Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Galambos Edit

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Galambos Edit"— Előadás másolata:

1 Készítette: Galambos Edit
Megújuló energiák Készítette: Galambos Edit Felkészítő tanárok: dr. Salamon József és Szabó Emánuel Iskola: Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola (2700 Cegléd, Kossuth F. u. 32. ) Feladatoknál vigyázz arra, hogy be legyen kapcsolva a hangszóró! 

2 Mi ez? A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, melyekből energia nyerhető ki, és amely jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül újratermelődik. Kép forrása: A megújuló energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel. Alkalmazásuk nem rombolja a környezetet. Nem okoznak olyan halmozódó káros hatásokat mint az üvegházhatás, a levegőszennyezés, vagy a vízszennyezés.

3 Napenergia Vízenergia M E Szélenergia Biomassza Geotermikus energia

4 Napenergia A Nap több trillió wattnyi potenciális tiszta energiát sugároz a Földre naponta, amit mi használhatnánk. Kihasználásnak fajtái: Passzív használat Szigetelt falak, délre néző ablakok stb. Aktív használat Drágább de hatásosabb. Napelem, napcella, napkollektor stb. Használat: fűtés, vízfűtés

5 A napelemes rendszer felépítése átlagos családi ház esetén
Aktív napenergia hasznosítás A napelemes rendszer felépítése átlagos családi ház esetén 1 a napelemek egyenáramot termelnek 2 kapcsolódobozban csatlakoznak a napelem kivezetések kábelei 3 az inverter(=feszültség átalakító) az egyenáramot 230V-os, 50Hz-es váltóárammá alakítja 4-5 az oda-vissza mérő óra számolja a saját fogyasztásra elhasznált és a hálózatban visszatáplált áram arányát A Napkollektor: a napenergia befogására, tárolására és hasznosítására alkalmas a napsugárzást elnyeli és a keletkezett hőt adja át. Meleg víz készítésére, fűtésrásegítésre, uszodafűtésre használják. Képek forrása:

6 Passzív napenergia hasznosítás
Egy ház a passzív energia felhasználásra a legoptimálisabb, ha a különböző évszakok 12 adottságait kihasználja, de káros következményei ellen védekezik is. A magyar falvakra jellemző tornácos- verandás épületek, melyek védenek az eső, és a túlzott napfény ellen, de télen beengedik az épületbe a napsütést. Kép forrása: Az új építésű házaknál célszerű: az épületek ablakait , az előteret, az üvegezett teraszt, télikert et a déli oldalon elhelyezni így a fűtési energiával spórolhatunk. A passzív napenergia-hasznosítás hatásfoka 15-30%.

7 Igaz vagy Hamis? Aktív és passzív csoportokra osztjuk a Napenergia felhasználását. Ma Magyarországon a napenergia kínálta lehetőségeket 100%-osan kihasználjuk. A Napenergia legnagyobb részét fűtésre használjuk fel.

8 Vízenergia A vízenergia nem más, mint a víz által közvetített mozgási energia. Legelhanyagoltabb és legbőségesebb energiaforrás Nem szennyezi a környezetet és nem termel sem szén-dioxidot, sem más, üvegházhatást kiváltó gázt. Hasznosítás formái: vízi malom vízi kerék hullám energia ár-apály energia Kép forrása:

9 Alulcsapott vízikerék
Vízi malom Alulcsapott vízikerék A vízimalom erőforrásként vízi energiát felhasználó elsősorban gabona őrlésére szolgáló malom: épület és gépi berendezés. A vízimalmok folyók vagy patakok mellé emelt épületek, melyeknek gépeit vízkerék (vízikerék) hajtja meg. Ennél a típusnál a lapátok belemerülnek az áramló folyóba, így szinte minden áramló vízben lehet használni. A hátránya azonban, hogy használhatatlan ha a víz folyásiránya áradás miatt megváltozik. Képek forrása:

10 A skót Ocean Power Delivery Ltd fejlesztette ki
Hullám energiája Az ár-apály energia Kihasználása: Pelamis segítségével (= tengeri kígyó). A skót Ocean Power Delivery Ltd fejlesztette ki A tengerek folyamatos felszíni hullámzása és a mélytengeri áramlatok jelentős energiát hordoznak. Kitermelése nagy beruházásokat igényel. Képek forrása:

11 Igaz vagy Hamis? Legelhanyagoltabb és legbőségesebb energiaforrás.
Szennyezi a környezetet, szén-dioxidot és más üvegházhatást kiváltó gázokat termel. A vízimalmok gépeit vízikerék hajtja meg.

12 Szélenergia A szélenergia megújuló energiafajta, amelynek termelése környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben nő a világban. A szélenergia kitermelésének modern formája a szélturbina lapátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá. Ennél sokkal öregebb technológia a szélmalom, amelyben a szélenergia csak mechanikus szerkezetet működtetett és fizikai munkát végzett, mint a gabonaőrlés, vagy a vízpumpálás. Kép forrása:

13 A szélenergia európai hasznosítása
Európa gazdag szélenergiában. 2005 végére kb szélturbinát állítottak használatba, melyek 83 TWh áramot termeltek, ami kb. 2.8%-a Európa áramszükségletének. A terv… szélturbina  965 TWh áram Kép forrása: TWh=1012 Wh

14 Miért jó a szélenergia?  nincs üzemanyagköltség  nincs árkockázata
Kép forrása:  nincs üzemanyagköltség  nincs árkockázata  nem kell „kitermelni”  nem kell finomítani  nem igényel vezetéket  nincs CO2 kibocsátása

15 Igaz vagy Hamis? A szélenergia kitermelésének modern formája a szélturbina lapátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá. Környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben csökken a világban A szélenergia kitermelése nem igényel vezetéket.

16 Biomassza Energetikailag hasznosítható növények, termés,
melléktermékek, növényi és állati hulladékok. Kép forrása: A biomassza segítségével fosszilis tüzelőanyagok(kőolaj, földgáz, szén félék) válthatóak ki és ideális esetben az elégetett növényi anyag 1 éven belül újratermelődik, megteremtve ezzel a fenntartható fejlődés és energiagazdálkodás lehetőségét.

17 Csoportosítása felhasználása szerint
Tüzelhető biomassza viszonylag alacsony nedvességtartalmúak és ennek megfelelően magas fűtőértékűek A legjellemzőbb tüzelt biomassza-fajták : tűzifa apríték, fűrészpor , szalma, energiafű, illetve ezekből előállított pellet. A fűből préseléssel apró darabkák, azaz pellet készíthető, amely kiválóan alkalmas kisebb kazánok fűtésére. Fűtőértéke közelíti, illetve meghaladja a hazai barna szenek, valamint a fa és a szalma fűtőértékét. Kép forrása:

18 Csoportosítása felhasználása szerint
Elgázosítható biomassza . Nagyobb nedvességtartalmú növényi hulladékból, vagy állati hulladékból áll. Pl: cukortartalmú növények, zöld növényi hulladék, állati szennyvíziszap, trágya Elgázosító kazán Biomassza elgázosítás történhet elgázosító kazánban is, ahol tökéletlen égés során nyerünk ú.n. generátorgázt Kép forrása: generátorgáz = szilárd tüzelőanyag levegővel történő elgázosításával termelt magas hő értékű üzem- és fűtőanyag

19 Gépjármű-üzemanyagként hasznosítható biomassza
Csoportosítása felhasználása szerint Gépjármű-üzemanyagként hasznosítható biomassza Ezeket a biomasszákat két alapvető csoportra bontjuk a helyettesített tüzelőanyag fajtája szerint: Biodízel Bioetanol gyár Benzin esetében (ld. bioetanol): magas cukortartalmú (pl. cukorrépa), magas keményítőtartalmú (pl. burgonya) vagy magas cellulóztartalmú (pl. nád, energiafű) növények, melyekből etanol gyártható. Diesel esetében (ld. biodízel): olajtartalmú növények, melyből az olaj kisajtolható, és egyszerűbb vegyszeres kezelések után a diesel olajhoz hasonló anyag nyerhető (például repce, oliva, napraforgó stb.) Képek forrása:

20 Igaz vagy Hamis? Biomasszának számít a tűzifa apríték, fűrészpor , szalma, energiafű, illetve ezekből előállított pellet is. Gépjármű-üzemanyagként használható biomassza készülhet cukortartalmú növényekből, zöld növényi hulladékokból, állati szennyvíziszapból vagy trágyából. Biomassza elgázosítás történhet elgázosító kazánban is, ahol tökéletlen égés során nyerünk ú.n. generátorgázt.

21 Geotermikus energia A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent. A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik a hőmérséklet. Kép forrása: Napjainkban a geotermikus energiát számos területen alkalmazzák: A mezőgazdaságban az üvegházak fűtése Lakások, lakótelepek fűtése Villamosenergia termelés Termálvíz formájában nem kiapadhatatlan forrás.

22 Geotermikus energia hazánkban
A geotermikus energia hordozóját hazánkban döntően a termálvíz képviseli. A geotermikus energia additív energiaforrás, amely a többi energiahordozó hasznosításával együtt, azokat kiegészítve hasznosítható. A geotermikus energia kifogyhatatlan, de hazánkban csak egyes helyeken koncentrálódó, helyi energiaforrás. Kép forrása:

23 Geotermikus talaj kollektoros hőszivattyú
Több száz méter hosszú speciális csöveket fektetnek le 1-2 méter mélyen. Ez a felszín közeli hőenergiát aknázza ki egy hőszivattyúval. Nagy felületen (a fűtött alapterület 2-3-szorosán) kell a telket megbontani a csövek lefektetésekor, ezért leginkább új építésű házak esetén ajánlott. Négyzetméterenként W energiát nyerhetünk. Ennek nagysága függ a talaj hővezetésétől, nedvességtartalmától, és az esetleges talajvíztől. Kép forrása:

24 Geotermikus talajszonda
Általában méter mély furatokban elhelyezett függőleges szondák kis helyigényűek a vízszintes kollektorokkal ellentétben. A szondákban, hasonlóan kollektor rendszerhez, környezetre ártalmatlan víz-propilénglikol keverék kering. A hőszivattyú méretéből, a fűtési rendszer tulajdonságaiból és a rendelkezésre álló geológiai, geofizikai adatok alapján a telepítést végző cég megállapítja a szükséges furatok számát, mélységét valamint a szonda típusát. Kép forrása:

25 Igaz vagy Hamis? A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A geotermikus energia a többi energiahordozó nélkül hasznosítható. Nagy felületen kell a telket megbontani a geotermikus talaj kollektoros hőszivattyú csöveinek lefektetésekor, ezért leginkább új építésű házak esetén ajánlott.

26 Források wikipedia - megújuló energia wikipedia - napenergia
wikipedia - vízimalom 44wikipedia - biomassza wikipedia - geotermikus enegia vízengergia szélenergia Képek forrásai feltüntetve a diák jegyzeteinél!

27 Köszönöm a figyelmet! 


Letölteni ppt "Készítette: Galambos Edit"

Hasonló előadás


Google Hirdetések