Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI"— Előadás másolata:

1 Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI
Tabulátorok Készítette: Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI

2 Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak
az adott szövegrészek bekezdésenkénti pozícionálására, számok, szavak oszlopokba rendezésére, különböző helykitöltők alkalmazására.

3 Jelölésük Jel Típus Balra igazított Jobbra igazított Középre igazított
Decimális Vonal

4 A szöveg BAL oldala feszül a tengelyhez.
Típusai Balra igazított Beírt szöveg A szöveg BAL oldala feszül a tengelyhez.

5 A szöveg JOBB oldala feszül a tengelyhez.
Típusai Jobbra igazított Beírt szöveg A szöveg JOBB oldala feszül a tengelyhez.

6 A tengely a szöveg mértani KÖZEPÉNÉL húzódik.
Típusai Középre igazított 2 cm 2 cm Beírt szöveg A tengely a szöveg mértani KÖZEPÉNÉL húzódik.

7 A számok helyiérték szerint igazítottak.
Típusai Decimális 1 10 100 1000 1,1 1,11 1,111 1,1 1,11 1,111 1 10 100 1000 A számok helyiérték szerint igazítottak.

8 A tengely mentén egy függőleges VONAL húzódik.
Típusai Vonal A tengely mentén egy függőleges VONAL húzódik.

9 Használatuk a vonalzó segítségével
Beírt szöveg Annyiszor kattintunk erre a gombra, míg a kívánt típus meg nem jelenik. 5 cm Kattintás segítségével elhelyezünk egy tabulátorpozíciót. Áthelyezéshez ragadjuk meg az egyik tabulátorpozíciót, és húzzuk a kívánt mérethez. Az egeret a kívánt méretre húzzuk, de közben más gombot NEM nyomunk le. Törléshez vigyük az egeret a kívánt tabulátorpozícióra. A gomb elengedésével töröljük a tabulátorpozíciót. A billentyűzeten megnyomjuk a tabulátor gombot. Ha van egyéb tabulátorpozíció elhelyezve a vonalzón, akkor arra, – egyébként pedig az alapértelmezett értékre ugrik a szöveg. Ekkor a tabulátor a kívánt méret és típus szerint igazítja a szöveget. A bal egérgomb folyamatos nyomva tartása mellett, fogjuk meg és húzzuk semleges területre.

10 A „Tabulátorok” ablak és előhívása
Pozíció: Alapérték: 1,25 cm Törlendő tabulátorok: Igazítás Balra Középre Jobbra Decimális Vonal Kitöltés 1 Nincs 2 ………. 4 _____ Felvétel Törlés Összes törlése OK Mégse Word 2007 esetében: a ”Bekezdés” ablak előhívása után, a bal alsó sarokban lévő „Tabulátorok” gombra kattintva hívhatjuk elő. Word 2003 esetében: „Formátum”  „Tabulátorok” menüpont alatt érhetjük el. A „Tabulátorok” ablak lehetővé teszi számunkra, hogy az értékeket, igazításokat pontosan állítsuk be, egy helyen kezeljük a tabulátorpozíciókat.

11 A „Tabulátorok” ablak alkalmazása
Pozíció: Alapérték: 1,25 cm Törlendő tabulátorok: Igazítás Balra Középre Jobbra Decimális Vonal Kitöltés 1 Nincs 2 ………. 4 _____ Felvétel Törlés Összes törlése OK Mégse 4 Beírt szöveg 4 CM Ez a méret az „Alapérték” pont alatt változtatható. Kattintással válasszuk ki a kívánt típust. (Ez a későbbiekben változtatható, egy adott tabulátorpozíció kijelölését követően.) Ekkor a tabulátorpozíció átkerül a törlendő listába. Ekkor a listában is megjelenik. Az „OK” gomb lenyomása után – ha nincs egyéb pozíció elhelyezve –, a szöveg az alapértelmezett értékre ugrik vissza. Ha a billentyűzeten megnyomjuk a tabulátor gombot, a szöveg az imént beállított pozícióhoz ugrik. Törléshez jelöljük ki a listában az adott tabulátorpozíciót. Írjuk be a tabulátor kívánt helyzetét. A beállított tabulátorpozíció megjelenik a vonalzón. Kattintsunk a „Törlés” gombra. A „Felvétel” gomb megnyomásával hozzáadjuk a tabulátorpozíciót. Végül az „OK” gomb megnyomásával hagyjuk jóvá a beállításokat

12 A tabulátorok kitöltése
Pozíció: Alapérték: 1,25 cm Törlendő tabulátorok: Igazítás Balra Középre Jobbra Decimális Vonal Kitöltés 1 Nincs 2 ………. 4 _____ Felvétel Törlés Összes törlése OK Mégse 4 Beírt szöveg …………………………... 4 CM A sor végén nyomjuk meg a billentyűzet tabulátor gombját. Az „OK” gomb lenyomása után máris módosul a kitöltés. Módosításhoz jelöljük ki a szerkeszteni kívánt tabulátorpozíciót. A „Felvétel” gomb segítségével adjuk hozzá a listához. Az „OK” gomb lenyomását követően a vonalzón is megjelenik. Válasszunk kitöltést. Írjuk be a tabulátor kívánt helyzetét. Válasszuk ki a kívánt típust. Válasszuk ki az új típust.

13 Példák

14 Aláírás készítése Pozíció: Alapérték: 1,25 cm Törlendő tabulátorok: Igazítás Balra Középre Jobbra Decimális Vonal Kitöltés 1 Nincs 2 ………. 4 _____ Felvétel Törlés Összes törlése OK Mégse 3 4 2 3 CM …… 2 CM 4 CM Igazgató A kurzorral álljunk bele abba a sorba, melyben a pontozást akarjuk elkészíteni. Nyomjuk meg kétszer a billentyűzeten a tabulátor gombot. Álljunk a következő sorba a kurzorral. Nyomjuk meg a billentyűzeten a tabulátor gombot.

15 Űrlap készítése Minden sor végén nyomjuk meg a billentyűzet
Pozíció: Alapérték: 1,25 cm Törlendő tabulátorok: Igazítás Balra Középre Jobbra Decimális Vonal Kitöltés 1 Nincs 2 ………. 4 _____ Felvétel Törlés Összes törlése OK Mégse 5 Név: ______________________ Osztály: ___________________ Javaslat: ___________________ __________________________ Név: Osztály: Javaslat: 5 CM Minden sor végén nyomjuk meg a billentyűzet tabulátor gombját. Jelöljük ki az összes sort.

16 Feladat Szerkeszd meg tabulátorok segítségével Vargha Ágnes – Ház című képversét! Forrás:

17 Sok sikert kívánok a tabulátorok használatához!


Letölteni ppt "Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések