Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bioélelmiszerek Készítette: Taracközi Anna

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bioélelmiszerek Készítette: Taracközi Anna"— Előadás másolata:

1 Bioélelmiszerek Készítette: Taracközi Anna
Felkészítő tanár: Jakab Géza Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.

2 Mit is jelent pontosan? A bioélelmiszer alatt azt értjük, hogy az az élelmiszer, amit magunkhoz veszünk, nincs semmiféle genetikai és vegyi anyaggal kapcsolatban. Azaz a lehető legtermészetesebb, ahogy azt a Teremtő megalkotta.

3 Bio Hagyomány Biogazdálkodás Hagyományos gazdálkodás
Biotrágyák használata. Kevés káros anyag. Nem ültetnek egymás mellé olyan növényeket, melyeken azonos károkozók pusztítanak. Mikroelemekben, vitaminokban gazdag. Szintetikus műtrágyák, növényvédő szerek használata. Rovarölő és gyomirtó szerek alkalmazása. Hormonok, génmódosítók, antibiotikumok. Egymás mellé egyfajta növény kerül.

4

5 Biogazdálkodás részletesen
A bioélelmiszert csak a biogazdálkodás állíthatja elő. Gazdálkodási forma. Nem tartalmaz a szervezetre ártalmas anyagokat. Nincsenek génmódosítók, hormonok és antibiotikumok. A kártevők megelőzése a cél, nem pedig a kiirtása.

6 A biogazdálkodás története
A biogazdálkodás a legrégebben űzött mezőgazdasági forma. Az ipar fejlődésével, a gyors anyagi előrejutás reményében megváltozott a gazdálkodás módja. Egyre több mesterségesen előállított termék került a polcokra. A káros hatások hamar kiderültek, ezért már 1920-tól megjelentek a biogazdálkodásra vonatkozó rendeletek és törekvések.

7 Mi az előnye és a hátránya?
A továbblépéshez kérem, kattintson a képre!

8 Miért érdemes bioélelmiszert fogyasztani?
Mert így lehet biztosítva a természetes körforgás a Földön. Kevesebb ártalmas anyagot tartalmaz. Sokkal természetesebb ízvilágot nyújt, s ezáltal finomabb ételeket fogyaszthatunk. A kifogástalan külsejű, de ízetlen termények eltűnnek asztalainkról. Vitaminokban, ásványi anyagokban és a rákmegelőzésben fontos bioflavonoidokban gazdagon táplálkozhatunk, amire nagy szükség van.

9 Biopiacok Olyan piacok, ahol csakis biotermékeket lehet kapni.
A termékek bio-eredete ellenőrizve van. Az árusok, illetve a termelők a biogazdálkodás szigorú rendszerében vannak. A garantáltan friss biotermékeket ezeken a piacokon érdemes megvásárolni az egyéb boltok és drogériák helyett.

10

11 Milyen termékekkel találkozhatunk a biopiacon?

12 Mi is tudunk biotermékeket előállítani?
Engedélyezés és bejelentés nélkül hivatalosan nem tudunk biotermékeket előállítani. Saját háztartásunkban azonban alkalmazhatjuk a biogazdálkodás alapelveit. Vannak, akik saját maguknak termelik meg a szükséges zöldséget, gyümölcsöt, sőt még állattartással is foglalkoznak. Ugyan nem lesz ellátva a hivatalos „biotermék” védjeggyel, de az alapelv és a befektetett munka még értékesebbé teszi.

13 Otthoni gazdálkodás

14 Bálint gazda véleménye a biogazdálkodásról
Szerinte a jövő a biogazdálkodásé Figyelni kell arra, hogy csak akkor használjunk növényvédő szert, ha erre nagy szükség van. A kiskerteseknek nem szabad a kert két fő funkcióját elválasztani, miszerint a kert nemcsak hasznos, hanem szép is. A felmelegedés miatt manapság már vannak Magyarországon olyan területek, ahol nyugodt szívvel lehet datolyát, fügét és még sok hasonló jellegű gyümölcsöt ültetni. A cikk részletesen itt olvasható:

15 Jogi szabályozás Európai Unión belül, így Magyarországon is, szabályozzák a címkézést, a termékek minőségét és még sok mást. Csak jelöléssel ellátott termékeket lehet forgalomba helyezni A termelők igazolással kell rendelkezzenek arról, hogy biotermelők.

16

17 Részlet az Európai Unió szabályzásából
„A géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) és a GMO-kból vagy azok felhasználásával előállított termékek összeegyeztethetetlenek az ökológiai termelés fogalmával és a fogyasztók ökológiai termékekről alkotott elképzelésével. Ezért ezeket nem lehet az ökológiai termelésben vagy az ökológiai termékek feldolgozásában felhasználni.” ( 9.) „Mivel az ökológiai állattenyésztés a termőföldhöz kapcsolódó tevékenység, az állatoknak – amikor csak lehetséges – hozzá kell jutniuk szabadtéri kifutóhoz vagy legelőterülethez.” (16.)

18 Részlet a magyarországi szabályokból
„Valamennyi ökológiai termelést, feldolgozást, forgalmazást végző gazdasági szereplő köteles a termelés, feldolgozás és forgalmazás minden szakaszában biztosítani az Öko rendelkezések alá tartozó élelmiszerek, takarmányok, élelmiszertermelésre szánt állatok, valamilyen élelmiszerbe vagy takarmányba bekerülő vagy vélhetően bekerülő egyéb anyagok útjának nyomon követhetőségét oly módon, hogy azoknak az ökológiai gazdálkodásból történő származása igazolható legyen.” 4. § (1.) „A forgalomba hozatalra kerülő élelmiszereket vagy takarmányokat el kell látni olyan jelöléssel, amelyek lehetővé teszik a termékek e rendelet szerinti nyomon követését.” 4. § (3.)

19 Előnyök Nem szennyezi a talajt, a vizet Egészséges
A növények nem tartalmaznak semmiféle vegyszert Kevesebb káros anyag jut a szervezetbe, környezetbe.

20 Hátrányok Megtermelése sokkal több anyagi forrást igényel
Áruk nagyon magas Szűkebb társadalmi réteghez jut el Nem kerülhet minden nap az asztalokra Ez egy állandó életformát igényel.

21 Összefoglalás A természet körforgásának fenntartása a cél, valamint a salutogenetikus elv értelmében a mindenkori ember egészsége. A biogazdálkodás alapelvei szerint nem károsíthatjuk sem a természetet, sem az embert. Szükség esetén természetes gyógymódokat alkalmazni. Magas előállítási költsége miatt ösztönözni kell a kiskertekben történő biogazdálkodást.

22 Kérdések, melyekre mi magunknak kell választ adni…
Szükség van-e a bioélelmiszerekre? Mikor lesz elérhető mindenki számára? Mi a lényeges különbség a két termelési típus között? A biotermelés előnyeit vagy hátrányait látom erőteljesebben? A megbetegítő tényezők ismerete mellett megismerem-e az egészségesség tényezőit?

23 Források: http://hu.wikipedia.org/wiki/Biogazd%C3%A1lkod%C3%A1s
ek/bioelelmiszerek_okopiac_az_egeszsegert/ bioelelmiszerek-kapcsan lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32007R0834:HU:HT ML hp&biw=1366&bih=643&q=bio%C3%A9lelmiszerek&oq=bio%C3%A9lelm iszerek&gs_l=img.3..0i24j0i10i24j0i24l3j0i10i24l j ac.1.2.img.iJ-H2Wqc8EM hp&biw=1366&bih=643&q=biogazd%C3%A1lkod%C3%A1s&oq=biogazd %C3%A1lkod%C3%A1s&gs_l=img.3..0j0i24l j ac.1.2.img.mnL02tonG7U


Letölteni ppt "Bioélelmiszerek Készítette: Taracközi Anna"

Hasonló előadás


Google Hirdetések