Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Memóriák típusai, jellemzői Készítette:Zsipi Dávid 9/A Felkészítő: Gulyásné Lovász Mária József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola 4090 Polgár, Kiss.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Memóriák típusai, jellemzői Készítette:Zsipi Dávid 9/A Felkészítő: Gulyásné Lovász Mária József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola 4090 Polgár, Kiss."— Előadás másolata:

1 Memóriák típusai, jellemzői Készítette:Zsipi Dávid 9/A Felkészítő: Gulyásné Lovász Mária József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola 4090 Polgár, Kiss Ernő u. 10.

2 Memória fogalma Elektronikus tárolást valósít meg. Azonos nagyságú tároló rekeszek összessége. Minden rekesznek van egy sorszáma, amivel azonosítani tudjuk. Amikor a processzor megcímez egy memóriarekeszt, akkor ez azt jelenti, hogy a rekeszhez rendelt szám segítségével megkeresi azt a rekeszt, amellyel dolgozni akar. 2-es számrendszerben történik a tárolás.

3 Memóriák osztályozása Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Maradandó Nem maradandó Félvezető Optikai Mágneses Csak olvasható Írható és olvasható is Tetszőleges Soros hozzáférésű Tárolási szint alapján: Hozzáférés alapján: Olvashatóság alapján: Közvetítő közeg alapján: Tárolási elv alapján: Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Félvezető Optikai Mágneses Maradandó Nem maradandó Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Félvezető Optikai Mágneses Tetszőleges Soros hozzáférésű Félvezető Optikai Mágneses Csak olvasható Írható és olvasható is Tetszőleges Soros hozzáférésű Félvezető Optikai Mágneses Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Csak olvasható Írható és olvasható is Tetszőleges Soros hozzáférésű Félvezető Optikai Mágneses Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Csak olvasható Írható és olvasható is Tetszőleges Soros hozzáférésű Félvezető Optikai Mágneses Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Félvezető Optikai Mágneses Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Félvezető Optikai Mágneses Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Csak olvasható Írható és olvasható is Tetszőleges Soros hozzáférésű Félvezető Optikai Mágneses Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Maradandó Nem maradandó Csak olvasható Írható és olvasható is Félvezető Optikai Mágneses Maradandó Nem maradandó Csak olvasható Írható és olvasható is Maradandó Nem maradandó Csak olvasható Írható és olvasható is Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Félvezető Optikai Mágneses Maradandó Nem maradandó Csak olvasható Írható és olvasható is

4 Memóriák elhelyezkedése az alaplapon RAM ROM

5 Memóriák alaptípusai: RAM ROM Flash Kattints a képre! Vetítés vége

6 RAM memória Operatív tárnak nevezik. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van: kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek. Írható/olvasható adattároló eszköz. Közvetlen hozzáférésű memória. Random Access Memory Tetszőleges hozzáférésű memória. Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép teljesítményét jelentősen befolyásolja, minél több van belőle,annál gyorsabb lesz a gép. Az alaplap típusa meghatározza, hogy maximálisan mennyi memória fér a gépbe. Nagyságát tekintve a gépek 256 MB-tól 4GB-ig tartalmazzák.

7 RAM memóriák csoportosítása Statikus RAM SRAM Dinamikus RAM DRAM Nem kell az információkat frissíteni. Másodpercenként többször kell az információkat frissíteni. Ára drágább.Ára olcsóbb. A mai gépeknél már nem használt A mai gépeknél jellemz ő Sebessége mérsékelt.Sebessége gyorsabb.

8 RAM SDRAM Egy RD RAM DDR SDRAM Nagyobb RAM típusok nagysebességű adatátvitel, csúcsgépekben található sávszélesség, memóriabusz frekvenciájának növekedése nélkül, hordozható gépekben A processzorral azonos sebességűt kell alkalmazni.

9 RAM típusok Vissza SD RAM DDR SDRAM DDRAM

10 ROM memória Read-Only Memory Programok, (például BIOS, fireware) illetve a programhoz tartozó beállított értékek tárolására használják. Csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma nem változtatható, az egyszer beégetett adatok véglegesek. Az eszköz a benne tárolt adatokat típustól függően, korlátlan vagy korlátozott ideig áramtalanított állapotban is megőrzi.

11 A számítógép esetében, fizikailag az alaplapon lévő ROM vagy EPROM memória tartalmazza, ezért gyakran hívják ROM – BIOS -nak is. A BIOS (Basic Input - Output System) a PC különböző hardver-részegységeit kezelő alapvető műveletek gyűjteménye. A BIOS-t a számítógéppel (rendszer BIOS), pontosabban az alaplappal, illetve hardvereszközzel (pl. adapterkártya) együtt szállítja a gyártó. A BIOS lehetőséget ad a gyártónak a hardver bizonyos fokú továbbfejlesztésére, mivel a kezelőszoftvert - a ROM – BIOS -ban - is ő szállítja. Ez akkor okozhat kompatibilitási problémát, ha egy program közvetlenül és nem a BIOS-on keresztül akarja kezelni a számára ismeretlen hardvert. BIOS

12 ROM típusokROM EPROM PROM Egyszer írható memória típus. Az írás során speciális belső kapcsolatokat éget át a készülék, amely kapcsolat már nem állítható helyre. Törölhető, és programozható ROM. A memóriába írt tartalom elektronikus úton újraírható. EEPROM Gyártáskor még nem tartalmaz semmit. A felhasználó dönt tartalmáról. Törölhető, és programozható ROM. A memóriába írt tartalom ultraibolya (UV) fénnyel törölhető, majd a memória újraírható.

13 ROM típusok Vissza

14 Flash memória Maradandó adattárolási technika Az írás, és törlési művelet már blokkonként történik. ROMBIOS-t napjainkban legtöbbször már flashmemória tartalmazza Vissza Elektromosan törölhető és újraprogramozható ROM Kis költségű Digitális audio-lejátszók digitális kamerák, mobiltelefonok, különféle memóriakártyák, pendrive-ok ezt tartalmaznak.

15 Források http://hu.wikipedia.org http://erettsegizz.com/informatika http://www.mimi.hu/informatika/memoria.html http://gisfigyelo.geocentrum.hu/informatika/kisokos_flas h_memoria.html Nógrádi László: PC suli Informatikai és Hírközlési Minisztérium:IT alapismeretek


Letölteni ppt "Memóriák típusai, jellemzői Készítette:Zsipi Dávid 9/A Felkészítő: Gulyásné Lovász Mária József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola 4090 Polgár, Kiss."

Hasonló előadás


Google Hirdetések