Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hulladékkezelés Gyűjtés-tárolás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hulladékkezelés Gyűjtés-tárolás."— Előadás másolata:

1 Hulladékkezelés Gyűjtés-tárolás

2 feladatok

3 az első technológiai lépés
A hulladékkezelés technológiai folyamatának első fázisa a hulladék összegyűjtése és tárolása az elszállításig a keletkezés üteméhez igazodó, szervezett, környezetkímélő módon. Ennek során alkalmazkodni kell a hulladék keletkezési üteméhez, anyagi tulajdonságaihoz, a keletkezési és kezelési hely környezetéhez, jellemzőihez, valamint a begyűjtési módokhoz, azok változataihoz és a begyűjtési kapacitáshoz.

4 befolyásoló tényezők A hulladékok begyűjtése és szállítása egymással szoros kölcsönhatásban van, egységes rendszert képez. A hulladékok begyűjtésére-szállítására különböző módszerek alakultak ki, attól függően, hogy: milyenek a hulladék tulajdonságai, a keletkezési helyről milyen mennyiséget, milyen gyakran kell elszállítani, melyek a gyűjtési és szállítási feladattal kapcsolatos közegészségügyi és környezetvédelmi követelmények, milyen gazdaságossági szempontok merülnek fel.

5 egy- és kétütemű A hulladék begyűjtésének és szállításának összehangolt tárolási és anyagmozgatási folyamata a hulladék-begyűjtési rendszer, amely lehet együtemű és kétütemű. Az együtemű hulladék-begyűjtés: a hulladék átrakás nélküli mozgatása ugyanazzal a szállító célgéppel, a begyűjtéstől a hasznosítást, vagy ártalmatlanítást végző létesítményig. A kétütemű hulladék-begyűjtés: a hulladék mozgatása a hasznosítást vagy ártalmatlanítást végző létesítményig, átrakóállomáson való átrakás (esetleg előkezelés) közbeiktatásával. A kétütemű szállítást leginkább körzeti, regionális kezelőtelepekhez kapcsoltan alkalmazzák a szállítási teljesítmények fokozása és a költségek csökkentése érdekében.

6 a hulladék útja:

7 hagyományos gyűjtés 2003. január 1-től kezdődően minden településen kötelező a települési szilárd hulladék rendszeres, szervezett szolgáltatás formájában történő kezelése. A begyűjtés gyakoriságát rendelet szabályozza. A gyűjtőrendszer többnyire együtemű kialakítású: - a gyűjtés során megtelt jármű az ártalmatlanító helyre szállít. - a regionális ártalmatlanító telepek létesítésével terjed a kétütemű – az átrakóállomások közbeiktatásával, külön szállítójárművel - történő hulladék begyűjtés-szállítás

8

9

10 „elhordásos” gyűjtés Az együtemű begyűjtési rendszer „elhordásos” hulladékgyűjtés, azaz megfelelően kialakított eszközökben (szabványos gyűjtő edényzet, konténerek, zsákok) gyűjtött hulladék a gyűjtés helyéről alkalmas szállítóeszközökkel, meghatározott technológiai rend szerinti elszállítása. más szakterület: pneumatikus és vízöblítéses hulladékgyűjtés. A begyűjtési rendszer változatai: átürítéses, konténeres és zsákos hulladékgyűjtés

11 megoldások átürítéses módszer:
a gyűjtőjármű zárt, speciális felépítményű, gépi beürítő szerkezettel rendelkezik. begyűjtéskor a zárt, szabványos gyűjtőedény gépi emeléssel, zárt terű fedélnyitás közben, környezeti szennyezés nélkül ürül a jármű zárt felépítményébe, vagyis: korszerű, gyors és higiénikus megoldás, por- és bűzmentes, a szállítás - a tömörítés miatt - gazdaságos.

12 átürítéses módszer előnyei: hátrányai:
korszerű, gyors és higiénikus megoldás, por-és bűzmentes, a tömörítéses szállítás gazdaságos. hátrányai: speciális célgép, edényzet, ürítőszerkezet szükséges hozzá, nagy a beruházási és üzemeltetési költségigénye, kiszolgáló személyzetet igényel.

13 edények Típus-edények:
kistartályok (35, 50, 60 l űrtartalommal), középtartályok (80, 110, 120, 240, 360 l űrtartalommal), kiskonténerek (660, 770, 1100 l űrtartalommal), konténerek (1,1 m3 feletti űrtartalommal). A kiskonténerek és a konténerek guruló, üríthető és csererendszerben egyaránt használatosak.

14 példák:

15

16 konténeres szállítás A konténeres módszer: a különböző űrméretű edényzet a szállítóeszközre helyezve kerül elszállításra. A szállítás során a megtelt konténert a gyűjtőjármű üresre cseréli (cserekonténeres gyűjtés-szállítás), vagy kiüríti. A konténereknek zártnak, vagy a környezeti szennyezést megakadályozó ideiglenes takarásúnak kell lennie.

17 konténeres szállítás Előnyei: Hátrányai:
különféle darabos hulladék befogadására is alkalmas az edényzet, miután a tartályt a helyszínen nem ürítik ki, így az elszállítás higiénikus körülmények között történik, a rakodás, szállítás munkaerőigénye minimális. Hátrányai: meg kell szervezni a konténerbe való gyűjtést, speciális szállítójármű kell, alkalmas felépítménnyel Ott célszerű alkalmazni, ahol nagyobb tömegű hulladék keletkezik, megoldható az összehordás, a feldolgozó-ártalmatlanító létesítmény közel van.

18 fedeles konténer

19 öntömörítős konténer A gazdaságosabb szállítás érdekében terjedtek el az ún. öntömörítős konténerek, amelyeknél a megerősített szerkezeti kialakítású konténerbe hidraulikus tömörítőegységet építenek, amely a laza hulladékot a konténerbe tömöríti. (a szokásos tömörítési arány 1:5–1:8 közötti, a gyűjtött hulladékféleségek függvényében).

20 öntömörítős konténer

21 telepített tömörítő Hasonló célt szolgálnak a nagy mennyiségben keletkező szilárd hulladék gyűjtésére az ún. telepített tömörítő berendezések is, amelyeket főként ipari és szolgáltató létesítményekben, bevásárló központokban, áruházakban előnyös telepíteni. Ezeknél a hidraulikus tömörítőegység fixen telepített és a gyűjtőkonténereket cserélik, majd elszállítják. Ezeknél a berendezéseknél használják a nagyméretű, több 10 m3 kapacitású zárt konténereket, amelyeknél az elérhető tömörítési arány hasonló az öntömörítős konténerekéhez.

22 telepített tömörítő

23 telepített tömörítők

24 zsákos gyűjtés A zsákos módszer a települési szilárd hulladék papír vagy műanyag zsákokban való gyűjtése, amelyhez a hagyományos, egyszerű szállítóeszközök is alkalmazhatók. Előnyei: olcsó, könnyen kezelhető gyűjtőeszköz, az elszállítás egyszerű, olcsó járművekkel megoldható, rugalmasan alkalmazkodik a változó hulladékmennyiséghez, a lezárható zsákok miatt por-és bűzmentes, a zsák újrafelhasználása elmarad, így nincs szükség kiegészítő munkafázisokra (tisztítás, fertőtlenítés), • olyan helyen is alkalmazható, ahol nincs szervezett és rendszeres hulladékszállítási szolgáltatás.

25 zsákos gyűjtés Hátrányai: Elterjedésének oka, hogy:
nem minden hulladék gyűjtésére alkalmas, a megtelt zsákokat rövid időn belül el kell szállítani, folyamatos zsákellátásról kell gondoskodni. A zsákos települési hulladékgyűjtés és a szállítás elterjedőben van annak ellenére, hogy az összes szállítási térfogatnak a zsákos csak 2–3%-át éri el még a fejlett országokban is. Elterjedésének oka, hogy: jól alkalmazható az elkülönített (szelektív) hulladékgyűjtésben és -szállításban, jó és gyors kiegészítő módszer a csúcsidőszaki hulladék keletkezéseknél (pl. üdülőterületeken), megfelelően kielégíti a higiéniai követelményeket.


Letölteni ppt "Hulladékkezelés Gyűjtés-tárolás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések