Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A KISOSZ tagsága és a pénzügyi szolgáltatások Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége KISOSZ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A KISOSZ tagsága és a pénzügyi szolgáltatások Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége KISOSZ."— Előadás másolata:

1 A KISOSZ tagsága és a pénzügyi szolgáltatások Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége KISOSZ

2 A KISOSZ tagsága:  A kereskedelem és a vendéglátás területén működő főfoglalkozású egyéni vállalkozók, valamint családi jellegű társas vállalkozások. A KISOSZ tagság jellemzői:  magas családi munkaerő  relatíve alacsony tőke  sok kereskedelmi egység bérlemény  gazdálkodás lényeges eleme a külső forrás, forgóeszközhitel igénye  nincsen jelentős tartalék  magas a külső szolgáltatások igénybevétele

3 A KISOSZ tagsága és a válság:  Az ágazat és a tagság létszám elbocsátó lett  Fogyasztás visszaesés miatt a forgalom csökkent  Közüzemi, bérleti és egyéb költségek infláció felett növekedtek  Hitelforrások elapadtak  Megkezdődött a tőkefelélés  A jövedelmezőség csökkent

4 A nemzetgazdasági szaktárca kimutatása a Vállalkozásfejlesztési Tanács részére KKV szektorban az alacsony hitelezés okai:  A hitelekhez szükséges fedezet hiánya (bérlemény, árukészlet nem terhelhető).  Jellemző a magas készpénzes fizetési arány, alacsony a bankforgalom.  A vállalkozások mögötti garancia, kezesség hiánya.  Külső fejlesztési forrásokhoz a saját erő és az előfinanszírozás hiánya.  A vállalkozások magánszemélyként előbb jutnak külső forrásokhoz.

5 A KKV szektor és a pályázati lehetőségek: Hazai források Uniós források - Munkahelyteremtő pályázatok - Gazdaságfejlesztési pályázatok (2011. Év 5 Mrd KKV szektorra) (néhány hónap alatt kimerülnek) - OFA vállalkozásfejlesztési - Regionális pályázatok csak célzott pályázatok létszámbővítéssel ágazati vagy szakmai területen (sokszoros túljelentkezés) - Humánerőforrás pályázatok – munkahelyi képzések (rövid idő alatt kimerültek) Magas KKV igény, alacsony részesedés a forrásokból.

6 A KISOSZ támogatása a tagságnak (1): Az érdekegyeztetés intézményrendszere:  Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács – munka világa és gazdasági környezet  Vállalkozásfejlesztési Tanács – vállalkozások pénzügyi és működési környezete, uniós és hazai forrású támogatási programok  Fogyasztóvédelmi Tanács  Ágazati Párbeszéd Bizottságok (kereskedelem, turizmus – idegenforgalom)

7 A KISOSZ támogatása a tagságnak (2): Testreszabott vállalkozói szolgáltatások:  Vállalkozás indítási és működtetési tanácsadás  Jogi, szerződéskötési tanácsadás  Könyvelési szolgáltatás  Munkajogi segítségnyújtás  Pénzügyi jellegű tanácsadás  Szakképzés, szakmai továbbképzés  Szakmai vállalkozói fórumok  Piacüzemeltetés, vásárszervezés  Egyedi segítségnyújtás (ellenőrzések, piacok, bírságok)

8 A KISOSZ pénzügyi tanácsadói tevékenysége:  Általános pénzügyi tervezési tanácsadás, üzleti tervek készítése  Uniós és hazai forrású pályázati tanácsadás  Pályázati projektmenedzselés  Hitelközvetítés, banki együttműködési kapcsolatok  Mikrohitel közvetítés  Támogatások és hitelek mögött garancia nyújtása, kezességvállalás – UNIO Garanciaszövetkezet

9 A garanciaszövetkezet alapelvei: 1. A szolgáltatást igénybevevő belép a szövetkezetbe, szövetkezeti tag lesz. 2. A szövetkezeti tag a szolgáltatásért garancia díjat fizet. 3. A szövetkezeti tag tagsági viszonya alapján részjegyet jegyez. 4. A részjegyekből képződött közös szövetkezeti vagyon a vállalkozások egymásért való felelősségvállalását adja.

10 Az UNIO Garanciaszövetkezet létrehozása: A vállalkozói együttműködés szövetkezeti formáját a Gazdasági Minisztérium támogatta 1999-2000: 7 db regionális garanciaszövetkezet jön létre Alapítók:  Gazdasági Minisztérium – KKC  ÁFEOSZ  IPOSZ  OKISZ  KISOSZ  OTSZ Regionális garanciaszövetkezet egyesülésével jött létre 2006-2007 UNIO Garanciaszövetkezet, működtetője a KISOSZ és az OKISZ.

11 Az UNIO Garanciaszövetkezet szolgáltatása: A garanciavállalás lényege, hogy az UNIO Garanciaszövetkezet kezességet vállal különböző konstrukciók esetében a vállalkozások mögött  Ennek keretében kezesi nyilatkozatot állít ki.  Ha a vállalkozás szerződést szeg, vagy kötelezettségeit nem teljesíti, jogosulti igényre helyt áll.  A vállalkozással, mint kötelezettel szemben a követelést érvényesíti.

12 A garanciaszövetkezet által felvállalt konstrukciók: a) Uniós pályázatok: ◦ GVOP, GOP ◦ HEFOP, TÁMOP ◦ ROP b) Munkaerőpiaci Alap – munkahelyteremtő és megőrző pályázatok c) Vállalkozói hitelek – Új Magyarország Mikrohitel cca. 800 millió forint. d) Vállalkozói biztosíték ◦ Ún. Postapartner Program ◦ Közbeszerzési eljárások ◦ Hosszú távú bérleti konstrukciók e) Egyedi kezességet elfogadó szervezetek ügyletei (OFA)

13 Garanciaszövetkezeti eredmények a számok tükrében:  11,75 Mrd forint mögötti kezességvállalás  A gazdasági válság ellenére 2,4% bukási arány  Közel 700 ügyfél, egyben garanciaszövetkezeti tag A továbblépés lehetőségei:  2013-ig az uniós pályázatok szerződéskötései felgyorsulnak  A munkahelyteremtés támogatása folyamatos  Banki termékek, együttműködések fejlesztése – OTP – KISOSZ együttműködés, közös konzorcium vállalati tanácsadásra

14 A garanciaszövetkezet kezességvállalásának feltételei:  Belépési kérelem a garanciaszövetkezetbe  Kötelező mellékletek: mérleg, főkönyvi kivonat  Pályázati támogatási döntés, vagy hitelszerződés  Belépés a szövetkezetbe – részjegy jegyzés (minden 2 millió Ft után 10.000,-Ft)  Kezességvállalási szerződés (formanyomtatvány)  Garanciadíj befizetése (évi 1,8% jelenleg)  Banki felhatalmazó levél a folyószámlára (inkasszó nyilatkozat) BÍRÁLAT

15 Bírálati szempontok – mit vizsgálunk a cégnél:  A hitel vagy támogatás összege és az árbevétel aránya  Nyereséges vagy veszteséges működés  A saját tőke és a pénzeszközök alakulása  A hosszú és rövidtávú kötelezettségek mértéke és aránya (eladósodottsági mutató)  Gyenge gazdasági mutatók esetén kiegészítő biztosíték lehetősége Pozitív döntés esetén kezesi nyilatkozat kiadása (kezelő szervezet vagy elfogadó intézmény formanyomtatványa)

16 Mit jelent a garanciaszövetkezet a támogatási vagy hitelezési folyamatban?  Kormányzat: a létrehozás célja, hogy a mikro- és kisvállalkozások hitelhez és támogatáshoz jussanak.  Bankok, kezelő szervezetek: a KKV szektor hitelezésének, támogatásának kockázata jelentősen csökken.  Vállalkozás: Olyan garanciát kap, amely alacsony költséggel jár, és hozzájut a külső forrásokhoz, mert a vállalkozásnak egyéb megfelelő fedezete nincs.  Garanciaszövetkezet: Növeli a tagságot, a kockázat közösség erejét és kezesi képességét.

17 Az UNIO Garanciaszövetkezet elérhetősége: www.uniogarancia.hu www.uniogsz.hu Ügyintézés:  OKISZ Magyar Iparszövetség (1146 Budapest, Thököly út 58-60.) www.okisz.hu  KISOSZ Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (1134 Budapest, Kassák Lajos u. 69-71.) www.kisosz.hu

18 Köszönöm a figyelmet! Dr. Antalffy Gábor KISOSZ ügyvezető elnök UNIO Garanciaszövetkezet Igazgatóságának elnöke


Letölteni ppt "A KISOSZ tagsága és a pénzügyi szolgáltatások Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége KISOSZ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések