Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bioélelmiszerek Ravasz Melinda Gréta Felkészítő tanár: Bereznainé Ihász Ildikó Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola Orosháza, Táncsics utca. 2-4.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bioélelmiszerek Ravasz Melinda Gréta Felkészítő tanár: Bereznainé Ihász Ildikó Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola Orosháza, Táncsics utca. 2-4."— Előadás másolata:

1 Bioélelmiszerek Ravasz Melinda Gréta Felkészítő tanár: Bereznainé Ihász Ildikó Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola Orosháza, Táncsics utca. 2-4.

2 Mi is az a bioélelmiszer? Az az élelmiszer, amelynek előállítása során tilos vegyszereket, növényvédő szereket, műtrágyát használni. Továbbá tilos a feldolgozás során mesterséges adalékanyagokat alkalmazni. Mesterséges adalékanyagok lehetnek például: tartósító szerek, színezékek, ízfokozók

3 Biogazdálkodás eredete „Az ember által űzött mezőgazdaság évezredeken keresztül biogazdálkodás volt, csupán az ipari forradalom megindulása után jött létre a modern mezőgazdaság.” Az emberek saját maguknak generálták az egészségtelen életmódot. Manapság többek életében foglal helyet a bio életmód, és az egészséges táplálkozás. Miért? A probléma a rohanó világ, amiben élünk.

4 Miről ismerhető fel a bioélelmiszer? Az ellenőrzött élelmiszerek csomagolásán megtalálható az: Ellenőrző szervezet neve, ellenőrzött gazdálkodás kódszáma. A csomagoláson található „bio” felirat sok esetben ügyes reklámfogás, s megtéveszti a fogyasztót. a HU-ÖKO-01 vagy a HU-ÖKO-02 kódszáma,

5 „Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból”

6 Hogyan hat az emberekre a bioélelmiszer? Józan paraszti ésszel nyilvánvaló, hogy a vegyszermentesen termelt élelmiszerek fogyasztása jótékony hatással van egészségünkre.

7 A fiatalok körében számos olyan 5-6 évessel találkoztam, akik még csak körülírni sem tudják, hogy milyenek a bioételek.

8 „Bioételeket kóstolhatnak az óvodások” Nagyon fontos, már ilyen fiatalon is megismertetni a gyerekekkel az egészséges ételeket. Tudatosítani, hogy nekik is kézzel foghatóbb lehet olykor-olykor egy alma, mint egy tábla csokoládé. Budapesten, a Mackós óvodában…A legkisebbektől a legnagyobbakig, mindenki kipróbálta a bio-t.

9 Kellő igyekezettel meg lehet akadályozni az újabb generációk, egyre egészségtelenebb étkezési szokásait. „…biotermékeket, valamint a bioalapanyagok felhasználási módjait bemutató programok, amelyek a kerület tizenhárom óvodájába jutnak el.” Hozzájárulhatnak: o megismerjék az egészséges táplálkozás alapjait, o megszokott ételeken kívül mást is megkóstoljanak, o kicsit változatosabban étkezzenek, o hozzájussanak a szükséges tápanyagokhoz

10 A bioételek hatása már idősebb korban is észlelhetőek. „Kimentem az udvarra, hogy teletöltsem tüdőm, a friss, reggeli kipufogógáztól szennyes levegővel és adagoljak hozzá egy kis szivarfüstöt… …ám furcsa érzés kerített hatalmába, fáztam… …nem rázott a hideg, csak úgy simán reszkettem… …kilötyögtetve egy kis kávét a csészéből és ez megijesztett, mert azt gondoltam… …ez a végelgyengülés első jele.”

11 „Gyorsan végigszaladtak előttem, a létező energia források, de hagytam futni őket, mert vagy t tt túl drágák voltak, vagy t tt túl veszélyesek. Ám, amikor a bioenergia masírozott volna el a lelkem szemei előtt, azt úgy elkaptam mint a pisztráng a műlegyet.” A bioételek:

12 „Sokkal energiadúsabban kelek fel reggelente az ágyból.” „Minden eltöltött percet az életemből hiánytalanul kihasználok.” „Kevésbé vagyok fáradékony, és a bőröm is kisimult.” „Már a családom és a barátaim is megjegyezték: én is úgy érzem, mintha 5 évvel fiatalabb lennék.”

13 Érvek mellette…még több -tápanyagokban gazdagabbak, mint a hagyományos úton termelt élelmiszerek -a bio életmód kiegyensúlyozza mindennapjainkat -fizikailag is többet tudunk teljesíteni, mint ha minden nap ugyan azokat az ételeket ennénk

14 Egy kis személyes… Körülbelül 1 éve én magam is átváltottam egészségtelenből - bio életmódba. Tényleg nagyon kevés ellene, viszont annál több érv mellette szól.

15

16 Milyen gondolkodás alapján érdemes bio életmódot kezdeni? Vajon lehet-e csökkenteni a fiatalok egészségtelenségét? Érdemes-e megállni, és egy teljesen új dolgot elkezdeni, a kiegyensúlyozottság reményében?

17 www.hegyvidekujsag.eu www.wikipedia.org www.egeszseges-taplalkozas.com Források:


Letölteni ppt "Bioélelmiszerek Ravasz Melinda Gréta Felkészítő tanár: Bereznainé Ihász Ildikó Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola Orosháza, Táncsics utca. 2-4."

Hasonló előadás


Google Hirdetések