Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Napjaink háttértárai Blázsovics Martin Soós Gábor 9024 Győr, Bisinger sétány 32. Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Napjaink háttértárai Blázsovics Martin Soós Gábor 9024 Győr, Bisinger sétány 32. Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola."— Előadás másolata:

1 Napjaink háttértárai Blázsovics Martin Soós Gábor 9024 Győr, Bisinger sétány 32. Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola

2 Merevlemez Működési elve A merevlemez (winchester) berendezés, mely az adatokat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja, melyet a forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír, vagy olvas. A lemezek állandóan forognak, forgási sebességüket rpm-ben adják meg (Rotation Per Minute, azaz fordulat per perc; általában 5400 – 7200, SCSI csatolásúaknál 10 000 – 15 000 közötti). Egy winchesterben több lemez is van: mindegyikhez két fej tartozik: alul-felül egy.  Felépítése  Működési elve  Főbb tulajdonságai  Típusai

3 Merevlemez A merevlemez főbb tulajdonságai  Tárolókapacitás: ez jellemzi a winchestert abból a szempontból, hogy mennyi adat fér rá: kezdetekben csak pár megabájt volt, manapság már 40 GB – 3 TB között mozog.  Írási és olvasási sebessége: ezt nagyban befolyásolja a lemez forgási sebessége, amely jellemzően 5400, 7200, 10 000 vagy 15 000 fordulat/perc  Csatolófelület: ezen keresztül történik az adatátvitel, több fajta létezik: ATA (PATA), SATA (SATA I, SATA II, SATA III),SCSI, SAS (Serial Attached SCSI), FC (Fiber Channel).  Felépítése  Működési elve  Főbb tulajdonságai  Típusai

4 Merevlemez  Felépítése  Működési elve  Főbb tulajdonságai  Típusai  Merevlemez mobilitása: a merevlemez mobilitását több módon próbálták elérni: Egyfajta megoldás a külső merevlemez, melynek kulturált külső borítása van, valamint a számítógép általános célú interfészei közül valamelyikre csatlakoztatható (eSATA, USB, párhuzamos port, SCSI-port, FireWire port). A külső merevlemez valamivel drágább, és csatlakozástól függően általában lassabb is, mint a belső. A merevlemezek közül már gyártanak strapabíróbbakat is: gumiburkolattal, és ezek kisebb ütődéseket is kibírnak.  A mobilrack a másik megoldás: ekkor a merevlemez könnyen kihúzható a gépből, és átvihető másikba, és sebességbeli csökkenés sincs. Ez notebookoknál nem alkalmazható.  HDD-k jövője: a merevlemezt az egyre nagyobb kapacitású, gyorsabb, és sokkal kisebb fogyasztású flashmemóriák (SSD) szoríthatják ki, először a hordozható számítógépek terén. Több merevlemez-gyártó tervezi nemsokára a hibrid merevlemezek bevezetését, amelyek ötvözik a két technikát.

5 Merevlemez A merevlemez típusai  Otthoni internetfelhasználó: Ha nem töltünk le filmeket zenéket nagy mennyiségben, legfeljebb képeket, pár tucat zenealbumot tartunk mp3- ban a számítógépen, akkor bőven elég egy maximum 250 GB-os belső winchester. Ha esetleg archiválásra kerülne a sor egy maximum 250 GB kapacitású külső winchester elegendő.  Mobilis felhasználó:Ha sokat utazunk, és aránylag nagy mennyiségű adatot kell magunkkal hordani, viszont lényeges az eszközök kis mérete, akkor kiváló egy szappantartó méretű külső merevlemez, tároló, amin akár 320GB információ tárolható.  A letöltés nagymestere: A sok letöltéshez több és nagyobb kapacitású belső merevlemez szükségeltetik, hogy a letöltések megfelelő ütemben haladjanak, illetve. archiválás esetén egy akár terrabájt méretű külső merevlemez sem árthat.  A HD felhasználó: A grafikus, zenei, de leginkább filmes editálás, vagyis a professzionális felhasználás esetén a belső, de különösen a külső adattároló megoldás nagyon lényeges, hiszen igen nagy mennyiségű adat gyülemlik fel, amit kezelni és archiválni is kell. Itt már komoly, több terrabájtos kapacitású és gyors merevlemezek kellenek.  Az üzleti felhasználó: Ez esetben egy külső tárolóegységre van szükség, ami nagy mennyiségű adat tárolására szolgál, és akár számkombinációval, vagy ujjlenyomattal zárolható.  Felépítése  Működési elve  Főbb tulajdonságai  Típusai

6 SSD (Solid State Drive)  Felépítés, működés  Előnyök  Hátrányok SSD (Solid State Drive) Egy olyan félvezetőkből felépített tárolóegység, mely működésében és kapacitásában a hagyományos merevlemezt utánozza. Azzal szemben viszont nincs forgó, mozgó alkatrésze, így nem sérülékeny, kisebb a fogyasztása és gyorsabb a működése. Ezek a jellemzők helyezik a manapság egyre keresettebb hordozható számítógépek gyártóinak érdeklődési körébe, mivel az ilyen egységgel szerelt notebook akkumulátora hosszabb üzemidőt is lehetővé tesz.

7 SSD (Solid State Disk)  Felépítés, működés  Előnyök  Hátrányok Előnyök Az SSD számos előnnyel rendelkezik a hagyományos HDD-vel szemben:  Gyorsaság: gyorsabb indítás, mivel nincsenek lemezek, amiket fel kell pörgetni, illetve nincs író/olvasó fej, ezért a véletlenszerű adatelérés is rendkívül gyors!  Mechanikai védelem: mozgó alkatrész hiányában bármilyen fizikai hatást - ami nem jár komolyabb behatással, például töréssel - könnyedén elvisel a meghajtó. Nincs mozgó fej, ami egy leejtés következtében megsértheti a lemezfelületet, így nagy valószínűséggel tönkretéve azt.  Becsülhető teljesítmény: mivel a fájl-elérési idő konstansként tekinthető, a fájl töredezettség nagyobb mértékben sem lassítja igazán a meghajtó működését, ellenben a HDD-vel.  Kis fogyasztás: mozgó alkatrész hiányában az elektronikai megoldás lényeges fogyasztáscsökkenést - így hosszabb akkumulátor-élettartamot biztosít. A DRAM modulok esetében a fogyasztás valamivel nagyobb.  Zajmentesség: szintén a mozgó alkatrész hiányának köszönhetően, az SSD teljesen csendes.  Súly: az SSD súlya számottevően kisebb, mint egy HDD esetében, lévén, hogy csak egy nyomtatott áramköri lap, védőborítással az egész meghajtó.

8 SSD (Solid State Disk)  Felépítés, működés  Előnyök  Hátrányok Hátrányok Természetesen az SSD sem mindenben jobb, ha egy HDD-vel összehasonlítjuk.  Ár: ebben a fontos kérdésben az SSD sajnos még lényeges hátránnyal küzd, mivel az ár/gigabájt érték az SSD esetében többszöröse lehet a HDD arányértékhez viszonyítva.  Kapacitás: másik nagyon fontos tulajdonság és az SSD sajnos még ebben is lényeges lemaradással küzd. Az árhoz hasonlóan, a félvezető tárolók fejlődésével, árának csökkenésével és kapacitásuk növekedésével, ebben is lassan, de közelítenek a HDD felé.  Limitált íráslehetőség: a flash memóriák tárolórekeszei nem írhatók a végtelenségig (pár százezer és pár millió közötti alkalommal - memóriától függően). Ezzel a meghajtó élettartama behatárolható, maximum pár tíz évben. Ez a DRAM modulokkal felszerelt SSD-ket nem érintik.  Véletlenszerű írás: a flash alapú SSD-k véletlenszerű írás közben mért sebessége elmarad a HDD-ket mérve és összehasonlítva. Ez a probléma DRAM modulokkal ellátott SSD-k esetében szintén nem létezik.  Nagyobb sebezhetőség bizonyos nem-fizikai hatásokkal szemben - hirtelen áramszünet, erős mágneses/elektrosztatikus mező esetében az SSD sebezhetőbb a HDD-hez képest, ahol a lemezeket hasonló hatások ellen Faraday-kalitka nyújt védelmet.

9 Pendrive  Története  Felépítése  Fájlrendszere Pendrive A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs, pendrive, tollmeghajtó) egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitása 8 MB-tól 256 GB-ig terjed. Némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és egymillió írás-törlési ciklust is kibír. A modern operációs rendszerekkel szabványos USB mass storageszabványt használja. Önállóan nem képes adatcserére, csak személyi számítógépre vagy a megfelelő csatlakozással ellátott író/olvasó egységre csatlakoztatott állapotban, arról vezérelve. Jellemző adatátviteli sebessége USB 2.0 feltételek megléte esetén 60 MB/s, USB 1.0 szabványnál kb. 1,5 MB/s. Az elektromos csatlakozás védelme érdekében védőkupakkal készül, de létezik védőkupak nélküli és kitolós változat is. ®

10 Pendrive  Története  Felépítése  Fájlrendszere 1.USB-csatlakozó 2. USB-vezérlőmodul 3. Ellenőrző pontok 4. Flash-csip 5. Kvarc-oszcillátor 6. LED 7. Írásvédelmi kapcsoló 8. Egy második memóriacsip helye Felépítése A pendrive egy parányi nyomtatott áramkört tartalmaz, a ráerősített fémcsatlakozóval, általában egy műanyag tokba téve. A tokozása a felhasználói igényektől függően változatos: van por ‑ és cseppálló kivitele, kiemelten ütésálló kivitele is. A csatlakozója a személyi számító0gépeken elterjedt „A típusú” USB csatlakozó. Önálló áramforrásuk csak akkor van, ha egyéb szolgáltatással is rendelkeznek, például adatmenyiség-kijelzés vagy MP3-zenelejátszás,diktafon funkció.

11 Pendrive  Története  Felépítése  Fájlrendszere Fájlrendszere A pendrive-ok általánosan FAT vagy FAT32 fájlrendszerrel vannak előformázva, azonban NTFS-sel vagy más fájlrendszerrel is formázhatók. A merevlemezekhez hasonlóan futtathatók rajta hibajavító, adat-helyreállító programok. Töredezettség-mentesítés nem szükséges, mivel a flash memória „random elérésű” tárolással dolgozik, így az adatok sorrendiségének nincs jelentősége.

12 Optikai tárak  Compact Disc (CD)  DVD  Blu-ray Compact Disc (CD) Az első CD lemezt 1981-ben a Berlini Rádiótechnikai vásáron mutatták be. A CD lemezen a lemez olvasásánál használt 780 nanométer hullámhosszú közelinfravörös lézerfényt haszbálnak. A CD-lemezeknek, meghajtóknak ma több fajtáját különböztetjük meg. - Az egyik típusa a CD-ROM. Ezeket a lemezeket gyárilag írják meg, ezután adatokat ráírni, illetve törölni nem lehet róluk. - A CD-R típusú lemezek egyszer írhatók, s írás után már csak olvasni tudjuk a rajta lévő adatokat. Ilyen lemez írásához CD-író szükséges. - A legújabb CD-k lehetővé teszik azt is, hogy a felírt adatokat letöröljük, s a lemezeket újraírjuk. Ezek a CD-RW típusú lemezek, amelyek írásához, törléséhez újraírható CD-meghajtó szükséges.

13 Optikai tárak  Compact Disc (CD)  DVD  Blu-ray DVD Az 1995-ben megjelent DVD lemezek olvasásánál 650 nanométerhullámhosszú vörös lézerfényt használnak.Magas minőségű mozgóképek, filmek tárolására a CD kis tárolókapacitása miatt alkalmatlan, ezért új eszközt fejlesztettek ki, a DVD-t. Fajtái: DVD–Video (mozgóképek tárolására) DVD–Audio (hang tárolására) DVD–ROM (adat, préselt) DVD–RAM (adat, közvetlen (direkt) elérésű) DVD-R és DVD-RW (adat; az R egyszer írható [recordable], az RWújraírható [rewritable]) DVD+R és DVD+RW (fenti kettőhöz hasonló, azokkal rivalizáló formátum)

14 Optikai tárak  Compact Disc (CD)  DVD  Blu-ray Blu-ray A hagyományos DVD lemezek továbbfejlesztett változata. 405 nm hullámhosszúibolya színű lézer fénnyel lehet írni/olvasni. Nagy tároló kapacitású digitális optikai tárolóeszköz-formátum. Sokáig formátumháborúban állt a HD-DVD-vel. Ezalatt mindkét formátumnak megközelítőleg ugyanannyi támogatót sikerült gyűjtenie. A háborút végül a Blu-Ray nyerte. Az 50 GB-nyi tárhely tökéletes Full HD-s filmek tárolására.

15 Képek: Google képkereső, wikipedia, Szöveg anyag: wikipedia.org, ssd.hu, arukereso.hu


Letölteni ppt "Napjaink háttértárai Blázsovics Martin Soós Gábor 9024 Győr, Bisinger sétány 32. Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola."

Hasonló előadás


Google Hirdetések