Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc."— Előadás másolata:

1 Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

2 A hidrológia alapjai, a víz természeti körforgása, vízháztartási vizsgálatok. 6.lecke

3 Vízháztartás A földön körforgásban lévő vizeknek adott térben és időben való elhelyezkedésében, vagy állapotában - a természetes vagy mesterséges erők hatására - bekövetkező mennyiségi és minőségi változásait, a változások összességét, illetve eredőjét értjük.

4 Hidrológiai körfolyamat
A víz valamely megjelenési formájából kiinduló és ezen formába visszatérő, a víz halmazállapotának változásával együtt járó mozgássorozatát a víz körforgásának, hidrológiai folyamatnak nevezzük.

5 A hidrológiai körfolyamat

6

7 Vízháztartási állapot
A vizsgált térbe az adott időhatárok között belépő és abból távozó vízmennyiségek (a vízkészlet növekszik, vagy csökken). A vízháztartási egyenlegek (amiket a vízháztartási egyenlet segítségével konkretizálhatunk) azt a folyamatot jellemzik, amely az időben változó bevételek és kiadások hatására módosulhatnak.

8 A vízháztartási egyenlet
A tér valamilyen, céljainknak megfelelő módon elhatárolt részébe adott időtartam alatt valamennyi belépő és onnan távozó vízmennyiség különbözete az adott téregységben tárózódó vízmennyiség adott időtartam alatti megváltozásával egyenlő. Ezt fejezi ki a vízháztartási mérleg egyenlete. A különböző be- és kilépő, valamint tárózódó vízmennyiségek jelentik a vízháztartás mérlegének, a vízmérlegnek az elemeit.

9 A vízháztartási egyenlet
A térnek azt az elhatárolt részét, amelynek a vízháztartását és vízháztartási mérlegegyenlegét vizsgálják, hidrológiai egységnek nevezzük. Mezőgazdasági vízgazdálkodással összefüggő vizsgálatokban hidrológiai egység lehet pl. a talajvíz fölötti teljes vagy a gyökérzónával kijelölt három fázisú zónának oldal irányban is valamilyen módon lehatárolt része vagy a táblaszintű felszíni vízgyűjtő.

10 A vízháztartási egyenlet
Azt az időszakot, amelyre a vízháztartást és annak mérlegegyenlegét vizsgáljuk, tárgyidőszaknak nevezzük. A mezőgazdasági vízgazdálkodás lényege a mezőgazdasági termelés, elsősorban a növénytermesztés számára kedvező vízháztartási állapot fenntartása.

11 A hidrológiai körfolyamat leírása a vízháztartási egyenlettel történik (Salamin féle vízháztartási egyenlet) C + c = C = a makrocsapadék E = elfolyás c = a mikrocsapadék P = párolgás H = a hozzáfolyás T = tározódás h = hasznos k = káros 1 = a vízfolyások vize 5 = a talajvíz 2 = a felületi vizek 6 = a karsztvíz 3 = a talajnedvesség 7 = az artézi víz 4 = a növények víztartalma 8 = mélységi víz

12 A talajok vízforgalmát (vízháztartását) meghatározó tényezők
A vízháztartás típusát a talajszelvényre ható input és output elemek számszerű értéke és egymáshoz viszonyított mennyisége (a vízmérlegek) alapján lehet megállapítani.

13 Egy terület egyszerűsített vízmérlegének elemei
Vcs+(Vö)+Vtv+Vof = VEp+VTr+Vd+Vef ± ΔV Jelölések (input): Vcs = a légköri csapadék; Vö = az öntözővíz mennyisége; Vtv = a talajvízből kapillárisan felemelt víz térfogata; Vof = a felszíni odafolyás

14 Egy terület egyszerűsített vízmérlegének elemei
Jelölések (output): VEp = az evaporációs vízveszteség VTr = a transzspirációs vízveszteség Vd = a talajon átszivárgó víz (drénvíz) mennyisége Vef = a területről a felszínen elfolyt víz térfogata ΔV = a terület vízkészletének változása (csökkenés vagy növekedése)

15 Az adott talaj vízmérlegét azonban a lehullott csapadéknak, az öntözővíznek és a felszínen odafolyt vízmennyiségnek csak a beszivárgó része, az un. effektív mennyisége befolyásolja. Az effektív csapadék (V’cs) és az effektív öntözővíz (V’ö) = (a lehullott víz) – (a növény levélzete által felfogott + a felületen elfolyt vízmennyiség). Az effektív odafolyás (V’of) = (a felületen odafolyt) – (az ebből elfolyt + közvetlenül elpárolgott) mennyiség.

16 A talaj nedvességtartalmának változása (ΔVt) egy-egy időszakban:
ΔVt=V’cs+(V’ö)+Vtv+V’of –VEp+VTr+Vd+Vef

17 Vízforgalmi típusok a mérsékelt égövi talajoknál
1. Erős felszíni elfolyás által befolyásolt típus Vcs >> V’cs 2. Kilúgzásos vízforgalom input > output V’cs + V’of > VEp + VTr + Vef V’cs > VET

18 Vízforgalmi típusok a mérsékelt égövi talajoknál
3. Egyensúlyi vízmérleg típusa V’cs ≈ VET 4. Párologtató vízforgalmi típus V’cs + Vof < Vep + Vtr

19

20 Magyarország vízháztartása
AZ ORSZÁGBÓL KILÉPŐ VIZFOLYÁSOK VÍZHOZAMA 120 km3.a-1 AZ ORSZÁGBA BELÉPŐ VÍZFOLYÁSOK VÍZHOZAMA km3.a-1 PÁROLGÁS 52 km3.a-1 CSAPADÉK 58 km3.a-1 58 km km3 = 52 km km3

21 Magyarország vízháztartása
Az átlagos évi vízforgalom jellemző adatai: az ország területére hulló csapadék: 58 km3 a belépő vízfolyások vízszállítása: 114 km3 az ország területén elpárolgó víz: 52 km3 a kilépő vízfolyások vízszállítása: 120 km3 Az elmúlt évek csapadékhiánya és a vízfolyások felső szakaszán létesült tározók következtében mind a belépő, mind a kilépő vízhozamok csökkenő tendenciát mutatnak.

22 ELŐADÁS Felhasznált forrásai
Szakirodalom: Vermes L. (szerk.) (1997.): Vízgazdálkodás. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó. Budapest. Egyéb források: Fehér T.-Horváth J.-Ondruss L. (1986.): Területi vízrendezés. Műszaki Könyvkiadó. Budapest. A források citációs formája: Szerző (évszám): publikáció címe. megjelenés helye. Kiadó. Evf. Szam. Oldalszám Honlapok URL címe

23 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések