Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vincze Alexandra Napjaink háttértárolói Felkészítő tanár: Bartha Katalin Kossuth Zsuzsa Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 3300 Eger, Bem tábornok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vincze Alexandra Napjaink háttértárolói Felkészítő tanár: Bartha Katalin Kossuth Zsuzsa Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 3300 Eger, Bem tábornok."— Előadás másolata:

1 Vincze Alexandra Napjaink háttértárolói Felkészítő tanár: Bartha Katalin Kossuth Zsuzsa Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 3300 Eger, Bem tábornok út 3.

2 Tartalomjegyzék Háttértárak Mágneses elven működő háttértárak Streamer
Floppy Disk Drive Zip drive Microdrive Merevlemez Optikai elven működő háttértárolók CD-lemez DVD-lemez Blu- ray lemez Elektromos elven működő háttértárolók Pendrive Flash memóriák : SmartMedia Card (SM) Compact Flash Card (CF) MultiMedia Card (MMC) Secure Digital (SD) Érdekességek Holografikus tárolók DNS alapú tárolók

3 Háttértárak Olyan tárolóeszközök, amelyek hosszú távon, nagy mennyiségű adatot képesek tárolni. Ezek az eszközök is az alaplapra csatlakoznak, speciális kábelek segítségével. Egy háttértár formázása az esetben lehet indokolt, ha valamilyen okból olvashatatlanná válik, vagy a háttértárban sérülés keletkezik, és szeretnénk továbbra is használni. A menthető fájlok lemásolása után formázunk. Háttértárak fajtái: Mágneses elven működő tárolók Optikai elven működő tárolók Elektromos elven működő tárolók

4 Mágneses elven működő háttértárolók
Szalagos egység: Streamer Más néven mágnesszalagos háttértár. Hátrányuk, hogy a szalagot oda kell pörgetni, ahol a keresett információ található, ezért inkább csak a teljes merevlemez tartalom biztonsági mentésére szokták őket használni, elsősorban nagyobb intézményeknél. Létezik 600 GB-os változata is. Floppy Disk Drive (FDD) Kislemez, floppy 3 ½ inch méretű Kapacitása: 1, 44 MB A műanyag tokban egy hajlékony műanyag lapra felvitt mágneses felület található. Az adatokat mágnes-korong őrzi,amely koncentrikus körökből (sáv) épül fel. A körök logikailag kisebb egységekre (szektor) vannak osztva.

5 Kapacitása 100 MB, majd 250 MB, és végül 750 MB-ra bővítették.
Microdrive Ebben a lemez egy nagyobb méretű fémpénznyi. Vastagsága 5mm. Kapacitása 2008-ban már 8GB. Merevlemez (HD: Hard Disk) Az adatokat mágnes-korongok őrzik. Az adatokat író- olvasó fejek kezelik. A lemez fordulatszáma 5400, 7200 vagy percenként. Az író-olvasó fej és a lemez sebessége 100km/h feletti. Kapacitása GB-ban mérhető. (Napjainkban gyakori a 500 GB nagyságú, sőt, van már Terabyte nagyságú is!) Zip drive Kapacitása 100 MB, majd 250 MB, és végül 750 MB-ra bővítették. Elterjedésének gátja a magas árán kívül a hagyományos kisfloppyval való kompatibilitás hiánya volt. Inkább kiscégek használták adataik napi archiválására.

6 CD (Compact Disk) Optikai elven működő háttértárolók
Méreteit tekintve a CD általában 120 mm átmérőjű, és 1,2 mm vastag. Kapacitása 650 MB. Ritka ugyan, de léteznek a Mini–CD lemezek. Az adatok nem koncentrikus körökben helyezkednek el, hanem körkörös spirálvonal mentén. Az információ ráégetése lézerfény segítségével történik, kiolvasása is szintén, csak csökkentett energiaszinttel. DVD (Digital Versatile Disk) DVD lemezt a kinézete alapján szinte lehetetlen megkülönböztetni a CD-lemeztől. Léteznek mindi DVD-k is. Kapacitása 4,7 GB. Az adatok nem koncentrikus körökben helyezkednek el, hanem körkörös spirálvonal mentén. Egy közönséges DVD élettartama, jó tartási körülmények közt év.

7 CD (Compact Disc) CD lemez kapacitása 750 MB körül mozog. CD-ROM Csak olvasható, nem írható. Tartalmát a gyárban kapja meg. CD-R (CD Recordable) egyszer írható lemez. CD-RW (CD ReWritable) Tartalma törölhetők, újraírhatók. CD Text hanganyag mellett szöveges album és száminformációkat is tartalmaz (hat!) CD-Extra (CD Plus) hanganyagot és –általában ehhez kapcsolódó – számítógépes adatokat tartalmaz. DVD (Digital Versatile Disc) DVD5:egyoldalas, egyrétegű. Kapacitás: 4,7 GB. DVD9:egyoldalas, kétrétegű. Kapacitás 8,5 GB. DVD10:kétoldalas, egyrétegű. Kapacitás: 9,4 GB. DVD18 :kétoldalas, kétrétegű. Kapacitás: 17 GB. DVD-ROM adat, préselt DVD-Video mozgóképek tárolására DVD-Audio hang tárolására DVD-RAM adat, közvetlen elérésű DVD-R és DVD-RW egyoldalas, egyrétegű, írható lemezek. DVD-R egyszer írható, DVD-RW törölhető és újraírható.

8 Blu-ray lemez Az adatokat (kék) lézersugár írja fel és olvassa ki.
25-50 GB kapacitású. A lemezek a digitálisan kódolt videó és audió információt „gödrök”-ben tárolja. Ezek a gödrök (pit) a lemezen spirálisan helyezkednek el a központból kiindulva a szélek felé. A DVD utódjának szánják.

9 Elektromos elven működő háttértárak
Flash memóriák SmartMedia Card (SM) 3,5 x 4,5 cm-es mérete mellett kevesebb, mint 1 mm vastag. Kapacitása 128 MB. Compact Flash Card (CF) Vastagabb mint az SM. Vastagsága 3,3 vagy 5 mm. Kapacitása 1 GB is lehet. MultiMediaCard (MMC) és a Secure Digital (SD) A kártyák méretben azonosak. 512 MB-os változata több ezer fénykép vagy 3 órás videó tárolására alkalmas. PenDrive A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs, pendrive tollmeghajtó) egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitásuk 64 MB-tól 128 GB-ig terjed. Az elektromos csatlakozás védelme érdekében védőkupakkal készül de létezik védőkupak nélküli változat is.

10 Holografikus tárolók DNS alapú adattárolás A jövő adattárolói
Bankkártyához hasonló adattároló plasztikkártya. A holografikus adattárolás szinte korlátlan lehetőséget nyújt mind a kapacitás, mind az adatátviteli sebesség terén. Holographic Versatile Disc (HVD) 200 GB tárolókapacitású Read-only Holographic Versatile Disc (HVD) 100 GB-nyi adat tárolására képes Holographic Versatile Card (HVC) 30 GB-os kapacitású . Ezenkívül létrehoznak majd egy speciális tárolót/házat a 100 GB-os HVD számára, ennek átmérője 12 cm lesz. Az adatok írása és olvasása nem bitről-bitre, egymás után történik, hanem párhuzamosan. DNS alapú adattárolás Számítási teljesítményük igen nagy: egy másodperc alatt 99,8 százalékos pontossággal tudnak több milliárd műveletet elvégezni.  A DNS több információt hordozhat egy köbcentiméternyi helyen, mint egy billió CD. A kettős spirál alakú, emberi géneket hordozó molekula négy kémiai bázisponton alapul (A, T, C, G), ezeknek a kombinációjából épülhet fel az információ. Ezzel a technológiával olyan molekuláris gépeket lehetne létrehozni, melyek képesek felismerni a sejtekben zajló folyamatokat. Nagy jelentősége lenne az egészségügyben.

11 Elektromos adattárolás nagyon fontos a mai világunkban
Elektromos adattárolás nagyon fontos a mai világunkban. A háttértárolók folyamatosan fejlődtek és most is fejlődésben vannak. Jövő háttértárolói még újabb technológiát fognak alkalmazni, még több kapacitással, még gyorsabb adatátvitellel. Ha a DNS alapú adattárolást sikerül megfelelően kialakítani, hatalmas áttörést jelenthet az informatikában.

12 Összefoglaló kérdések
Mit nevezünk háttértáraknak? Ismertess legalább egyet az ismert fajtákból! Milyen esetben indokolt egy háttértár formázása?

13 Helyes válaszok: Olyan tárolóeszközök, amelyek hosszú távon, nagy mennyiségű adatot képesek tárolni. Mágneses elven működő háttértár Floppy Disk Drive (FDD) 3 ½ inch méretű Kapacitása: 1, 44 MB Optikai elven működő háttértár CD (Compact Disk) Méreteit tekintve a CD általában 120 mm átmérőjű, és 1,2 mm vastag. Kapacitása 650 MB. Ritka ugyan, de léteznek a Mini–CD lemezek. Az adatok nem koncentrikus körökben helyezkednek el, hanem körkörös spirálvonal mentén. Az információ ráégetése lézerfény segítségével történik, kiolvasása is szintén, csak csökkentett energiaszinttel. Elektromos elven működő háttértár . PenDrive A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs, pendrive tollmeghajtó) egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitásuk 64 MB-tól 128 GB-ig terjed. 3. Egy háttértár formázása az esetben lehet indokolt, ha valamilyen okból olvashatatlanná válik, vagy a háttértárban sérülés keletkezik, és szeretnénk továbbra is használni.

14 Források: Tankönyv: Takács Barnabás, Devecz Ferenc, Jónás Katalin, Juhász Tibor, Kévés Rita, Reményi Zoltán, Siegler Gábor : Irány az ECDL! A középszintű érettségi! Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó ISBN Raktári szám: Képek: A Google képtárából származnak.


Letölteni ppt "Vincze Alexandra Napjaink háttértárolói Felkészítő tanár: Bartha Katalin Kossuth Zsuzsa Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 3300 Eger, Bem tábornok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések