Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Memóriák típusai, jellemzői

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Memóriák típusai, jellemzői"— Előadás másolata:

1 Memóriák típusai, jellemzői
Készítette:Zsipi Dávid 9/A Felkészítő: Gulyásné Lovász Mária József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola 4090 Polgár, Kiss Ernő u. 10.

2 Memória fogalma Elektronikus tárolást valósít meg.
Azonos nagyságú tároló rekeszek összessége. Minden rekesznek van egy sorszáma, amivel azonosítani tudjuk. Amikor a processzor megcímez egy memóriarekeszt, akkor ez azt jelenti, hogy a rekeszhez rendelt szám segítségével megkeresi azt a rekeszt, amellyel dolgozni akar. 2-es számrendszerben történik a tárolás.

3 Memóriák osztályozása
 Közvetítő közeg alapján: Félvezető  Optikai  Mágneses Félvezető  Optikai  Mágneses Félvezető  Optikai  Mágneses Félvezető  Optikai  Mágneses Félvezető  Optikai  Mágneses Félvezető  Optikai  Mágneses Félvezető  Optikai  Mágneses Félvezető  Optikai  Mágneses Félvezető  Optikai  Mágneses Félvezető  Optikai  Mágneses Félvezető  Optikai  Mágneses Hozzáférés alapján: Félvezető  Optikai  Mágneses Tárolási szint alapján: Tetszőleges Soros hozzáférésű Tetszőleges Soros hozzáférésű Tetszőleges Soros hozzáférésű Tetszőleges Soros hozzáférésű Tetszőleges Soros hozzáférésű Tetszőleges Soros hozzáférésű Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Olvashatóság alapján: Tárolási elv alapján: Csak olvasható Írható és olvasható is Csak olvasható Írható és olvasható is Csak olvasható Írható és olvasható is Csak olvasható Írható és olvasható is Csak olvasható Írható és olvasható is Csak olvasható Írható és olvasható is Csak olvasható Írható és olvasható is Csak olvasható Írható és olvasható is Maradandó Nem maradandó Maradandó Nem maradandó Maradandó Nem maradandó Maradandó Nem maradandó Maradandó Nem maradandó Csak olvasható Írható és olvasható is Maradandó Nem maradandó

4 Memóriák elhelyezkedése az alaplapon
RAM ROM

5 Memóriák alaptípusai:
ROM RAM Flash Vetítés vége Kattints a képre!

6 RAM memória Random Access Memory
Nagyságát tekintve a gépek 256 MB-tól GB-ig tartalmazzák. Random Access Memory  Operatív tárnak nevezik. Tárolja a CPU által végrehajtandó  programokat és a feldolgozásra váró adatokat. Írható/olvasható adattároló eszköz. Az alaplap típusa meghatározza, hogy maximálisan mennyi memória fér a gépbe. A számítógép teljesítményét jelentősen befolyásolja, minél több van belőle ,annál gyorsabb lesz a gép. Tetszőleges hozzáférésű memória. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van: kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek. Közvetlen hozzáférésű memória.

7 RAM memóriák csoportosítása
Statikus RAM SRAM Dinamikus RAM DRAM Nem kell az információkat frissíteni. Másodpercenként többször kell az információkat frissíteni. Ára drágább. Ára olcsóbb. A mai gépeknél már nem használt A mai gépeknél jellemző Sebessége mérsékelt. Sebessége gyorsabb.

8 RAM RAM típusok RD RAM DDR SDRAM SDRAM Nagyobb Egy
nagysebességű adatátvitel, csúcsgépekben található sávszélesség, memóriabusz frekvenciájának növekedése nélkül, hordozható gépekben RAM SDRAM Egy A processzorral azonos sebességűt kell alkalmazni. 

9 RAM típusok SD RAM DDRAM DDR SDRAM Vissza

10 ROM memória Read-Only Memory
Csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma nem változtatható, az egyszer beégetett adatok véglegesek. Az eszköz a benne tárolt adatokat típustól függően, korlátlan vagy korlátozott ideig áramtalanított állapotban is megőrzi. Programok, (például BIOS, fireware) illetve a programhoz tartozó beállított értékek tárolására használják.

11 BIOS A számítógép esetében, fizikailag az alaplapon lévő ROM vagy EPROM memória tartalmazza, ezért gyakran hívják ROM – BIOS -nak is. A BIOS (Basic Input - Output System) a PC különböző hardver-részegységeit kezelő alapvető műveletek gyűjteménye. A BIOS-t a számítógéppel (rendszer BIOS), pontosabban az alaplappal, illetve hardvereszközzel (pl. adapterkártya) együtt szállítja a gyártó. A BIOS lehetőséget ad a gyártónak a hardver bizonyos fokú továbbfejlesztésére, mivel a kezelőszoftvert - a ROM – BIOS -ban - is ő szállítja. Ez akkor okozhat kompatibilitási problémát, ha egy program közvetlenül és nem a BIOS-on keresztül akarja kezelni a számára ismeretlen hardvert.

12 ROM ROM típusok PROM EPROM EEPROM Gyártáskor még nem tartalmaz semmit.
A felhasználó dönt tartalmáról. Törölhető, és programozható ROM. Törölhető, és programozható ROM. Egyszer írható memória típus. A memóriába írt tartalom ultraibolya (UV) fénnyel törölhető, majd a memória újraírható. Az írás során speciális belső kapcsolatokat éget át a készülék, amely kapcsolat már nem állítható helyre. A memóriába írt tartalom elektronikus úton újraírható.

13 ROM típusok EEPROM EPROM PROM Vissza

14 Az írás, és törlési művelet már blokkonként történik.
Flash memória Elektromosan törölhető és újraprogramozható ROM Kis költségű  Az írás, és törlési művelet már blokkonként történik. Maradandó adattárolási technika ROMBIOS-t napjainkban legtöbbször már flashmemória tartalmazza Digitális audio-lejátszók digitális kamerák, mobiltelefonok, különféle memóriakártyák , pendrive-ok ezt tartalmaznak. Vissza

15 Források http://hu.wikipedia.org http://erettsegizz.com/informatika
Nógrádi László: PC suli Informatikai és Hírközlési Minisztérium:IT alapismeretek


Letölteni ppt "Memóriák típusai, jellemzői"

Hasonló előadás


Google Hirdetések