Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Étkezési kultúra. Az összes hivatalos étkezéses alkalmak közös jellemzője, hogy nem jóllakni megyünk oda! A házigazda a számára fontos embereket meghívja,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Étkezési kultúra. Az összes hivatalos étkezéses alkalmak közös jellemzője, hogy nem jóllakni megyünk oda! A házigazda a számára fontos embereket meghívja,"— Előadás másolata:

1 Étkezési kultúra

2 Az összes hivatalos étkezéses alkalmak közös jellemzője, hogy nem jóllakni megyünk oda! A házigazda a számára fontos embereket meghívja, hogy azok egymással is ismerkedjenek, beszélgessenek. Ezt a kommunikációt segíti, lazítja az étkezés. Az összes hivatalos étkezéses alkalmak közös jellemzője, hogy nem jóllakni megyünk oda! A házigazda a számára fontos embereket meghívja, hogy azok egymással is ismerkedjenek, beszélgessenek. Ezt a kommunikációt segíti, lazítja az étkezés.

3 Ételsor, italsor Pohárköszöntő Pohárköszöntő Hideg előétel Hideg előétel Leves Leves Meleg előétel Meleg előétel Szörbet Szörbet Főétel (nehéz és száraz) Főétel (nehéz és száraz) Pohárköszöntő, dohányzás Pohárköszöntő, dohányzás Desszert Desszert Gyümölcs Gyümölcs Sajt Sajt Kávé Kávé

4 Pohárköszöntő Kizárólag tele pohárral illik tartani. Kizárólag tele pohárral illik tartani. Egyforma italt kell emelni mindenkinek. Egyforma italt kell emelni mindenkinek. A koccintás nem elegáns, csak megemeljük a poharat. A koccintás nem elegáns, csak megemeljük a poharat. Fenékig inni nem illik. Fenékig inni nem illik.

5 Az ételekről Hideg előétel – leginkább saláták, hidegtál, hideg falatok. Hideg előétel – leginkább saláták, hidegtál, hideg falatok. Leves – legtöbbször meleg, de a hideg gyümölcslevesek is egyre népszerűbbek. Leves – legtöbbször meleg, de a hideg gyümölcslevesek is egyre népszerűbbek. Meleg előétel – pl. rántott gombafejek, hortobágyi húsos palacsinta. Meleg előétel – pl. rántott gombafejek, hortobágyi húsos palacsinta. Szörbet - célja, hogy többfogásos étkezések alatt az előző étel ízét semlegesítse, illetve felkészítse gyomrunkat a következő étel befogadására. Szörbet - célja, hogy többfogásos étkezések alatt az előző étel ízét semlegesítse, illetve felkészítse gyomrunkat a következő étel befogadására.

6 Az ételekről Szörbet – gyümölcs vagy zöldségalapú, alkoholos vagy alkoholmentes. Szörbet – gyümölcs vagy zöldségalapú, alkoholos vagy alkoholmentes. Pl: citromszörbet, magas pezsgőspohárban egy citromfagylalt, rajta gyümölcsdarabok, az egész felöntve száraz pezsgővel, benne egy kanál és egy szívószál. Pl: citromszörbet, magas pezsgőspohárban egy citromfagylalt, rajta gyümölcsdarabok, az egész felöntve száraz pezsgővel, benne egy kanál és egy szívószál.

7 Az ételekről Főétel Főétel Görög Ibolya szerint: Görög Ibolya szerint: Fehér húsok – baromfi, hal, nem barna szószos sertés, bárány Fehér húsok – baromfi, hal, nem barna szószos sertés, bárány Vörös húsok – marha, vad, barna szószos sertés, birka Vörös húsok – marha, vad, barna szószos sertés, birka

8 Az ételekről Dr. Sille István szerint: Dr. Sille István szerint: fehér húsnak számít a galamb, a csirke, a szárnyasok, a borjú, a bárány, fehér húsnak számít a galamb, a csirke, a szárnyasok, a borjú, a bárány, barna húsnak számít a marhahús, a sertéshús, a vadhús. barna húsnak számít a marhahús, a sertéshús, a vadhús.

9 Az ételekről Desszert – édesség Desszert – édesség A magyar gasztronómiában mindent evőeszközzel kell enni, kivétel a beigli és más kelt tésztából készült sütemény (pl. bukta). A magyar gasztronómiában mindent evőeszközzel kell enni, kivétel a beigli és más kelt tésztából készült sütemény (pl. bukta).

10 Az ételekről Gyümölcs, sajt, kávé Gyümölcs, sajt, kávé Éttermi nyelven „sluszok”-nak hívják. A gyümölcs evőeszközzel ehető formában kerül az asztalra, pl. gyümölcssaláta. Éttermi nyelven „sluszok”-nak hívják. A gyümölcs evőeszközzel ehető formában kerül az asztalra, pl. gyümölcssaláta. A sajt nagyon elegáns, egyre nagyobb a kultusza. A sajt nagyon elegáns, egyre nagyobb a kultusza. A kávé, tea jóformán kötelező zárása az étkezésnek. A kávé, tea jóformán kötelező zárása az étkezésnek.

11 Italsor Aperitif Aperitif Az italsor aperitiffel kezdődik, ami „étvágygerjesztőt” jelent. Pl: egy pohár száraz fehérbor, egy pohár száraz pezsgő, unicum és brandy- félék (pálinkák). Az italsor aperitiffel kezdődik, ami „étvágygerjesztőt” jelent. Pl: egy pohár száraz fehérbor, egy pohár száraz pezsgő, unicum és brandy- félék (pálinkák).

12 Italsor Előételekhez – száraz, félszáraz fehér bor Előételekhez – száraz, félszáraz fehér bor Főételekhez, fehér húsokhoz – száraz, félszáraz fehér bor Főételekhez, fehér húsokhoz – száraz, félszáraz fehér bor Főételekhez, vörös húsokhoz – száraz, félszáraz vörös bor Főételekhez, vörös húsokhoz – száraz, félszáraz vörös bor Pl: áfonya szószos vadhoz lehet édes vörös bor is Pl: áfonya szószos vadhoz lehet édes vörös bor is

13 Italsor Desszertekhez – édes bor (pl. tokaji aszú, muskotály) vagy édes pezsgő Desszertekhez – édes bor (pl. tokaji aszú, muskotály) vagy édes pezsgő „Sluszok”-hoz – konyak, whisky, likőr „Sluszok”-hoz – konyak, whisky, likőr A sör nem protokoll ital. A sör nem protokoll ital. (Ha valaki étteremben sört rendel ne igyon mellé töményet! A tömény szétzúzza, a sör felpumpálja a májat. Egyenes út a májrákhoz. ) (Ha valaki étteremben sört rendel ne igyon mellé töményet! A tömény szétzúzza, a sör felpumpálja a májat. Egyenes út a májrákhoz. )

14 Italkínálat Az italok hűsítéséről tudni kell: Az italok hűsítéséről tudni kell: a tömény szeszes italokat célszerű hűtve (és hűtött pohárban), 10-12 C°-on kínálni, de lehet szobahőmérsékleten, kb. 15-20 C°-on is; a tömény szeszes italokat célszerű hűtve (és hűtött pohárban), 10-12 C°-on kínálni, de lehet szobahőmérsékleten, kb. 15-20 C°-on is; a sört 8-10 C°-os hőmérsékleten kínálják; a sört 8-10 C°-os hőmérsékleten kínálják; a fehérborokat 8-14 C°-osra hűtik le; a fehérborokat 8-14 C°-osra hűtik le; a vörösborokat szobahőmérsékleten, kb. 18 C°- on szolgálják fel; a vörösborokat szobahőmérsékleten, kb. 18 C°- on szolgálják fel; a pezsgő jéghidegen fogyasztható, ezért étkezés közben is hűteni kell (pezsgősvödörben, jégben). a pezsgő jéghidegen fogyasztható, ezért étkezés közben is hűteni kell (pezsgősvödörben, jégben).

15 Italkínálat Az ital felszolgálásának néhány alapszabálya: Az ital felszolgálásának néhány alapszabálya: minden italt lehetőleg a vendég előtt kell felbontani, minden italt lehetőleg a vendég előtt kell felbontani, a borospoharat sosem töltik tele, a borospoharat sosem töltik tele, a borra rátölteni szabad, a borra rátölteni szabad, a sörre viszont nem. a sörre viszont nem.

16 Pohárfajták - koktélos Általában talpas, magas, vékony falú és határozottan széles szájú – ezért könnyen díszíthető. Hosszú szára megvédi az italt a kéz melegétől. Elsősorban hűtött, de jég nélkül tálalt koktélhoz ideális. Űrtartalom: 50-70 vagy 120-150 ml. Általában talpas, magas, vékony falú és határozottan széles szájú – ezért könnyen díszíthető. Hosszú szára megvédi az italt a kéz melegétől. Elsősorban hűtött, de jég nélkül tálalt koktélhoz ideális. Űrtartalom: 50-70 vagy 120-150 ml.

17 Pohárfajták - longdrinkes Talpatlan, közepesen széles és határozottan magas. A klasszikus highball hengeres, de van gyengén hordóformájú, vagy éppen sokszögletű verziója is. A highball rokona a collins-pohár, amelynek az átmérője felfelé haladva növekszik. Általában a nagyobb térfogatú, jégre töltött, vagy szódával feltöltött italok pohara. Űrtartalom: 230-280 ml. Talpatlan, közepesen széles és határozottan magas. A klasszikus highball hengeres, de van gyengén hordóformájú, vagy éppen sokszögletű verziója is. A highball rokona a collins-pohár, amelynek az átmérője felfelé haladva növekszik. Általában a nagyobb térfogatú, jégre töltött, vagy szódával feltöltött italok pohara. Űrtartalom: 230-280 ml.

18 Pohárfajták – old fashioned Talpatlan, vastag fenekű, rendszerint vékony falú, alacsony, és széles poharak. Minden olyan koktélhoz használhatjuk, amelyet jéggel kínálunk – whiskyhez pedig a legmegfelelőbb választás. Űrtartalom: 170-230 ml. Talpatlan, vastag fenekű, rendszerint vékony falú, alacsony, és széles poharak. Minden olyan koktélhoz használhatjuk, amelyet jéggel kínálunk – whiskyhez pedig a legmegfelelőbb választás. Űrtartalom: 170-230 ml.

19 Pohárfajták - ballon Nagy méretű, öblös, vékony falú. Használatosak borhoz, hosszú italokhoz, crustákhoz, illetve sok tört jéggel készült koktélokhoz is. Legjellegzetesebb képviselőjük a brandys pohár, amely tenyérben melengetve jól szolgálja a konyakfélék illatának élvezetét. Nagy méretű, öblös, vékony falú. Használatosak borhoz, hosszú italokhoz, crustákhoz, illetve sok tört jéggel készült koktélokhoz is. Legjellegzetesebb képviselőjük a brandys pohár, amely tenyérben melengetve jól szolgálja a konyakfélék illatának élvezetét.

20 Pohárfajták - flőte Talpas, magas, alakja keskeny. Főleg pezsgőhöz, vagy az azzal felöntött koktélokhoz használatos. A flőtékkel összetéveszthető a sour pohár, amely lényegében a flőte és a borospohár közötti átmenet. Talpas, magas, alakja keskeny. Főleg pezsgőhöz, vagy az azzal felöntött koktélokhoz használatos. A flőtékkel összetéveszthető a sour pohár, amely lényegében a flőte és a borospohár közötti átmenet.

21 Pohárfajták – füles pohár Lehet talpas vagy talpatlan is, viszont biztosan széles szájú és hőálló, ezért remek forró italok és bólék tálalására. A robosztus pohárhoz jól illenek a nagyobb gyümölcsdarabok és a tejszínhabkupacok. Lehet talpas vagy talpatlan is, viszont biztosan széles szájú és hőálló, ezért remek forró italok és bólék tálalására. A robosztus pohárhoz jól illenek a nagyobb gyümölcsdarabok és a tejszínhabkupacok.

22 Pohárfajták - likőrös Általában talpas és középmagas. Főleg olyan röviditalokhoz alkalmasak, amelyek nem igényelnek különösebb díszítést. A család egyik legjellegzetesebb képviselője a grappás pohár, amelynek a feje alul kiöblösödik, majd magasabban, egy szűkebb hengerben záródik. Általában talpas és középmagas. Főleg olyan röviditalokhoz alkalmasak, amelyek nem igényelnek különösebb díszítést. A család egyik legjellegzetesebb képviselője a grappás pohár, amelynek a feje alul kiöblösödik, majd magasabban, egy szűkebb hengerben záródik.

23 Pohárfajták - felespohár Rendszerint talpatlanok, alacsonyak, s kicsi a befogadóképességük. Főleg pálinkák és olyan „férfias” rövidek kínálására alkalmasak, amelyek nem igényelnek különösebb díszítést. Űrtalalom: 57 ml. Rendszerint talpatlanok, alacsonyak, s kicsi a befogadóképességük. Főleg pálinkák és olyan „férfias” rövidek kínálására alkalmasak, amelyek nem igényelnek különösebb díszítést. Űrtalalom: 57 ml.

24 Pohárfajták - borospohár Rendszerint hosszú nyelű. A vörösboros alacsonyabb, míg a fehérboros általában magasabb, s utóbbinak a feje is nagyobb és hasasabb. Jó pár törtjeges vagy szódával felöntött koktélt szokás ilyen pohárban kínálni, de nagyszerűen beválnak "tartalékpohárnak" is. Rendszerint hosszú nyelű. A vörösboros alacsonyabb, míg a fehérboros általában magasabb, s utóbbinak a feje is nagyobb és hasasabb. Jó pár törtjeges vagy szódával felöntött koktélt szokás ilyen pohárban kínálni, de nagyszerűen beválnak "tartalékpohárnak" is.

25 A terítékről A kések (élükkel a tányér felé fordítva) és kanalak mindig jobb oldalt, a villák (ha késsel együtt használandók) baloldalt (ha kés nélkül, akkor desszerthez, s így a tányér fölött) helyezkednek el. A kétoldalt elhelyezett evőeszközöket kívülről kezdve használjuk az egyes fogásokhoz. A főétel utáni fogásoknál a tányér fölé helyezett evőeszközöknél a sorrend felülről kezdve halad lefelé. A kések (élükkel a tányér felé fordítva) és kanalak mindig jobb oldalt, a villák (ha késsel együtt használandók) baloldalt (ha kés nélkül, akkor desszerthez, s így a tányér fölött) helyezkednek el. A kétoldalt elhelyezett evőeszközöket kívülről kezdve használjuk az egyes fogásokhoz. A főétel utáni fogásoknál a tányér fölé helyezett evőeszközöknél a sorrend felülről kezdve halad lefelé.

26 A terítés

27

28 A terítékről Bal oldalon, az evőeszközök felett lévő kistányérba a fűszervajat és a kenyeret teszik. Bal oldalon, az evőeszközök felett lévő kistányérba a fűszervajat és a kenyeret teszik. Kenyeret az asztalnál sohasem harapjuk, mindig törjük. Kenyeret az asztalnál sohasem harapjuk, mindig törjük. A letört pirítósdarabot a fűszervajas kistányér fölött vajazzuk meg. A letört pirítósdarabot a fűszervajas kistányér fölött vajazzuk meg.

29 Viselkedés az asztalnál Mindig a házigazda szólítja asztalhoz a vendégeket. Mindig a házigazda szólítja asztalhoz a vendégeket. A házigazda megfogja a két külső evőeszközt, a vendég pedig elsőként nyúl hozzá az ételhez. A házigazda megfogja a két külső evőeszközt, a vendég pedig elsőként nyúl hozzá az ételhez. Jó étvágyat a közvetlen környezetünkben ülőknek kívánunk. Jó étvágyat a közvetlen környezetünkben ülőknek kívánunk. Ha a szalvéta damaszt, az ölünkbe tesszük, ha papír, lefektetjük bal oldalra a villák mellé. Ha a szalvéta damaszt, az ölünkbe tesszük, ha papír, lefektetjük bal oldalra a villák mellé.

30 Viselkedés az asztalnál Minden italfogyasztás előtt megtöröljük a szánkat. Minden italfogyasztás előtt megtöröljük a szánkat. Ha már nem eszünk, a kanalat tegyük a csésze mellé a kistányérra, a villát és a kést párhuzamosan jobbra zárjuk (4 órára állítva…) a tányérra. Ha már nem eszünk, a kanalat tegyük a csésze mellé a kistányérra, a villát és a kést párhuzamosan jobbra zárjuk (4 órára állítva…) a tányérra. A salátát azért teszik a bal oldalra, mert a villánkkal veszünk belőle. A salátát azért teszik a bal oldalra, mert a villánkkal veszünk belőle.

31 Viselkedés az asztalnál Ha nem volt pohárköszöntő, a vendéglátó ad jelet az alkohol (bor) fogyasztására azzal, hogy belekortyint a poharába. Vizet bármikor ihatunk. Ha nem volt pohárköszöntő, a vendéglátó ad jelet az alkohol (bor) fogyasztására azzal, hogy belekortyint a poharába. Vizet bármikor ihatunk. Elegáns étteremben nincs fogpiszkáló az asztalon, legfeljebb egyenként csomagolt formában. E tevékenység magánügy, a mosdóban kell végezni. Elegáns étteremben nincs fogpiszkáló az asztalon, legfeljebb egyenként csomagolt formában. E tevékenység magánügy, a mosdóban kell végezni.

32 Viselkedés az asztalnál A könyökünk ne kerüljön az asztalra. A könyökünk ne kerüljön az asztalra. A csontról késsel-villával kell leszedni a húst, még a csirkét – ahogy sokan hiszik – sem szabad kézzel megfogni. Ha a csirkecomb végét előre bevonják papírrózsával, akkor sem fogjuk meg kézzel! A csontról késsel-villával kell leszedni a húst, még a csirkét – ahogy sokan hiszik – sem szabad kézzel megfogni. Ha a csirkecomb végét előre bevonják papírrózsával, akkor sem fogjuk meg kézzel! Evőeszközöket nem szabad lenyalni. Evőeszközöket nem szabad lenyalni. Az asztalnál nem takarítunk el semmit. Az asztalnál nem takarítunk el semmit.

33 Viselkedés az asztalnál Az étkezés végén az ölünkben lévő damaszt szalvétát összegyűrve feltesszük az asztalra, a teríték bal oldalára, a papírszalvétát is ott hagyjuk, nem tesszük bele a tányérba. Az étkezés végén az ölünkben lévő damaszt szalvétát összegyűrve feltesszük az asztalra, a teríték bal oldalára, a papírszalvétát is ott hagyjuk, nem tesszük bele a tányérba. Az étkezést a házigazda fejezi be, egészségére kívánva a vendégeknek az étkezést. Elsőnek viszont a vendég áll fel. Az étkezést a házigazda fejezi be, egészségére kívánva a vendégeknek az étkezést. Elsőnek viszont a vendég áll fel.

34 Étkezéssel egybekötött hivatalos rendezvények „Egy pohár pezsgő” KoktélÁllófogadásBuffet-dinner

35 Mindig valamilyen ceremóniát követ, azt teszi ünnepélyesebbé (aláírás, kitüntetés átadása stb.). Mindig valamilyen ceremóniát követ, azt teszi ünnepélyesebbé (aláírás, kitüntetés átadása stb.). Elegáns tálcán szép pohárban pezsgő (vegyesen száraz – édes) van, a megjelentek számának megfelelően. Elegáns tálcán szép pohárban pezsgő (vegyesen száraz – édes) van, a megjelentek számának megfelelően. Mindenki pezsgőt kap (még az is, aki nem iszik alkoholt), hiszen nem kötelező meginni, csak „emelem poharam” jelleggel. Mindenki pezsgőt kap (még az is, aki nem iszik alkoholt), hiszen nem kötelező meginni, csak „emelem poharam” jelleggel.

36 „Egy pohár pezsgő” Időtartama kb. 15 perc, ezért ismerkedésre, elmélyült beszélgetésre ez a rendezvény nem alkalmas. Időtartama kb. 15 perc, ezért ismerkedésre, elmélyült beszélgetésre ez a rendezvény nem alkalmas. Meghívót nem küldünk. Meghívót nem küldünk. Ételt nem adunk, még ropit, mogyorót sem. Ételt nem adunk, még ropit, mogyorót sem. A pezsgős poharat a száránál kell tartani úgy, hogy ujjaink érintsék a kehely részt is, de ne tartsuk két kézzel. A pezsgős poharat a száránál kell tartani úgy, hogy ujjaink érintsék a kehely részt is, de ne tartsuk két kézzel.

37 „Egy pohár pezsgő” Az öltözet – sötét öltöny, alkalmi ruha, kosztüm. Az öltözet – sötét öltöny, alkalmi ruha, kosztüm. Távozni a fővendég távozása után lehet, nem kötelező elköszönni a meghívó féltől. Távozni a fővendég távozása után lehet, nem kötelező elköszönni a meghívó féltől.

38 Koktél Akkor célszerű szervezni, amikor sok résztvevőre számítunk, viszont nem biztosítható, hogy mindenki egy légtérben, egy helyiségben legyen. Akkor célszerű szervezni, amikor sok résztvevőre számítunk, viszont nem biztosítható, hogy mindenki egy légtérben, egy helyiségben legyen. Bárhol tartható (pl. irodában, kiállító teremben, hajón, kertben stb.). Bárhol tartható (pl. irodában, kiállító teremben, hajón, kertben stb.). Az öltözet – hivatali öltöny, kiskosztüm. Az öltözet – hivatali öltöny, kiskosztüm.

39 Koktél Időtartama, max. egy óra. Húsz percet kötelező ott tartózkodni. Időtartama, max. egy óra. Húsz percet kötelező ott tartózkodni. Meghívót küldünk. A meghívón vagy nem kérünk visszajelzést, vagy csak lemondás esetén. Meghívót küldünk. A meghívón vagy nem kérünk visszajelzést, vagy csak lemondás esetén. A fogadók a bejárat bal oldalán állnak. A fogadósor első tagja maga a meghívó, mellette – ha jelen van - a házastársa, majd a rangban őt követő személy. A fogadók a bejárat bal oldalán állnak. A fogadósor első tagja maga a meghívó, mellette – ha jelen van - a házastársa, majd a rangban őt követő személy.

40 Koktél Az ételt – apró falatok – tálcáról kínálják és csak egyszerre egyet illik levenni. Az ételt – apró falatok – tálcáról kínálják és csak egyszerre egyet illik levenni. Ha a falat kis pálcikára van tűzve, ezt a pálcikát vissza kell tenni a felszolgáló másik kezében lévő kistányérra, ha ilyen nincs, akkor a tálcára. Ha a falat kis pálcikára van tűzve, ezt a pálcikát vissza kell tenni a felszolgáló másik kezében lévő kistányérra, ha ilyen nincs, akkor a tálcára. Nem kötelező elköszönni a meghívótól. Nem kötelező elköszönni a meghívótól. „Jobb egy elegáns koktél, mint egy szegényes állófogadás.” „Jobb egy elegáns koktél, mint egy szegényes állófogadás.”

41 Koktél

42 Állófogadás Akkor javasoljuk, ha elegánsabb rendezvényt kívánunk tartani és a meghívottak száma nem túl nagy. Akkor javasoljuk, ha elegánsabb rendezvényt kívánunk tartani és a meghívottak száma nem túl nagy. A kiküldött meghívóban mindig kérünk visszajelzést. A kiküldött meghívóban mindig kérünk visszajelzést. A rendezvény pohárköszöntővel indul, ezért feltétlenül szükséges, hogy egy helyiségben elférjen mindenki, legalábbis a rendezvény megnyitásakor. A rendezvény pohárköszöntővel indul, ezért feltétlenül szükséges, hogy egy helyiségben elférjen mindenki, legalábbis a rendezvény megnyitásakor.

43 Állófogadás A teremben büféasztal van, ezeken hideg és meleg ételek sorakoznak. A teremben büféasztal van, ezeken hideg és meleg ételek sorakoznak. Svédasztal? Ez egy szleng. Eredete: a svéd mama mindent megfőz és a lakásban egy helyre kiteszi, hogy a halászatból különböző időpontban hazatérő családtagokat terített asztal várja. Svédasztal? Ez egy szleng. Eredete: a svéd mama mindent megfőz és a lakásban egy helyre kiteszi, hogy a halászatból különböző időpontban hazatérő családtagokat terített asztal várja.

44 Állófogadás Állófogadáson mindent állva, egy villával illik fogyasztani. Az étterem kötelessége olyan ételeket felszolgálni, amiket meg lehet enni egy villával. Állófogadáson mindent állva, egy villával illik fogyasztani. Az étterem kötelessége olyan ételeket felszolgálni, amiket meg lehet enni egy villával. Enni csak a pohárköszöntő után lehet. Enni csak a pohárköszöntő után lehet. Ételfajtánként kell tányért váltani. Ételfajtánként kell tányért váltani. Időtartama kb. másfél óra, illik fél órát, 40 percet maradni. Időtartama kb. másfél óra, illik fél órát, 40 percet maradni.

45 Állófogadás Ha valaki nem biztos abban, hogy a felkínált ételek egyikét-másikát el tudja fogyasztani állva, egy villával, akkor inkább ne is vegyen belőle. Ha valaki nem biztos abban, hogy a felkínált ételek egyikét-másikát el tudja fogyasztani állva, egy villával, akkor inkább ne is vegyen belőle. Kenyeret nagyon nehéz állva enni (csak törni szabad), ezért ha úgy érezzük, hogy nehezen megy, inkább ne együnk. Kenyeret nagyon nehéz állva enni (csak törni szabad), ezért ha úgy érezzük, hogy nehezen megy, inkább ne együnk.

46 Állófogadás

47 Buffet-dinner Nagyobb, általában esti rendezvényeken alkalmazott igen elegáns étkezési mód. Nagyobb, általában esti rendezvényeken alkalmazott igen elegáns étkezési mód. A teremben van büféasztal, ezenkívül a meghívottak számának megfelelően asztalok terítékkel, székekkel, ültetési rend nélkül. A teremben van büféasztal, ezenkívül a meghívottak számának megfelelően asztalok terítékkel, székekkel, ültetési rend nélkül. Mindenki egy helyiségben helyezkedik el, ezért nagy a helyigénye. Mindenki egy helyiségben helyezkedik el, ezért nagy a helyigénye.

48 Buffet-dinner A pohárköszöntő után mindenki a büféasztalról választ ételt, majd a helyére menve evőeszközzel megeszi. A pohárköszöntő után mindenki a büféasztalról választ ételt, majd a helyére menve evőeszközzel megeszi. A főételt még a helyén kell elfogyasztania mindenkinek, de utána már nem kötelező ugyanoda visszaülni. A főételt még a helyén kell elfogyasztania mindenkinek, de utána már nem kötelező ugyanoda visszaülni. Időtartama minimum 2,5 óra és kötelező másfél órát maradni. Időtartama minimum 2,5 óra és kötelező másfél órát maradni.

49 Buffet-dinner

50 Buffet-dinner


Letölteni ppt "Étkezési kultúra. Az összes hivatalos étkezéses alkalmak közös jellemzője, hogy nem jóllakni megyünk oda! A házigazda a számára fontos embereket meghívja,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések