvégzéséhez. Erőforrások felszabadítása 1. Nem kell hardvert venni Erőforrások felszabadítása 1. Nem kell hardvert venni 2.Jelentős mennyiségű emberi erőforrást takarítanak meg, hiszen számos tevékenység elvégzését a szolgáltatók vállalják. 2.Jelentős mennyiségű emberi erőforrást takarítanak meg, hiszen számos tevékenység elvégzését a szolgáltatók vállalják. Nagy rendelkezésre állás A cloud computing szolgáltatások mögött meghúzódó cégek a világ különböző pontjain elhelyezett, komoly méretű adatközpontokkal rendelkezik, amelyek nagy rendelkezésre állást biztosítanak. Nagy rendelkezésre állás A cloud computing szolgáltatások mögött meghúzódó cégek a világ különböző pontjain elhelyezett, komoly méretű adatközpontokkal rendelkezik, amelyek nagy rendelkezésre állást biztosítanak. Folyamatos támogatás -24 óra rendelkezésre állás:technikai problémák esetén az ügyfelek hívhatják a szolgáltatók támogatási központjait, és kérhetnek segítséget a rendellenességek minél gyorsabb megszüntetése érdekében. Folyamatos támogatás -24 óra rendelkezésre állás:technikai problémák esetén az ügyfelek hívhatják a szolgáltatók támogatási központjait, és kérhetnek segítséget a rendellenességek minél gyorsabb megszüntetése érdekében.

6 Milyen költségeket takaríthat meg? Szerverköltség Szerverköltség Lincencdíjak Lincencdíjak Energiaköltség Energiaköltség Szakképzett informatikai munkaerő bére Szakképzett informatikai munkaerő bére Informatikusok folyamatos képzési költsége Informatikusok folyamatos képzési költsége Alkalmazások frissítésével járó költségek Alkalmazások frissítésével járó költségek

7 Hátrány Havi költségek ??? Havi költségek ??? Biztonság ? Biztonság ? Ha nincs net megáll az élet Ha nincs net megáll az élet Csak kell informatikus aki otthon van a témában - menedzseli a rendszert Csak kell informatikus aki otthon van a témában - menedzseli a rendszert

8 Diákok és a felhő Ott élnek:okostelefon-állandó internet hozzáférés Ott élnek:okostelefon-állandó internet hozzáférés „Csak” a facebook „Csak” a facebook Még file-ok küldésére is  Még file-ok küldésére is  Nagy file-ok:http://www.toldacuccot.hu Nagy file-ok:http://www.toldacuccot.huhttp://www.toldacuccot.hu Filmek:http://www.youtube.com/ Filmek:http://www.youtube.com/http://www.youtube.com/ Nem számítógépet használnak ! Nem számítógépet használnak ! Email visszaszorulóban Email visszaszorulóban Többségük úgy véli, "ami nincs az interneten, az nem is létezik" Többségük úgy véli, "ami nincs az interneten, az nem is létezik" úgy érzik, ha nem nézik folyamatosan a közösségi oldalakat, lemaradnak valamiről. úgy érzik, ha nem nézik folyamatosan a közösségi oldalakat, lemaradnak valamiről. Probléma:Apád-anyád ide (ne) jöjjön Probléma:Apád-anyád ide (ne) jöjjön


Letölteni ppt "TT Kovács Sándorné. Felhő ? 1. Adathordozás-adattárolás - magánszemélyek? 2. Miért éri meg a felhő alapú szolgáltatás-cégeknek 3. Diákok felhőbe „kényszerítése”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések