Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Étkezési kultúra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Étkezési kultúra."— Előadás másolata:

1 Étkezési kultúra

2 Étkezési kultúra Az összes hivatalos étkezéses alkalmak közös jellemzője, hogy nem jóllakni megyünk oda! A házigazda a számára fontos embereket meghívja, hogy azok egymással is ismerkedjenek, beszélgessenek. Ezt a kommunikációt segíti, lazítja az étkezés.

3 Ételsor, italsor Pohárköszöntő Hideg előétel Leves Meleg előétel
Szörbet Főétel (nehéz és száraz) Pohárköszöntő, dohányzás Desszert Gyümölcs Sajt Kávé

4 Pohárköszöntő Kizárólag tele pohárral illik tartani.
Egyforma italt kell emelni mindenkinek. A koccintás nem elegáns, csak megemeljük a poharat. Fenékig inni nem illik.

5 Az ételekről Hideg előétel – leginkább saláták, hidegtál, hideg falatok. Leves – legtöbbször meleg, de a hideg gyümölcslevesek is egyre népszerűbbek. Meleg előétel – pl. rántott gombafejek, hortobágyi húsos palacsinta. Szörbet - célja, hogy többfogásos étkezések alatt az előző étel ízét semlegesítse, illetve felkészítse gyomrunkat a következő étel befogadására.

6 Az ételekről Szörbet – gyümölcs vagy zöldségalapú, alkoholos vagy alkoholmentes. Pl: citromszörbet, magas pezsgőspohárban egy citromfagylalt, rajta gyümölcsdarabok, az egész felöntve száraz pezsgővel, benne egy kanál és egy szívószál.

7 Az ételekről Főétel Görög Ibolya szerint:
Fehér húsok – baromfi, hal, nem barna szószos sertés, bárány Vörös húsok – marha, vad, barna szószos sertés, birka

8 Az ételekről Dr. Sille István szerint:
fehér húsnak számít a galamb, a csirke, a szárnyasok, a borjú, a bárány, barna húsnak számít a marhahús, a sertéshús, a vadhús.

9 Az ételekről Desszert – édesség
A magyar gasztronómiában mindent evőeszközzel kell enni, kivétel a beigli és más kelt tésztából készült sütemény (pl. bukta).

10 Az ételekről Gyümölcs, sajt, kávé
Éttermi nyelven „sluszok”-nak hívják. A gyümölcs evőeszközzel ehető formában kerül az asztalra, pl. gyümölcssaláta. A sajt nagyon elegáns, egyre nagyobb a kultusza. A kávé, tea jóformán kötelező zárása az étkezésnek.

11 Italsor Aperitif Az italsor aperitiffel kezdődik, ami „étvágygerjesztőt” jelent. Pl: egy pohár száraz fehérbor, egy pohár száraz pezsgő, unicum és brandy-félék (pálinkák).

12 Italsor Előételekhez – száraz, félszáraz fehér bor
Főételekhez, fehér húsokhoz – száraz, félszáraz fehér bor Főételekhez, vörös húsokhoz – száraz, félszáraz vörös bor Pl: áfonya szószos vadhoz lehet édes vörös bor is

13 Italsor Desszertekhez – édes bor (pl. tokaji aszú, muskotály) vagy édes pezsgő „Sluszok”-hoz – konyak, whisky, likőr A sör nem protokoll ital. (Ha valaki étteremben sört rendel ne igyon mellé töményet! A tömény szétzúzza, a sör felpumpálja a májat. Egyenes út a májrákhoz. )

14 Italkínálat Az italok hűsítéséről tudni kell:
a tömény szeszes italokat célszerű hűtve (és hűtött pohárban), C°-on kínálni, de lehet szobahőmérsékleten, kb C°-on is; a sört 8-10 C°-os hőmérsékleten kínálják; a fehérborokat 8-14 C°-osra hűtik le; a vörösborokat szobahőmérsékleten, kb. 18 C°-on szolgálják fel; a pezsgő jéghidegen fogyasztható, ezért étkezés közben is hűteni kell (pezsgősvödörben, jégben).

15 Italkínálat Az ital felszolgálásának néhány alapszabálya:
minden italt lehetőleg a vendég előtt kell felbontani, a borospoharat sosem töltik tele, a borra rátölteni szabad, a sörre viszont nem.

16 Pohárfajták - koktélos
Általában talpas, magas, vékony falú és határozottan széles szájú – ezért könnyen díszíthető. Hosszú szára megvédi az italt a kéz melegétől. Elsősorban hűtött, de jég nélkül tálalt koktélhoz ideális. Űrtartalom: vagy ml.

17 Pohárfajták - longdrinkes
Talpatlan, közepesen széles és határozottan magas. A klasszikus highball hengeres, de van gyengén hordóformájú, vagy éppen sokszögletű verziója is. A highball rokona a collins-pohár, amelynek az átmérője felfelé haladva növekszik. Általában a nagyobb térfogatú, jégre töltött, vagy szódával feltöltött italok pohara. Űrtartalom: ml.

18 Pohárfajták – old fashioned
Talpatlan, vastag fenekű, rendszerint vékony falú, alacsony, és széles poharak. Minden olyan koktélhoz használhatjuk, amelyet jéggel kínálunk – whiskyhez pedig a legmegfelelőbb választás. Űrtartalom: ml.

19 Pohárfajták - ballon Nagy méretű, öblös, vékony falú. Használatosak borhoz, hosszú italokhoz, crustákhoz, illetve sok tört jéggel készült koktélokhoz is. Legjellegzetesebb képviselőjük a brandys pohár, amely tenyérben melengetve jól szolgálja a konyakfélék illatának élvezetét.

20 Pohárfajták - flőte Talpas, magas, alakja keskeny. Főleg pezsgőhöz, vagy az azzal felöntött koktélokhoz használatos. A flőtékkel összetéveszthető a sour pohár, amely lényegében a flőte és a borospohár közötti átmenet.

21 Pohárfajták – füles pohár
Lehet talpas vagy talpatlan is, viszont biztosan széles szájú és hőálló, ezért remek forró italok és bólék tálalására. A robosztus pohárhoz jól illenek a nagyobb gyümölcsdarabok és a tejszínhabkupacok.

22 Pohárfajták - likőrös Általában talpas és középmagas. Főleg olyan röviditalokhoz alkalmasak, amelyek nem igényelnek különösebb díszítést. A család egyik legjellegzetesebb képviselője a grappás pohár, amelynek a feje alul kiöblösödik, majd magasabban, egy szűkebb hengerben záródik.

23 Pohárfajták - felespohár
Rendszerint talpatlanok, alacsonyak, s kicsi a befogadóképességük. Főleg pálinkák és olyan „férfias” rövidek kínálására alkalmasak, amelyek nem igényelnek különösebb díszítést. Űrtalalom: 57 ml.

24 Pohárfajták - borospohár
Rendszerint hosszú nyelű. A vörösboros alacsonyabb, míg a fehérboros általában magasabb, s utóbbinak a feje is nagyobb és hasasabb. Jó pár törtjeges vagy szódával felöntött koktélt szokás ilyen pohárban kínálni, de nagyszerűen beválnak "tartalékpohárnak" is.

25 A terítékről A kések (élükkel a tányér felé fordítva) és kanalak mindig jobb oldalt, a villák (ha késsel együtt használandók) baloldalt (ha kés nélkül, akkor desszerthez, s így a tányér fölött) helyezkednek el. A kétoldalt elhelyezett evőeszközöket kívülről kezdve használjuk az egyes fogásokhoz. A főétel utáni fogásoknál a tányér fölé helyezett evőeszközöknél a sorrend felülről kezdve halad lefelé.

26 A terítés

27 A terítés

28 A terítékről Bal oldalon, az evőeszközök felett lévő kistányérba a fűszervajat és a kenyeret teszik. Kenyeret az asztalnál sohasem harapjuk, mindig törjük. A letört pirítósdarabot a fűszervajas kistányér fölött vajazzuk meg.

29 Viselkedés az asztalnál
Mindig a házigazda szólítja asztalhoz a vendégeket. A házigazda megfogja a két külső evőeszközt, a vendég pedig elsőként nyúl hozzá az ételhez. Jó étvágyat a közvetlen környezetünkben ülőknek kívánunk. Ha a szalvéta damaszt, az ölünkbe tesszük, ha papír, lefektetjük bal oldalra a villák mellé.

30 Viselkedés az asztalnál
Minden italfogyasztás előtt megtöröljük a szánkat. Ha már nem eszünk, a kanalat tegyük a csésze mellé a kistányérra, a villát és a kést párhuzamosan jobbra zárjuk (4 órára állítva…) a tányérra. A salátát azért teszik a bal oldalra, mert a villánkkal veszünk belőle.

31 Viselkedés az asztalnál
Ha nem volt pohárköszöntő, a vendéglátó ad jelet az alkohol (bor) fogyasztására azzal, hogy belekortyint a poharába. Vizet bármikor ihatunk. Elegáns étteremben nincs fogpiszkáló az asztalon, legfeljebb egyenként csomagolt formában. E tevékenység magánügy, a mosdóban kell végezni.

32 Viselkedés az asztalnál
A könyökünk ne kerüljön az asztalra. A csontról késsel-villával kell leszedni a húst, még a csirkét – ahogy sokan hiszik – sem szabad kézzel megfogni. Ha a csirkecomb végét előre bevonják papírrózsával, akkor sem fogjuk meg kézzel! Evőeszközöket nem szabad lenyalni. Az asztalnál nem takarítunk el semmit.

33 Viselkedés az asztalnál
Az étkezés végén az ölünkben lévő damaszt szalvétát összegyűrve feltesszük az asztalra, a teríték bal oldalára, a papírszalvétát is ott hagyjuk, nem tesszük bele a tányérba. Az étkezést a házigazda fejezi be, egészségére kívánva a vendégeknek az étkezést. Elsőnek viszont a vendég áll fel.

34 Étkezéssel egybekötött hivatalos rendezvények
„Egy pohár pezsgő” Koktél Állófogadás Buffet-dinner

35 „Egy pohár pezsgő” Mindig valamilyen ceremóniát követ, azt teszi ünnepélyesebbé (aláírás, kitüntetés átadása stb.). Elegáns tálcán szép pohárban pezsgő (vegyesen száraz – édes) van, a megjelentek számának megfelelően. Mindenki pezsgőt kap (még az is, aki nem iszik alkoholt), hiszen nem kötelező meginni, csak „emelem poharam” jelleggel.

36 „Egy pohár pezsgő” Időtartama kb. 15 perc, ezért ismerkedésre, elmélyült beszélgetésre ez a rendezvény nem alkalmas. Meghívót nem küldünk. Ételt nem adunk, még ropit, mogyorót sem. A pezsgős poharat a száránál kell tartani úgy, hogy ujjaink érintsék a kehely részt is, de ne tartsuk két kézzel.

37 „Egy pohár pezsgő” Az öltözet – sötét öltöny, alkalmi ruha, kosztüm.
Távozni a fővendég távozása után lehet, nem kötelező elköszönni a meghívó féltől.

38 Koktél Akkor célszerű szervezni, amikor sok résztvevőre számítunk, viszont nem biztosítható, hogy mindenki egy légtérben, egy helyiségben legyen. Bárhol tartható (pl. irodában, kiállító teremben, hajón, kertben stb.). Az öltözet – hivatali öltöny, kiskosztüm.

39 Koktél Időtartama, max. egy óra. Húsz percet kötelező ott tartózkodni.
Meghívót küldünk. A meghívón vagy nem kérünk visszajelzést, vagy csak lemondás esetén. A fogadók a bejárat bal oldalán állnak. A fogadósor első tagja maga a meghívó, mellette – ha jelen van - a házastársa, majd a rangban őt követő személy.

40 Koktél Az ételt – apró falatok – tálcáról kínálják és csak egyszerre egyet illik levenni. Ha a falat kis pálcikára van tűzve, ezt a pálcikát vissza kell tenni a felszolgáló másik kezében lévő kistányérra, ha ilyen nincs, akkor a tálcára. Nem kötelező elköszönni a meghívótól. „Jobb egy elegáns koktél, mint egy szegényes állófogadás.”

41 Koktél

42 Állófogadás Akkor javasoljuk, ha elegánsabb rendezvényt kívánunk tartani és a meghívottak száma nem túl nagy. A kiküldött meghívóban mindig kérünk visszajelzést. A rendezvény pohárköszöntővel indul, ezért feltétlenül szükséges, hogy egy helyiségben elférjen mindenki, legalábbis a rendezvény megnyitásakor.

43 Állófogadás A teremben büféasztal van, ezeken hideg és meleg ételek sorakoznak. Svédasztal? Ez egy szleng. Eredete: a svéd mama mindent megfőz és a lakásban egy helyre kiteszi, hogy a halászatból különböző időpontban hazatérő családtagokat terített asztal várja.

44 Állófogadás Állófogadáson mindent állva, egy villával illik fogyasztani. Az étterem kötelessége olyan ételeket felszolgálni, amiket meg lehet enni egy villával. Enni csak a pohárköszöntő után lehet. Ételfajtánként kell tányért váltani. Időtartama kb. másfél óra, illik fél órát, 40 percet maradni.

45 Állófogadás Ha valaki nem biztos abban, hogy a felkínált ételek egyikét-másikát el tudja fogyasztani állva, egy villával, akkor inkább ne is vegyen belőle. Kenyeret nagyon nehéz állva enni (csak törni szabad), ezért ha úgy érezzük, hogy nehezen megy, inkább ne együnk.

46 Állófogadás

47 Buffet-dinner Nagyobb, általában esti rendezvényeken alkalmazott igen elegáns étkezési mód. A teremben van büféasztal, ezenkívül a meghívottak számának megfelelően asztalok terítékkel, székekkel, ültetési rend nélkül. Mindenki egy helyiségben helyezkedik el, ezért nagy a helyigénye.

48 Buffet-dinner A pohárköszöntő után mindenki a büféasztalról választ ételt, majd a helyére menve evőeszközzel megeszi. A főételt még a helyén kell elfogyasztania mindenkinek, de utána már nem kötelező ugyanoda visszaülni. Időtartama minimum 2,5 óra és kötelező másfél órát maradni.

49 Buffet-dinner

50 Buffet-dinner


Letölteni ppt "Étkezési kultúra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések