Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Megújuló Energiák Készítette: Simó József 6. osztály

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Megújuló Energiák Készítette: Simó József 6. osztály"— Előadás másolata:

1 Megújuló Energiák Készítette: Simó József 6. osztály
Felkészítő tanár: Tunkelné Pócza Mária Iskola: Budaörsi Mindszenty József Róm. Kat. Iskola

2 Mi is az energia? Ahhoz, hogy a megújuló energiákról beszéljünk, először tisztázzuk, hogy mi az energia. Általában minden munkavégzésre képes test energiával rendelkezik. Az energia sokféle formában létezik: az elemek mozgási energiát, a tűzhányók hőenergiát, az autók motorja mozgásenergiát hoz létre.

3 Az energia története Isaac Newton a mozgástörvény megfogalmazáskor még nem vette bele az energiát (1687-ben). Thomas Young használta ezt a szót először: Young szerint a mozgó testnek azért van energiája, mert munkavégzésre képes. 50 évvel ezután már a megemelt test energiáját is tisztázták. James Joule felfedezte, hogy az egységnyi hő létrehozásához helyzeti illetve mozgási energiára van szükség. Ez a felfedezés vezette el az energia megmaradásának észrevételéhez.

4 Mire nem használunk energiát?
Ha eszünk, iszunk, főzünk, fűtünk, közlekedünk, vásárolunk, zenét hallgatunk, tévézünk, telefonálunk energiát használunk. Fel akarjuk tölteni a kütyünket? Energia nélkül ez sem lehetséges. Mire nem használunk energiát? . Mindenre kell energiát használni.

5 Nem megújuló energiaforrások, melyek lassan elfogynak
KŐOLAJ ENERGIA SZÉN FÖLDGÁZ

6 Nem megújuló energiaforrások
A szén, a földgáz, a kőolaj a bolygónkat évmilliókkal ezelőtt benépesítő növények és állatok maradványai. A „készletek” végesek. A fosszilis energia korszaka a vége felé közeledik. 100%-ma 0% a jövőben

7 Hagyományos erőmű Vízgőz
Az erőmű energiát állít elő, nem megújuló energiahordozóból. Elektromos áram Kémény szűrő Szívó légáramlat transzformátor hűtőtorony Turbina Generátor Csepegtető hűtővíz Kondenzátor kazán

8 Hogyan működik az erőmű?
Az erőművek feladata, hogy elektromos energiát termeljenek és szolgáltassanak. A hagyományos erőművek szén vagy földgáz elégetésével felmelegítik a vizet és nagy nyomású gőzt állítanak elő, mely mozgásba hozza gőzturbinát. A turbina meghajtja a generátort, mely elektromos áramot fejleszt. Az energiáját leadó gőz lehűl, a hűtőtoronyban lecsapódik, és visszavezetik a kazánba. A széntüzelésű erőmű a felszabaduló energiának csak a 36%-át képes elektromos energiává alakítani, és füstjével szennyezi a környezetet. Az atomerőmű hasonló elven működik, de itt az atomenergiából állítanak elő elektromos áramot. A reaktorokban többszörös védelemmel biztosítják, hogy a radioaktív anyagok ne jussanak ki, de balesetek előfordulhatnak (Csernobil, Fokusima) A környezetvédők harcolnak az atomerőművek végleges felszámolásáért, de ez ütközik a gazdasági érdekekkel.

9 Megújuló energiaforrások
NAP VÍZ SZÉL ENERGIA BIOMASSZA GEOTERMIKUS

10 Napenergia Az ember már régen felfedezte, hogy milyen fontos neki a nap. Ez adott meleget, az időszámítás nagy része is a nap köré formálódott. A napenergián már a görögök is gondolkoztak. Egy görög történetíró, Xenophón ezt a tanácsot adta az építészeknek:"A házak déli oldalát magasabbra kellene építenünk, hogy a téli napot befoghassuk" 

11 Tehát az ember akarva-akaratlan kutatta a napenergiát
Tehát az ember akarva-akaratlan kutatta a napenergiát. Felfedezték, hogy a nap segítségével rengeteg dologra képesek. Arkhimédész például a nap sugarait visszaverő tükörrel gyújtotta fel a római hajókat, amelyek Szirakúzára támadtak (Krisztus előtt!).

12 A napból érkező energia létfenntartó energiaforrás az élőlények számára a Földön, de ez a forrás másfeleképpen is hasznosítható. A napelemekkel elektromos energiát állíthatunk elő, vagy a napkollektorok segítségével fűthetünk. A napenergia azonban szétszóródik, így nehéz összegyűjteni, de biztonságos és tiszta energiaforrás lenne, amely kiválthatná a fosszilis energiahordozókat.

13 Napenergia hasznosítás
A napenergia hasznosításának kétféle fajtája van: passzív és aktív. Most ezekkel fogunk foglalkozni. passzív aktív

14 Passzív napenergia Feltételei: Sütnie kell a Napnak
A napsütésnek el kell érnie a szerkezetet (pl.: napelem) a szerkezetnek tudnia kell a sugárzást hasznosítani A hasznosítónak alkalmasnak kell lenni a meleg tárolására, és közvetítésére

15 Passzív hasznosítás Az épületek hasznosítják a rájuk eső napsugarakat, némelyikük azonban kevésbé jól. Az építészeknek jól fel kell ismerniük, hogy lehet a házat úgy építeni, hogy a napot hasznosítani tudja (emlékszünk még Xenophón tanácsára?).

16 Aktív napenergia A passzív napenergia hasznosítás előnye az egyszerű és ezért költséghatékony megoldások alkalmazása. De ha hatékonyabban akarjuk a napenergiát hasznosítani, olyan megoldásokat kell használni, amelyek erre specializálódtak. Pl.: Napelem

17 Sík kollektorok A leggyakrabban használt napenergia hasznosító szerkezet a sík kollektor, vagy napelem. Általában be kell tájolni. Legtöbbször déli tájolásúak. Részei: elnyelő: magába gyűjti a napenergiát. lefedő rész: szigeteli a napelemet. kollektor doboz: merevíti, szigeteli, vízmentessé teszi a kollektort.

18 Szélenergia A szelet is régóta ismerte, és használta fel az ember. Legelőször vízen alkalmazták: a hajókat ez hajtotta. A szél nélkül Kolumbusz se fedezte volna fel Amerikát, és alighanem Simon Jacobsz de Vlieger se festette volna meg ezt a képet.

19 Mire használjuk? A szelet már a perzsák is tudták hasznosítani : ők találták fel az első szélmalmot. Így hát a szél a mindennapi élet kelléke lett. A szél fújt, az emberek megőrölték a gabonát, és ennek köszönhetően enni tudtak.

20 Szélgenerátorok Ausztria felé haladva az autópálya mentén sok, szélforgókhoz hasonló szélgenerátorokat látunk. Ezeket a szél hajtja, és energiát termelnek. 20 ilyen szélerőmű családnak biztosít energiát (!).

21 A szélenergia jövője A szélenergia hasznosítására nagy jövő vár az egész világon. Képzeljük csak el: Közép-Európában az áramszükségletek 20-30% százalékát is fedezheti. Mivel a szél nem fúj mindig, az energia kinyerését más eljárásokkal kénytelenek helyettesíteni valamikor.

22 Vízenergia A víz a legrégebbi energia és erőforrás ezer évvel ezelőtt már őseink használtak öntözőrendszereket. A víz energiájának a hasznosítása korlátozott volt, mert csak helyben lehetett felhasználni. A vízerőműveknél nemegyszer elzárják a folyóvizet gáttal: ez növeli a víz esését.

23 Erőmű fejlesztés A következő években várhatóan Ázsiában is elkezdik az erőművek fejlesztését. Leginkább az újgazdag államok (Dubai, India) és Dél-, DK-Ázsia nagyobb része fog ebbe becsatlakozni. Jelenleg is Európa mellett Ázsia termeli a legtöbb energiát, megelőzve az USA-at, így úgy tűnik, hogy Keleten nagy jövője van az energiafejlesztésnek.

24 Kérdések, avagy most kiderül, hogy mennyire volt érdekes az előadás?
Melyek a megújuló energiahordozók?? Hasznosítható-e villamos energia termelésére a napenergia? Miért van jövője a szélenergiának? Mi a hátránya? Melyik a leggyakrabban használt napenergia hasznosító szerkezet? Melyek a napenergia előállításának feltételei? Áramtalanítod a számítógépedet, telefontöltődet, tévédet, ha már nem használod?

25 Források Szemtanú sorozat: Erő és mozgás c. könyve Mi Micsoda sorozat: Energia, és Atomenergia c. könyvei.


Letölteni ppt "Megújuló Energiák Készítette: Simó József 6. osztály"

Hasonló előadás


Google Hirdetések