Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tar Balázs TABSABI.ELTE Optikai tárolók.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tar Balázs TABSABI.ELTE Optikai tárolók."— Előadás másolata:

1 Tar Balázs TABSABI.ELTE Optikai tárolók

2 Tar Balázs TABSABI.ELTE A kezdet Az optikai adattároló rendszerek fejlesztésének kezdete a hatvanas évek közepére nyúlik vissza. Az alapcél: képek nagy adatsűrűségű eszközön történő rögzítése, amelyről később optikai úton azok leolvashatóak.

3 Tar Balázs TABSABI.ELTE Fejlesztés A '80-as évek elején felmerült az, hogy létrehoznak egy olyan eszközt és adathordozó médiumot, amely a korábbi, mágneses elven működő adathordozók hibáit, korszerűtlenségét - a szalag nyúlása, és ebből adódó futás-egyenetlenség; a hőre és mágnesességre való nagyfokú érzékenység; kevéssé biztos adattárolási biztonság, mely idővel egyenesen arányosan romlik; nagy térfogat; kis kapacitás és viszonylagosan lassú adatelérési sebesség - kívánta véglegesen kiküszöbölni. A polgári ipar technológiai színvonalának akkori állása nem tette lehetővé, hogy a képrögzítés rendszerének polgári célú alkalmazása megtörténjen. De az elért eredmények, publikációk, szabadalmi leírások elegendőek voltak ahhoz, hogy az analóg képjeleket tároló laser disc (LD) mellett megjelenjen a perspektivikus, digitális technikát alkalmazó "lézer hanglemez", a CD-A, melyet 1982-ben szabványosított rendszerré alakított a Philips és a Sony.

4 A szerkezet és működése
Tar Balázs TABSABI.ELTE A szerkezet és működése

5 Tar Balázs TABSABI.ELTE Típusai Az egyszer írható és többször olvasható tárolók a CD-WO-k (Compact Disc - Write Once). Ezt a típust csak CD-R-ként (Compact Disc Recordable), írható CD-ként emlegetjük. Újraírható, törölhető, olvasható optikai tárolók a CD-RW (650, 700 MB tárkapacitással) és a CD-MO (Compact Disc - Magneto-Optical, jellemzően 650 MB tárkapacitással) típusúak.

6 Tar Balázs TABSABI.ELTE Típusai A technológia fejlődésével lényeges különbségek adódtak a lemezek olvasási sebességei között. Sebesség Olvasási sebesség Elérési idő 1X 150 kb/s ms 2X 300 kb/s ms 3X 450 kb/s ms 4X 600 kb/s ms 6X 900 kb/s ms 8X 1200 kb/s ms 10X 1500 kb/s ms 12X 1800 kb/s ms 16X 2400 kb/s ms 20X 3000 kb/s ms 24X 3600 kb/s 70-90 ms 32X 4800 kb/s 40X 6000 kb/s 60-80 ms 52X 7800 kb/s

7 Tar Balázs TABSABI.ELTE DVD lemez Egy DVD lemez külsőre nagyon hasonlít a CD-lemezhez, azonban a nagyobb adatsűrűségnek köszönhetően tárolási kapacitása - az oldalak és tárolási rétegek számától függően szöröse a CD-knél megszokott értékeknek. A DVD lemez kapacitásának ilyen mértékű növelése a hagyományos CD több műszaki jellemzőjének megváltoztatásával érhető el. Az alapvető fizikai különbség a lemezek között, hogy a DVD-lemez mindig két, 0,6 mm vastagságú lemezből, összeragasztással készül, és akár mindkét oldalán tárolhat adatokat. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a lemez egy-egy oldalán két felvételi réteg alakítható ki.

8 Tar Balázs TABSABI.ELTE Blu-ray lemez Harmadik generációs optikai lemezformátum, melyet HD videó anyagok tárolására, illetve adattárolásra fejlesztettek ki. Az elnevezés utal a ibolyakék lézer használatára, melynek rövidebb hullámhossza révén lényegesen nagyobb kapacitásúak lehetnek a lemezek. A HD DVD-hez képest, mely szintén kék lézert használ, a Blu-Ray lemezek lényegesen több adatot képesek eltárolni. Egy Blu-Ray lemez rétegen 25 GB-tól kezdődően a laboratóriumokban tesztelt példányok esetében akár 100 GB adat is lehet, szemben a HD DVD 15 GB-os rétegenkénti kapacitásával.

9 Tar Balázs TABSABI.ELTE A jövő A tervek szerint a DVD az elkövetkező másfél-két évtizedben majd lényegesen visszaszorítja a mágneses adattárolók helyét és szerepét a világban. A DVD-videók forgalmazása mellett, azzal párhuzamosan elindult az adattároló DVD-ROM-ok értékesítése is (pl. Microsoft operációs rendszerek, Encarta enciklopédia, Linux telepítőlemez, stb.). Természetesen ha DVD-ROM meghajtóval rendelkezik a számítógépünk, a videolejátszás természetes igény: a Microsoft operációs rendszerek a Windows 98 verziótól támogatják DVD filmek lejátszását. Európában 1998 márciusában jelent meg a DVD asztali és a PC-be építhető változata.

10 Tar Balázs TABSABI.ELTE A jövő A DVD utódjaként jelent meg a Blu-Ray és a HD-DVD, mindkettő sokkal nagyobb tárhelyet kínál elődjénél, így nagy felbontású videók tárolására rendkívül alkalmasak. A Blu-Ray lemez (BD, Blu-Ray Disc) 12cm-es, egyoldalú és egyrétegű változata 25 GiB tárolására alkalmas, míg a HD-DVD (High-Definition DVD) kapacitása ennél kevesebb, 15 GB. Mindkettő 405 nanométeres kék lézert használ a lemez írására és olvasására.


Letölteni ppt "Tar Balázs TABSABI.ELTE Optikai tárolók."

Hasonló előadás


Google Hirdetések