Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Üzleti etikett A pályakezdők fegyvertára Önéletrajz Önéletrajz Kísérőlevél Kísérőlevél Első interjú Első interjú.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Üzleti etikett A pályakezdők fegyvertára Önéletrajz Önéletrajz Kísérőlevél Kísérőlevél Első interjú Első interjú."— Előadás másolata:

1

2 Üzleti etikett

3 A pályakezdők fegyvertára Önéletrajz Önéletrajz Kísérőlevél Kísérőlevél Első interjú Első interjú

4 Önéletrajz Önéletrajz Az önéletrajz nem csak egy dokumentum, amelyben felsoroljuk eddigi munka- helyeinket és tanulmányainkat, de nem is egy életrajzi regény. Az önéletrajz nem csak egy dokumentum, amelyben felsoroljuk eddigi munka- helyeinket és tanulmányainkat, de nem is egy életrajzi regény. Nem több és nem kevesebb mint egy reklámanyag, amellyel eladjuk magunkat. Célja nem más, mint az interjúra való behívás elérése. Nem több és nem kevesebb mint egy reklámanyag, amellyel eladjuk magunkat. Célja nem más, mint az interjúra való behívás elérése.

5 Az önéletrajz formátuma A forma legalább olyan fontos mint a tartalom, egy jól megválasztott csomagolásban könnyebb bármilyen árut eladni. Íme néhány dolog amire érdemes odafigyelni: A forma legalább olyan fontos mint a tartalom, egy jól megválasztott csomagolásban könnyebb bármilyen árut eladni. Íme néhány dolog amire érdemes odafigyelni:

6 Az önéletrajz formátuma Gondoljuk meg, hogy milyen betűtípust választunk, általánosan elfogadott az Arial, Times New Roman vagy a Garamond, kerüljük azonban a szokatlan betűtípusokat, mint például a Comic Sans Lucida stb. Gondoljuk meg, hogy milyen betűtípust választunk, általánosan elfogadott az Arial, Times New Roman vagy a Garamond, kerüljük azonban a szokatlan betűtípusokat, mint például a Comic Sans Lucida stb.

7 Az önéletrajz formátuma Ne vigyük túlzásba a dőlt betű, vastag betű vagy aláhúzás alkalmazását, emlékezzünk arra, hogy ha mindent kihangsúlyozunk, akkor nem hangsúlyozunk ki semmit. Ne vigyük túlzásba a dőlt betű, vastag betű vagy aláhúzás alkalmazását, emlékezzünk arra, hogy ha mindent kihangsúlyozunk, akkor nem hangsúlyozunk ki semmit. Használjunk következetesen egységes tagolást az egész dokumentumon keresztül. Használjunk következetesen egységes tagolást az egész dokumentumon keresztül.

8 Kísérőlevél A kísérőlevél legalább olyan fontos, mint maga az önéletrajz! A kísérőlevél legalább olyan fontos, mint maga az önéletrajz! Ha jelentkezünk egy munkahelyre, soha ne küldjük el az önéletrajzunkat kísérőlevél nélkül! Pályakezdők esetén nehéz lehet megkülönböztetni egymástól az azonos korú és végzettségű fiatalokat. Arra, hogy kitűnjünk a többiek közül, a kísérőlevélben van lehetőségünk. Ha jelentkezünk egy munkahelyre, soha ne küldjük el az önéletrajzunkat kísérőlevél nélkül! Pályakezdők esetén nehéz lehet megkülönböztetni egymástól az azonos korú és végzettségű fiatalokat. Arra, hogy kitűnjünk a többiek közül, a kísérőlevélben van lehetőségünk.

9 Kísérőlevél A kísérőlevél egy kicsit más funkciót tölt be: gyakorlatilag ennek alapján fogják azonosítani a jelentkezést, ezért feltétlenül érdemes, úgy megírni, hogy első pillantásra kitűnjön belőle, melyik állásra jelentkezik az illető. A kísérőlevél egy kicsit más funkciót tölt be: gyakorlatilag ennek alapján fogják azonosítani a jelentkezést, ezért feltétlenül érdemes, úgy megírni, hogy első pillantásra kitűnjön belőle, melyik állásra jelentkezik az illető.

10 Interjú A megérkezés illemtana A megérkezés illemtana A pontosság fontos, de ha a megbeszélt időpontnál sokkal korábban érkezünk, az önbizalomhiányról és tapasztalatlanságról árulkodik. A pontosság fontos, de ha a megbeszélt időpontnál sokkal korábban érkezünk, az önbizalomhiányról és tapasztalatlanságról árulkodik. Nézzünk utána a cégnek! Nézzünk utána a cégnek!

11 Interjú Hogyan keltsünk jó benyomást? Hogyan keltsünk jó benyomást? Az első benyomás sokat számít. Mindig jobb válaszolni, mint kezdeményezni, az interjú bármely pontján. Ha a személyzetis kezet nyújt, rázzuk meg. Kézfogásunk ne legyen se löttyedt, se csonttörő. A gesztussal a melegség érzetét kell kelteni. A testtartás lényeges: legyen egyenes - minden szempontból. Mosolyra mosolyogjunk. Várjuk meg, amíg hellyel kínálnak! Az első benyomás sokat számít. Mindig jobb válaszolni, mint kezdeményezni, az interjú bármely pontján. Ha a személyzetis kezet nyújt, rázzuk meg. Kézfogásunk ne legyen se löttyedt, se csonttörő. A gesztussal a melegség érzetét kell kelteni. A testtartás lényeges: legyen egyenes - minden szempontból. Mosolyra mosolyogjunk. Várjuk meg, amíg hellyel kínálnak!

12 Interjú Tartsunk fenn normális mértékű szemkapcsolatot, ne meredjünk az illetőre agresszíven és ne pillantgassunk félre. Tartsunk fenn normális mértékű szemkapcsolatot, ne meredjünk az illetőre agresszíven és ne pillantgassunk félre.

13 Interjú Öltözködésünkkel is azt a hatást kell keltenünk, hogy a munkáltató nyer velünk. Ezért érdemes időt és pénzt áldozni a megfelelő ruházatra. A nők ne keltsenek „szexi" hatást, mint aki rettentően rámenős, sem az excentrikus egyéniség látszatát, mert ezt könnyen félreérthetik. Öltözködésünkkel is azt a hatást kell keltenünk, hogy a munkáltató nyer velünk. Ezért érdemes időt és pénzt áldozni a megfelelő ruházatra. A nők ne keltsenek „szexi" hatást, mint aki rettentően rámenős, sem az excentrikus egyéniség látszatát, mert ezt könnyen félreérthetik.

14 Az etikett és protokoll sajátosságai külföldön

15 Hogyan viselkedjünk Európában? A politikában, az üzleti életben megfigyelhetők jelentős hasonlóságok pl. az elvárt megjelenés, az öltözködés terén, a tárgyalásra való felkészülés módja is hasonlóságokat mutat. A politikában, az üzleti életben megfigyelhetők jelentős hasonlóságok pl. az elvárt megjelenés, az öltözködés terén, a tárgyalásra való felkészülés módja is hasonlóságokat mutat.

16 Hogyan viselkedjünk Európában? A leginkább szembeötlő különbségek a hétköznapokban figyelhetők meg. Eltérések mutatkoznak pl. az étkezés, a társalgás, az időkezelés, az ajándékozás, stb. területén és a fentiekre vonatkozó illemszabályok ismeretének hiánya megkeserítheti az utazó, vagy a tárgyalni készülő ember életét. A leginkább szembeötlő különbségek a hétköznapokban figyelhetők meg. Eltérések mutatkoznak pl. az étkezés, a társalgás, az időkezelés, az ajándékozás, stb. területén és a fentiekre vonatkozó illemszabályok ismeretének hiánya megkeserítheti az utazó, vagy a tárgyalni készülő ember életét.

17 Kulturális különbségek a testbeszédben

18 A három legismertebb nemzetközi kézjel 1. A karika 1. A karika Európa, Észak-Amerika, Magyarországon ritkán használatos: rendben, oké Európa, Észak-Amerika, Magyarországon ritkán használatos: rendben, oké Mediterrán régió, Oroszország, Brazília, Törökország: testnyílás; szexuális sértés; homoszexuális férfi Mediterrán régió, Oroszország, Brazília, Törökország: testnyílás; szexuális sértés; homoszexuális férfi Tunézia, Franciaország, Belgium: nulla; értéktelen, semmi Tunézia, Franciaország, Belgium: nulla; értéktelen, semmi Japán: pénz; fémpénz Japán: pénz; fémpénz

19 A három legismertebb nemzetközi kézjel 2. A fölfelé mutató hüvelykujj 2. A fölfelé mutató hüvelykujj Európa: egy Európa: egy Ausztrália: Ezt neked! Ausztrália: Ezt neked! Elterjedt használat: autóstop; jó; rendben Elterjedt használat: autóstop; jó; rendben Görögország: Kapd be! Görögország: Kapd be! Japán: férfi; öt Japán: férfi; öt

20 A három legismertebb nemzetközi kézjel 3. A V jel 3. A V jel Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-zéland, Málta: Kapd be! Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-zéland, Málta: Kapd be! USA: kettő USA: kettő Németország, Magyarország: győzelem Németország, Magyarország: győzelem Franciaország: béke Franciaország: béke Ókori Róma: Julius Caesar öt sört rendel Ókori Róma: Julius Caesar öt sört rendel

21 Netikett Mi az a Netikett?

22 Netikett – Internet Etikett A network etiquette szóból ered a magyarosított „netikett”. Az Internetre vonatkozó illemszabályokat, szokásokat, viselkedési formákat hálózati etikettnek, röviden netikettnek nevezünk. A network etiquette szóból ered a magyarosított „netikett”. Az Internetre vonatkozó illemszabályokat, szokásokat, viselkedési formákat hálózati etikettnek, röviden netikettnek nevezünk. A Netikett nem tévesztendő össze az Etikettel! A Netikett nem tévesztendő össze az Etikettel!

23 Az ültetési rendekről Alapelvek Alapelvek H – házigazda H – házigazda V – vendég V – vendég Tárgyalásnál egyik oldalon ülnek a házigazdák, a másikon a vendégek. Tárgyalásnál egyik oldalon ülnek a házigazdák, a másikon a vendégek. Étkezésnél össze kell keveredni. Étkezésnél össze kell keveredni.

24 Rendezvényszervezés

25 Mitől jó egy rendezvény? Jó megközelíthetőség, szállítóeszközök (parkolóhely). Jó megközelíthetőség, szállítóeszközök (parkolóhely). Megfelelően előkészített terem. Megfelelően előkészített terem. Szálláshelyek több kategóriában. Szálláshelyek több kategóriában. Elegendő ülő- illetve állóhely (bál alkalmával táncparkett) Elegendő ülő- illetve állóhely (bál alkalmával táncparkett) Elegendő és tiszta szociális helységek (mosdók, ruhatár, öltözők, stb.) Elegendő és tiszta szociális helységek (mosdók, ruhatár, öltözők, stb.) Megfelelő mennyiségű és minőségű étel. Megfelelő mennyiségű és minőségű étel. Az alkalomhoz illő zene. Az alkalomhoz illő zene. Az alkalomhoz illő műsor. Az alkalomhoz illő műsor. Felkészült moderátor, műsorvezető. Felkészült moderátor, műsorvezető. Felkészült kisegítő személyzet (hosstesek, pincérek) Felkészült kisegítő személyzet (hosstesek, pincérek) Jelképek, szimbólumok, feliratok, kitűzők, dekoráció. Jelképek, szimbólumok, feliratok, kitűzők, dekoráció. Technikai eszközök biztosítása (hangosítás, világítás). Technikai eszközök biztosítása (hangosítás, világítás).


Letölteni ppt "Üzleti etikett A pályakezdők fegyvertára Önéletrajz Önéletrajz Kísérőlevél Kísérőlevél Első interjú Első interjú."

Hasonló előadás


Google Hirdetések