Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

International Football Assotiation Board 126. éves rendes ülése Pennyhill Park Hotel, Surrey, Anglia 2012. március 3. ( szombat )

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "International Football Assotiation Board 126. éves rendes ülése Pennyhill Park Hotel, Surrey, Anglia 2012. március 3. ( szombat )"— Előadás másolata:

1 International Football Assotiation Board 126. éves rendes ülése Pennyhill Park Hotel, Surrey, Anglia 2012. március 3. ( szombat )

2 A játékszabályok és a BOARD döntései

3 1. szabály – A játéktér Hirdetés (a FIFA által javasolt)

4 Hirdetés a talajon a játéktér határvonalaitól legalább 1 méterre helyezhető el. A függőleges hirdetéseknek legalább: 1 méterre kell lenni a játéktér oldalvonalaitól olyan távolságra a kapuvonaltól, amilyen távolságra a kapuháló; és 1 méterre a kapuhálótól. Jelenlegi szövegÚj szöveg 1. szabály – A játéktér Hirdetés (59. oldal) Hirdetés a játéktér határvonalaitól legalább 1 méterre helyezhető el.

5 1. szabály – A játéktér Hirdetés (59. oldal) MAGYARÁZAT A játéktér határoló-vonalainak közvetlen környezetében elhelyezett függőleges hirdetőtáblák egyre növekvő használata miatt a Szabály jelenlegi szövege szerint szükséges meghatározni ezeknek a tábláknak a helyzetét, különös tekintettel a kapuvonal mögött elhelyezettekre, hiszen ezek takarhatják a kapuhálóra a tiszta rálátást oldalról és veszélyesek is lehetnek a játékosokra.

6 1. szabály – A játéktér Hirdetés (59. oldal)

7 3. szabály – A játékosok száma (a FIFA által javasolt, a Skót Labdarúgó Szövetség kiegészítésével)

8 3. szabály – A játékosok száma Szabálysértések és büntetések (19. oldal) Ha egy benevezett cserejátékos a mérkőzés kezdete előtt pályára lép egy benevezett játékos helyett és erről a cseréről a játékvezetőt nem tájékoztatták, akkor: a játékvezető engedje a benevezett cserejátékosnak, hogy folytassa a mérkőzést; ne alkalmazzon fegyelmezési szankciót a benevezett cserejátékos ellen; a csapat cserelehetőségeinek számát nem kell csökkenteni; a játékvezető jelentse az esetet az illetékes szövetségnek. Jelenlegi szövegÚj szöveg

9 3. szabály – A játékosok száma Szabálysértések és büntetések (19. oldal) MAGYARÁZAT Nem ritka, hogy játékoscserét hajtanak végre a mérkőzés megkezdése előtt és ezt követően tájékoztatják a játékvezetőt a játékosok és cserejátékosok nevéről. Ez természetes egy bemelegítés alkalmával megsérülő játékosnál. Ha a játékvezetőt erről tájékoztatják, akkor ez megengedett, de fontos tisztázni az, hogyan járjon el a játékvezető, ha nem tájékoztatták a cseréről.

10 4. szabály – A játékosok felszerelése (az Angol LSZ által javasolt)

11 4. szabály – A játékosok felszerelése Alapfelszerelés

12 4. szabály – A játékosok felszerelése Alapfelszerelés Harisnya Ha külsőleg ragasztószalagot vagy más hasonló anyagot alkalmaznak, akkor annak színének meg kell egyeznie a harisnyának (sportszárnak) azon színével, amely részén alkalmazták. Jelenlegi szövegÚj szöveg Magyarázat Egyre több játékos használ túlzottan sok ragasztószalagot kívül a sportszárán. Ez a színek sokaságát jelentheti, amely teljesen megváltoztathatja a sportszárak kinézetét. Ez félreértést okozhat, különösen a játékvezető asszisztensekre nézve, akiknek figyelniük kell a sportszárat ahhoz, hogy eldöntsék, ki játszotta meg a labdát utoljára, mielőtt az elhagyta a játékteret.

13 8. szabály – A játék kezdete és újraindítása (az Angol LSZ által javasolt)

14 8. szabály – A játék kezdete és újraindítása Jelenlegi szövegÚj szöveg Szabálysértések és büntetések A labdaejtést meg kell ismételni, ha: (…) Szabálysértések és büntetések A labdaejtést meg kell ismételni, ha: (…) Ha a labda a kapuba kerül: ha labdaejtés után a labdát közvetlenül az ellenfél kapujába rúgják, akkor kirúgást kell ítélni ha labdaejtés után a labdát közvetlenül a csapat saját kapujába rúgják, akkor szögletrúgást kell ítélni az ellenfél javára.

15 8. szabály – A játék kezdete és újraindítása Magyarázat Számos olyan eset volt, ahol gólokat szereztek „nem körültekintően elvégzett” labdaejtésből. Ez nagy nyomást helyezett a játékvezetőre, akinek meg kellett adnia ezt a gólt. Így egy helytelen szituáció alakult ki, az ellenfél hagyta a másik csapatot, hogy a kezdőrúgást követően gólt szerezzen anélkül, hogy bármely játékosa megpróbálta volna megakadályozni, hogy az eredményt kiegyenlítsék. Labdaejtésből szerzett gól hatásai Szokatlan gól, szokatlan helyzetet idéz elő …, mindenki tanácstalan

16 12. szabály – Szabálytalanságok és sportszerűtlenségek A „látványos” szó használata (a FIFA által javasolt)

17 12. szabály – Szabálytalanságok és sportszerűtlenségek A „látványos” szó használata Jelenlegi szövegÚj szöveg Fegyelmezési szankciók Vannak körülmények, amikor sportszerűtlen magatartásért figyelmeztetés szükséges, amikor egy játékos szándékosan kezezi a labdát. Például amikor egy játékos szándékosan és látványosan kezezi a labdát, hogy ellenfelét meggátolja, hogy a birtokába kerüljön Fegyelmezési szankciók Vannak körülmények, amikor sportszerűtlen magatartásért figyelmeztetés szükséges, amikor egy játékos szándékosan kezezi a labdát. Például amikor egy játékos: szándékosan és látványosan kezezi a labdát, hogy ellenfelét meggátolja, hogy a birtokába kerüljön

18 MAGYARÁZAT Sokkal inkább fontosabb büntetni azt a következményt, amit a kezezés okozott, mint azt, hogy látványos volt. Tény, a kezezés lehet alig észrevehető is, de nagyon fontos. Továbbá nehéz meghatározni, mit jelent a „látványosan” szó (113. oldal) és ezért a különböző országokból vagy kontinensekről, különböző tapasztalatokkal érkező játékvezetők által egységes értelmezésnek kell lenni. Ha a kezezés megakadályozza az ellenfelet, hogy a labda az ellenfél birtokába jusson, akkor a játékost figyelmeztetni kell, a „látványos” szó törlése könnyebbé teszi az értelmezést (117. oldal). 12. szabály – Szabálytalanságok és sportszerűtlenségek A „látványos” szó használata

19 A megbeszélés és a döntés részletei

20 Kiegészítő asszisztens játékvezető (AAR) tapasztalata előterjesztés az IFAB speciális ülésén 2012. július 5.

21 Gólvonal technológia (GLT) előterjesztés az IFAB speciális ülésén 2012. július 5. Két különböző elv

22 Egyéb felszerelések: Rádió kommunikációs rendszer használata

23 Jelenlegi szövegÚj szöveg A játékosok és/vagy a technikai személyzet között a rádió kommunikációs rendszer nem engedélyezett. A játékosok és/vagy a technikai személyzet között az elektronikus kommunikációs rendszer nem engedélyezett. 4. szabály – A játékosok felszerelése (65. oldal) Egyéb felszerelések: Rádió kommunikáció használata MAGYARÁZAT A jelenlegi szöveg nem tükrözi a technika fejlődését.

24 V. Egyéb ügyek

25 12. Eltűnő spray (FIFA által javasolt) gyakorlati alkalmazás

26 2014 FIFA WORLD CUP versenykiírása Selejtező verseny (FIFA által javasolt)

27 Jelenlegi szövegÚj szöveg Hivatalos versenyek A FIFA, a kontinentális szövetségek és a nemzeti szövetségek égisze alatt játszott bajnoki és díjmérkőzéseken legfeljebb három cserejátékos szerepeltethető. A bajnokság (kupa stb.) szabályzatának elő kell írni, hogy hány cserejátékos nevezhető, ezek száma háromtól hétig terjedhet. Hivatalos versenyek A FIFA, a kontinent á lis sz ö vets é gek é s a nemzeti sz ö vets é gek é gisze alatt j á tszott bajnoki é s d í jm é rkőz é seken legfeljebb h á rom cserej á t é kos szerepeltethető. A bajnoks á g (kupa stb.) szab á lyzat á nak elő kell í rni, hogy h á ny cserej á t é kos nevezhető, ezek sz á ma h á romt ó l tizenkettőig terjedhet. 14. 3. szabály – A játékosok száma A játékoscserék száma (23. oldal)

28 International Football Assotiation Board 126. éves rendes ülése Pennyhill Park Hotel, Surrey, Anglia 2012. március 3. ( szombat )


Letölteni ppt "International Football Assotiation Board 126. éves rendes ülése Pennyhill Park Hotel, Surrey, Anglia 2012. március 3. ( szombat )"

Hasonló előadás


Google Hirdetések