Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Damjanich János Általános Iskola

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Damjanich János Általános Iskola"— Előadás másolata:

1 Damjanich János Általános Iskola
Készítette: Gyurik Szilvia 8.b Napjaink háttértárolói Iskola neve és címe: Damjanich János Általános Iskola 2117 Isaszeg, Madách Imre u. 1. Felkészítő tanár: Andócsi Edina

2 Az óra menete: Bemegyek és kivárom az általános 5 percet (jelentés,leülés,kipakolás stb…).(5 perc) Majd Power point levetítése közben,elmesélem az anyagot.(10 perc) A vetítés során a kiemelt szövegeket le kell írniuk a gyerekeknek.(5 perc) Majd egy adott szövegértéshez kapcsolódó kérdéseket a gyerekeknek meg kell oldaniuk.(25 perc) Feladom a házi feladatot.(3perc)

3 Napjaink háttértárolói
Power point( amit az órán levetítenék) Napjaink háttértárolói Ha a számítógépeknél készített munkáinkat szeretnénk megőrizni a gép kikapcsolása után is, akkor ezeket el kell menteni vagy tárolni kell. Erre alkalmas a háttértárolók használata. Háttértárak: Energia felhasználása nélkül megőrzik a számítógépes adatokat! A legfontosabb háttértárolók: Merevlemez Flopi Dvd és a cd Pendrájv Memóriakártya Ezeket egy kicsit részletesebben is átvesszük! Kezdjük is!

4 Merevlemez: A leggyakrabban használt háttértár
Merevlemez: A leggyakrabban használt háttértár. Ezt nem lehet látni, mivel a számítógépházba van elhelyezve. A merevlemez több egymás fölé helyezett fémkorongból áll. Ezek a lemezek egy zárt dobozba vannak zárva, hogy védettek legyenek. A lemez és a meghajtó egybe van építve. Flopi: Kisebb jelentőségű, de azért még használatban van. Az adatokat egy hajlékony lemez tárolja. E körül van a műanyag tok, ami megvédi a lemezt. A flopi kezeléséhez flopi meghajtóra van szükség. A rajta tárolt adatok könnyen elveszhetnek. A cd és a dvd: Ezek már korsze-rűbbek a flopinál. Ezek vékony fémkártyával bevont műanyag korongok. Használatukra meghaj-tóra van szükség. A lézerfénnyel olvassa le és írja rá a számítógép.

5 Merevlemez Flopi Flopi meghajtó Cd Dvd Dvd és Cd Meghajtó

6 A maximálisan tárolható adatmennyiséget az eszközök kapacitásának nevezzük.
Pendrájv: Kis méretű nagy kapacitású háttértár. Meghajtóra nincs szükség. A számára kialakított csatlakozóhelyen( ahol a perifériák hozzákapcsolódnak a számítógéphez) illeszthető a számítógéphez. Memóriakártya: Memóriakártyát tartalmaznak a fényképezőgépek és a videokamerák. Ezekre kerülnek a képek és, innen tölthető át más eszközre.

7 Pendrájv Memóriakártya (Ez a vége a power pointnak.)

8 Szövegértés I.Mágneses elven működő háttértárak írható – törölhető háttértárak. 1.Szalagos - soros elérésű tárak, nagy mennyiségű adat archiválására és napi mentésre alkalmasak 2.Lemezes közvetlen(direkt) adatelérésű tárak Hajlékonylemez – floppy disk drive FDD Merevlemez – hard disk drive HDD II.Optikai elven működő lemezek 1.CD (Compact Disc) Fajtái: CD-DA CD-ROM CD-R CD-RW 2.DVD (Digital Versatille Disk) DVD-ROM DVD-R DVD-RW III. Elektronikus elven működő tárak Pen drive USB drive Memóriakártyák (SD, XD, MultiMedia Card)

9 Válaszolj a kérdésekre! A füzetbe dolgozz!
„Ki az okosabb?” Válaszolj a kérdésekre! A füzetbe dolgozz! Írd le melyik 3 fő csoportba soroljuk a háttértárolókat! Írj példákat a lemezes-, az optikai- és az elektronikus elven működő tárakhoz! Írd le a cd fajtáit! Írd le a dvd fajtáit! Minek a rövidítése az FDD, a HDD, a CD és a DVD? Emlékezz! Mi a feladata a háttértárolóknak? Mit nevezünk kapacitásnak? Mit nevezünk csatlakozóhelynek? Házi feladat: Válassz ki egy háttértárolót és készíts róla egy plakátot! A plakát mérete legyen: A/3.

10 Bánné Mészáros Anikó - Csintalan Tamás – Lakosné Makár Erika:
Forrás: Wikipédia( Bánné Mészáros Anikó - Csintalan Tamás – Lakosné Makár Erika: Informatika 5.osztály (Nemzeti Tankönyvkiadó) Prompt Oktatóközpont Gödöllő


Letölteni ppt "Damjanich János Általános Iskola"

Hasonló előadás


Google Hirdetések