Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szemét útja Készítette: Tyukody Anita Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szemét útja Készítette: Tyukody Anita Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia."— Előadás másolata:

1 A szemét útja Készítette: Tyukody Anita Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia

2 Pl.: energiaszektor, bányászat és feldolgozóipar
Általában, egy átlagos szemetes tartalmát hisszük hulladéknak, azonban az ipari eredetű hulladék mellett eltörpül az emberiség által termelt háztartási szemét. Pl.: energiaszektor, bányászat és feldolgozóipar

3 A Science tudományos folyóirat segítségével ábrázolható, mennyi a szemét világszerte.

4 Minden országban más alkotja a hulladékmennyiséget. Pl.:
Csehország építőipar Finnország víztisztítás Japán feldolgozóipar

5 Változó hulladéktípusok aránya 
Ahogyan a divat változik, úgy a háztartási hulladékban is cserélődnek az anyagok. Változó hulladéktípusok aránya 

6 A lakosság 2,5 millió tonna szilárd hulladékért felelős, ebből 860 ezer tonna a csomagolóanyag.
kb 75% szilárd hulladék kerül a lerakókba, 10% -a pedig az égetőművekbe vegyes szemét a legveszélyesebb hulladék, mivel használt pelenkáktól a fém üdítősdobozokig mindent tartalmaz. nehezen ( vagy egyáltalán ) nem bomlik le, és költséges a szétválogatása.

7 Hogyan lesz a szemétből újra kész termék ?

8

9 A következőkön halad keresztül a hulladék, miután a kukásautó megszabadít minket tőle..
a válogatóból a komposztálóba , vagy a lerakóba kerül.. ez után az újrahasznosítás folyamatát készítik elő, majd válogatják, amire az oda nem tartozó szemét miatt van szükség a műanyagot és a papír hulladékot bálákba préselve üzemekbe szállítják, ahol a kész termékeket állítják elő.

10 ez után előállítható belőle a kész termék.
A bálákat előtisztítják, mossák, aprítják.. a bálákba préselt dobozokat megtisztítják a festéktől, majd megolvasztják és formákba öntik.. ez után előállítható belőle a kész termék.

11

12

13 Ésszerű Hulladékfelhasználás

14

15 A hulladéküveg hasznosítása

16 Az újrahasznosított termékek 6 hét alatt készülnek el
a szigetelt hulladéklerakók esetében a hulladék nem érintkezik a talajjal, ezáltal nem szennyezi azt.

17 A hulladéklerakók megtelése ellen elsősorban környezettudatos vásárlással, megelőzéssel, szelektív hulladékgyűjtéssel tudunk tenni.

18 Az újrahasznosítás fontossága
Napjainkban és ebben a korban egyszerűen nincs más lehetőség, az újrafeldolgozásé a jövő. Mindannyian tudjuk, hogy a háztartási szemét, amit nap mint nap termelünk, hatalmas mértékben szennyezi környezetünket Igenis nézzünk utána az újrahasznosítás lehetőségeinek, garantáltan meg fog változni az életünk. Így a gyerekünk, az ő gyerekei és az unokái egyaránt tudják majd használni a Földet!

19 Újrahasznosítható Termékek
műanyag alumínium üveg műanyag zacskó műanyag evőeszköz hungarocell polisztirol tejes és üdítős dobozok újságok, magazinok szórólapok papír karton

20 Ritka Újrahasznosítás
A háztartási hulladék egy kis részét azonban nem tudjuk az újrahasznosító üzemnek odaadni. De ez nem azt jelenti, hogy az első kukába, amit találunk bele kell dobni, mert léteznek speciális hulladékot újrahasznosító üzemek is. Sőt, sok jótékonysági intézmény szívesen fogadja ezeket! szemüveg asztali számítógép billentyűzetek laptopok és elemek mobilok és akkumlátorok televíziók autók

21 Ritka újrahasznosítás
A háztartási hulladék egy kis részét csak speciális hulladékot  újrahasznosító üzemeknek tudjuk összegyűjteni pl.: elemek, mobilok stb.

22 Kreatív újrahasznosítás
Lámpa a lépcsőfordulóban Strandlabdából készült lámpa

23 Olvasólámpa, csillár és Macskaágy - retro bőröndből

24 Hogyan, milyen módszerrel szelektáljunk?
Hogyan történik a háztartási hulladék elszállítása? Hogyan, milyen módszerrel szelektáljunk? Önök hogyan oldanák meg ezt a  "problémát"?

25 A F Gy L E Ü I M K T E

26 Felhasznált irodalom boxedNewsEvent.jsp?dom=BAAFKGQA&prt=BAAFKAPH&fi rt=AAABCFDM&men=BAAFKAUV&smen=BAAFKMAQ&fm n=BAAFKAUR a-hulladek-a-szemet-utja nositas dekfajtak/muanyaghulladek/


Letölteni ppt "A szemét útja Készítette: Tyukody Anita Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések