Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ANYA –GYEREK KAPCSOLAT Bodor Enikő, szociális munkás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ANYA –GYEREK KAPCSOLAT Bodor Enikő, szociális munkás"— Előadás másolata:

1 ANYA –GYEREK KAPCSOLAT Bodor Enikő, szociális munkás
ANYA A CSALÁDBAN ANYA –GYEREK KAPCSOLAT Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2008 február 10

2 , AZT MONDTA EGYSZER A KICSI KÉZ A NAGYNAK
SZÜKSÉGEM VAN TERÁD, MERT NÉLKÜLED SZINTE SEMMIT SEM ÉREK S A NAGY KÉZ IGY VÁLASZOLT A KICSINEK: TE KICSI KÉZ,SZÜKSÉGEM VAN TERÁD, HOGY BELÉM KAPASZKODJ ÉS MEGRAGADJ,, GERHARD KIEFEL

3 Az anya gyerek viszony már a fogamzással kezdődik hónapokon keresztül az anya testében él, annak része. A baba első környezete, élővilága, életének forrása az ANYA TESTE. A kilenc hónap alatt olyan szimbiózis alakul ki anya és gyereke között amely meghatározza a születés utáni

4 A gyermek megszületése mérföldkő a nő, az anya és az egész család életében, mert a gyermek megérkezésével válik a család családdá. AZ ANYASÁG ÉRZÉSE, AZ ANYA –GYEREK KAPCSOLAT AZ EMBERI ÉLET EGYIK LEGSZEBB CSODÁJA, A LEGERŐSEBB ÉRZÉSEK, ÉRZELMEK KÖTŐDNEK HOZZÁ. Az anya szerepe, fontossága a családban az anya -gyerek kapcsolatán keresztül . ( 8 fejlődési szakasz ERIK ERIKSON nyomán).

5 FEJLŐDÉSI SZAKASZOK 1.CSECSEMŐKOR -az első év Bizalom avagy bizalmatlanságok kialakulása. – szimbiózis folytatódik, anyjával egybeolvadva éli meg létét de most nem az anyja méhében hanem az anyja testi lelki egészségének légkörében. Ha az anya kiszámíthatatlan, szorongó, szeretetet nem adó, nem elégiti ki a baba szükségleteit, elhanyagolja azt eredményezi, hogy bizalmatlanság, gyanakvás alakul ki. ( ha az anya lelki válságba kerül vagy testi egészsége sérül előfordulhat hogy a baba rosszabbul szopik, nyugtalan sírós lesz) Ha az anya gondoskodik a csecsemő alapvető szükségleteiről akkor megtanulja, hogy bizalommal lehet a környezete, a világ felé. ,,Tudok bízni másokban és magamban,, Fontos hogy az apák részt vegyenek a baba gondozásba hogy együtt lehessen a feleségével mert gyakran fent állhat a házassági elhidegedés.

6 2.KISGYERMEKKOR 2-3 év Autonómia avagy szégyen a kétely:
Ahogy kialakul a helyváltoztatás képessége a gyermek el tud távolodni az anyától, és az igénye is megjelenik erre. Az anya szerepe hogy támogassa , bátoritsa a gyereket nyugodt magatartással és ne haraggal. A gyerekek megtanulják : akaraterejüket és önkontrolljukat gyakorolni, Van akaraterőm. Egyedül is meg tudok lenni. Tudok kíváncsi lenni, felfedezést tenni és cselekedni. vagy bizonytalanokká válnak, és kételkedni fognak abban, hogy maguk is képesek a dolgokat megcsinálni ha az anya kritikával, büntetéssel reagál, vagy túlzott féltésből kifolyólag korlátozza a gyermeket, akkor az önállóság és autonómia érzése helyett kétség és szégyen érezése lesz uralkodó. AZ ANYA ebben a szakaszban hormonális változásokon megy keresztül, elszakad a világtól ,GYERMEKÁGYi DEPRESSZIÓ jelentkezhet.Ilyenkor nagy szerepük van az apáknak .(odafigyelés)

7 ÓVODASKOR 3-5 év AZ anyának ez egy nagyon nehéz időszaka hisz nehéz egyensúlyt tartani a munka és az otthon között, konfliktusok forrása-férjet nem várja meleg étel . Kezdeményezés avagy bűntudat: A gyerekek megtanulnak kezdeményezni, teljesítményüknek örülni és hasznossá válni. A következőket érzi a gyerek: ,,Van lelkiismeretem. Van célom és értékem. Tudok képzelődni és érezni. Van szexualitásom,, Élénk a fantáziája,meséket kombinál mintha igazak lennének.Nem szabad hazugságnak felfogni és büntetni. Ha nem engedi az anya , hogy saját kezdeményezéseiket kövessék, függetlenségi kísérleteik miatt bűntudatot fognak érezni, aminek következménye lehet az a magatartás, hogy nem törekszik a felnőttek világába beilleszkedni .

8 ISKOLÁSKOR 6-11 Teljesítmény avagy kisebbrendűség
A SZÁRNYRA BOCSÁJTÁS KALANDJA Ebben a korban a gyermeket a külvilág dolgainak megismerése érdekli ,fontos hogy hozzáférhető maradjon az anya a gyerek számára annyira amennyire szüksége van a gyereknek.Örüljön együtt a gyerek sikereivel. Nagyon fontos szerepet kap itt a családi együttlét .Fontossá válik a hétvége.Anyukának figyelnie kell hogy a férjére szánjon elég időt és forditva.A szülők kapcsolatának erősödnie kell, mert ez a periódus nagy hatással van a gyerekre.Ha a házastársi kapcsolat megszűnik vagy megbomlik (halál eset ,válás) akkor az egyik szülő erősebben ragaszkodhat pl.az özvegy anya kicsi férjének képzelheti a fiát. ,,Vannak képességeim. Vannak képességek, amelyekben jó vagyok. Értek dolgokhoz. Tudok gondolkozni és tanulni .,, Ha a környezete nem kezeli partnerként, hanem butaságként, szemtelenségként, zavaró megnyilvánulásként reagál rá, akkor a gyermekben a csökkentértékűség érzése alakul ki. Ez negatív önképet, az önbizalom hiányát, önértékelései problémákat eredményez. :

9 SERDÜLŐKOR 12-18 Identitás avagy szerepkonfúzió Az előző szakaszban elkezdődött házassági kötelék erősségének folytatodnia kell és a házastársi kapcsolatnak mintává kell vállnia mert ezáltal fogja a szexualitást értékelni.Segiteni kell a serdülőnek a személyes identitás kialakulásában. A gyermek a dolgokat más aspektusból, a másik ember szemszögéből is kezdi megismerni és különböző helyzetekben kezd másként viselkedni úgy, ahogy azt a helyzet megkívánja .Az anya meg kell tartsa a kellő távolságot a gyerek igényei szerint eősitse, támogassa őt. Mivel szétszortabb, rendetlenebb,hangulatai vátozók ezért az anyának nagyobb turelmet kell tanusitsonés még nagyobb szüksége van agyereknek arra hogy meghallgassák. Van belső érzékelésem arról, hogy ki vagyok. Tudok változni, meg tudok újulni. Ennek a fejlődési szakasznak a megoldatlansága szerepzavarodottságot vagy negatív identitásba való menekülést (drogfüggőség, fanatizmus, kriminalitás, stb.). :

10 FIATAL FELNŐTTKOR 25 Intimitás avagy izoláció: Nem más mint a felnövekedett gyermekeket kibocsájtó család időszaka.Egy újabb kihívás az anya gyerek kapcsolatban Fokozatos önállósodás leválás a családról. Az anyának rugalmasnak megértőnek kell lennie továbbá segitenie kell , támogatnia a fiatal felnőttet hogy megteremthesse önálló,f üggetlen életét engedje a fiatalt leválni. A fiatal felnőttek intim élettársat találnak, vagy magányt és az elszigeteltséget kockáztatják. Van valakim, aki megerősíti lényem belső értékét. Tudok szeretni. Tudok teljesen közel és teljesen külön lenni. Bensőséges kapcsolatban vagyok saját lényemmel és mással . Ha az intimitás nem alakul ki, akkor következik be az izolálódás, s ez a szoros személyes kapcsolatok létrejöttét kizárja. .

11 Alkotóképesség avagy stagnálás:
FELNŐTTKOR Alkotóképesség avagy stagnálás: Új szerepek bukkanak felszínre.ANYÁBÓL –anyós lesz majd nagymama. Új lehetőségek is kínálkoznak –több lesz a szabadidő, fel lehet újitani a régi kapcsolatokat. Sokkoló periódus úgy az anya számára mint az apa számára a magukra maradás de termékenynek kell lenniük a munkában és fel kell nevelniük a következő generációt, Ezen fejlődési szakasz esetén a következő érzések válnak elérhetővé: ,,Van személyes erőm. Tudok alkotni és termelni. Gondot tudok viselni a következő nemzedékre. Elkötelezem magam az élet iránt ,,

12 IDŐSKOR Integrálás avagy kétségbeesés
Az öreg házaspár időszaka-leépülés NYUGDIJBA VONULÁS MEGÖZVEGYÜLÉS Ebben az utolsó életszakaszban az ember visszapillant arra, amiből és amivé lett. El kell viselni a fizikai hanyatlást .pl.elfáradok a lépcsőn, a főzésben Az eredményes fejlődési szakasz sikeres feloldása esetén a következő érzések válnak elérhetővé: ,,Bölcs vagyok. Teljesen el tudom magam fogadni. A mindenség része vagyok,, Ha a visszatekintéskor valaki azt éli meg, hogy az életét hibásan, töltötte el kétségbeesés lesz urrá rajta.

13 ELVÁLT ANYA SZEREPE A gyerek legnagyobb félelme az hogy elhagyják és nem fogják szeretni.A LEGNAGYOBB RÉMÜLET AMI EGY GYERMEK SZÍVÉT MARCANGOLHATJA. Soha nem szabad azzal fenyegetni egy gyereket hogy ehaggyjuk se tréfából ,se haragból mert könnyen bűntudatot ébreszthetünk.Pontosan ez a szorongás ez a bűntudat keletkezik az elvált szülők gyerekében ha az anya nem megfelelően viseli gondját.

14 MIT TEGYEN, MIT MONDJON AZ ANYA
Elsősorban a válás kapcsán minden gyermeknek az anya el kell mondja : hogy apa anya már nem szereti egymást de továbbra is szeretik a gyereket Hol es hogyan fognak lakni Milyen gyakran fogják látni az elköltözött apát-és az anya legyen rugalams, megértő ami a gyerek apa- kapcsolatot illeti Mondja el őszintén miért váltak el,mert ha nem ezt teszi magát fogja okolni a gyerek

15 Az anya ki kell építse azt a hármas kapcsolatrendszert ami bíztosítja az APA- ANYA- GYEREK kapcsolatot. Önmaga helyett gyermekére kell összpontosítson bármilyen nehéz is A véget ért szerelem feletti bánkódás helyébe ,,a gyermekre összpontosító figyelemnek,, kell lépnie. Külön kell választani a házastársi és a szülői feladatokat.


Letölteni ppt "ANYA –GYEREK KAPCSOLAT Bodor Enikő, szociális munkás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések