Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM
2
VÍZIGÉNYEK A víz a földi életet lehetővé tevő alapvető vegyület:
A bioszféra hőmérséklet szabályozója. A sejtekben lejátszódó biokémiai folyamatok oldószere.
3
VÍZIGÉNYEK Környezeti erőforrás és energia hordozó.
Termelési eszköz: az ipar, a mező-, erdő- és halgazdaság fontos alap- és segédanyaga, szállító közege. Közlekedési közeg. Biológiai szempontból táplálkozásunk alapvető része: ivóvíz, táplálék. Higiéniai szempont: tisztálkodás, mosás, szennyezőanyag eltávolítás. Egészségügyi szempont: üdülés, vízi sportok, gyógyászat jelentős tényezője.
4
VÍZIGÉNYEK A tiszta és megbízható víz nem garantált még azoknak sem, akik meg tudják fizetni. Utóbbi évszázad: hatszoros vízfogyasztás. Pl. a folyók vizének több mint 75%-át is elvonhatják.
5
VÍZIGÉNYEK A vízhiány oka: gazdasági növekedés, népesség szaporulat,
változó életvitel, a vízbázis érzékenysége a túlzott kiaknázásra, a szennyeződésre. A Föld vízkészletének kb. 2 %-a édesvíz.
6
VÍZHASZNÁLAT MÉRTÉKE Ipartelepek vízigénye jelentős: pl. közepes nagyságú vegyi üzem: m3/nap Városlakó: l/nap (élettani minimum: 2-3 l/nap)
7
VÍZTERMELÉS Felszíni vízkészletből (folyó, folyam, átfolyásos tavak …)
Felszín alatti vízkészletből: parti szűréssel, mélységi vizekből (talajvíz, rétegvíz) kinyerve karsztvízből kinyerve
8
VÍZFORRÁSOK JELLEMZŐI
oldott gázok (CO2, O2) oldott sók és szerves anyagok lebegő szennyeződések
9
A VIZEK MINŐSÉGE A víz fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak összessége. A vízhasználat célja nélkül nem határozható meg (ivóvíz, ipari víz, öntözés …stb.) Minősítő körülmények: sótartalom mértéke és minősége, szennyezettség, mérgezőanyag-tartalom, egészségügyi szempontok.
10
KÉMIAI (ÉS FIZIKAI) VÍZMINŐSÍTÉS
Klasszikus komponensek (sótartalom, oldott oxigén, szerves anyag (BOI5, TBOI, KOI), nitrogén-, és foszforvegyületek) Mikroszennyezők (szerves: detergensek, szénhidrogének, szervetlen: Hg, Cd, Pb) Radioaktivitás (40K) Hőmérséklet
11
BIOLÓGIAI VÍZMINŐSÉG Halobitás (szervetlen kémiai tulajdonságok)
Trofitás (elsődleges szervesanyag termelés) Szaprobitás (holt szerves anyagok lebontása) Toxicitás (mérgezőképesség)
12
BAKTERIOLÓGIAI VÍZMINŐSÍTÉS
Kórokozó (patogén) baktériumok (pl.: Escherichia coli, hastífusz, kolera, dizentéria) Vírusok Coli-titer:az a legkisebb vízmennyiség ml-ben, amelyből a coli baktérium kitenyészthető. Coli-szám. 100 ml-ből kitenyészthető baktériumtelepek száma (vezetékes víz: 0,4, ásott kút: 20).
13
A VÍZSZENNYEZÉS HATÁSA
A szennyezett víz hasznosítási lehetősége korlátozódik. A víz felhasználását megelőző kezelés költsége nő. Természeti környezet leromlása. A vízi élővilág pusztulása. Halászati lehetőségek csökkenése. Vízzel érintkező létesítmények korróziója. Szennyvízzel elvezetett hasznos anyagok. Üdülési lehetőségek csökkenése.
14
A VÍZSZENNYEZÉS ELLENI VÉDEKEZÉS LEHETŐSÉGEI
Technológiai módosítás. Értékes anyagok visszanyerése. Szennyvíztisztítás.
15
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.