Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyakorlati feladat feldolgozása Nótár Ilona – egyetemi előadó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyakorlati feladat feldolgozása Nótár Ilona – egyetemi előadó."— Előadás másolata:

1 Gyakorlati feladat feldolgozása Nótár Ilona – egyetemi előadó

2 Oláh cigány család vizsgálat során

3 Alapszituáció Négy tagú oláh cigány család érkezik a hivatalba. A feleség a kérelmező, elkíséri őt a férje és a két lánya, akik tizenhat és tizennyolc évesek. Mi az első lépés?

4 Gyakorlati feladat Ki a kérelmező? Családszerkezet A probléma feldolgozásának módjai A kirekesztődés miatti beidegződések Gyakorlati lépések

5 Közösségben való megélés Miért élik meg csoportosan az eseményeket a romák? Mit jelent a romáknak a család? A roma társadalom alapegysége a kiterjesztett család, ez az a mag, mely körül kialakulnak a szociális és személyes kapcsolatok. Ez magyarázza például, hogy amikor egy családtag megbetegszik, akkor a tágan értelmezett nagycsalád, nemcsak a közvetlen családtagok kísérik a beteget. A csoport fontosabb, mint az egyén; a csoport érdekei gyakran az egyén érdekei fölé emelkednek.

6 Kirekesztődés „Önök tudják, hogy mi, ügyfelek kik vagyunk? Nem csupán azok, akik miatt maguk a fizetésüket megkapják, hanem azok, akik el vannak keseredve, és félelemmel telve fordulunk segítségért Önökhöz. Azok vagyunk, akiknek idegen emberek előtt kell kitárni az életünk minden részletét, számot kell adnunk még arról is, hogy mit ettünk és hányszor, és milyen ruháink vannak és eszünk-e édességet... Felvállaljuk, hogy minden létező helyről begyűjtjük a "szegénységi bizonyítványokat", hogy ami még előttünk is gondosan rejtve volt, most teljes bizonyosságot nyerjen.”

7 Szégyen

8 Kinek a panaszát kezeljük? Dominancia: Az idősek tisztelete: Az idősebb korosztály jelen van a roma közösségekben, és törődésre szorul. Patriarchális család felépítés jellemzi: a férfi látványos fősége (a társadalom felé!)

9 Kinek a panaszát kezeljük? Kimaradhat benn az ügymenet során? A férfi dominanciáját megtartva, a nő kérésével foglalkozunk, kettőjükkel kommunikálunk. (tegnapi tapasztalat elmesélése, hallgatók véleménye) A szűk család maradhat(na)? Lehetőség szerint a két domináns személyt leültetjük és szemkontaktust kiépítve kommunikálunk.

10 Kommunikáció alapjai Hangos, erőteljes, érzelmileg telített kérdésfeltevés a roma férfi részéről… Erre adott válaszok lehetnek: …. Helyes magatartásformák:

11 Érzelmi háttér A hangos beszéd (általában) nem az agresszió jele Beszéd nagyon fontos, mely elsőbbséget élvez az írott szóval szemben Nagy jelentősége van a metakommunikációnak: gesztusok, artikuláció, erős érzelmi töltöttségű szavak használata A rendszeren kívül való élet, vándorló életmód, perifériára szorulásuk mind erősíti hogy a szabályoknak nehezebben felelnek meg A kitaszítottság, előítéletek, diszkrimináció miatti félelem A problémákra való azonnali válaszadás nagyon fontos: megnyugtatás, pozitív visszacsatolás a hivatalos szerv részéről (végletes gondolkodásmód) A segélyért való közbenjárás egyet jelent a megbélyegzéssel és a sorsával való azonosulással, elfogadással. (segélyért megy- soha nem fogják már alkalmazni, semmirekellő…)

12 Érzelmi háttér Félelem miatti azonnali megnyugtatást sürgetnek, az abszolút hatalommal rendelkező hivatalos szervtől Nagyfokú tisztelet (ezért várják tőle a szóbeli választ, akkor is, ha az már le van írva a kérvényben) Tehát ha megteremtjük a pozitív légkört, és bizalmat tudunk kialakítani, a tisztelet magától érthető lesz. (nem kell érte sokat küzdeni)

13 Megfelelő komm. válaszok A félelemből fakadó reakció egyik fél számára sem jó!! (kutatás, reakció) Dominancia tisztázása Nyugodt, higgadt válaszok Metakommunikáció használta (de túlzó mérték ronthat a helyzeten) Leültetés, szemkontaktus (rajz, magyarázat tőmondatokkal, magyarul) Pozitív visszacsatolás: a paciens és a családja egyébként is fél, ezért fontos az OBJEKTÍV, de pozitív mondatszerkezetek használata:

14 Megfelelő komm. válaszok Pl.: Azért vagyok itt, hgy segítsek Önnek. Meghallgatom, amit mond és megkeressük a megfelelő megoldásokat. Ahelyett hogy: Sajnos ezen senki nem tud segíteni, maga soha nem fog itt támogatást kapni, menjen el dolgozni, akkor lesz pénze…

15 Nem pénzen megvehető változtatások „A közszférában dolgozók munkaszerződéseibe bele kellene tenni, hogy az ügyintézés közben mindenkinek, kötelezően járjon (legalább) egy mosoly. Szabályt kellene alkotni, hogy egy kedves szó nélkül nem lehet vége a kommunikációnak. Meg kellene érteni, hogy a fő cél az, hogy segítséget nyújtsanak. Nem csupán a betűt kellene szolgálni, hanem az embert. Az embert, aki fél és fáj neki a megaláztatás, az asszonyt, aki remél, de már csak sírva kér. ”

16 Problémakezelés A család két tagja ül, az hivatalnok megnézte a dokumentumokat, személyes információkat kell hogy kérdezzen. Hogyan? Mit teszünk? Kell e bármit tenni? Miért?

17

18 Hagyományokból fakadó reakciók A romák szemérmesek: bizonyos dolgokat nem beszélnek meg a férfiakkal, vagy a férjeik, férfiak előtt. Nem ritka, hogy szűzen mennek férjhez, ennek hatalmas értéke van (gondoljunk bele, ebben az esetben a nőt még senki nem látta a férjén kívül…) Pl.: Nem vetkőznek egymás előtt sem (nő a férje előtt) Példa: Mikor esett teherbe? Hány hónapos? Ki az apa? Miért nem tud szoptatni, mért kellene a tápszerre a támogatás… Férfiaknál: pl. férfiasságot illető betegségről nem illik beszélni nők társaságában, hosszabb munkanélküli időszakok okainak elemzése

19 Hagyományokból fakadó reakciók A fiatal nők túlzott védelme: A roma lányokat már fiatal koruktól készítik a házasságra, számukra reproduktív célokat tűznek ki. (pl.: a családon belül a szex tabu téma!!) Tehát: ezek szóba hozása tiszteletlenség a férfivel szemben és szégyen egy nő számára

20 Problémamegoldás Megfelelő magatartásforma: Megkérdezni a hölgyet, hogy nem bánja e, hogy ott marad a társa (a cigányoknál sokszor az együttélés már olyannak számít, mintha házasok lennének) Felajánlani a férj számára, hogy visszajöhet a beszélgetés végén, hogy közösen beszéljék meg a további lépéseket… (tehát: ezzel megerősítjük az egyenlő bánásmódot vele szemben)

21 Tanácsadás Hogyan? Miként? Kell e tájékoztatás? Másképpen kell-e, mint többségi társainknál?

22 Tanácsadás

23 Lehetséges nehézségek: Prioritások tisztázása Néhány roma közösség életében az egészség megőrzése, fejlesztése, nem a legfontosabb prioritás. (egészségszemlélet) A közösségi normák felülírják az előírásokat (Pl.: dohányzás, rendszer nélküli élet: gondolj: iskolai beilleszkedés nehézségeire) Addig tart az együttműködés, amíg a probléma fenn áll: hosszú távú együttműködés nehézségei Anyagi megterhelést jelent a családok felének a visszajárás, a gyerekek miatt problematikus lehet.

24

25 A nők szerepe A családban a nők felelősek a törődésért és ellátásért egyaránt. Ők felelősek a kultúra értékeinek és szabályainak továbbadásáért. Általában a nők nyitottabbak a változásra, legfőképp, ha az egészségről, vagy a családjuk jólétéről van szó.

26 Tanácsadás Ezért leginkább a nők állnak az oktatási, szociális és egészségügyi programok középpontjában, így minden, ami specifikusan őket célozza meg, visszahat a család többi tagjára.

27 Tanácsadás Pozitív válaszok: Együttérzés! (vagy annak hiánya: http://www.sosinet.hu/2010/07/29/feherruhas-isten- leszek9/) http://www.sosinet.hu/2010/07/29/feherruhas-isten- leszek9/ Ennél több kellene: „Az anyuka a vizsgálat első pillanatától kezdve sírt. Az orvos erre ügyet sem vetett, nagy szakértelemmel megnézte a magzat paramétereit, majd azt mondta: „Most megvárom, míg az anyuka letörli a könnyeit. Igen, úgy…” – és orvosilag levezette az amniocentézis vizsgálat – egy vékony tűvel átszúrják a magzatburkot, és magzatvizet szívnak le az anya hasfalán keresztül – szükségességét. Elmondta, hogy ennek a vizsgálatnak viszonylag magas a vetélési kockázata (egy-másfél százalék). „

28 Tanácsadás Negatív beidegződések elkerülése: http://www.sosinet.hu/2010/07/07/feherruhas-isten- leszek-7/ „A folyosó végéről lépteket hallottam. A fiatal doktornő – szőkére festett haját hanyagul összefogta, világos volt a szeme, hófehér a bőre, amelyet a lengén magára terített fehér köpeny csak még inkább sápított – ezekkel a szavakkal köszöntötte a társaságot: „Ti itt ültök én meg kaparom a nyóckert?” Ezt a mondatot soha nem felejtem el. A többiek (orvosok és szülésznők) jót nevettek ezen. Én nem kacagtam velük. „Hát ki vagyok én, mi vagyok én itt? Legalább rám lett volna tekintettel, mielőtt kinyitja a száját” – gondoltam. Vélhetően nem érdekelte őt a jelenlétem.”

29 Tanácsadás Betartható, megvalósítható tanácsok adása!!! Nem mondjunk hosszú végeláthatatlan listát (négy-öt megtartható tanács), amely esetlegesen nyomon is követhető Ne kérjünk olyat, amit nem tud megtenni (Pl.: Minden reggel kilencre legyen itt – nem lesz…, motiváció megtalálása, pozitív visszacsatolás: ez a munka megfelelő lesz önnek, bátran forduljon hozzám ha kérdése van, gratulálok a gyönyörű gyermekéhez…)

30 Tanácsadás Bizonyos hagyományok tiszteletben tartása (szemérmesség (sokáig nem lehet együtt egy irodában egy férfi és egy nő…), higiene, dominancia megtartása…)

31 Példa a szülészetből: http://www.sosinet.hu/2010/07/01/feherruhas-isten- leszek-6/ „Pisti, a baba apukája, a fejéhez kap. - Kati, nem hoztuk a piros szalagot a gyerek kezére! - Látod, megbolondítasz! – csap Kati a saját fejére. - Most mi legyen? Nálad nincs? – kérdezi tőlem. - Hát… Nálam, most nincs, de holnapra hozok, ha gondolod. Átérzem a piros szalag jelentőségét: a selyemszalag elűzi a gonosz szellemeket a védtelen és törékeny gyermektől, megőrzi őt egészségben és békességben, hogy továbbra is kapcsolatban lehessen a mennyei lényekkel, angyalokkal, míg a gonoszok távol maradnak.”

32 Összefoglalás Megfelelő kommunikáció Tradíciók tiszteletben tartása mellett: aktív és figyelmes meghallgatás, bátorítás, megerősítő reagálás, párbeszéd alkalmazása, a gondozott számára könnyen érthető szavak, kifejezések használata, a verbális és non-verbális kommunikáció összhangja

33 Összefoglalás Kerülni kell a kommunikációs gátak kiépülését. pl.: utasítás, kioktatás, lejáratás, a tisztelet hiánya vagy szakzsargon használata.


Letölteni ppt "Gyakorlati feladat feldolgozása Nótár Ilona – egyetemi előadó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések