Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vezeték nélküli hálózat eszközei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vezeték nélküli hálózat eszközei"— Előadás másolata:

1 Vezeték nélküli hálózat eszközei
A router Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközép Iskola Budapest,Egressy út 71. Bukovszky Dániel 10.k Gál Tamás

2 Mi a hálózat? A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt gép. Közöttük adatforgalom zajlik. A központi számítógép neve: szerver. A szerverhez kapcsolódó gépeket kliensnek vagy munkaállomásnak nevezzük.

3 A hálózat fajtái Személyi hálózat- PAN( Personal Area Network)
Akkor kapunk ha a telefonunkat összekapcsoljuk a számítógéppel. (A PAN eszközöket legtöbbször bluetooth-tal vagy IrDA (infravörös fénnyel). Helyi hálózat- LAN ( Local Area Network) Helyi hálózatokat alakítanak ki, ha a számítógépeket egy intézmény belül kell összekötni. ( A LAN eszközöket egy szerver géppel+egy elosztóval(hubbal) tudjuk megcsinálni.

4 Városi hálózatok- MAN ( Metropolitan Area Network)
Városi hálózatok egy település határain belül jönnek létre. (Akkor is Városi hálózatot ha egy városon belül összekapcsoljuk a működő iskolákat.) Kiterjedt hálózatok- WAN ( Wide Area Network) A kiterjedt hálózatok egy országra,kontinensre,akár egy egész világra kiterjedhetnek. (Az egyik legismertebb hálózat az Internet.)

5 A hálózat-hoz szükséges
A számítógépen kívül szükségünk van. A hálózatot kezelni tudó operációs rendszerre. (Pl.:Windows NT;Windows 2003 server;Linux…) A számító géphez szükséges egy hálózati kártya ami fogja a hálózaton érkező anyagot. (Pl.:hálózati kártya;háló kártya) A hálózati anyag továbbítására alkalmas összekötő eszköz. (Pl.:kábel;rádiófrekvencia;mikrohullám…) Jelek erősítésére alkalmas, különböző hálózatok illesztéséhez alkalmas eszköz. (Pl.:Hub;Switch;Router)

6 Router csatlakoztatása
A pc automatikus ip cím keresésre legyen állítva (Helyi kapcsolat(Tulajdonság) TCP/IP protokoll(tulajdonság) Olvassuk el a Routerhez mellékelt használati utasítást(ha nem értjük kérjünk segítséget) Csatlakoztassuk a Routert(lan1 csatlakozóval) a pc-hez UTP kábellel Futtassuk a hozzá mellékelt lemezt ha ezt meg tettük futtassunk egy böngészőt Címsorba (Felhasználó és a jelszó megtalálható a Router alján) Ez minden esetben változik!

7 Router beállitása Ha ez megvan akkor keressünk egy „Network->WAN” gombot WAN-on belül válasszuk ki milyen netünk van (PPPoE-tárcsázós|Dynamic IP-automatikus ip cím|Static IP-nem változó IP cím Itt adjuk meg a netünknet megfelelő adatokat amiket a szolgáltatotól kaptunk.)

8 PPPoE Username + Password-hoz a szolgáltatótól kapottat kell beírni
Jelöljünk be a „Connect automatically”-t Majd utána mentsük (SAVE) Security->Firewall(Itt válasszuk az „Enable Firewall”-t)

9 Static IP Itt meg kell adni a szolgáltató által kapott adatokat
(IP cím,Alhálózati maszk,Alapértelmezett átjáró) Majd utána mentsük (SAVE) Security->Firewall(Itt válasszuk az „Enable Firewall”-t)

10 Dynamic IP Ezt az internet típust legegyszerűbben a „Quick Setup”-on belül tudjuk beállítani (Itt megcsinál magának mindent.) Security->Firewall(Itt válasszuk az „Enable Firewall”-t) Majd utána mentsük (SAVE)

11 Router összehasonlítás
HRO TP-LINK WIRELESS 54MBPS ROUTER TL-WR340GD Sebesség: 54Mbs Lan portok száma 4 Cserélhető antennával beépített tűzfallal WPA2, WEP 152 bit Ár:4751Ft HRO TP-LINK WL 300 MBPS ROUTER WR1043ND 3X3MIMO 300Mbps sebesség -4 10/100/1000 LAN és 1 10/100/1000 WAN portok Cserélhető antennák (RP-SMA) SPI tűzfal 64/128/152-bit WEP, WPA, WPA2 Ár:13750Ft

12 Router titkosítás A router titkosítással el lehet kerülni,hogy valaki rácsatlakozzon a routerünkre. Több fajta védelem is létezik de a leggyakrabban használtak:WPA,WPA2,WEP WEP:(Wired Equivalent Privacy)1997 arra szánták,hogy ugyan olyan biztonságosa legyen mint egy vezetékes net.2001-ben komoly gyengeség ->feltörték.2004-ben a i szabvány jóváhagyásakor az IEEE bejelentett,hogy a WEP-40 és WEP-104 érvénytelen lesz mivel nem feleltek meg a biztonsági előirásnak. WPA :(Wi-Fi Protected Access) WEP-nél biztonságosabb. Tartalmazza az IEEE i főbb szabályait.Eggyüt müködik az összes vezeték nélküli hálózati eszközzel. WPA2:WPA2-be tehát beépítették a i. szabvány főbb jellemzőit->TKIP, Michael algoritmust, AES-alapú algoritmus,CCMP március 13-tól minden vezeték nélküli eszköz kötelezően WPA2 szabvány szerint készül.(A WPA2 típusu termékeket „Wi-Fi”-jelöléssel vannak ellátva.

13 Amiket a napokban csatlakoztathatunk a routerhez
Minden wifi-vel rendelkező adathordozó –tároló.(Pl.:Iphone,Wifi-vel rendelkező laptop,androidos mobil stb.) Iphone:Internetezési képességekkel rendelkező multimédiás mobiltelefon amit az Apple cég tervezett. Androidos mobiltelefon:Ami tudja kezelni a wifi-t. Laptop:Olyan laptop ami rendelkezik wifi jel vevővel.

14 Forrás http://informatika.gtportal.eu/index.php?f0=hal_meret_01
(3-4. dia kép+szöveg) (kép+szöveg) könyv ( saját kép+routerhez kapott könyv)


Letölteni ppt "Vezeték nélküli hálózat eszközei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések