Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezetvédelem Jövőnk védelme

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezetvédelem Jövőnk védelme"— Előadás másolata:

1 Környezetvédelem Jövőnk védelme
Tanuló: Peremiczki Norbert 1/9 élelmiszer eladó osztály Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola Iskola címe: 1064 Budapest, Szondi u. 41. Telephelye: BETISZK Telephely címe: 1074 Budapest, Dohány u.65.

2 El lehet képzelni (Bár nem érdemes)
„A bolygónkat élhetővé tévő növények, állatok, madarak, erdők, óceánok és füves területek sokasága forog veszélyben. Ha ez a biológiai sokféleség megszűnik, vele együtt az élethez Szükséges természetesnek vett dolgok , mint a friss víz, a tiszta levegő és az élelem is eltűnhet.” Forrás: ec.europa.eu/consumers/empowerment/docs/agenda_hu_2009.pdf

3 élhető, fenntartható környezet védelme és kialakítása
Természetvédelem Környezetvédelem élhető, fenntartható környezet védelme és kialakítása élő, természeti értékek megőrzéséért küzd Fontosnak tartja, hogy az emberi termelési, fogyasztási rendszer fenntartható legyen, illetve azzá váljon. Forrás: ec.europa.eu/consumers/empowerment/docs/agenda_hu_2009.pdf

4 A környezetvédelem története
A modern környezetvédelmi mozgalom kialakulása elválaszthatatlan az ipari forradalom által jelzett változásoktól. 1863 Nagy-Britannia: első nagy, modern környezetvédelmi törvény Angliában: „Vissza a természetbe” mozgalom Egyesült Államok: hasonló kísérletek Henry David Thoreau: Walden művében a saját vissza a természethez kísérletének tapasztalatairól ír és sikeresen lobbizott a Yosemite Nemzeti Park létrehozásáért és részt vett a Sierra Club megalakításában.

5 Mit tehetÜNK? Részesítjük előnyben a természetes termékeket!
Ne terheljük feleslegesen a környezetünket! - takarékoskodjunk és használjunk lehetőség szerint alternatív energiákat - utazzunk tömegközlekedéssel - vásároljunk helyi és szezonális élelmiszereket Kezdjünk újrahasznosítani! - komposztáljuk a konyhai és kerti hulladékot - gyűjtsük szelektíven a hulladékot Óvjuk a biológiai sokféleséget - pl. ismerjük meg az EU NATURA 2000 Programját!

6 Feladataink rendszerezve
Együtt-működés Tisztább energia Tisztább közlekedés Ökootthon Erdők megóvása Tengerek megóvása Forrás: Glenn Murphy: Mit tehetünk mi?

7 Együttműködés

8 Tisztább energia Szélerőmű Hullám-erőmű Naperőmű Atom-erőmű Forrás:
Hullámerőmű kép: Atomerőmű: Szélerőmű: Naperőmű:

9 Tisztább közlekedés

10 Tisztább közlekedés „Fiatal magyar tervező alkotta meg a Credo E-Bone néven bemutatott forradalmi buszkoncepciót. A tanulmány nem pusztán hatékonyságával, hanem egyedi megjelenésével is új színt vihetne a hazai buszgyártásba. Simon Péter tiszta üzemű tanulmányát hidrogén hajtja, könnyűépítésű karosszériájának szerkezetét az emberi csontváz ihlette.” Kép és szöveg forrása:

11 Öko ház hőszigetelés tetőkert padló energiatakarékos üvegház
komposztálás szelektív hulladék gyűjtés Forrás:

12 Az erdők megóvása Az elmúlt negyven évben bolygónk eredeti erdőségeinek több mint felét irtották ki Kép forrása: Glenn Murphy: Globális felmelegedés – Mit tehetünk?

13 Erdők és tengerek megóvása
Kiegyensúlyozzák a természetes és emberi úton a légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségét. Szénkötők Erdők

14 Natura 2000 Program Egy Zöld infrastruktúra:
összefüggő európai ökológiai hálózat, amely biztosítja a biológiai sokféleség megóvását közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok (vadon élő állat- és növényfajok) hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. Forrás:

15 Natura 2000 Az EU területének majdnem egyötödét jelenti. kb védett területtel, mely összesen kb km2-t fed le délen a Kanári szigetektől, északon Finnországig. Forrás:

16 Magyarország területének közel 21%-a került a Natura 2000 hálózatba
jelölt területek Forrás:

17 Forrás: http://natura2000.eea.europa.eu/#

18 Tudásfelmérő Mi a Natura 2000 Program?
Mi a Természetvédelem és mi a Környezetvédelem? Sorolja fel az öko ház legalább 5 jellemzőjét! Adjon meg szénkötőket! Mit jelent a tisztább közlekedés? Mit jelent a tisztább energia?

19 Források ec.europa.eu/consumers/empowerment/docs/agenda_hu_2009.pdf
Hullámerőmű kép: Atomerőmű: Szélerőmű: Naperőmű: Glenn Murphy: Globális felmelegedés – Mit tehetünk?


Letölteni ppt "Környezetvédelem Jövőnk védelme"

Hasonló előadás


Google Hirdetések