Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Október 22-től november 11-ig Október 22. a Bem-szobor Nagy Imre szobra Szegeden a Corvin köz a szabadságharc alatt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Október 22-től november 11-ig Október 22. a Bem-szobor Nagy Imre szobra Szegeden a Corvin köz a szabadságharc alatt."— Előadás másolata:

1

2 Október 22-től november 11-ig Október 22. a Bem-szobor Nagy Imre szobra Szegeden a Corvin köz a szabadságharc alatt

3 Politikai radikalizálódás a sztálinista vezetéssel folytatott harcból Wladyslaw Gomulka került ki győztesen Hruscsov szovjet pártfőtitkár Varsóba repült, a szovjet csapatokat mozgósították Gomulkával kiálltak a Varsói Szerződés szövetségi rendszere mellett a Budapesti Műszaki Egyetem gyűlésén kiadják a jelszót a tüntetésre Október 22. Wladyslaw Gomulka Hruscsov pártfőtitkár Október 23.

4 A forradalmi nap a pártvezetés előbb betiltotta, majd engedélyezte a tüntetést a Petőfi-szobornál és a Műegyetemen megkezdődik a tüntetés, a tömeg a Bem térre, majd a Parlament elé vonul 21 órakor Nagy Imre beszédet tart A Dózsa György úton ledöntik a Sztálin-szobrot a város számos pontján tűzharc alakult ki Október 23. Nagy Imre beszéde a Sztálin-szobor feldarabolása (a ledöntés után) Október 24.

5 A pártállam összeomlása a sztálinista pártállam összeomlott forradalmi bizottságok alakultak általános politikai sztrájk kezdődött a Pártközpontban harc bontakozott ki a,,kemény vonalasok”, ill. Nagy Imre és hívei között Nagy Imréék a tárgyalásos megoldást szorgalmazták leváltották Gerő Ernőt és helyébe Kádár János került Október 24. Gerő Ernő Kádár János Október 24.

6 Nagy Imre hatalomra kerülése Hruscsov elrendelte a szovjet fegyveres csapatok bevonulását Budapestre a pártvezetés az,,ellenforradalmi lázadás” leverése mellett döntött Nagy Imre 24-én átvette a miniszterelnöki tisztet a szovjet katonai egységek csupán erődemonstrációra készültek a budapesti fiatalokból verbuválódott felkelők nem ijedtek meg a tankoszlopok láttán a felkelők felvették a harcot Október 24. Október 28.

7 A konszolidáció kezdetei Nagy Imre rádióbeszédében bejelenti: Budapestről kivonják a szovjet csapatokat tárgyalások kezdődnek az országból való kivonulásukról megszüntetik az Államvédelmi Hatóságot, fölemelik az alacsony béreket és nyugdíjakat Október 28. az esztergomi vérengzés emléktáblája November 4-11

8 A szabadságharc leverése Nagy Imre kinyilvánította a Varsói Szerződésből való kilépést ennek hatására megszilárdult a közbiztonság nov. 4-én a szovjet hadsereg nagy erejű támadást hajtott végre Budapest ellen mindkét oldalnak számos áldozata volt A küzdelem egyik centruma, a Kilián Laktanya környéke, súlyos károkat szenvedett November 4-11. a Kilián Laktanya környéke November 4: a parancs

9 1. Az ellenforradalmi nemzeti bizottságokat oszlassák szét! 2. A lakosság 1956. november 5-én 19 óráig a fegyvert adja le a katonai parancsnokságnak! 3. Az összes üzemben és hivatalban 5-én reggel a hivatalos időben kezdjék meg a munkát! 4. Tüntetés, gyülekezés tilos! 5. A városban reggel 7-től este 7-ig lehet közlekedni. Az üzletek ugyanebben az időben tarthatnak nyitva! 6. H a szovjet katonákra, s általában az állam polgáraira lőnek, a tüzet a szovjet fegyveres erők valamennyi fegyvernemmel viszonozzák. A szovjet katonai parancsnok parancsa 1956. november 4.

10 A forradalom hitével jöttek. Jövőnk reményét kérték számon. Tankágyú, gépfegyver válaszolt nekik. 1956 november 26-án halálos sebet kaptak: Gál János Neuhauser Ilona Homor Ottilia Mária Reschek Magdolna Bartal Ferencné Juhász Anna Bánóczi Fülöp János Fata József Körösi Ödön Filakovszki János Lehovecz Béla

11 Versek, idézetek Tamási Lajos: Piros a vér a pesti utcán ( részlet) Piros a vér a pesti utcán, munkások - ifjak vére folyt, - a háromszín-lobogók mellé - tegyetek ki gyászlobogót. Tüntetők jelszavai: Nagy Imrét a kormányba, Rákosit a Dunába! Aki magyar – velünk tart! Nem állunk meg félúton, sztálinizmus pusztuljon! Mindenország katonája, – menjen saját hazájába! Vesszen az önkény, – éljen a törvény!

12 VÉGE Források:  http://www.konya.hu/Palyatarsak/TamasiLajos.htm http://www.konya.hu/Palyatarsak/TamasiLajos.htm  http://www.google.hu/images?hl=hu&source=imghp&bi w=1016&bih=540&q=56- os+forradalom&gbv=2&aq=f&aqi=g1&aql=&oq=&gs_rf ai=  Glatz Ferenc: A magyarok krónikája című könyv  Bródy János: Szabadság, szerelem Készítette: Illés Marcell 8.a


Letölteni ppt "Október 22-től november 11-ig Október 22. a Bem-szobor Nagy Imre szobra Szegeden a Corvin köz a szabadságharc alatt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések