Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GENERÁCIÓS VAGYONTERVEZÉS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GENERÁCIÓS VAGYONTERVEZÉS"— Előadás másolata:

1 GENERÁCIÓS VAGYONTERVEZÉS

2 A vagyontervezés jelentősége
Belföldi háttér Célok 4000 vállalkozás Vagyon konzerválása és egyben tartása a későbbi generációk számára. 10 évnél régebben alakult A vállalkozás hosszú távú működésének a fenntartása. 50 főnél többet foglalkoztat Munkahelyek megtartása. 60 éves korosztályba léptek a tulajdonosok Visszavonulás után biztosítva legyen a vagyon megfelelő kezelése és a megélhetés.

3 A szabad vagyonátadás korlátai
Öröklési jog Adók, illetékek, egyéb Időbeli és személyi megkötések Öröklési illeték Kötelesrész, özvegyi jog Ajándékozási illeték Végrendelet hiánya Egyszeri nagy összegű adóteher Tartalmi és formai megkötések Hagyatéki eljárás

4 Trust / bizalmi vagyonkezelés
Vagyonrendelő Kedvezményezett Vagyonkezelő Szerződés v. egyoldalúan = dolgok, jogok, követelések

5 Kedvezményezett Vagyonrendelő dönt Vagyonrendelő nem dönt
Ki(k) legyen(ek) a kedvezményezett(ek)? Vagyonrendelő is lehet kedvezményezett. Vagyonkezelő nem lehet kedvezményezett. Milyen feltétekkel? Időbeli – keletkezés és megszűnés Tartalmi előírások Vagyonrendelő nem dönt Vagyonkezelő dönthet, ha erre feljogosították.

6 Kezelt vagyon védelme A vagyonkezelő
elkülönülten tartja nyilván a vagyont, házastársa, élettársa, hitelezője, örököse nem jogosult hozzáférni a kezelt vagyonhoz, óvja a vagyont, korlátok között rendelkezhet a vagyonnal, felel a vagyonban okozott kárért, beszámol a vagyon helyzetéről, bizalmasan jár el (titoktartás).

7 Kezelt vagyon védelme A vagyonrendelő MÁR nem tulajdonos.
Hitelezői a vagyonkezelés alatt nem férhetnek hozzá a vagyonhoz (kiv. fedezetelvonás). A kedvezményezett MÉG nem tulajdonos. Hitelezői a vagyonkezelés alatt nem férhetnek hozzá a vagyonhoz. Hatósági nyilvántartásokban (is) a vagyonkezelő a tulajdonos!!!

8 A magánalapítvány Célra rendelt vagyontömeg Jogi személyiség
Holding cég és végrendelet egyben

9 A magánalapítvány szerkezete
ALAPÍTVÁNYTEVŐ PROTEKTOR KEDVEZMÉNYEZETTEK KURATÓRIUM

10 A magánalapítvány működése
Alapítás, vagyonátadás Az alapítói akarat írásba foglalása (alapszabály) Alapítvány működése Befektetés kezelés Kifizetések teljesítése az alapítói akarta szerint Alapítvány megszűnése

11 Miről szóljon az alapszabály?
Általános rendelkezések Időtartam Alapszabály utólagos módosításának lehetősége Megszűnés feltételei Kedvezményezettek Kik (lehetnek) a kedvezményezettek? Milyen juttatásra jogosultak? Mikor, milyen feltételek mellett? Mikor nem? Befektetési politika Kuratórium Ki választhat, ki választható? stb…

12 Trust / bizalmi vagyonkezelés
Összevetés Magánalapítvány Trust / bizalmi vagyonkezelés Jogi személyiség Szerződéses viszony A magyar jogi gondolkodásba jobban beilleszthető Nincsenek magyar jogi hagyományai Új Ptk. korlátozza a lehetséges célokat Új Ptk. nem korlátozza a lehetséges célokat Adózás?

13 A legnagyobbak Bill and Melinda Gates Foundation (vagyon: 34 milliárd USD) Bill and Melinda Gates Asset Trust Lilly Endowment (4,8 millió USD Eli Lilly részvényekben) SPDR Gold Trust (812 tonna arany) Simon Property Group INC (22,4 millió m2 kereskedelmi ingatlan) Liechtenstein Global Trust (LGT)

14 Köszönöm a figyelmet! Mihály Péter TEP +36 1 383 0333
1145 Budapest, Amerikai út 59.


Letölteni ppt "GENERÁCIÓS VAGYONTERVEZÉS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések