Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A család szerepe, jellemzői

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A család szerepe, jellemzői"— Előadás másolata:

1 A család szerepe, jellemzői
Férfi és női szerepek Készítette: Bihari Dóra

2 Család meghatározása A család csoportkapcsolat, kiscsoport, amely legalább 2 generációt foglal magában. A család egy szocio-emocionális egység, partnerkapcsolat, közösségi átélés, ugyanakkor hagyományos életforma. (egyre kevésbé) célracionális, gazdasági érdekektől függő egybetartozás

3 Családformák ma Hagyományos családstruktúra
Mind a férj, mind a feleség, vagy csak a férj, és időszakosan a feleség bérmunkából teremtik meg a család ellátását Lehet házaspár még, vagy már gyermek nélkül Háromgenerációs családstruktúra Egyszülős család

4 Családformák ma Egyedül élők
Egyszemélyes háztartás, családstruktúráról csak abban az értelemben beszélhetünk, hogy a párkapcsolatból lehet család. Elváltak „szinglik”, ma már nincs negatív megítélése mint régen (vénlány, agglegény)

5 Család funkciói Általában három alapvető családi funkciót határoznak meg: Biológiai reprodukciós (születés és nevelés, gondozás) Ökonómiai funkció (fogyasztási egység, önálló háztartásvezetés helye, közös élet és egymás gondozása) Szociális reprodukció (a család átadja a többségihez illeszkedő, vagy nem illeszkedő kultúráját, értékeit, normáit)

6 Családi alrendszerek Házastársak párkapcsolata
Szülő – gyermek kapcsolat (nevelés szférája, tekintély, iskolai előmenetel, barátok) Gyerekek szférája (rivalizálás, alá-fölérendeltség, testvéri szeret vagy hiánya) Férj foglalkozása(jövedelem, réteghez tartozás, család szociális státusa) Feleség foglalkozása (presztízsnyereség, saját jövedelem, új ismeretségi kör) Lakás és háztartás szférája (fenntartás, munkamegosztás, közös és privát helységek) Család és rokonság (két oldalról szelektált kapcsolat, látogatás) Család és szomszédság (intenzív vagy tartózkodó, kiválasztott kapcsolatok) Család és ismerősök (barátok, egyesületi tagság) Család és vallás Család és nyilvánosság (média helyi közösség, politika9 Család és iskola(a nyilvánosság gyerekre vonatkozó szelete, siker vagy kudarc)

7 Rendszerszemlélet A család egy interakciós és szervezeti rendszer (féle) Személyre orientáltság jellemzi. A férj és feleség lecserélhető, de a gyermek, illetve az apa és anya nem. A család zárt rendszer a társadalom rendszerének eleme. A zártság teszi lehetővé, hogy a sajátos intim környezetben nevelje fel gyermekét a társadalom számára Tagjait láthatjuk: érzelmekben, tervekben, értékekben, viselkedésben, szerepcselekvésekben, hatalmi kapcsolatokban, társadalmi státuszban.

8 A férfi szerepe a családban
Védelem, biztonság Példakép A család anyagi körülményeinek biztosítása

9 A nő szerepe a családban
A család összetartása Háztartás vezetése Gyerekek gondozása

10 Felborult szereposztás?

11 A gyereket semmiképpen sem lehet egy párkapcsolati probléma megoldásának tekinteni, vagy arra használni. Tegyünk érte, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott környezetbe érkezhessen!

12 Házasság vagy együttélés?
Házasság: stabil, összetartozás, közös költségek Együttélés: bármikor kiléphetünk a kapcsolatból, saját tulajdon

13 Örökre szingli? „akarom- nem akarom” Tökéletes partner keresése

14 A szociális tanulás formái
Azonosulás Utánzás Modellkövetés Belsővé tétel

15


Letölteni ppt "A család szerepe, jellemzői"

Hasonló előadás


Google Hirdetések