Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kalocsai népviselet Magyarország. Kalocsai népviselet Magyarország.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kalocsai népviselet Magyarország. Kalocsai népviselet Magyarország."— Előadás másolata:

1

2 Kalocsai népviselet Magyarország

3 Kalocsai népviselet (férfiak)
A férfiak lehajtott gallérú, kézelős gyolcsinget viseltek; vászongatyát csak nyáron, munkában. Ünnepen nyáridőben is az ellenzős, vitézkötéses fekete posztó csizmanadrágot hordták. Egyedül a Kalocsa vidéki viseletre jellemző a hosszú, csipkével és zsinórozással díszített, csukott, álló gallérú untercikk. Kék vagy fekete brokátból, bársonyból készítették, de vannak rózsás példányai is. Ezt az ingre öltötték, föléje rövid, kivágott, könnyű, zsinórral gazdagon kihányt kis mellényt vettek. A férfiviselet sajátos arcát ez a mellényes untercikk adja meg. Télen fekete szövetkabát és prémgalléros rövid nagykabát a divat. Prémkucsmát hordtak fiatalok is télen, különben keskeny karimájú, kerekre formált tetejű kalapot.

4 Kalocsai népviselet (nők)
A lányok hajukat elválasztva, két ágba fonva koszorúba tűzték, elöl csipkésre igazították, és a fejtetőn csokorba kötött szalaggal fogták át. Az asszonyok szabott, hímzett gyolcs főkötőt tettek a kontyukra munkában, a ház körül, mezőn ez volt a rendes viselet. Ünnepen vagy hűvös időben félkemény, papírral bélelt, színes gyöngyökkel mintásan hímzett fityulát vettek a főkötő fölé. Ezt egyetlen darab brokát vagy más selyem kelméből formálták, s körülszegték csipkével.

5 Kalocsai népviselet (nők)
A gazdák lányai, asszonyai selyemszoknyában és - ujjasban kezdtek járni, melyet természethű motívumokkal hímeztek ki. A nagy felületeket beborító hímzés megtervezése íróasszonyok dolga volt, akik közül a legjobbak több mint 40 virágmotívumot ismertek.

6 Férfiak és Nők Böjti időre felöltött ruháikat kék, lila, zöld színnel varrták ki, ezeket mondták szomorú pamukosnak A nők nyáron viselt inge, pruszlikja, főkötője, köténye gazdagon hímzett. A gazdagon hímzett ruhadarabok színeinek összeállítása korhoz kötött. A legények fekete nadrágot, a kétszeles bő ujjú vászoninget, viselik fekete mellényel és fekete keményszárú csizmát.

7 Kalocsai képek Nők

8 Kalocsai csipke


Letölteni ppt "Kalocsai népviselet Magyarország. Kalocsai népviselet Magyarország."

Hasonló előadás


Google Hirdetések