Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az internet veszélyei Gyetvai Rebeka

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az internet veszélyei Gyetvai Rebeka"— Előadás másolata:

1 Az internet veszélyei Gyetvai Rebeka
Felkészítő tanár: Dr. Endrészné Monori Gyöngyi Kazinczy Ferenc Általános Iskola 5600, Békéscsaba, Irányi utca 14.

2 Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, stb.
Ahhoz, hogy internetezni tudjunk, kell böngésző is, ilyen lehet például: Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, stb.

3 Mi is az az internet? Az internet bizonyos globális számítógépes hálózatok hálózata, felhasználók milliárdjait kapcsolja össze és lehetővé teszi egyes elosztott rendszerek működését (pl.: World Wide Web). A gond az, hogy nem egyetlen szuperszámítógép irányítja, hanem több ezer gép alkotja a gerincét. www

4 Mire használhatjuk az internetet?
beszélgetés, chat levelezés, kapcsolattartás zenehallgatás filmnézés játékok internet képek, programok letöltése videók tanulás Tehát minden megvan rajta, amit szeretünk, mégis veszélyes… facebook

5 Mi kell legyen a gépünkön pl. a vírusok ellen?
Mi az a vírus? Főbb jellemzői: Kis méretű, önreprodukáló programkódok A felhasználó szeme elől rejtve vannak Adott esemény bekövetkeztekor fejtik ki káros hatásukat Megelőzés (biztonsági másolat, JOGTISZTA szoftver) Védekezés: Vírusvédelmi programok használata (Frissítés!) Felkészülés (rendszerlemez)

6 Jogtiszta programot használjunk és frissítsünk!
Néhány vírusirtó: Norton Antivirus program McAfee Antivirus program Panda Antivirus program avast! Antivirus program Jogtiszta programot használjunk és frissítsünk!

7 Sokszor a közösségi oldalakon megjelenik: Mi az indián neved?
Spam Tapasztalhattuk már, hogyha felmegyünk az címünkre, hogy gyakran érkezik kéretlen levél, gyakran reklám céljából, de nekünk teljesen felesleges, néha még bosszantó is… Ez a spam, melyből ha túl sok van, érdemes címet változtatni. De hogyan kerülhetjük el??? Sokszor a közösségi oldalakon megjelenik: Mi az indián neved? Melyik állás illik hozzád a legjobban?, stb. Ilyenkor kiadnak valamit, de igazából a személyes adatainkra kíváncsiak, és akár ez is okozhatja a nagyszámú spamot.

8 Hogyan védekezhetünk azon kívül, hogy semmilyen felesleges, gyanús dologra nem megyünk rá? SZŰRÉS
„Levelek (elektronikus)” „Spam”

9 Tűzfal Biztonsági programrendszer, mely az internetről bejövő és kimenő adatokat ellenőrzi.

10 Miért kellenek az Antivirus programok?
Kávéház Bárhol netezünk, veszélyben vagyunk… Ezek a programok segítenek. Ez azonban nem minden, mert főként a gépünket védik. Személyes felelősségünk azt hiszem, még nagyobb. Iskola Otthon

11 Informatikai védelem (tűzfal, vírusirtó)
Amit mi tudunk…

12 Chat A chat veszélyei, amire jó, fa figyelünk.
Sose beszéljünk teljes néven, inkább fantázianevet használjunk! Chat Sose adjunk ki személyes információkat! (Lakcím, stb.) Tartsuk meg a jó modort, legyünk kedvesek beszélgetés közben. Ne találkozzunk a chat-en megismert személyekkel, vagy csak felnőtt kíséretében! Legyünk óvatosak, hogy kivel beszélünk, nem mindegy. A sértő üzenetekre ne válaszoljunk, de mentsük el őket, lehet, hogy még szükségünk lesz rájuk.

13 E-mail Ha nevet kell megadnunk (felhasználónév), NE
teljes nevet adjunk! Regisztrálásnál fontos, hogy milyen jelszót választunk. Ne legyen a kedvenc sztárunk, családtagunk, házi kedvencünk neve, se semmi ilyesmi. Inkább találjunk ki valamit, amit meg tudunk jegyezni, de semmiképpen nem szokványos! Amit érdemes betartani: A jelszavunkat NE adjuk kölcsön, nehogy mások használják (abból az lehet, hogy olyan leveleket küldözgetnek a nevünkben, amit egyébként biztos nem küldtünk volna el). A spam-okra ne válaszoljunk, mert azzal jelezzük, hogy „aktív felhasználók” vagyunk és így még több levelet fognak küldeni…

14 Az angol at szócskát jelképezi
Hogyan nevezik a különböző nyelveken??? Angol: at (-nál, -nél) Dán: malacfarok Délszláv, lengyel (köznyelv, nem hivatalos): majom Finn: macskafarok [MIAU] Francia: súlymérték [AROBASE] Holland, román: majomfarok Kínai: kisegér Macedón: kismajom Német: kapocsmajom Olasz: csiga Orosz: kutyuska Svéd: ormány(os), fahéj(as) zsemle Görög: kiskacsa Modern héber nyelv: rétes jel… Itt is, fehéren… A jel Az angol at szócskát jelképezi Kiolvasva: kukac, kukacjel, néha csiga, ormány, „farkas á”, bejgli, at - jel

15 facebook Az ingyenes dolgok sokszor nem azok…
Nem szabad feltétlenül hinni a bejegyzéseknek, üzeneteknek, meghívóknak… Azok az oldalak, amelyek olyat ígérnek, amit még nem láttunk és előre lájkolni kell, „veszélyt” jelenthetnek így NEM tanácsos megnyitni!

16 Internetes zaklatás A privát üzenetekben, ekben, közösségi oldalak üzenőfalán megjelenő, mobilon küldött fenyegető üzenetek száma az utóbbi években egyre nőtt. esetén könnyen ki lehet deríteni a feladó szolgáltatóját és fel lehet vele venni a kapcsolatot. Ilyen esetben be tudja azonosítani a szolgáltató és blokkolni tudja a feladót. Ám mindig érdemes az üzemeltetőhöz, rendőrséghez fordulni más esetben is. Ha mobiltelefonon jönnek a hívások, vagy üzenetek, rögzíteni kell a hívás időpontját és azt, hogy mit mond a zaklató, majd szólni kell a rendőrségnek. Nem árt szerezni új SIM-kártyát és telefonszámot is (melyet CSAK barátoknak adjunk meg).

17 Használat után kapcsoljuk ki mindig a webkamerát!
Képek, webkamerák Használat után kapcsoljuk ki mindig a webkamerát! A következőkben egy szomorú kimenetellel végződő történetet is láthatunk majd… Ha megosztunk egy képet (pl. facebook-on), legyen szolíd, visszafogott!

18

19 A letöltés Ha mégis letöltenénk bármit, nézzük meg, hogy ingyenes-e. A legtöbbször nem az, de ezt természetesen nem verik nagy dobra… A letöltés sajnos gyakran fertőzött, így nagyon gondoljuk meg, honnan töltünk le. (Ugyanez érvényes arra is, ha neten akarunk filmet nézni – sok helyen a filmet behozza, de közben megfertőzi a gépet valamilyen vírus…)

20 A letöltés sorrendje 1. Mentés 2. Vizsgálat 3. Megnyitás

21 Böngészés Több helyen nézzünk utána a kívánt információnak, mert az internet nem feltétlenül biztonságos ilyen szempontból! Sok helyen megjelennek nem kívánatos ablakok, NE menjünk rájuk! NE hagyjuk magunkat eltéríteni!

22 Ma már a cicák is böngésznek 

23 A szerzői jog védelméről
Internetes kereső, és stb.

24 Kérdések 1. Az internetet mi irányítja?
A, egyetlen „szuperszámítógép” B, több ezer gép alkotja a gerincét 2. Mi NEM jellemző a vírusra? A, önreprodukáló programok B, a felhasználó rögtön észreveheti őket C, kis méretűek 3. Mit „szabad” chat-en? A, fantázianéven „csevegni” B, kiadni személyes adatainkat C, gorombáskodni 4. Melyik lehet JÓ jelszó? A, Lady Gaga B, jelszo C, sttras156 5. Bárhonnan biztonságos letölteni bármit? A, …hát, persze. B, Nem, természetesen.

25 Hasznos weboldalak, tanácsadók:
internetes biztonság szabályai káros tartalmak elleni harc védelmi eszközök biztonságos gyermek oldal virtuális jogok ismertetése erőszak elleni védelem felvilágosítás, tájékoztatás internetes rossz élmények kezelése biztonságos int. program oldala felvilágosítás, tájékoztatás kormányzati biztonsági központ

26 Források: Szöveg: Képek (II.) Képek: (I.)
Szöveg Képek: (I.) Képek (II.) Szöveg: Táblázat: Képek (I.) Képek (II.)

27 Most már végre vége… Ez nagyon jó, de tényleg.

28 Jó lett!!!

29 Nem lett jó…


Letölteni ppt "Az internet veszélyei Gyetvai Rebeka"

Hasonló előadás


Google Hirdetések