Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK."— Előadás másolata:

1 Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK TÍPUSAI ÉS AZOK JELLEMZŐI

2 JELMAGYARÁZAT: – Kék: cím – Zöld: tudnivalók – Piros: fontos

3 A MEMÓRIÁK TÍPUSAI A memóriáknak két FŐ típusát különböztetjük meg:  RAM: – Írható, olvasható memória!!!!!!!  ROM: – Csak olvasható memória!!!!!!!

4 HOGY MI AZ A RAM ÉS A ROM? Mind a kettő véletlen elérésű írható/olvasható (RAM) vagy csak olvasható (ROM) adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A ROM-ot pedig programok- illetve a programhoz tartozó beállított értékek tárolására használják.

5 A RAM FŐBB PARAMÉTEREI A RAM egyik legfontosabb adata hogy mekkora a tárolókapacitása. Ez átlagba 2-4GB közé esik. (Érdekesség: a jelenlegi legnagyobb tárolókapacitású RAM 84GB-os, ami messze felülmúlja az eddigieket.) A másik pedig a memóriamodul sebessége (ez mutatja hogy milyen gyorsan lehet belőle adatokat kiolvasni, írni): Ezt befojásolja az órajel (1600 Mhz a max.) és a késleltetési idő.

6 A RAM FAJTÁI SRAM DRAM

7 SRAM A RAM FAJTÁI : SRAM Minden memóriacellát egy kétállapotú tároló alkot. Ezért bonyolultabb, és drágább kivitelű. Előnye viszont, hogy fogyasztása rendkívül kicsi és nagyobb a sebessége, mint a dinamikus RAM-nak.

8 DRAM A RAM FAJTÁI: DRAM Egy memória cellát egy kondenzátor, és egy tranzisztor épít fel. Az információt addig tárolja, amíg a kondenzátor ki nem sül. Az információ elvesztését kiküszöböli a memória frissítése. Előnye az olcsósága, kis mérete. Hátránya a frissítés szükségessége, valamint kisebb sebessége.

9 Ram memóriák

10 ROM A ROM : egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas. Tartalma nem változtatható!!!!!!! Az eszköz a benne tárolt adatokat típustól függően...: –korlátlan ideig (pl. maszk programozott ROM) –korlátozott ideig (általában 20év)...áramtalanított állapotban is megőrzi.

11 A ROM FAJTÁI GYÁRI ROM PROM EPROM EEPROM FLASH

12 A ROM FAJTÁI: GYÁRI ROM Az első a klasszikus maszk-programozott ROM: Tartalma a gyártás után később már nem módosítható. Használata nagy darabszám esetén előnyös, mert olcsó az előállítása.

13 PROM A ROM FAJTÁI: PROM Angol elnevezése: P rogrammable R ead- O nly M emory Programozható ROM PROM programozóval egyszer írható memória típus. Az írás során speciális belső kapcsolatokat éget át a készülék, amely kapcsolat már nem állítható helyre.

14 EPROM A ROM FAJTÁI: EPROM Törölhető, és programozható ROM Angol elnevezése: E rasable P rogrammable R ead- O nly M emory A memóriába írt tartalom ultraibolya (UV) fénnyel törölhető, majd újraírható.

15 EEPROM A ROM FAJTÁI: EEPROM Angol elnevezése: E lectrically E rasable P rogrammable R ead- O nly M emory Az írás, és törlési művelethez már nem kell a memóriát kiépíteni Az írási és olvasási ciklusai viszonylag lassúak (más memóriákhoz képest) Elektromosan törölhető ROM

16 Rom memóriák

17 FLASH A ROM FAJTÁI: FLASH A flashmemória: elektronikusan törölhető és újraprogramozható egy nem felejtő, megmaradó típusú számítógépes adattároló technológia A tároló eszköznek nincs szüksége tápfeszültségre ahhoz, hogy a benne tárolt információt megőrizze. emellett az EEPROM egy speciális változata

18 A FLASHMEMÓRIÁK TÍPUSAI: NOR NAND

19 NOR A FLASHMEMÓRIÁK TÍPUSAI: NOR párhuzamos adathozzáférés közvetlenül futtatható benne program viszonylag drága viszonylag kisebb kapacitású

20 NAND A FLASHMEMÓRIÁK TÍPUSAI: NAND soros adathozzáférés nem futtatható benne közvetlenül program olcsó nagy kapacitású

21 Flash memóriák

22 FELADATOK: 1.Mekkkora a tárolókapacitása az eddig ismert legerősebb RAM-nak? –84GB –67GB –92GB –78GB 2.A memóriákat hány fő csoportba tudjuk sorolni? –4–4 –3–3 –5–5 –2–2 (Minden feladat megoldását a füzetbe írjátok le!)

23 FELADATOK: 3.A ROM-on belül hány memóriatípust ismerünk? –3–3 –4–4 –6–6 –5–5 4.A DRAM egy memóriacelláját...: –...két kondenzátor és egy tranzisztor –...egy kondenzátor és egy tranzisztor –...két kondenzátor és két tranzisztor –...egy kondenzátor és két tranzisztor –...alkotja

24 IGAZ/HAMIS 1.A RAM írható/olvasható memória. 2.A ROM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. 3.A Flash memóriáknak két típusa van a NOR és a PROM. 4.A DRAM és SRAM között nincs semmi különbség.

25 FORRÁSOK: www.google.hu www.wikipedia.hu Képek: http://www.google.hu/imghp?hl=hu&tab=ii


Letölteni ppt "Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések