Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Petőfi Sándor élete (1823-1849).

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Petőfi Sándor élete (1823-1849)."— Előadás másolata:

1 Petőfi Sándor élete ( )

2 Arcképe

3 Személyes adatai Kiskőrösön született 1823. jan. 1-én.
Apja Petrovics István mészáros mester. Anyja Hrúz Mária. 1824-ben Kiskunfélegyházára költöztek, itt tanult meg magyarul. Jó körülmények között élt, ez lehetővé tette a gondos taníttatást.

4 Szülei

5 Szülőháza

6 Iskolái – Fiatal kora Összesen 9 iskolában tanult. Ez azzal az előnnyel járt, hogy már fiatalon igen gazdag élettapasztalatokkal rendelkezett. ig Aszódon tanult, itt egyike volt a legjobb tanulóknak ban a tanév végi záróünnepségen ő mondta a búcsúbeszédet. 1838-ban beiratkozott Selmecen a líceumba. Itt a magyar önképzőkör, a Nemes Magyar Társaság tagja lett. De nagyon gyengén tanult.

7 Iskolái – Fiatal kora Édesapja 1838-ban anyagilag tönkrement.
1839. februárjában elindult gyalog Pestre és beállt a Nemzeti Színházba kisegítőmunkásnak. 1839. szeptember 6-án Sopronban beállt önkéntes katonának a császári hadseregbe. Itt nem bírta a megpróbáltatásokat, megbetegedett, majd 1841-ben Sopronban leszerelték. 1841. októberében visszatért Pápára tanulni. Itt kötött szoros barátságot Jókai Mórral.

8 Életének Vas megyei szakasza
1839. májusának első napjaiban érkezett Ostffyasszonyfára, rokonlátogatóba Salkovics Péter földmérnök családjához. Salkovics Mihály egyike volt azoknak, akik nagy összegű kölcsön vissza nem fizetésével csődbe juttatták Petőfi édesapját; A fiatal Petőfi a mérnök írnoka mellett a rajzoló munkában segédkezett, ugyanakkor tanítgatta a mérnök elemi iskolába készülő ötéves fiát, Józsefet is. Petőfi négy teljes hónapot és rövid élete talán legszebb nyarát töltötte el Ostffyasszonyfán. Itt ismerkedik meg (Orlay) Petrics Somával, a későbbi neves festőművésszel. A házigazda jól bánt velük, munka után biztosította a szabad szórakozást. Orlay és Petőfi délutánonként vadászni jártak. Petőfi május elején ismerte meg a 18 éves, eladósorban lévő Csáfordi Tóth Rózát, és szerelemre lobbant a leány iránt. május végi keltezéssel már verset írt hozzá.

9 Életének Vas megyei szakasza
Az ifjú poéta nem titkolhatta sokáig szerelmét. Orlay leírta, hogy egy alkalommal, amikor Csáfordi Tóth Róza Salkovicséknál járt, ő néhány dalt adott elő gitáron: Petőfi később megígérte barátjának, hogy széttöri a gitárját, ha még egyszer Róza előtt énekelni merészel. Petőfi a vakáció végének közeledtével nyújtotta át verseit szíve hölgyének, feltehetően egyik vasárnap, templom után. Ostffyasszonyfán a néphit Petőfi Sándor keze nyomának tartja a padba vésett, ma is olvasható latin nyelvű mondatot: "Spes confisa deo nungam confusa recedit.” (Az Istenbe vetett reménység nem szégyenít meg.) Orlay első pillanatban ugyanúgy nem tartotta Petőfit megnyerőnek, mint ahogy legtöbb kortársa sem. Lassan melegedtek csak össze, hogy aztán halálig tartó barátság szövődjék közöttük: Petőfi 1849-ben Orlay otthonából indult utolsó útjára, Bem táborába.

10 Emléktáblája Ostffyasszonyfán

11 Szobra Szombathelyen

12 Felnőttkora – Írói munkássága
1842-ben az Athenaeumban megjelent első verse A borozó. 1842. október végén Pápán örökre abbahagyta a tanulást pénztelensége miatt. Mégis alapos műveltséget szerzett, mert sokat olvasott. ban először Székesfehérváron, majd Kecskeméten színészkedett. Ezután Pozsonyba gyalogolt, és az Országgyűlési tudósításokat másolta. 1843 nyarától Pesten a Külföldi Regénytár részére két regényt fordított le, valamint kapcsolatba került a fővárosi értelmiségi ifjúsággal és naponta megfordult a Pilvaxban is.

13 Felnőttkora – Írói munkássága
1843 őszétől Debrecenben ismét felcsapott színésznek, egy kisebb együttessel vándorolt, de megbetegedett és ezért visszatért Debrecenbe. 1844 februárjában nekivágott a pesti útnak azzal a szándékkal, hogy költő lesz. Felkereste Vörösmarty Mihályt, az ő ajánlására a Nemzeti Kör vállalta verseinek kiadását. Vörösmarty és Bajza támogatásával júl. 1-től segédszerkesztő lett a Pesti Divatlapnál. 1844. októberében jelenik meg A helység kalapácsa című komikus eposza. 1844. novemberében megjelenik első verseskötete, belefogott a János vitézbe.

14 Szerelmei – Írói munkássága
Pesten megismerkedett Csapó Etelkével, aki jan. 7-én váratlanul meghalt. Eme korszakának verseit gyűjtötte össze az márciusában megjelenő Cipruslombok Etelke sírjára kötetébe. Kilépett a Pesti Divatlap szerkesztőségéből. Áprilisban elindult felvidéki körútjára, ahol mindenhol lelkesen fogadták: Útijegyzetek. Mednyánszky Bertával újabb sikertelen szerelem (az apja nem engedélyezte) októberében megjelenik a Szerelem gyöngyei című versciklusa. Sokat utazott, gyakran ellátogatott szüleihez Szalkszentmártonba.

15 Szerelmei – Írói munkássága
1845. nov. 10-én megjelent második verseskötete. 1846. márc. 10-ig leginkább szüleinél volt, itt született áprilisában Felhők címmel megjelent 66 epigrammája. 1846 elején Tigris és hiéna dráma, később A hóhér kötélen című regényén dolgozott. Márciusban visszatért Pestre, belevetette magát az irodalmi, politikai életbe. 1846. szeptember 8-án a nagykárolyi megyebálon megismerte Szendrey Júliát. Egyből beleszeretett. Júlia azonban nem tudott azonnal dönteni, csak egy év múlva házasodtak össze.

16 Politikai tevékenysége – Írói munkássága
1847-ben elolvasta a Toldit, és ezután kötött szoros barátságot Arannyal. 1848. március 15-i forradalom egyik vezetője volt, ekkor írta a Nemzeti dal című művét. Királyellenes verseket írt, népgyűléseket szervezett, szembe került vezető politikusokkal, fokozatosan elvesztette népszerűségét. Az országgyűlési választásokon képviselőként indult, de nem választották meg. 1848. dec. 15-én született meg fia, Zoltán.

17 Politikai tevékenysége – Írói munkássága
Debrecenben, januárjában jelentkezett Bem tábornoknál. Bem kedvelte, segédtisztjévé, személyes tolmácsává tette, óvta a csatáktól. Petőfi a többi felettesével rossz viszonyban volt (Klapkával való összezördülése után ki is lépett a hadseregből). Nem kapott fizetést, anyagi gondjai voltak. Márciusban apja, májusban anyja hal meg. Csatlakozik Bemhez, de tulajdonképpen civilként vesz részt a segesvári csatában, itt is tűnik el örökre, júl. 31-én.

18 Néhány műve kiadott formában

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Petőfi Sándor élete (1823-1849)."

Hasonló előadás


Google Hirdetések